Iskolai infrastruktúra fejlesztése pályázati lehetőségek

 ( zslaszlo | 2013. augusztus 29., csütörtök - 13:37 )

Remélem jó topicba tettem. Arról lenne szó, hogy a vidéki (Eger) iskolában, ahol dolgozom van ugye az központilag biztosított Sulinet-es hálózat. Botrányos le és alig-alig feltöltésre. Nem ismerem a Sulinetet, illetve, hogy lehet-e pályázni pl. sávszél növelésre (gondolom nem igazán). De itt bizonyosan vannak illetékes emberek, akik választ tudnak adni. Rendszergazdával konzultálva, arra jutottunk, hogy egy külső szolgáltatótól kell Netet kérni, és mintegy másodlagos hálózatot építeni. Mert elég gáz, hogy pl, ha informatika óra van az irodákban gyakorlatilag használhatatlanra lassulnak a gépek. Ez ugye a termelés rovására is megy, hisz több időt kell a gép előtt ülve várakozással tölteni, ezt ugye munkára is lehetne fordítani.
Kérdésem: tud-e valaki jó ötletet, segítséget adni, egy másodlagos hálózat, vagy a meglévő infrastruktúra kiépítésére/fejlesztésére. Gondolok itt pályázati lehetőségekre.
Köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Úgy tudom, a NIIFI átvette nemrég a sulinetet, és sávszélesség bővítésről is volt szó, nem jutottak még odáig?

Egy keveset emeltek, de ez gyakorlatilag minimális. Egy ekkora Intézmény esetében legalábbis.

Nekem olyan 4 hónappal ezelőtt még azt regélték, hogy lehetőleg mindenhová optikát akarnak vinni..

Na kíváncsi leszek én arra... Amilyen állapotok uralkodnak most a köznevelésben, azt hiszem ez lesz a legutolsó dolog. Lehet, hogy lesz optika mindenhol, de még ebben az évtizedben?

A http://sulinet.niif.hu/dokumentumok oldalon látok olyan dokumentumot, hogy sávszélesség emelési kérelem. Egy próbát megérhet.

Ó, köszönöm! Mindenképpen megpróbáljuk. Legfeljebb elutasítják. De egy próbát mindenképp megér...

Ha gyorsan kell valami, akkor ne filozófáljatok sokat a mikénten.

Egy ADSL kapcsolat + egy proxy kell hozzá, a többi mehet a meglévő hálózaton. Hogy a proxy-t a diákok vagy az adminisztratív személyzet használja, az már részletkérdés.

Más megoldás az lenne ha megkérnétek a Sulinet üzemeltetőket hogy a DHCP szervert ti kezeljétek (nem tudom most ez hogy van). Így szépen be lehet állítani hogy a diákok gépei melyik routert használják kimenő forgalomra (Sulinet vagy ADSL).

Van egy ócska 10+ éves Linuxos szerver azon van az iskolai levelezés. Ha jól emlékszem DHCP szerverként is funkcionál. Ez utóbbi nem biztos. Lehet, nem lenne ártalmatlan különben azt is cserélni. De az iskolai topológiát nem ismerem fejből igazából. Holnapra megnézem és megmondom.

Ezt kéne még megtoldani egy jobbacska desktop géppel amíg újat tudtok venni, s erre tenni a proxy-t.

A lentieket olvasva az lenne a legegyszerűbb megoldás, és a már meglévő infrastruktúrába sem kell beletúrni.

Tetszetős a megoldás. Jelenleg egy kaotikus csillagtopológia van. Van egy ősrégi nagy switch és a linuxos szerver. Dhcp van. Proxi nincs.

