Ha ellopják a laptopom...

Nemrég vettem egy elég nagy értékű laptopot.
Amellett, hogy biztosítást is kötöttem rá, telepítettem egy prey nevű cuccot, amivel másik eszközről lehet információkat szerezni a gépről lopás, vagy elvesztés esetén, meg le lehet zárni, üzenetet kiírni a képernyőre, stb.

Az a kérdésem, hogy ha ellopják, és a rendőrségnek azt mondom, hogy itt van a Petőfi u. 42. szám alatt, akkor mi fog történni? Kijönnek visszavenni a cuccost?
Van valakinek ilyesmivel tapasztalata?

Hozzászólások

"a rendőrségnek azt mondom, hogy itt van a Petőfi u. 42. szám alatt,"
GPS vevő is van benne?? Ha jól tudom épületekben rosszabb a poontossága, vagy nem működik. Le kellene tesztelni egyálalán milyen pontos a gps és épületen belül mennyire hatékony.

Nincs tapasztalat, de erősen kétlem hogy a rendőrség ezt így elintézi neked.
A biztosítás kártérít, és passz.

Spanyolorszagban kimentek, bar kis noszogatasra. A laptop kesobb meg is kerult.

[szerk.]: ha tudod ki vitte el tobb eselyed van, screenshot-ok + webcam kepek segithetnek

---
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egyik ismerős úgy hívta fel a rendőröket, hogy ő már megtalálta az ellopott notit az egyik hirdetési oldalon (a feljelentést már korábban megtette). És meg is beszélt egy találkozót a tolvajjal (vagy az orgazdával), nála lesz a gép számlája és garpapírja, szóval csak annyi kellene hogy 2 rendőr megjelenjen a helyszínen és rátegyék az illetőre a karperecet.
Na a rendőrök egy ilyen is bejelentésre basztak kimenni.
Pár héttel később hívta fel egy nyomozó, hogy igazából hozzá került ez a notebook lopási ügy, és hogy megadná-e neki a tolvaj/orgazda elérhetőségét...

Lopott autóért sem mennek ki, ha bemondod a címet sem.

Nem válasz a kérdésedre, de nálunk a cégnél rá van ragasztva egy kis tábla (Stop-Track anti-theft tag), és gondolom be is van regisztrálva, mert meg van adva egy telefonszám, ahol ellenőrizhető a készülék eredete. A tábla alatt be van gravírozva a készülékházba, hogy LOPOTT KÉSZÜLÉK. Szerintem a legjobb nem hagyni őrizetlenül, otthon pedig lakásriasztó. De ez csak okoskodás, az igazi választ nem tudom.

plusz egy nyitott irodában ezért feltűnő, ha valaki elővesz egy (kisméretű) erővágót, és nekiáll csipkedni a zsinórt, majd felkapja a tárgyat és elszalad vele...

(azaz a kensington lock nem gátolja a lopást csak nehezebbé/feltűnöbbé teszi azt - főleg ha riasztó is van benne)

A tolvajkergetők is így dolgoznak. Csali bringába nyomkövető, és ha ellopják és megvan a cím akkor hívják a rendőrséget. Ebből kiindulva a laptopért is kimegy a rendőrség.

..ha azt mondod Ráhel képei vannak rajta, még a TEK is kimegy első blikkre
--
God bless you, Captain Hindsight..

Egészen addig jók ezek a szoftverek, amíg nem azzal kezdik a lopás után, hogy legyalulják az egészet.

Az egyszeru fogalmatlan tolvaj nem gyalul, de meg a ketszeru sem.

Sokan ugyanis nem tudjak *khmm* , hogy ezek a progik "a BIOS-ban vannak" (ha a gep gyartoja megegyezett a kovetoprogi keszitojevel) es amikor "megveszed" a szoftvert es a windowsba feltelepited akkor tulkepp csak bekapcsolod ezt a funkciot es regisztraold a gepet a kozponti adatbazisba.

