Internetadó 2015 szerver hosting szemszögből

 ( bb | 2014. október 30., csütörtök - 10:34 )

Sziasztok,

lehet, hogy én értelmezem rosszul, de egy szerver hostingnak része az internetszolgáltatás, hiszen ott is van internet elérés, elvileg onnan is meg lehet kerülni a kormányzati célként deklarált telefonálás/SMS küldés után fizetendő adókat...(extrém eset: előre felvett Kim Dzsongun üzenetekkel traktálom a magyar telefonelőfizetőket egy voipon keresztűl)

tehát jól gondolom, akkor mindenkinek emelkedni fog a szerverelhelyezés/szerverbérlés/cloud szolgáltatás díja vagy kivárja mindenki, hogy az ISP belerokkan (mert akkora nagy marzs szerintem nincs, hogy ez beleférjen)

további gondolat: Ha nekem van pár szerverem szanaszét a neten különböző szolgáltatóknál. ilyenkor ugye nem tud "összevonódni" az 5000, mert nem én fizetem, hanem a zsíros ISP "nyeli be". tehát ha több helyen van, drágább lesz.

vagy költözik a magyar net külföldre?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A törvényalkotóknak f.ngja nincs, mi az a szerver hoszting. A klasszikus internetszolgáltatásnál is felmerül még egymilliárd kérdés, ami nem tisztázott, mire eljutnak a hosztingig.. Nagy katyvasz ez.

Pluszsok. Tipikusan egy kalapból kihúzott, előkészítetlen baromság. A törvényjavaslat semmilyen technikai kérdésre nem tér ki, csak egy összeget tartalmaz, ennyi.

Egyértelmű, hogy az egészről fogalmuk nincs. Sőt még ők maguk sem tudják, hogy pl. a NAV fog-e adózni az online pénztárgépek után, ami ugye neten jelet a NAV-nak ott a NAV fizet, vagy a fedőcég, aki technikaliga a netet adja a pénztárgépeknek...
De egyébként a felvetés teljesen jogos, én is gondolkoztam már, hogy mi lesz. De míg nincs elfogadva, addig nem kezdek el egyezkedni a szolgáltatóval, mert nincs konkrétum, így nincs miről. Van 2 uplink-ünk, amit mi is veszünk valakitől, de a nálunk lévő gépek ezeken az uplink-eken keresztül forgalmaznak... Hol mérünk? A mi 2 uplink-ünkön (abból az egyik backup, tehát azon nincs forgalom normál esetben), vagy a mi hálózati eszközeink portjain és /ügyfél után kell fizetnünk az 5 rugó vállalkozás-ellehetetlenítő büntetést... És mi van azokkal a forgalmakkal, amik mondjuk a mi switchünkből nem lépnek ki, mert a gépek egymás között forgalmaznak (pl. ügyfelek backupjai a mi szerverünkre)? És a többi és a többi... Bele senkinek nem fog férni, szerintem az ügyfelek szívgörcsöt kapnának, ha közölném, hogy akkor most emelünk kb. 30%-ot az árakon, mert emelkedtek az üzemeltetési költségeink. Persze az adót eszünk ágában sincs áthárítani.

Tipikus példája, mikor hozzá nem értő dilletánsok döntenek valamiről, amiről fogalmuk nincs... Mi elkezdtük vizsgálni a lehetőségeket, hogy a saját gépeinket külföldi szolgáltatóktól bérelt szerverekre költöztetjük. A /user kell majd fizetnünk, akkor simán megéri. Tárhelyeknél meg lehet, hogy lesznek adatforgalmi korlátos csomagok.

"Az NGM viszont megerősítette, hogy az elkülönített mobilhálózaton zajló adatkommunikációt nem érinti az internetadó."

de ez még ugye változhat :)))

Akkor itt a megoldás. Mindenki épít magának egy wifi és/vagy 3g/4g hálózatot és azon keresztül forgalmaz a többiekkel, és lesz külön Nemzeti Underground Internet... :) Vagy Finnország után szabadon mi leszünk az ezer Wi-fi hálózat országa. :D

Mintha a kernelben lennének rádióamatőr dolgok..., úgy 15-17 éve kiszúrtam magamnak kipróbálásra, csak még nem jutotta el odáig. :o)

Most, hogy mondod a 2.4-es kernelből tényleg rémlik valami... :)

Hamarabb fogod kifizetni a 150 Ft/GB adót.
Kezdetben (kb 20 éve) jó hobbi volt. Technikai okokból nagyon sok a korlát a sebesség, és a "csatornák" számának szempontjából is. A plusz eszközökről nem is beszélve.

Apró probléma, hogy az EHT szerint internet-hozzáférésnek a definíciójában szerepel, hogy van kijárat hazai és nemzetközi kicserélőközpontok felé (pl. BIX). Tehát ha van kijárat, akkor internet-hozzáférés, ha nincs (mert p. privát APN-ben csücsülnek a mobilnetes eszközök), skkor meg nem az.

