MSO feature-ök az LO-ban

 ( Zahy | 2015. január 14., szerda - 19:09 )

Egy eredetileg docx-ben levő anyag LO-val lett kicsit módosítva (igen, tudom, ez már 3 hiba egymás után). Mentés után egy MSO-val próbáltuk nyomtatni de szerencsére még időben észrevettük, hogy valami nagyon nem OK. Jött az ODT-be mentés, majd előbb az MSO-ban, majd egy wines LO-ban történő megnyitás. Mind a kettőben érthetetlen módosulás látszott. Végül a mentés-másként DOC-ba hozta meg az eredményt, ezt már legalább a másik gépen levő LO képes volt szinte ugyanolyan kinézetűen kinyomtatni, mint ami az eredeti állapot volt.
Haverom megfogalmazása:

"ezekszerint túlságosan sikeres volt az MS Office featuráinak LibreOfficba történő beépítése".

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Trükk: ha tudod, hogy nyomtatni akarod szinte rögtön (másik gépről), érdemes pdf-be exportálni, és a pdf fájlt nyomtatni.
Sajnos szerintem is szánalmas, hogy még mindig itt tartunk :(

Utólag visszagondolva, meg nem tudnám mondani, miért ragaszkodtunk a szerkeszthető formátumhoz ...

Beszéltem erről egyszer röviden Vajna Miklóssal, s azt mondta, azért nem egyszerű a kompatibilis viselkedést megoldani, mert egy rakás dolog nincs a szabványokban rögzítve, szabályozva. Tehát marad az, hogy teszteljük, hogyan viselkedik a másik software, vagy gondolunk valamit arról, hogyan lenne jó. Teszem azt, hogyan viselkedjen, ha margón túl van tabulátor pozíció, efféle finomságok.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nemcsak erre gondoltam. Sajnos két LO között se tökéletes az átvitel, még akkor se, ha odt-ben viszed. Párom gépén szerkesztve, utána hozzám átmásolva és nálam megnyitva... sokszor közel nem azonos a kettő - itt-ott a beállított szövegszínek nem jelennek meg, az oldaltörés "eltűnt", és hasonlóak.
Igen, különböző verziójú a két LO, de ezek az egyszerű, régóta megvalósított dolgok (azaz nem friss funkcióról van szó, ami az én gépemen lévő LO-ban nincs megvalósítva) miért is nem mennek át?

+1, annyival kiegészítve, hogy ez messze nem LO sajátosság. Nagyobb doksiknál (igen, azokat nem Wordben/Writerben kéne csinálni...) már nem egyszer találkoztam azzal, hogy akár egy Service Pack különbség képes több órányi munkát teremteni...

Egyébként ebből a szempontból egész kulturált megoldás a LibreOffice-os PDF export, beleágyazva az eredeti odt - így szerkeszthető is lehet, de a megjelenítési hordozhatóság mindenképp meglesz.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A docx-be mentéssel én is vigyázok azóta, hogy egy tanítvány szakdolgozatát korrektúráztam LO-val. Néhány óra után rámentettem, amikor kész lettem. Utána program becsuk, más formátumban természetesen nem mentettem el. Büszkén visszaküldtem. Erre szól a tanuló, hogy üres. Mi? Megnéztem és tényleg. Azóta docx-ben nem mentek.
A legutóbb azzal sokkolt egy úgy verzió, hogy az animgifben mentett mozgóképekkel random fagyott. Tudom, hogy lámaság az animgif, de működik. LO-val és OOo-val is ugyanúgy fagyott az új verzió. Valószínűleg valami olyan változás, ami mind a kettőbe bekerült. Csípőből penderült vissza a régi verzió. Csak kicsit idegesít, hogy nem tehetem fel úgy az új verziót, hogy külön ne teszteltem le volna erre. Amire nincs időm. Ez van. Megbarátkoztam a gondolattal.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Évek óta mindig mindent .DOC-ban mentek,
mert a főnök megmondta, hogy "Wordöt kell
használni, mert az a szabványos és az van
mindenhol mindenkinek"... (LO-val dolgozom,
mert számomra hatékonyabb.) Ha nem kell
piszkálni, csak nyomtatni, akkor persze PDF.

Szabványos?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha a tapasztalt hibák be lennének jelentve (bugs.libreoffice.org), akkor megadnátok az esélyt, hogy legközelebb más már ne szívjon vele.

Ezzel egyetértek, még akkor is, ha nem tettem meg a hibabejelentéseket.

Andris, ha kéred magánban elküldöm neked vagy vmiklos-nak az ominózus doksit. Mivel személyes adatok vannak benne, publikus bugtrackerbe nem tolnám fel, de most nincs időm előállítani egy a hiba bemutatására alkalmas másik doksit. Illetve annyit megtehetek még, hogy az eredeti kitöltetlen doksit odaadom, és lehet vele játszani. Bocs.

De itt egy érdekes másik hiba, egyelőre keresem a hiba okát (valszeg nem az LO-ban van). És azért fényképezőgéppel, mert a képernyőmentő szoftverrel készített képen *látszanak* a szövegek.

Kipróbáltad más AccelMethod értékekkel?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

(Francokat, 2 napja nem férek hozzá ahhoz a géphez.)

Pedig ez segíthet, egyik otthoni gépen a Firefox nem frissítette rendesen a képernyőt, és úgy tűnik megoldódott ettől. Ezúton is köszi a tippet, locsemege.

Köszönöm, nem kérem, és szerintem vmiklos sem. :) Kb. 1 perc minden betűt x-re cserélni egy doksiban. Ideális esetben nem mi javítjuk ki (ingyen), hanem valaki más, így te is jól jársz, és mi is.