Az en T szerias lenovomban rogton ket ilyen funkcio is van, kulon allithato a BIOS-ban:
- az intel AMT Anti Theft (vagy mi a neve), itt akar magam is uzemeltethetem a kozponti figyelo szervert (nagy cegek a celcsoport)
- meg valami mittomen.com, talan pont a prey gyartoja (vegfelhasznalok a celcsoport).

Vagy foglalkoznak vele, vagy nem.
Ha gyakran csinalod, es neha eroszakosan reagalsz a eroszakos "nem itt van" kijelentesre, mikozben latod, hogy ott van az asztalon, vegul elozetesbe kerulsz.
Azt ved figyeleben, hogy 500.000huf-ig csak kis ertek:
http://batki.info/index.php/uj-btk-buncselekmenyi-ertekhatar-valtozasok/

Inkabb, ha van ra lehetoseged, akkor probald meg visszavasarolni, es kozben legyen ott a jard.

sok-sok évvel ezelőtt egyik ismerősöm Budapesten járt úgy, hogy az ellopott Apple címkés gépére nem sokkal előtte telepített egy hasonló programot, talán vagy 10 éve ennek, akkor még elég ismeretlen volt ez a fajta felkutatás, vélhetőleg az elkövetők között is, a laptop kameráján keresztül látta az elkövetőt(?), vagy az új tulajdonost(?), ahogy rendszeresen "matat" a gépén, kinyomtatta a képernyőképet, bement a rendőrségre, mondta, hogy IP cím alapján szerinte megtalálható, stb. és nem értették, hogyha ellopták a gépét, akkor hogyan is látja az elkövetőt, kellett egy kicsit erősködnie, mire valamelyik rendőrnek "leesett", kimentek, elkapták az illetőt, a gépet visszakapta... (tudtommal a lopás megtörténtekor történt feljelentés, a képernyőképpel később ment be)

Lehet hogy érdemes a burkolat alá berakni egy gps-t. A tolvajkergetők megcsinálták laptoppal. Bár lehet hogy nagyon szét kell hozzá szedni, és akkor meg a gari ugorhat. De szerintem érdemes utánajárni a laptopba építhető gps vevőnek.

..és ha rátol egy Bios-frissítést.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Akkor pofancsapod a legkozelebbi szakmai(jellegu) talalkozokor, hogy "aze' ideje lenne visszaadni a gepem".
Nem tudom az megvan-e, hogy nagyon keves hivatasos lop (megkockaztatom, semelyik?) sajat hasznalatra.
Az, aki sajat hasznalatra lopna, es ertene is hozza annyira, hogy "jahat, ez olyan, amin biost is kene frissiteni, mert..." az elegge valoszinu, hogy nem fogja ellopni, mert van rola fogalma, hogy mekkora a kockazat vele.

Ha fizikailag nálad a gép, akkor bármit lehet vele csinálni :)
Annyi kiegészítés, hogy valóban ki lehet ezeket iktatni, de ha ismét bekapcsolja ezeket a funkciókat az újdonsült tulaj, akkor megint van lehetőség megtalálni, hiszen megint aktív lesz.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Ha biztosításod van, akkor a legjobb, ha nem találják meg soha a laptopot és a biztosító fizet. Egyéb esetben még a végén megtalálják a laptopodat összetörve vagy mondjuk csak az elkövetőt, akit esetleg perelhetsz és a biztosító nem fizet. :-)

Semmit se tesznek. Tudtam kik loptak el, hol van az aru, rendort is hivtam, de meg se motoztak oket, at se kutattak a boltot. Felvettek az adatokat. Majd meginditjak a nyomozast valamikor (az aru addigra az orszagban se lesz). Aztan negy kedves alaktol kaptam par pofont, majd kardot szoritottak a nyakamhoz, en pedig elnezest kertem es ugy lattam jonak hogy eltekintek a feljelentestol. Jobb kimaradni az ilyenbol.. Es aki azt mondja hogy leuti mindet, az meg nem talalkozott ilyen alakokkal. Amig az egyiket-masikat utned, a harmadik-negyedik mar szurja a bokot.

