Hálózati kábelek elvezetése.

 ( Markman | 2013. szeptember 23., hétfő - 12:04 )

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy utp kábeleket hogyan lehet úgy elvezetni, hogy nézzen is ki valahogy.
Adott egy rackszekrény, benne 4 db 24 portos switch,szünetmentes,2db 24 es patchpanel, telefonközpont. Ugye többnyire a kábelek ezek között futnak. Van 5 darab fogas kábelelvezető a switchek között és két oldalt kábelgyűjtők. Sajnos meglévő kábelekből dolgoztam így a hosszúságuk miatt néha extrém módon vezettem el őket. Rackszekrény Legfelső polcán vannak a telefonport, az alatt a 2 patchpanel alatta jönnek a switchek. A Legnagyobb távolság az eszközök között ~70 cm. A portok 95%-a fel lett használva szóval több mint 100 kábelt kellett elvezetnem, de nem lett szép. Van erre szisztéma vagy felépítés? Kell méretre vágni/kötni a kábeleket hogy kényelmesen elférjenek? most az összes fog és kábelelvezető tele van kábellel. Próbáltam előbb a rövid patch kábeleket elhasználni de miután elfogytak jöttek a 1-3 méteres kábelek. Ha újra szeretném kábelezni hogy kezdjek neki? Anno egy kábelcsatornába voltak elvezetve, de akkor a szekrény ajtaját nem lehetett becsukni. Most ezért lettek újrakábelezve, de nem szép mert mindenhol kábelek futnak körbe. Tanácsokra lenne szükségem ha legközelebb ott állok előtte akkor ne szemmértékre kezdjem el hanem kicsit nagyobb szisztematikát vigyek bele.

Köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Méretre nem vágjuk a kábeleket, használd a standard, gyári hosszokat. 1, 2, 3, 5 és 7m.

Amennyiben fix (időben nem fog változni) a bekötés akkor érdemes kötegelni mondjuk nyolcassával és mindjárt jobban fog kinézni.
Célszerű egyik rendezőben jobbra a másikban balra vezetni a kábeleket, hogy ne mászkáljanak mindenfelé. Vagy net jobbra, telefon balra, vagy valami hasonló.

Ami talán a legeslegfontosabb az az egyes kábelek számozása mindkét végén. E nélkül tapasztalatom szerint nem lehet fenntartani a rendet.

Amennyiben jól dokumentált és úgy lehet dolgozni benne hogy mindíg tudod mire teszed a kezed, szerintem senki rosszat ne mondjon arról a kábelezésről.

"Méretre nem vágjuk a kábeleket, használd a standard, gyári hosszokat. 1, 2, 3, 5 és 7m."

Miért? Eleve házilag gyártott kábelekről beszélünk.

Amikor át kell kötni Mancika gépét az "A" patchpanel végéből a "B" patchpanel közepére, és a távolabbi switchbe, máris felejtős a méretre vágott kábel. Nem, olyan nincs, hogy nem fog változni semmi :)

a Rackszekrénybe nem fog változni a bekötés. akkor lehet hogy annyival tudnék segíteni magamon hogy a 2-3 méteres kábeleket lecserélem 1m, hosszú kábelekre? így nem kell többször is körbe vezetnem őket hogy ne lógjanak. A jelölés jó ötlet. Akkor vehetek kék 1 méter hosszú kábeleket amik a telefonközpontba mennek. A kábelek a végükön megvannak jelölve. Változás legfeljebb az emeleteken történhet de az más tészta. Ott fekete kábel a telefonokból , a hálózati meg szürke. Ott esetleg történhet változás, de engem most a rackszekrény rendje érdekel. Lehet majd készítek egy képet és úgy jobban látható hogy mi a problémám:). Jól vannak dokumentálva , és dolgozni is jóllehet vele, csak a vezető szereti ha szép és rendezett is(ő nem jártas amúgy az informatikai rendszerekben).

Troll on:
Attól, ha valaki jártas az informatikai rendszerekben, nem kell még a szekrényének úgy kinéznie mint egy hányás. :-)
Troll off:
Ha 1m -es kábel is elég, akkor elég logikus, hogy ne 2-3m-es kábelt gyűrj be a semmi helyre.., de láttam én már 0,5m sőt talán 0,3m -es 'gyári' utp kábeleket is..

Valószínűleg azért is írtam ide, hogy segítséget kérjek, mert érdekel hogy néz ki...nemde?:P

Lehet, hogy most úgy gondolod, hogy a rackszekrénybeN nem fog változni a bekötés, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ez egy téves elképzelés :-P

Szines kábeleket is érdemes lehet használni.

+1

Mi például kék kábellel patcheljük ki az analóg telefonportokat, hogy véletlen se kössük őket PC-re vagy digitális telefonkészülékre. A két switchünk 2 db narancssárga kábellel van összedrótozva, így azonnal tudjuk, hogy melyik két kábelt nem szabad sosem kihúzni. :)

Ezt persze tovább lehet vinni annyival, hogy még több eszköztípus kap saját kábelszínt, pl. szerverek, nyomtatók, VoIP eszközök, gerinchálózati kábelek stb.

+1

Vagy megjelölni
--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”