Mondjuk egy wifi mesh alapon összerakott egyesületi hálózat, aminek a határhoz közeli csomópontjából (célszerűen nem egy, hanem több helyről) van sötét szál a legközelebbi kinti adatközpontba...

És akkor olyan helyekre is eljuthatna az internet, ahol a szolgáltatóknak nincs kiépítve hálózata.
Kezdjünk el mesh networkot építeni, és döntsük be a szolgáltatókat.

És hogyan lesz ebből kijárat a nagyvilág (Internet) felé? Ha hazai szolgáltatón keresztül, akkor bukta, a szolgáltatónak adóznia kell utána. Maximum a külföldön végződő sötét szál lehet megoldás - határ menti mesh-tagoktól a legközelebbi külhoni kicserélőközpontig.

"elkülönített mobilhálózaton zajló adatkommunikációt"
Tehát akkor építünk rádióamatőr gerinchálót? Mostantól akkor lesz feketeinternet? Haver mesélte, hogy szomszéddal leegyeztek, hogy 4-en közösben rendelnek egy nagyobb csomagot, amit mikrotikel egyenletesen osztanak. Szépen ki fog alakulni az adókerülés 4-5 tuti módja, aztán a tervezett 20 milliárd helyett lesz 10-15 milliárd adóbevétel belőle. De legalább a tönkrement szolgáltatók miatt járulékosan kiesik további 10-30 milliárd forint adóbevétel, meg lesz tőlük pár száz friss közmunkás.

"Szépen ki fog alakulni az adókerülés 4-5 tuti módja..."

https://imgflip.com/i/dn5ox

lehet am adot kivetni ezekre az eszkozokre is, ismeros a kozelmultbol a kozmu csatornakra / kabelekre kivetett ado?

nem nagy erofeszites, delelott megszovegezik, ejjelre mar meg is van szavazva

Ja, csak a végén a 15 milliárd forint beszedése 16 milliárdba fog kerülni. Nemrégiben mikor csökkent a BKV bérletek ára, hirtelen szignifikánsan elkezdett nőni a bérleteladás. Nemigen tanultak belőle.

ez miota szamit? majd haromszorosara emelik az adoterhet, es meg van oldva

nem kell tanulniuk belole, igy mukodik a hatalom kizarolagos birtoklasa ...

Ebben az országban a vezetőknek a lopáson kívül semmihez sincs fingjuk sem. Szerintem ezen kár csodálkozni...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

+∞

"nagy zavar van a fejekben" - OV
csak így személytelenül a "fejekben", nem tudjuk kiké azok a fejek...

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

nov 17. után majd meglátjuk mi lesz, nav sem tud semmit :)

Egy kis csavar a tortenetben:

"Új áfa-szabályozás lép majd életbe a távértékesítésekkel kapcsolatban 2015. január 1-jével az Unióban. Ekkortól ugyanis a nem-adóalanyok, vagyis a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások egész Európában a fogyasztás helye szerint (azaz a célországban) fognak adózni."

http://ado.hu/rovatok/ado/tavertekesites-uj-afa-szabalyozas-jon

Azért a dolog ennél bonyibb...

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fentiekkel foglalkozó adóalanyoknak akár mind a 28 tagországban adókötelezettsége keletkezhet. Annak érdekében, hogy leegyszerűsítsék a vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeit, bevezetik az úgynevezett mini-one-stop-shop-ot („MOSS”) vagyis az egyablakos ügyintézési rendszert. Így az áfa-bevallási és -befizetési kötelezettségeket a fogyasztó tartózkodási helyétől függetlenül az értékesítő államában kell teljesíteni. Ezáltal az értékesítőnek hazai pályán maradva a határon átnyúló ügyletei esetén is csupán egyetlen, a saját adóhatóságával kell szembesülnie jelentősen egyszerűbb adminisztrációval. A befizetett adót is a hatóságok osztják meg egymás között a teljesített ügyleteknek megfelelő arányban.

" Ezáltal az értékesítőnek hazai pályán maradva a határon átnyúló ügyletei esetén is csupán egyetlen, a saját adóhatóságával kell szembesülnie jelentősen egyszerűbb adminisztrációval. A befizetett adót is a hatóságok osztják meg egymás között a teljesített ügyleteknek megfelelő arányban."

... minden műholdra teknőcös oroszlános zászlót 3 fekete csillaggal ??? ...

// http://hu.wikipedia.org/wiki/Kajm%C3%A1n-szigetek#mediaviewer/File:Flag_of_the_Cayman_Islands.svg //
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ezt mit jelent pl. a google szempontjából?
Reklámok fogyasztásának helyszíne?

A Google szempontjabol a fogyaszto nem az internet user hanem a ceg aki megrendeli a reklamot. Ergo azon orszag, ahol a ceg be van jegyezve.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

"akkor most emelünk kb. 30%-ot az árakon"

Te át akarod hárítani mikor nem lesz áthárítva.?
Na neked se fog semmit se hozni a Rezsimikulás.
--
God bless you, Captain Hindsight..

