Ha megnézek egy weboldalt és VPN-en vagyok, akkor átmegy VPN-es hálózaton?

 ( Summer6529 | 2014. november 3., hétfő - 22:50 )

Előrebocsátom, hogy legfőképpen egyszeren csak a kiváncsiság vezérel (céges gépről amúgy is csak céges dolgokat csinálok, pl. a céges email címemet még magánlevelezésre sem használom).

Szóval:
Van egy céges gépem (munkáltató), amivel egy másik cégnek (megrendelő) dolgozom. Ilyenkor VPN-nel be kell jelentkezni a megrendelő hálózatába. A gépen win8 fut.

Kérdés:
Ha a céges gépen a megrendelő hálózatába VPN-nel történő bejelentkezés után a böngészőbe beírom, hogy www.hup.hu, youtube.com, akármi.com akkor azt vajon a megrendelő
- biztosan látja
- talán látja (mitől függ)
- biztosan nem látja?

A céges gépen nem vagyok admin, így pl a proxybeállításokat sem tudom állítani. Attól tekintsünk el, hogy a céges gépre akármi is lehet telepítve, keylogger, browsing history megfigyelés akármi, amiről nem tudok, hiszen nem én telepítettem (meg amúgy is windows... :-) ). Ez nem érdekes most.
Azt tapasztaltam eddig, hogy ha egy tracerttel megnézem a www.hup.hu-t, akkor nem találom az útvonalban a megrendelő gépeit.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Attól függ, hogy a teljes forgalmad bemegy-e a VPN-es tunnelbe, vagy csak a megrendelő IP-i felé megy arra a forgalom.

Ha arra megy, a megrendelő láthatja, hogy milyen szerverekkel kommunikálsz, kérdés, hogy ez mennyire érdekli...

Nem vagyok Windows-os, nem tudom, kell-e admin jog hozzá, de a kapcsolat felépítése előtti, s utáni routing táblákat lenne érdemes összevetni.

Ha jól rémlik, cmd-be írva ez a parancs írja ki a routing táblát:
route print

favágó módszer: :)
egy whatismyip.com látogatása VPN nélkül, majd VPN-nel... (ha ugyanaz az IP-d, akkor nem a VPN-en keresztül megy a whatismyip.com felé a forgalom, ha változott, akkor valszeg igen)

Ez két dologtól függ:

- routing
VPN megoldástól és beállítástól függ, hogy a VPN-en megy-e mindn forgalmad vagy csak az ami tényleg a VPN mögötti hálózatnak szól.

- böngésző beállítások (proxy)
A fentitől függetlenül, ha van beállítva proxy, akkor a böngésző azt használja. A routingtól függően ez is mehet akár a VPN-en keresztül (nem valószínű), vagy 'mellette'. Attól függ hol a proxy...

--
zrubi.hu

Olyan is lehet, hogy a VPN nem lesz a default gw, de a DNS-t lecsereli. Ekkor nem megy at rajta a forgalom de "talan latja", hogy miket latogatsz meg.

--
http://blog.htmm.hu/