Hát ezzel nem igazán tudok egyetérteni. Egyrészt egyoldalú hozzáállás volna feltételezni, hogy csak akkor lopják el a laptopomat, ha trehányul otthagyom egy padon, másrészt a rendőrnek, attól függetlenül, hogy van gyereke, vagy nincs, az a munkája, hogy törvényes eszközökkel többek között az én ingóságaimat is védje - gondolom én naivan. Tévednék?

Egy nagy lófszt. A rendőri munka hivatás kellene legyen, és olyanoknak kellene végezniük, akik nem szarják le a bokájukat egy piti laptop tolvajtól. Meg mégis hogy jutottunk el odáig, hogy a rendőrök családjának fenyegetését elintézed egy "rendjén van ez így" vállrándítással?

Egyébként ez csak a duma, valójában gyakran azért nem intézkednek, mert nincs kedvük.
Lazán kapcsolódik, de egy évben elég gyakran sikerült kukoricatolvajokat tetten érnünk. Persze nem történt semmi, mert esélyed sem volt az elkövetőt addig a kb. 3/4-1 óráig a helyszínen tartani, mire az alig 5km távolságra lévő kapitányságról sikerült kiérnie valakinek, már csak a letört kukoricát, zsákokat, lábnyomokat tudtuk megmutatni.
Egyszer aztán a 107 mögött ülő becsületes, szorgos munkás odáig ment, hogy kijelentette, hogy ők bizony nem küldenek senkit, mert nem a rendőrség feladata a parasztok kukoricáját őrizni.

Elvétve azért pozitív tapasztalat is akadt. Egyszer a szomszéd földtulajdonos telefonált, hogy esemény van lovaskocsival meg tezsvírekkel. Mi rögtön indultunk és csak út közben telefonáltunk, de a rendőrök előbb odaértek mint mi. Meg is fogták a társaságot mindenért, amit rájuk tudtak húzni a lopástól kezdve odáig, hogy eggyel több utas ült a lovaskocsin, mint lehetett volna :)

"Egyszer aztán a 107 mögött ülő becsületes, szorgos munkás odáig ment, hogy kijelentette, hogy ők bizony nem küldenek senkit, mert nem a rendőrség feladata a parasztok kukoricáját őrizni."

őrizni nem is - de ha tettenérhető a tolvaj, akkor azt csak be kéne varrni, nem?

Ide kapcsolódik: egy ideig a Lurdyba jártunk át ebédelni. Akkortájt - annak ellenére, h ordas nagy ingyenes parkoló van ott - sok autós a járdán parkolt - azt teljes szélességében elfoglalva. Egyszer ebéd után kijövet láttunk egy motoros rendőrt a bejáratnál dohányozni - 10 méterre a legközelebb tilosban álló autótól (kb 5-10 ilyen volt ott sorban). Megkérdeztük:
- nem osztana ki pár büntetést a járdán állóknak?
A válasz:
- mi lenne, ha mindenkit megbüntetnék aki tilosban áll?

Hát erre nem tudtunk mit mondani (hangosan. magunkban: talán rend lenne b+).

Jó régen történt, amikor még 5000 forint ért valamit, hogy a Keletinél elém állt egy faszi egy újsággal a kezében, és valami felismerhetetlen nyelven mutatott érdeklődést az állomás épülete felé mutogatva. A szokásos folyomány (ő egyre hangosabban mondja ugyanazt, én semmivel sem értem jobban) közben a kezében összecsavart újsággal egyre jobban közelített, arra mutogatva, míg a végén már a mellkasomnak szorította, és úgy böködte, miközben hajtotta a magáét*.

Nem gondolat volt, hanem valami ösztönféle, hogy felcsaptam a karomat, és azzal az övéit is: azt, amivel mutogatott, és azt, amivel látszólag az újságot tartotta, de igazából alatta a farmerdzseki gombját varázsolta már ki (döbbenetes, hogy a nadrág-dzseki kombó 8 zsebéből pont azt szúrta ki magának, amelyben a fent említett ötezres volt).
A kaszálásra sértett arcot vágott, mint aki ilyen illetlen pasassal nem is hajlandó tovább beszélni, és a kirakatok felé fordult - abban szúrtam ki, hogy azért a hátam mögött is áll valaki, valószínűleg egy mentő ütésre/rúgásra/szúrásra készen.