Eszembe sincs áthárítani. Kedves Vezető emberei megmondták, hogy nem szabad. Szó sincs áremelésről. Csak kiterjesztünk egy árkorrekciót, ami korábban ezeket a szolgáltatásokat nem érintette.

Megnyugodtam, NERtárs, engem meggyőztél :-)
--
God bless you, Captain Hindsight..

Eht 188. § 58. pontja szerint az
Internet-hozzáférés szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely során a szolgáltató IP-cím hozzárendelésével biztosítja az IP alapú adatátvitelt az előfizetői hozzáférési pont, valamint az internet legalább egy belföldi és egy nemzetközi nyilvános adatkicserélő központja között.”

Eht 188. § 23. pontja szerint az
Előfizetői hozzáférési pont: azon hálózati végpont, amelyen keresztül az előfizető, vagy felhasználó egy elektronikus hírközlő végberendezés fizikai és logikai csatlakoztatása révén hálózati funkciókat és a hálózaton nyújtott szolgáltatásokat vehet igénybe.”

A fentiek alapján -az én értelmezésem szerint- a hostingot nem érinti. Mármint a hosting szolgáltatót.

Nem trollkodás, de ez alapján hogy értelmezed úgy, hogy egy szerver, nem lehet végberendezés, és a hoszting szolgáltató switchportja, nem előfizetői hozzáférési pont vagy nem valósul meg az első pontban lévő szolgáltatás?

„...a szolgáltató IP-cím hozzárendelésével...”
Induljunk ki abból, hogy nincs saját IP címed(tartományod), tehát az ISP „címét” használod.
Tehát a szolgáltató rendel hozzá címet.
A tervezet szerint az adót a szolgáltató fizeti.
Nézzük azt a változatot, amikor van saját (RIPE-os) IP subneted. Itt már érdekesebb a helyzet, de mivel az előző példa szerint -szerintem- nem kell adót fizetni, így itt sem, hisz a helyzet technikailag pont ugyan az.

De ha az IP címeken akarunk lovagolni, akkor a legegyszerűbb ha mindenki adót fizet, s többször is, hiszen egy SOHO router is IP címet oszt a LAN interfészen. Az Eht meg nem tesz különbséget privát/publikus IP címek között.

Épp ez alapján gondolom úgy, hogy pl a GTS datanet-nél lévő szerverünk végberendezés...

És épp a fenti példával illusztráltam azt, hogy akár mint telefon is működhet....

Hostingban IP cím hozzárendelésével valósul meg az IP adatátvitel, hiszem a géped kap min. 1db IP címet és így tud a géped BIX, illetve nemzetközi irányba adatforgalmat bonyolítani. Tehát ha így nézem, akkor viszont érinti.
Még egy kérdés jutott eszembe. Mi van azokkal a cégekkel, akik megvesznek egy kvótát egy gépteremben szerver elhelyezésre, és azt tovább értékesítik? Itt ki számít a szolgáltatónak? Az ember a tovább szolgáltató céggel van szerződésben, de az infrastruktúra az IP címig bezárólag egy 3. fél tulajdona. A 3. fél tartja fent, és üzemelteti.

Mindenki fizet. Fizet az ügyfél, fizet a szolgáltató, és fizet a viszonteladó is. és fizet az másik szolgáltató és a másik ügyfél is, aki ugyanazt a tartalmat akarja elérni a szerverről.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Tehát ha külön szolgáltatótól veszed a hazai, és egy másiktól a külföldi netet, akkor az nem adóköteles? :)

Eltekintve attól, hogy a jogalkotó a területről semmit nem tud... A magyar hoszting szolgáltatóm szerverei Németországban vannak.

hetznernél?

Hm?

szerk.

Most látom, hogy ez egy német szolgáltató. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy pontosan kinél tartja. Viszont eszméletlen jó a szolgáltatás minősége bármilyen szempontból eddig.

csak azért kérdem mert az elég népszerű itthon.

De roluk nem mondhato el, hogy eszmeletlen jo a szolgaltatas minosege. :)

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Hosting55-nél vagyok. Először meglepő volt, hogy kint van a szerver, de sok év óta most először vagyok teljesen elégedett.

Subscribe, izgalmas lesz.

sub

előkészítetlen, megtervezetlen kapkodás az egész.
Szerintem a szerver hosingot nem fogja érinteni. HA igen a hazai cégek nagy része megszűnne

ez miota akadaly? majd lesz nemzeti szerver hosting es szigoruan ellenorzott tartalmak es kommunikacio

a szolgaltatas dija es/vagy adokedvezmenye pedig ertelemszeruen valtozik majd a tartalom fuggvenyeben pl.: strategiai szerver hosting ugyfelek

Piac újra elosztás, kaszinók, takarékok, energia szektor, bankok. Most az internet szolgáltatók jönnek!?! :))

egyenlőre még nem, ahogy ma megtudhattuk...

subs