[Megoldva]"Távoli" média lejátszása TV-n hogyan?

 ( morzsa | 2015. június 16., kedd - 13:26 )

Sziasztok!

Hogyan lehetne megoldani, hogy a dolgozószobában lévő számítógépen tárolt médiatartalmakat (szigorúan csak home-made családi videók! :-) ) a hálószobában lévő F5000-es Samsung TV-n lejátszam?
Sajnos a TV-n csak USB és HDMI csatlakozó van. A TV egész jó arányban lejátsza a különböző médiákat. Az nem kényelmes, hogy állandóan felmásoljam a filmet pendrive-ra. A számítógépen tárolt filmet a TV-ről szeretném lejátszani (bármikor, különösebb előkészület nélkül), illetve a TV-n szeretném vezérelni a lejátszást, mint ha pendrive-on lenne.

Az 1TB-os USB-s Samsung külső vinyót a TV nem ette meg, nem tudta rendesen betallózni, illetve lejátszani a filmeket, akadozott, nem tekert, nem emlékszem pontosan, de nem mertem tovább próbálgatni.

Jelenleg egy régi Dell gép van bekötve "htpc"-ként HDMI-vel a hálóba a TV mellé, de arra is szinkronizálni kell a tartalmat. :-( Wifin kínszenvedés mire átmásolom egyik gépről a másikra, és a 2 szoba között nem mehet több kábel. Ráadásul a Dell gép "előszedése", bekapcsolása, bootolása, búgása, egér, billentyűzet előszedése stb. nagyon nem kényelmes, megszabadulnék eme ceremóniától, valamint nem akarok minden filmet kétszer tárolni (és jó lenne szanálni is a régi gépet).

Egyszerűen a TV-n, és a TV távirányítójával szeretném a filmet elindítani, megállítani, hangerőt szabályozni, és ne kelljen már egy film megnézése után lekapcsolni az ubuntus htpc-t, felkelni és elrakni az egeret és billentyűzetet, stb.

Egy külön médialejátszó vásárlása nem cél, de az megoldás lehetne? Lehet médialejátszót tv és router közé iktatni? persze wifivel...
1 UTP kábeles kapcsolat a router és a TV között esetleg még beleférne, de a tv-n nincs RJ45 :-( és akkor sem tudom működne-e a megosztás..?.

Nem vagyok igazán képben az új lehetőségekkel, ezért kérdezlek titeket, hogyan lehetne megoldani ezt. Bizonyára nem újkeletű igény. Valami költséghatékony megoldás érdekelne, amivel egyszerűsíthetnék a jelenlegi ceremónián.

Előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Linux alatt usb gadgets kernel modul telepítése után: "modprobe g_mass_storage file=/mnt/akarmi", ezután ha usb-vel összekötöd, a tv úgy fogja látni, mint egy pendriveot. Itt az akármi egy fájl, amiben mondjuk fat32 fájlrendszer van kialakítva

kicsit messze van usd-vel szerintem

Lehet kapni 8-10 méteres usb-kábelt?
A /mnt/akarmi tartalmát a számítógépről ugyanúgy használhatom mint bármely más könyvtárat? Ide menthetem a filmeket?
Jól értem, a TV ezt a gépen lévő /mnt/akarmi könyvtárat(?) úgy látja majd mint amikor pendrive-ot dugok a TV-be?
Ez a "modprobe g_mass_storage file=/mnt/akarmi" nem lehet a /dev/sdb2 partíció pl.? Mit jelent az, hogy "egy fájl, amiben mondjuk fat32 fájlrendszer van kialakítva"

Szerintem ilyen kábelt csinálni kell, mert még nem láttam olyat hogy mindkét vége USB A, 8-10m necces, lehet megy, lehet nem, elvileg 5m a maximum.
csinálni kell egy image fájlt, és abban csinálni fájlrendszert, particiókat, mintha tényleg egy adathordozó lenne, mappát nem lehet így csatolni, viszont a teljes /dev/sdb-t igen, ha a tévé ismeri a fájlrendszerét

Elég ritka az A-A -s kábel, az is rövid, pl: Hama 00039664

A hosszabbító viszont nem ritka.

