[Megoldva?]Ajánljatok distrót

Előző blogbejegyzésemmel (http://hup.hu/node/134993) szép kis flame-t sikerült akaratomon kívül kavarnom.
A témát (pulseaudio) nem is feszegetem tovább, arra jutottam, hogy van elég helyem a winyón, felmegy a kis debian mellé egy másik oprendszer (linux of course), amit skype-ra fogok használni.
Sok elvárásom nincs. Menjen oob a skype (tehát tudjon pulseaudiot is kezelni) támogassa az lvm2-t, mert ezzel szeretném particionálni a winyót. Ezzel kapcsolatban láma kérdésem, hogy a grub-nak kell-e külön fizikai partició, vagy telepítsem külön lvm particióra azt is? Hogy szokás ezt csinálni?
És a lényeg: a gép kis teljesítményű (Asus EEE Pc 1001 1,6 processzor, 1G ram), tehát kis erőforrásigényű linuxra és xfce asztali környezetre gondolok. Vagy más lightweight DE is szóba jöhet, a lényeg, ne legyen lassú túlságosan.
A jelöltek:
1. Ubuntu: nem nagyon szeretem, de végül is miért ne.
2. Arch: a Manjaro forkját teszteltem, nagyon beleszerelmesedtem... Erősen hajlok efelé. Tapasztalatok?
3. Fedora: eddig még nem használtam, de úgy láttam a yum az apt-hoz hasonló erős eszköz, kényelmesen lehet vele dolgozni. Hátránya, hogy nem ismerem, de szívesen tanulok...
4. Mint: Ismerem, szeretem, de félek, hogy gyenge a gép hozzá. Nem tudom, hogy a Mint Debian edition sem támogatja a pulseaudiot és a skype-ot?
5. ?
Segítségetek köszönöm!

Hozzászólások

Gentoo binhosttal? Ok, nem egy konnyen telepitheto, de legalabb a dolgok nagy reszet ugy forgatod ahogy akarod. Esetleg tenyleg arch az ami a Te izlesednek meg fog felelni.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Nekem Asus EEE pc 1015px-em van N455-ös procival. Gyárilag Ubuntu volt rajta, de hamar Mageia lett belőle. Nekem megy a pulse, és a skype is. LVM-et még nem használtam de természetesen itt is van lehetőség a partíciót titkosítani.
Érdekes hogy itt Magyar honban ha rpm, akkor a Mageia szóba sem kerül.

apt-get jobb mint urpmi?
Az emacs jobb, mint a vi?
A GNOME jobb, mint a KDE?
AMD jobb, mint az Intel?
Mageia jobb, mint a RedHat?
Vörös jobb, mint a kék?
OK, elég most ... Hagyom, hogy a lángok felcsapjanak.

U.i. A Mageia iso-t nem lehet az unetbootinnal kitenni a pendrive-ra, mert nem lesz jó.
https://wiki.mageia.org/en/Installation_Media#Dump_Mageia_ISO_on_a_USB_…

Én vagy 5-6 (tán több) év kihagyás után visszatértam ubira a notimon. Eddíg teljesen jó, még a vacak unityt is majdnem megszoktam.

Szerintem mint MATE asztali környezettel.

Linux Mint 17 Cinnamon 64-bit

Elfogult vagyok: Fedora Xfce-vel vagy Openbox-szal. De, ha az Arch-ot ismered, szereted, akkor miért is ne azt?

Jut eszembe, a Fedorához adott skype tartalmazza a függőségek kezelését, szóval igen könnyen fel lehet tenni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arch +1 ha az ember megismerkedett már vele, szerintem a legkezesebb. Ablakozónak meg van elég választási lehetőség. Ha gyors kell, akkor LXQT vagy XFCE (Qt v. Gtk). Ha még gyorsabb, akkor ne legyél rest konfigolni, de ajánlanám az IceWM-et vagy JWM-et. Végére Openbox valami panellel, mondjuk Tint2.

*szerk.: párom gépén (Fusi Amilo 3540) most Arch van, tisztán btrfs fájlrendszer, KDE. Én annyira nem szeretem a Qt-s cuccokat, de ezt kérte és teljesen elégedett.