Egy perc alatt átértem az aluljárón át az út túloldalára, ahol pont kifordult a fagyizóból 2 járőr. Jónapot, erőegészség, fokozat szerinti megszólítás után mondom, hogy volna számukra az utca túloldalán legalább egy zsebtolvaj.

- Áh, nehéz bizonyítani, nem éri meg az időt és fáradságot, de tényleg, estére már úgyis kinn van, mennénk is, mert hosszú a szolgálat.

Azóta volt rendőrrel SOKKAL pozitívabb tapasztalatom is, de ez megmaradt, és újabb közeli sztorik folyton újraírják a memóriába.

* Azóta olvastam, hogy ez az egyik sztenderd utcai standupos zsebelés, amit jellemzően hidegben alkalmaznak, amikor sok a kabát alatt a ruha, így a böködésnek álcázott zsebnyitogatás kevésbé érezhető. Lehet, hogy az mentett meg, hogy nem vagyok fázós.

Egyszer aztán a 107 mögött ülő becsületes, szorgos munkás odáig ment, hogy kijelentette, hogy ők bizony nem küldenek senkit, mert nem a rendőrség feladata a parasztok kukoricáját őrizni.

A klasszikus vicc aktualizálása: hívd fel őket pár perccel később, hogy már ne jöjjenek, lelőtted a tolvajt, nincs vele több teendő. Kurva gyorsan ott lesznek. Talán.

Ave, Saabi.

Szerintem a rendőröknek nincs meg a kellő joguk az ilyen intézkedésre.
Maximum megkérhetik a gyanúsítottat, hogy mutassa meg a lakását, boltját, stb...
Ha ezt megtagadja, semmit nem tehet a rend őre.

Ha mégsem így lenne, gondoljátok el azt a troll hegyet, miszerint mindenki minden ellenségét, tanárát, főnökét lopással gyanúsítaná meg, majd a sünök meg széttúrják a lakását...

Mondjuk elvileg, ha tetten érés vagy bűnelkövetés lehet, akkor simán bemehetnek. Aztán utólag elég pótolni a határozatot ehhez.
Más kérdés, hogy napi 500ezerig már csak ennye-bennye, így lehet nem elég súlyos a bűn, hogy erre hivatkozva bemenjenek.
Morbid egy helyzet, hogy van aki 7 hónap alatt keres annyit, amennyit igazi kockázat nélkül bármikor ellophatnak tőle, mert az csak kis összeg.

Szo sincs a gyanusitott sajat portajarol vagy boltjarol. Ha valaki az en maganteruletemen az en tulajdonomat kepzo kukoricamat pakolja a sajat zsakjaba, akkor ugyan hagy intezkedjen mar vele szemben a rendor a bejelentesem alapjan.
Amikor kezdodik a szezon, kenyszerbol szabalyosan jarorozni szoktunk a rosszabb helyen levo tablak korul. Ha valahol torik a termest, azt mar az utrol latni lehet, a szorgos munkas nem is feltetlenul tud rola, hogy lebukott. Ha a bejelenteskor azonnal indulna a rendor, meg a tabla szelet sem erne el gyalog a tettes, mire kier, es siman megcsiphetne.
Mondjuk az is hasznos lenne, ha kierkezeskor nem a tolvajjal kezelnenek eloszor egy "csa, mi a palya" kisereteben es aztan kerdeznek meg a bejelentotol, hogy mit baszogatja mar megint oket. (Csak mert ilyen is elofordult mar mifelenk.)