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a PC-k általában USB Host portokkal rendelkeznek, aktív átalakítás nélkül ilyen fordítós A-A kábellel nem hinném, hogy működne ez a trükk. A kábel egyik végére valami USB kliens vagy OTG eszköz kell.
Egyébként az alapötlet jó lehet, én is használok hasonlóan (nbd + g_file_storage) odroidot spéci "pendrive"-nak. Bootoláskor automatikusan kapcsolódik egy előre megadott IP megfelelő portjához, csak oda kell tenni a lemezképet mögé.

Viszont ahhoz, hogy ez (főleg változó tartalom esetén) kényelmesen használható legyen, kellene valami program, ami hazudik egy fájlrendszert pl. egy mappa tartalma alapján. (Az induláskori mkfs.msdos, mount, másolás, umount, nbd indítás sok adatnál sokáig tartana és a tárhelyigénye is nagy.)

Valami openWRT-s, MiniDLNA-s megoldás.? Mondjuk a wifi miatt felejtős a HD..
Amúgy meg fogyasztói társadalomban élünk, vegyél újabb tévét, a javítására úgyis rámenne a gatyád, ez meg mehet a szülőknek vagy Zebegénybe a telekre..
--
God bless you, Captain Hindsight..

A HD nem lényeg, nem igény!
openWRT-hez valahogy össze kell kötni a routerrel a tv-t gondolom, de azon pedig nincs wifi.

Az USB-je nem kezeli a wifit.? Külső tápos winchester-rel próbáltad egyébként.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Ha ki tudsz húzni utp kábelt, akkor miért nem teszed a HTPC-hez a wifi helyett? (ez nem teljesen világos, hogy lehet vagy nem lehet új kábelt húzni)
Miért kell kétszer tárolni? Elég lenne csak hálózaton megosztani és úgy lejátszani.
Média lejátszó megoldás lehet.(persze plusz net kábellel)
Lehet, hogy egy Raspberry Pi + Kodi program is megoldaná a dolgot. Annyi előnye is van, ha jól tudom, hogy CEC -et tud alapból, így valószínű a tv távirányítójával tudod irányítani rajta (kikapcsolni is) a Kodi-t. (persze plusz net kábellel)

1 utp kábel a Dell-be még megoldaná ezt, de igazából a kis dell gépet szeretném kukázni, mert ahhoz külön billentyűzet, egér, rakat kábel, stb.
Emiatt a RPi sem tetszik.... bár az nem valami nagy

RPI kicsi, nincs hangja, és nem kell hozzá bill meg egér, mert a tv távirányítójával tudod vezérelni. UTP kell neki (ha nem wifi-t raksz rá).

Ez csak az RPin megy vagy egyéb hdmis vason is (kodival, vagy open elekkel) csak azért kérdem mert egy zboxon nem sikerült működtettni az LG tv irányítójával. Vagy valamelyik spéci hdmi kábel kell hozzá?

Az a lényeg, hogy CEC-et tud-e az adott eszköz HDMI-je. Normál gépeké általában nem, RPI igen. Lehet kapni CEC adaptert, amit a gép és a tv hdmi csatijai közé kell tenni és egy usb-re rákötni, így az usb-n keresztül helyettesíni a beépített verziót. Nyilván kell támogassa az oprendszer. Hátránya, hogy drága.
https://www.pulse-eight.com/p/104/usb-hdmi-cec-adapter
Nekem is egy sima ion-os lap a HTPC-m, ami nem tudja alapból, sokáig rágódtam, amíg rászántam magam az adapterre, de végül nem bántam meg. Talán a legpraktikusabb, hogy a Kodi-n beállított elalváskapcsoló nem csak a HTPC-t lövi le, hanem a TV-t is.

