Milyen routert ajánlotok?

 ( unregistered | 2013. november 5., kedd - 13:33 )

Sziasztok!

Irodai környezetbe keresek routert egy egy DIR-655-ös helyére ami nem teljesen okés... A hálózaton 20 gép (win7,win8,Macintosh) van 6 nyomtató és egy fileszerver van.

Előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most eladó routert keresel, vagy ajánlatokat vársz, hogy mire cseréld?

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Bocsánat, tényleg félreérthető volt, módosítottam a téma címét.
A jelenlegi routert szeretném lecserélni, de nem igazán szeretnék zsákbamacskázni.
Régen nagyon rossz volt a d-link, majd elkezdték újra ajánlani mert javult a használhatósága, de most újra eléggé megbízhatatlan a tapasztalataim szerint.

Én abból amit benne láttam hardver szempontból nagyon meglepődtem. Kellemesen. Linksys, TPLink és társai elbújhatnak mellette. Ennek ellenére összetojta magát, de valószínű hogy nem a tervezésből és kivitelezésből adódóan.

"de valószínű hogy nem a tervezésből és kivitelezésből adódóan."
Akkor talán az anyag minőség? Vagy mire gondoltál? Mi lehet az oka egy jól megtervezett és jól megépített router gyengeségének? Eleve gyengének tervezték?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Hát erre csak egy apró példa: a firmware-t szó szerint vadászni kell hozzá... revision háború az beépített update kereső már két éve nem talál semmit de német oldalról elérhető mára 100. update... tehát legegyszerűbb dologban is elvérzik... amúgy persze millió szolgáltatás, de egyik sem 100as...

Ezen még segíthetne egy open source firmware (openwrt, ddwrt, oleg, tomato stb.) de a hardver esetleges gyengeségei...


Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Mikrotik-et, vagy Ubiquti-t a népnek!

Minimum egy Mikrotik, de trey lenti kérdései 2013-ban nem elvetendőek. Ha van rá igény és keret (az IPS és a szűrés ugyebár előfizetéses) akkor lehet jobbat is kapni.

További kérdések, hogy kell-e terminálnia VPN-t (teleworker, roadwarrior), netán site-to-site (LAN-to-LAN) VPN-re van-e szükség és még egy csillió kérdést lehetne ilyenkor feltenni. A kiírás egy kicsit sovány.

--
trey @ gépház

Igen, de valójában nincs is a stabilitáson kívül más elvárás. Ez egy kicsi cég, ahol rohangálnak a gigás fileok, de semmi extra kívánság... az mondjuk idegesítő hogy a wifi eldobja magát naponta egyszer és a log is szinte érhetetlenül egyszerű.

Routerboard 2011 van pár változatban attól függően hogy kell e 3G backup, WiFi és rackmount. Szerintem ebből vedd meg a megfelelőt. VPN-t ez is tud ha kell, szoftverben és flexibilitásban meg messze veri a SOHO routereket.

+1 Mikrotik

Ahogy látom a Mikrotik elég népszerű és első ránézésre valóban elég jó ár érték aránnyal bírnak.
Nem tudjátok véletlenül hogy hol lehet megnézni legalább valami webes kezelőfelületét vagy a szolgáltatásokat faszerkezetben meg beállítási lehetőségeit mert az oldalukon nem igazán találtam... illetve de a http://demo2.mt.lv/webfig/ címen de biztos jó helyen járok?
Amúgy nem teljesen értem a mikrotik wiki-jét sem. Erre akkor most különböző oprendszereket/kezelőfelületeket lehet feltölteni vagy ezeket mind egyszerre vannak rajta?

Jó helyen jársz.

RouterOS van rajta, más nem kell - ezt lehet a web vagy a winbox interfészen keresztül kezelni. Elvileg futtathatsz "virtuális" környezetben openwrt-t is rajta pl.

Picit más mint a többi, ezt gondolom látod már te is, de nagyon jól el lehet vele szórakozni :)

A RouterOS-ről annyit kell tudni, hogy a routerrel kapsz egy x szintű licenszet, ami jogosít arra, hogy általában 2 főverziót frissíts (5,6 szint, megnéztem a 2011 5-össel jön). A licenc szintekről: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License#License_Levels
Általában 4-es vagy 5-ös szintű licencel kapod a cuccokat. A 3-as a CPE (felhasználói berendezés).

Az árak amiket ott látsz új, vagy nagyobb szintű licenc vásárlására vonatkoznak.

Ja látom, hogy jól el lehet vele szórakozni, életemben nem láttam ennyi beállítást egy routeren :))))

És nekem van értelme a 3-asnál följebb menni? Csak mert kétlem hogy valaha is lesz mondjuk akár 50 PPTP-m :D

Már nézegettem hogyan lehet ezt a kis eszközt kiismerni, de csak oktatásokat találok, ami nem lenne gond, csakhogy nem tartják őket. Valami önfejlesztő módszer (azon kívül hogy hülyére állítgatom)?

Ami fontos, hogy level 3 -al nem tudsz AP (ap-bridge) üzemmódot!, Ha kell wifi, akkor legalább level 4-es kell.

Mikrotik oldalán a wiki, tele példákkal, illetve ott a hivatalos doksi is, néhány száz oldal.

A doksi egyben nem tölthető le? Csak itt a wikiről oldalanként?

Elég esetlen, de van ott egy "create a book" a lap tetején, ha utána minden lapot lekattogsz, hogy kerüljön bele a könyvbe, akkor lesz belőle komplett könyv.
Elmeroggyant megoldás, de ez van. :D

Neked 4-es szint kell, de a 2011-es széria (amiben idáig hardver hibát tudtommal nem igazán találtak) 5-ös szinttel jön alapból. A jelenlegi firmware v6-os, tehát ha most veszed, akkor mint lejjebb írták v8-ig tudsz frissíteni.

A RB450G-nek volt egy hibája ami tudtommal nem javított, tehát ilyet semmiképpen ne vegyél.

A konfigfelülethez annyit ajánlok hogy vegyétek meg, vidd haza és játszadozz el vele egy hetet. Annyira nem bonyolult.

"hogy általában 2 főverziót frissíts"

+ info: Most volt előkonfon nálam egy új 2011UiAS-RM az már 6.1-essel jött és 8-as routeros-ig enged frissíteni.

Milyen elvárások vannak vele szemben? Egyszerű NAT-oló doboz kell, vagy valami kifinomultabb (kell-e URL, vírus, spamszűrés, IPS/IDS funkció stb.)?

--
trey @ gépház

Hát igazából legyen betonstabil, utána jöhetnek az extrák. Az URL szűrés például nem árt ha van. VPN nem szükséges esetleg egy normálisabb tűzfal lehet benne, bár az sem kritérium.

Nálunk Cisco RV082 5+ éve teszi a dolgát. SOHO jellegű egyszerű, hülyebiztos webes felülete van.

--

Ha eddig jó volt a dir-655, akkor igazából tök mindegy milyet veszel, csak a tplinket kerüld, mert olcsó, de nagyon gyenge a teljesítménye. Ha a középmezőnyből választasz valamilyen soho routert (netgear, linksys, asus, ubuquiti stb.), akkor valószínűleg nem lesz gond a 20 munkaállomás kiszolgálása.

Hát ez az, hogy jó volt, de a sok fw upgradek óta eléggé megbízhatatlan lett, vissza meg nem tennék régi fw-t mert azokban meg olyan hibák voltak amikkel nem lehet együtt élni.

MikroTIK (RB951G, RB2011)