Javaslom, ráérő idődben nézd meg a Tolvajkergetők videóit a YouTube-on. Jól bemutatja, hogy mennyire cselekvőképes a rendőrség a bringák esetében: ha csak nincs ismerősöd, nem akarnak kivonulni, lásd answ kolléga posztját. A helyedben nem bíznék mindent egy pusztán szoftveres védelem + rendőrség kombóra. Amikor elmegyek valahova, mindig magamnál tartom a céges laptopot, soha nem hagyom a kocsiban.

Egy jó barátom járt úgy, hogy a Sasadi út környékén pár percre beugrott az ismerőséhez, a lapost a csomagtartóban hagyta, nem látható módon. Még hallotta, hogy törik a kocsit, de hirtelen nem tudott kiugrani a kerítésen, így a tettesek elszeleltek. Az adatok miatt nem kellett aggódjon, mert titkosítva volt a HDD. A gépen volt biztosítás, de az ügyintézés miatt hetekbe telt, mire új géphez jutott.

Hat igen, sokszor almodok egy nem letezo idealis vilagrol, ahol nem azzal kell toltened az idodet, hogy ilyen thread-ket nyiss, milyen zarakat vegyel, hogy keritsd elo a megfujt tulajdonod, hogy teritsd meg a leggrefitizett faladat, stb. Sokkal kevesebb eroforrast hasznalna a Fold ugy. Sajnos a vegen mindig felebredek. :-(

Ha ellopják és tudod is hol van, csak annyi a teendő, hogy besétálsz a "nyóckerbe", majd 4 jól megtermett cigánynak adsz 5-5 ezret, és megkéred, hogy tartsanak veled egy órára és a helyszínen pár percig ijesztően nézzenek, amíg beszélsz az illetővel, hogy csapja vissza a gépedet. Ennyi...
Rendőrrel nem éri meg fáradni, szart se érnek. Még ha intézkednek is valamit, kiderülhet, tulajdonképp te akarod ellopni az illető gépét, ráadásul illegálisan meg is figyeled, és jó esetben csak felfüggesztettet kapsz... és miért? Mert a bűnöző bűnöz, és attól fosnak!

Azért ez kicsit más a valóságban.

Volt egy cigány ismerősünk (nevezzük Jánosnak), építkezési vállalkozó. Csak később tudtuk meg, hogy gyilkosságért körözték és itt bujkált (az már megint egy más kérdés, hogy mennyire torz a magyar igazságszolgáltatás, erről is lehetne a jó történetet írni). Szóval jóban voltunk a családdal és sokat voltam náluk, meghívtak ebédelni, stb.. Egyszer tartoztak nekünk nem kevés pénzzel, egy nagyobb cég, aki a tipikus lehúzunk minden alvállalkozót játszotta (kb 150 millió volt végül a cég tartozása az alvállalkozók felé), majd eltűntek. Mindent kimentett a tulajdonos a cégből, a maradék árut (például a gépeket, amiket mi szállítottunk pedig biztonsági céggel védette, amíg eladta, hogy ne lehessen visszavenni). Elpanaszoltuk egyszer Jánosnak, hogy hogy megszívattak bennünket, csődközelbe kerültünk. Azt mondta hogy ne aggódjunk segít, vannak emberei, csak mondjuk meg ki az. Megmondtuk a nevét, erre lefagyott a mosoly az arcáról. Na vele nem tud segíteni, egyszer neki is tartozott és a csávó ukránokkal (géppisztolyos zsoldosok) jött a találkozóra.

Tanulság: mindig van erősebb kutya

Ebben igazad van, de a konkrét koncepciód ettől még hibás. Mert ez nagyon nem úgy van, hogy a szóló geek besétál a dzsindzsásba és elkezd ötezreseket osztogatni a nagyobb darab dzsipóknak. Nyilván lenne kereslet az ötösökre, de egy ilyen próbálkozásnak az lenne a vége, hogy "kigyúrt haverok" nélkül sétálna ki onnan, pénz nélkül. Meg telefon nélkül, óra nélkül, rosszabb esetben akár cipő nélkül is...