Vagy veszel ezt:

http://www.amazon.com/FLIRC-FL-09028-Universal-Receiver-Components/dp/B00BB0ETW8

Ha van egy felesleges taviranyitod, ugy programozod be, ahogy Te akarod. En is ezt hasznalom a RPi-hez.

Nem egyről beszélünk. Eddig arról volt szó, hogy a tv-t hogy tudod vezérelni (ki/be kapcsolni) kodi-val és/vagy a tv távirányítójával a Kodi-t.

Te pedig ajánlasz egy külön távirányítót A Kodi részhez.

Elnezest, nem figyeltem elegge, igazad van.
En a sajat tapasztalatombol indultam ki, mivel a CEC nem mukodik, es ha mar extra kutyut kell vennem, akkor megoldottam az IR usb dongleval.

Androidos minipc-től a rasberry pi-ig bármi jó lehet :)
--------------------
http://grant-it.com/

"Androidos minipc-től a rasberry pi-ig bármi jó lehet :)"
Ez azt jelenti, hogy mondjuk androidos minipc vagy RPI-be routerből jövő utp bedug, ezt hdmi-vel pedig tv-be bedug, és a tv-n hdmi-re átváltva a médialejátszóval el tudom indítani a számítógépen valahogy(?) megosztott könyvtárat?
Akkor wifi-vel is menne az SD film így?
Így csak max. +1 távirányító lenne?

Ha a tv tud hdmi CEC-et és rasberry-t választod akkor elég csak a tv távirányítója is. Azt hiszem, hogy a rasberry a legolcsóbb megoldás.
Ha kell a full hd, akkor tárold a filmeket a rasberry pi-n(+usb hdd) és mindenhonnan elérheted(pl. pc), minidlna vagy fájlmegosztáson keresztül.

--------------------
http://grant-it.com/

Hálás vagyok hogy segítesz! Tényleg!
Honnan tudom meg tud-e a TV hdmi CEC-et? (mi is az?).
Mennyi lenne kb. a raspberry-s megoldás szerinted? mert ezek a 25eFt feletti tv-okosító minipc-k azért drága ezért.
Nem akarok HD filmet nézni a tv-n, elég az SD! (wifin a számítógépemről finom lenne)
Köszönöm!

HDMI CEC nincs ebben a modellben ha jól láttam:-(

Tehát akkor mit lehet megvalósítani RPi-vel?

Samsung így hívja: Anynet+, nézd meg, hogy a te modelled tudja-e.

Hát, most meg azt találtam:
Description: Digital TV Tuner Built-in Full HD USB x 1 HDMI x 2 Eco Sensor Digital Clean View 100Hz Clear Motion Rate Anynet+ (HDMI-CEC) ConnectShare Movie Wide Colour Enhancer Plus HyperReal Engine Picture-In-Picture
Film Mode / Sports Mode / Game Mode

Hol találtad?
A gyári oldal hallgat róla
http://www.samsung.com/hk_en/consumer/tv-av/televisions/full-hd-tv/UA40F5000AJXZK

Ha olcsón akarod a rasp pi-t, vedd használtan használtan innen:http://hardverapro.hu/?kategoria_gyartokhoz=&hirdetesVaros=-1&hirdetesTipusa=-1&GYORSKERESO_TOKEN=BE49DBA6198KK8AG7J7J&gyorskereses=raspberry+pi&gyorskereses_hidden=Gyorskeres%C3%A9s%3A+

Azt hiszem a raspberry pi2 ami a legjobb neked. Az elsőbe még szaggat a kodi menüje, de a lejátszás nem!.

--------------------
http://grant-it.com/

Ha pl. az Amber skint huzod a Kodira a default helyett, egeszen normalisan, szaggatas nelkul navigalsz a menuk kozott.

hmm, jó tudni, az én infóm már outdated volt, sorry.
--------------------
http://grant-it.com/

Én is RPi-t ajánlok Kodi-val.
Szerintem távirányító nem különösebben szükséges hozzá, ha van egy androidos mobilod vagy tableted az is bőven elég.
A Yatse nevű programmal (van androidon és iOS-en is) tudod írányítani és le tudsz vele bármit játszani.