Más szolgáltatótól vásárolt internet-hozzáférésnél probléma lehet a szoftverek aktiválásánál.
A feleségemék iskolája 2-3 éve vett 5 db laptopot. Természetesen a téli szünet előtt 2 nappal érkezett meg. Én vállaltam, hogy otthon feltelepítem és mindenki megkapja Karácsonyra a laptopot. Fel telepítettem, de aktiválni nem lehetett.
Felhívtam azt a számot ami a licenc papírján volt és azt mondták, hogy azt a szoftvert csak az iskolai gépekre lehet telepíteni és csak abból a hálózatból érkező kéréseket fogad el az a szerver ami aktiváláshoz megadja az ellenőrzőkódot. Még olyasmit is mondott, hogy azonnal töröljem a szoftvereket, mert az csak az iskola tulajdonában lévő gépeken lehet, otthonra a pedagógus igényelhet külön szoftvert.
Alig akarta megérteni, hogy laptopról van szó amit a pedagógus azért kap, hogy a tanításhoz és a felkészüléshez használja. Az utóbbi pedig sajnos otthon történik. Erre mondta, hogy be kell vinni a gépet az iskolába és ott majd aktiválható lesz. És ezt a Windows kb. 6 havonta ellenőrzi is. Tehát ha fél évig nem kapcsolódik az iskolai hálózatra, akkor elkezdi az "Ön szoftver hamisítás áldozata lett!" című riogatást.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A KMS elvileg nem 80,443,8080-as portot használ, tehát a proxy mehet.

A Sulinetes KMS szerver IP címét beroutolod a Sulinetes hálózat felé, egyébként pedig csinálsz bentre egy PPTP VPN-t, amire be tudnak hívni otthonról is a géppel, és már meg is van oldva a probléma.

VAgy ez se kell, van valami program amit kérésre elküldenek, és nem sulinetes hálóból is lehet aktiválni.

Kész MAK key-t a tisztaszoftvertől....
Én kértem magyar nyelvű dokumentációt KMS szerver létesítésére (elvileg lehetne)... Hamar kaptam MAK key-t....

Mi is sokat küzdöttünk ezzel a problémával... Én már éppen elkezdtem intézni a DIGI-t az iskolába amikor tavaly év végén megvolt ez a módszerváltás az iskolák fenntartásában és nem volt aki aláírja a szerződést.
Aztán valami csoda folytán a tankerület elhatározta hogy megkeres egy szolgáltatót és az összes iskolába új netet rendeztek. Nem tökéletes a választás mert rádiós net lett de legalább a sebesség 20/20 (ami jó időben majdnem megvan) ami jóval gyorsabb a közhálónál. Szereztem hozzá egy RVS4000-es routert ami egy Zentyal-os szerverbe küldi a netet amin minden más fut. Most ugrik majd a majom a vízbe ha megjönnek a gyerekek és megkezdődik a banzáj hogy bírja-e a terhelést.
A közháló bővítésére nekem pár éve azt mondták hogy a kihelyezett cisco router olyan 6 mbit/s-et bír és ha fölé akarunk menni akkor új eszközt kell vennie az iskolának (kb. 400e).
Amúgy nem tudom hogy Egerben hogy van de itt nálunk a DIGI 7200/hó-ért fix IP-s 80/20-as netet adott volna. E mellé egy telefonvonal 300 Ft, ami nálunk T-nél kb. 5000 így csak a maradék 2500-at kellett volna kigazdálkodni ha sikerül a váltás.

Igen. Pontosan ez a másik probléma. a KLIK-től kell kérni rá, de tuti nem fog adni. Van egy alapítványa az iskolának, az is jogi személy. És mivel a székhelye ott van, lehet, hogy okosabb lenne annak a nevében varázsolni. Nem?

Én a helyedben futnék egy kört az alapítvánnyal. Igaz nem tudom a jogi hátterét de ettől függetlenül mindenképp megpróbálnám, max elküldenek. Hát igen a KLIK-től pénzt varázsolni elég nehéz feladat... :)

Mi úgy oldottuk meg, hogy be lett kötve egy 120/10-es UPC, a Sulinettel egyeztetve a switch át lett konfigurálva, és egy Mikrotik volt a UPC-Switch között és a MikroTik-be be volt dugva a Sulinet is, a sulinetes tartomány a Sulinet felé lett routeolva, minden más a UPC-re. Így volt gyors net és Windows aktiválás is.

Ez jól hangzik és elég költségkímélő megoldás is. Még egyeztetünk a fenntartóval.