Viszont az alapötlet használható, az általam említett ügynek is az lett a helyes megoldása, hogy néhány nagyobb havert vitt a srác a megbeszélt helyre, akik akkor jöttek elő amikor már a kezében volt az ellopott notija (ugye kipróbálás nélkül nem veszünk ilyet). És itt már nagyon más a felállás, itt már a tolvajnak/orgazdának kellene elkezdeni emberkedni a túlerő ellen hogy visszaszerezze az orvul szerzett eszközt, aminek a papírjai ráadásul a jogos tulajdonosánál vannak.

A félreértések elkerülése végett: haver = nagyobb darab kollega, gyúrós gyerekkori barát, vagy épp a sok éve ismert szomszéd srác, aki főállásban vízilabdázik mellékállásban pedig thai boxol...

Na igen, de ne a piti tolvajra gondolj, hanem az orgazdara. Akik altalaban tobben vannak es nem feltetlen itt szulettek. Tehat te odamesz X haverral, ok pedig elokapnak nehany elet kioltasara szant eszkozt. Valoszinuleg nem rohansz neki a kardnak, se a lofegyvernek. Ha pedig rendorsegnel feljelentest teszel, akkor megszerzik az ugy dokumentumai alapjan a cimedet es radgyujtjak a hazat. Hiaba kered a birosagot, hogy ne fedjek fel az adataid, sz*rnak ra.

Ezt pedig nem a levegobe mondom, hidd el. Raadasul olyan ugyvedeik vannak, hogy a Chewbacca-vedelem naluk kezdoszintnek szamit. Most nem akarok irni nevet tipikus maffiozo ugyvedre (mert meg beperelnek), de pedaul B betuvel kezdodik, Y-ra vegzodik es hasonlit a baranyhoz.

Eleg fiatal lehetsz meg. Majd ha lesz feleseged es gyermeked, akkor megerted. Foleg a megleckeztetes reszt, te komolyan gondolod hogy megleckeztetsz sitteseket? Talalkoztal te mar ilyen emberekkel? Vettek mar korbe tobben, mondtak neked hogy most meghalsz? Szoritottak kest az oldaladba, kardot a nyakadhoz? Fenyegettek meg a csaladodat? Hivtal mar ki valaha rendort, lattad hogy mit csinalnak? Tettel feljelentest mar orgazda vagy valamilyen banda ellen?

Nem hiszem.

Hany elevules miatt (gyakorlatilag nyomozas hianya miatt) lezart ugyet mutassak neked? Pont nehany napja jott egy papir egy olyan ugy lezarasarol, amire mar nem is emlekeztem. Jot nevettem, amikor megkaptam..

Ja es az altalanos dolgokrol nem is beszeltem: peldaul kutya megmergezese, kromofag autora. A kutya kulon szomoru, hiaba van felveteled arrol hogy megall egy auto, kiszall egy csavo es bedob a kutyanak valamit. A rendorseg szerint csak meg is etethette a kutyat. Neked kell bizonyitanod megfelelo szakvelemennyel (boncolas), hogy a kutya patkanymeregtol verzett el. Raadasul ekkor is mondhatjak biztos te hagytad elo..

"Talalkoztal te mar ilyen emberekkel?"
Ja!

"Vettek mar korbe tobben, mondtak neked hogy most meghalsz?"
Ja!

"Szoritottak kest az oldaladba, kardot a nyakadhoz? Fenyegettek meg a csaladodat?"
Nem ilyen összetételben, de ja! Pisztolynak is álltam a "szúrós" végén.

"Hivtal mar ki valaha rendort, lattad hogy mit csinalnak?"
Ja!

"Tettel feljelentest mar orgazda vagy valamilyen banda ellen?"
Hamar rá kellett jönnöm, hogy semmit nem ér, hogy a zsarukhoz szalad az ember.

"Nem hiszem."
Bocs, hogy tévedned kellett...

"Hany elevules miatt (gyakorlatilag nyomozas hianya miatt) lezart ugyet mutassak neked?"
Nem kell, nekem is van bőven.

"A kutya kulon szomoru"
Valóban! Az enyémet is megmérgezték...

Egy Kensingtont azért még köss rá szerintem ;)