A médiatartalmat szolgáltató gépre meg vagy csinálsz egy (samba) fájlmegosztást, vagy filezilla server, vagy sftp, a Kodi mindent megeszik.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

+1

De mi a péknek kelljen még egy okostelefon a dologhoz, ha az RPi-t alapból lehet a tv távirányítójával irányítani?

Mar amelyiket lehet.
Az enyemet pl. nem.

Jó, ok, nyilván ott más megoldás kell:-(

Ha jól követem az eseményeket, akkor egy RPi és kész. Ha a rosszabbik eset áll fent, akkor a telóval kell távirányítanom.
15-20 körül lehet használtan málnát venni, akkor alaposabban meggondolom. Ez már egy androidos minipc ára. :$

Egy RPi hdmi-vel a hang is átmegy a TV-be, és a TV-n fog szólni, ugye? (elég lenne...)

Igen.

DELL gepre XBMC (Kodi) felrak, a filmes mappat a masik gepen megosztod, okostelefonra XBMC taviranyito program telepit es mar kesz is vagy. Az XBMC halotzatrol is le tudja jatszani a tartalmat, nem kell szinkronizalni.
--
FeZo

wow, ez érdekesen hangzik
debianon pl. ezt a megosztást xbmc részére hogy kell kivitelezni? rákeresek, csak mi a "kulcsszó"?

ja, fent már írták :-)

Hat ez baromi jo, htpc bill. és eger elfelejt, a teloval tokeletesen lehet vezerelni a htpc-n az xbmc-t! Meg a gepet is kepes kikapcsolni!Ez nem rossz! Nfs megosztast is sikerult megcsinalni!
Egyelore jo lesz igy, es ez volt a legolcsobb, leggyorsabb megoldas!
Koszonom a hozzaszolasokat es az otleteket!

Nem akartam új szálat indítani, van ötletetek hogyan tudnám a tabletemmel (is) tallózni és lejátszani a debianos nfs megosztott könyvtárakat? A DELL géppel (ubuntu) gyönyörűen meg tudtam csinálni, de az Androidos (4.1) tabletemmel sehogy sem akar menni. Nem vagyok android-guru, ezért inkább valami playből letölthető app érdekelne.
A Tab remekül lejátsza a filmeket, és hdmi-vel össze tudom kötni a tévével.

Tegyél rá egy XBMC-t/KODI-t. :)

Bár én DLNA-n osztanék :)

Kodi van androidra is es tud nfs-rol lejatszani.
Ha szerencsed van, akkor a hw gyorsitott dekodolas is fog menni a keszulekeddel.

Azt probaltad mar, hogy felraksz egy XBMC-t a droidra?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

xbmc fent van, a médiatárba be tudtam tenni a 192.168.0.102 megosztott könyvtárait, de még valami nem megy, mert nem tud bele lépni

a kodi fájlkezelője vagy mi sikertelen csatlakozást ír

igazából a DELL-en is bele kellett nyúlni fstab szerkesztéssel, utána ment XBMC-n is

most mit tegyek?

"igazából a DELL-en is bele kellett nyúlni fstab szerkesztéssel, utána ment XBMC-n is"

what?

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Jelenleg ez alapján néz ki a megosztott gépen az /etc/exports fájl:
/home/pistike/Dokumentumok *(rw,sync,subtree_check)

és így a DELL gépen az fstab-ba beírva csatolom:
ez.az.a.ipje:/home/pistike/Dokumentumok /pistidoksi nfs rw,hard,intr 0 0

Mit kell átírni, vagy kiegészíteni, hogy az Androidos Kodi is megegye?

vagy próbálkozzak valami más megosztás-típussal? az a vicc, hogy a hálózaton lévő másik gép, windowsos smb megosztását gond nélkül behozza :-(