Crunchbang...

Egy most már idestova 5 és fél éves Dell Studio 1537-esen "szalad" egy Intel Pentium T3200 procin, és a vacak Intel GMA-n nézek vele HD Youtube videókat is (Full HD-t csak azért nem, mert nincs értelme 1280x800-ra ráerőszakolni a nagyobb felbontású videót). Skype meg simán a weboldalról Debian 7 multiarch.deb leszedve, és megy. semmi fennakadás. Hang és kép oké(ahogy az egyik igen népszerű hazai IT témájú oldal egyik munkatársa mondaná, minden egyes "adás", avagy termékteszt előtt).....

Amúgy meg a skype mindig is bugzott Linuxon, vagy a Linux bugzott mindig a skype-val;-pal;-tól;-nak neki...
Egyszer emlékszem volt egy időszak, amikor egy régebbi skype binárist kellett lehaxolnom valahonnan a netről, mert a friss baxott menni... Aztán volt nemrég a búgó hang effektus is, azt meg azért csinálta a szerencsétlen, mert megengedtem a Skypenak, hogy ő kezelje a hangerőszabályzását az csodálatos pulseaudionak... Megoldás, hogy a skype beállításaiban, a hangbeállításoknál kiveszed ezen opciók elől a pipát.

Ennyi..

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Az, hogy mindig is bugzott a Skype linuxon, kicsit erős, de tény, hogy a régebbi verziókban volt memory leak. Erre írtam wrapper scriptet, korlátok közé szorítottam a Skype-ot, hogy ne tudja felfalni a memóriát. De manapság már jó, igaz, manapság már nem nagyon van rá szükségem. A seren bevált. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az, hogy mindig is bugzott a Skype linuxon, kicsit erős, de tény, hogy a régebbi verziókban volt memory leak."

Konkrétan nem is a memory leakre gondoltam, hanem pont a Pulseaudio kontra Skype örökös kellemetlenkedésére.
De egy ideje valóban nincsenek gondok. Most a legutóbbi kellemetlenkedés kb egy hónapja volt, amikor volt valami verziófrissítés, és nem engedett bejelentkezni a régi skype, de leszedtem a frissebbet, és már ment is(no meg mindenkinek ezt csinálta, aki a csaláédban Linuxot használ).

Ezt a cli VoIP klienst meg majd kipróbálom... :-)
Egyszer majd ráveszem valamelyik családtagomat, akinek szintén Linux van a gépén, hogy nyálazzuk már végig az összes VoIP kliens megoldást, hogy melyik a legjobb(legkisebb erőforrásigény, hang/kép/fájlátvitel, satöbbi)....

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Ilyen is van a bbq-n : Sidbang: Crunchbang Waldorf in Sid, no GTK3

God bless you, Captain Hindsight..

Áttettem a fórumszálat a flame kategóriába, mert a megoldás a skype-problémára a windows7 telepítése lett.
Egyetlen linux sem volt képes OOB működésre bírni a kis asus mkrofonját. Valószínűleg kódtúrással, guglizással, stb megoldható lenne, de nem szeretném.
Ellenben köszönöm a disztró tippeket, a Fedora xfce gyönyörű és gyors és stabil rendszer, az arch továbbra is nagy szerelem marad és kipróbáltam a mandriva alapú mageia is nagyon tetszett. Szóval nem volt haszontalan a kirándulás, legalább teszteltem néhány disztrót. Ám egyik sem indította el OOB a mikrofont.
Így maradt a win7...

nekem hasonlo gepen (msi wind u100) van debian + i3wm. eleg sokaig hasznaltam...

Nincs most időm végigolvasni az eddigi ajánlatokat, és úgy látom, már döntöttél is, de megemlíteném még a Manjaro Netbook Edition-jét, hátha valakinek még jól jöhet.

Manjaro tényleg nagyon klassz, nálam ő az alap már pár hónapja (Arch után).

A netbookos verzióját egy kolléganőm Lenovo Ideapad S12-jére akartam feltenni, de elakadt a különc Chrome9 HC3 IGP-s graf. kártyán (VIA). Szóval nem tudom, mire számíthatsz, de nálam virtualboxban kellemes volt.