router-ből switch-et

 ( csontika | 2015. február 23., hétfő - 14:34 )

Régebben openwrt-vel foglalkoztam, onnan jött az ötlet: Van jó pár felesleges dlink routerem, ami helyett sokkal jobban örülnék a switch-eknek.

Két ok ami miatt szeretném az eredeti firmwaret lecserélni:
-reset, vagy egyéb ok miatt nem kerül alapbeállításba (dhcp, default ip...)
-+1port

Megoldásokat találtam, csak más méretű hardverre:)
Ismer valaki megfelelő szoftvert a feladatra?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tehát szeretnéd ha kitalálnánk, hogy milyen routernatolós dobozkáid vannak? :)

Nem szeretné, mert akkor megtámadhatnád.
Ő általános megoldást akar, a világ összes natdobozára.

nem megoldást, csak ötletet keresek

routereknél van pár projekt (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wireless_router_firmware_projects), amivel lehet matatni. Gondoltam van rá kész megoldás hogy switcheket faragjunk, némi beavatkozással.

Felraksz egy openwrt-t, lelövöd a dhcp szervert, meg minden mást ami felesleges és bedugod valamelyik lan portba a routerből jövő kábelt. Illetve érdemes beállítani ezeknek static ip-t ha kell akkor megtaláld őket.

Ez a legtöbb router doboz gyári szoftverével is kivitelezhető, viszont így sem teljesül a "+1 port" dolog..

első körben azt kellene kiderítened, hogy a konkrét dobozon a wan port belül ugyanazon a belső switch chipen van-e, vagy külön. Utóbbi esetben felejtős a dolog jó eséllyel.

Egyébként meg csokiért van 5 portos gigás buta switch :)

Én is ilyesmire gondoltam. A wan többnyire külön láb, azért tudják a gw funkciót megvalósítani. Sok ócó router úgy van összedobva, a komoly FőNagyszágoszProcesszor (alapból két lanja van) előtt van egy switch IC (szomorúságomra, mert én meg mindig önálló csatolókért lelkesedtem, de ami ócó az ócó) aminek csak táp kell. A kérdés most nem időszerű, éppen nincs időm, és lelkesedésem kipróbálni, de szerintem ha letéglázod (természetesen visszaállítható módon), gyakorlatilag pont az elvárt eredményt kapod. Szerintem a switch IC-nek csak táp kell és végzi a dolgát.
Kollégák? Valakinek gyakorlati tapasztalat ezzel kapcsolatban?

Vagy beállítod mint Siddis ajánlja lejjebb és nyertél +1 lábat :P

Pontosítsuk azt a csokit. Lehet, h érdekel a gigás buta switch.

mármint bármelyik random boltban, elnézést, ha félreérhető voltam. Utoljára kb másfél éve vettem ilyesmit, lehetett vagy 4-5000 forint...

Drága manapság a csoki..

az :)

Biztos nekem nagyon jó, de ha az ilyesmi nem megy kb gondolkodás nélkül, akkor azért a plusz egy portért (mert ugye a 4 az alapból megy bármi ilyennel) nem szopatnám magam, ha szükségem lenne egy 5 portos gigás switchre, vennék egyet...

És a kakaó is egyre drágul :-P

A nemzetközi helyzet meg csak fokozódik :D

Gombokért veszel rendes switchet. Véletlen resetelődik, oszt csak pislogsz, mert széthullik a hálózat. Én nem szopatnám magam ilyesmivel, még elméletben sem.

Aha... engem is a mult heten hivtak, hogy szar a w2k8 szerver, mert nem mukodik es semmi nem elerheto.... hosszas debug utan a lancba fuzott 6db 8portos switchet ujrainditva jo volt.....

Ott kéne lapáttal agyonverni azt, aki csinálta.

Mostanában már feltünően antiszociális vagyok az ilyen kókányolásokkal szemben. Akar vmit, x pénzből tudom kihozni. Ha neki olcsóbb (kókány) kell, akkor nem én vagyok az embere.

+1.

config 'switch' 'eth0'
option 'vlan0' '0 1 2 3 4 5*'
+

config interface 'lan'
option ifname 'eth0 eth1'
option type bridge

TP-Link-eknél kb, ennyi az egész konfig, plusz WAN-interfészt törölni..

sub
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC