TV műsorszórás működése

Lehet, hogy nem a legszerencsésebb a címválasztás, de jobbat nem találtam.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan működik Magyarországon a televíziós műsorszórás? Konkrétan az érdekelne, hogy hogyan jut el az egyes csatornáktól (mondjuk a stúdióból) az előfizetőkig a jel? Létezik itt is valamilyen BIX-szerű elosztóközpont? Elsősorban a kábeles útra vagyok kíváncsi, de a műholdas rendszer is érdekesnek tűnik.

Bónusz kérdés: külföldi sugárzású csatornák esetén mi változik?

Túrtam a netet, de nem nagyon találtam erről leírásokat, ha valaki tudna ajánlani olvasnivalót a témában, annak is örülnék.

Hozzászólások

Nagyon leegyszerűsítve a lehetséges kombinációk:

DVB-T:
Stúdió > Internet > DVB-T fejállomás > Antennák (> Átjátszó állomás) > TV
Stúdió > Internet > Feladó állomás > Műhold > DVB-T fejállomás > Antennák (> Átjátszó állomás) > TV (külföldi csatornák, pl. Euronews)

Ingyenes csatornák műholdról:
Stúdió > Internet > Feladó állomás > Műhold (> Műholdvevő) > TV (pl. M1, Duna, stb.)

Kábeltévé:
Stúdió > Internet > Kábeltévé fejállomás > Koax kábelhálózat (> Előfizető Set-top-box vagy IPTV box) > TV
Stúdió > Internet > Feladó állomás > Műhold > Kábeltévé fejállomás > Koax kábelhálózat (> Előfizető Set-top-box vagy IPTV box) > TV

Műholdas szolgáltató:
Stúdió > Internet > Műholdas szolgáltató fejállomás > Internet > Feladó állomás > Műhold (> Műholdvevő) > TV
Stúdió > Internet > Feladó állomás > Műhold > Műholdas szolgáltató fejállomás > Internet > Feladó állomás > Műhold (> Műholdvevő) > TV

Az "Internet" rész VPN-t takar, amibe MPEG-TS futkorászik multicast-al. Az "Internet" helyett lehet még közvetlen kábeles kapcsolat vagy antennás.

Funfact:
A kisebb vidéki (néha sajnos a nagyobbak is) kábelszolgáltatók gyakran úgy oldják meg (analóg esetben, DVB más) a fejállomást, hogy felhalmoznak X db consumer-grade/gagyi set-top-box-ot, melyeken van RF kimenet (SCART nélküli TV-k miatt kellett, gyakorlatilag PAL adásként megy ki rajta a jel egy fix csatornán). Egyszerűen ráállítják a szórni kivánt adásra és a kijövő jelet rakják a kábelre. Fel lehet az ilyet ismerni, amikor egyes csatornák egy áramkimaradás után nem elérhetőek, mert befagy a set-top-box.

Funfact+:
Az analóg kábeltv forrása is nagyrészt digitális műholdas, vagyis az agyontömörített (műholdon kevés a hely) képet rakják az agyonerősített, reflexiós kábelre, ami az elérhető legroszabb minőséget eredményezi jelenleg.