Három hazai önkormányzat is áttért a Linuxra

 ( fricci | 2004. június 19., szombat - 7:14 )

Három hazai önkormányzat is áttért a Linuxra

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

[quote:da3ad3e3e9="fricci"]nálunk is noveles hálózat van, most vettük meg jósokszázezerért a novell legújabb verzióját.

sajna a rendszergazda nem ért csak a novell-hez, így más lehetőséget még csak nem is ajánlott a döntéshozónknak.[/quote:da3ad3e3e9]

Én szeretem a Novellt (a hibái ellenére), de a Linux sokkal-sokkal jobb. Igazából az új Windows Server (hát, a 2000-es) is tetszik, de csak a Linuxot lehet igazából konfigurálni, testreszabni. És egy hálózatban ez követelmény. A Solarist megszerettem pláne úgy, hogy ahhoz is egy csomó GNU-s dolog volt, de a kernelje nem tetszik, kár hogy nincsen benne csomagszűrő.

Tudtok valamilyen jó kórházi és gazdasági rendszert, ami Linux kiszolgálón futhat, de a munkaállomások lehetnek Windowsosak? (Természetesen csak az én gépemen, s még egy-két munkaállomáson van Linux.)

Tényleg, mit tudtok a Novell Linux magú változatáról?

[quote:2b06d2f6b8="fricci"]most olvastam [url=http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=25776] itt [/url] hogy három kissebb önkormányzat átállítja munkaállomásait is linuxra. Mit szóltok hozzá? valami elkezdődött kishazánkban is? :D[/quote:2b06d2f6b8]

Már megtaláltam "itt" a településeket. Ha már van ez az e-pont, akkor nyugodtan bevezethetnék rá a Linuxot. Jól védett a tönkretételre hajlamos látogatók ellen, és olcsóbb is. A lehető legjobb megoldás az ilyen gépekre a Linux. Ezt fel is vetem.

[quote:4e7c78fb5a="fricci"]most olvastam [url=http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=25776] itt [/url] hogy három kissebb önkormányzat átállítja munkaállomásait is linuxra. Mit szóltok hozzá? valami elkezdődött kishazánkban is? :D[/quote:4e7c78fb5a]

Sziasztok! :roll:

Remélhetően :)

Ugyanis az talán nem várható, hogy [b:4e7c78fb5a]Mr. Steve Ballmer[/b:4e7c78fb5a] (megszakítva a nyaralását) iderepüljön és igyekezze meggyőzni a magyar Önkormányzatokat arról, hogy ha az MS 3%-árengedményt ad a liszenszekből, akkor azáltal olcsóbb lesz a Windows üzemeltetése mint a "[i:4e7c78fb5a]drága[/i:4e7c78fb5a]" Linux-é.

És bizonyára az Önkormányzatoknál is tapasztalják hamarosan, hogy nem kell tartani egy Melissa, Klez, NetSky, MBlaster, Zafi... etc. kártevőtől, mert ezek Linux alatt életképtelenek.

Egy tisztán Windowsos géppark esetében sok fejtörést, bosszúságot és rengeteg kiesett munkaórát, nomeg (esetlegesen) elveszett dokumentumokat, elvesztett adatokat okoznak a fentiek.

Csak azért említeném ezeket, mert ANNO a cégünkis elszenvedte egy-egy esetben mindezeket. És bizony itt tapasztalható a "monokultúra" átka :cry:

Mindemellett most olvastam a prim.hu-n hogy "Bergen városa is áttér Linuxra" :P :) :D :lol:

[quote:a1b5e2e27e="Lakosimi"][quote:a1b5e2e27e="fricci"]most olvastam [url=http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=25776] itt [/url] hogy három kissebb önkormányzat átállítja munkaállomásait is linuxra. Mit szóltok hozzá? valami elkezdődött kishazánkban is? :D[/quote:a1b5e2e27e]

Sziasztok! :roll:

Remélhetően :)

Ugyanis az talán nem várható, hogy [b:a1b5e2e27e]Mr. Steve Ballmer[/b:a1b5e2e27e] (megszakítva a nyaralását) iderepüljön és igyekezze meggyőzni a magyar Önkormányzatokat arról, hogy ha az MS 3%-árengedményt ad a liszenszekből, akkor azáltal olcsóbb lesz a Windows üzemeltetése mint a "[i:a1b5e2e27e]drága[/i:a1b5e2e27e]" Linux-é.

És bizonyára az Önkormányzatoknál is tapasztalják hamarosan, hogy nem kell tartani egy Melissa, Klez, NetSky, MBlaster, Zafi... etc. kártevőtől, mert ezek Linux alatt életképtelenek.

Egy tisztán Windowsos géppark esetében sok fejtörést, bosszúságot és rengeteg kiesett munkaórát, nomeg (esetlegesen) elveszett dokumentumokat, elvesztett adatokat okoznak a fentiek.

Csak azért említeném ezeket, mert ANNO a cégünkis elszenvedte egy-egy esetben mindezeket. És bizony itt tapasztalható a "monokultúra" átka :cry:

Mindemellett most olvastam a prim.hu-n hogy "Bergen városa is áttér Linuxra" :P :) :D :lol:[/quote:a1b5e2e27e]

Ahogy fricciéknél is van, az ún. rendszergazdák és informatikusok egy része nem értenek a szakmájukhoz, s a döntéshozóknak meg maximum laikus "hírismeretük" van a számítástechnikáról és tágabban az informatikáról, így fogalmuk sincs, miért akar valaki nem Microsoftot, Novellt vagy bármi mást, amit nem agresszív módon (is) reklámoznak. A szabad szoftvereket -- már rájöttem --, reklámozni kell. Mert a döntéshozók máshonnan nem ismerik meg, ha szakmai szemmel mutatjuk csak be, abból nem értenek. Ez olyan, mint a politika. Persze azt elvárják, hogy mindent megtehessenek, a liberalizmust kegyetlenül igénylik. Ha meg levélszemét-áradat liberalizmusa van, akkor meg sírnak. No, szóval reklám kell, de igaz, és határozott fellépés a pénzhajhász, agresszív piacpolitika ellen. Ha versenyt akarnak, megkaphatják, igazi sportszerű de kemény ellenfelet kapnak. Ugye jól mondom? :wink:

most olvastam [url=http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=25776] itt [/url] hogy három kissebb önkormányzat átállítja munkaállomásait is linuxra. Mit szóltok hozzá? valami elkezdődött kishazánkban is? :D

Melyik önkormányzat?

Egyébként még egy kórház Linuxos internetes kiszolgálót használ. :) (Hát én!)

Nalunk a korhazban van egy BNC-s halozat, meg vagy 150-200 kliens, novell server, szoval nem kap tul nagy szerepet a halozat. Persze allandoan azt hallottam, hogy hu de lassu, meg elvesznek a dokumentumok.(Nem en vagyok a rendszergazdi.) Bar nem ertem, hogy a novell helyett miert nem linux, es az egesz bnc-s halo miert nincs mar reg lecserelve. :oops:

nálunk is noveles hálózat van, most vettük meg jósokszázezerért a novell legújabb verzióját.

sajna a rendszergazda nem ért csak a novell-hez, így más lehetőséget még csak nem is ajánlott a döntéshozónknak.

[quote:3b280054c2="shanky"]Nalunk a korhazban van egy BNC-s halozat, meg vagy 150-200 kliens, novell server, szoval nem kap tul nagy szerepet a halozat. Persze allandoan azt hallottam, hogy hu de lassu, meg elvesznek a dokumentumok.(Nem en vagyok a rendszergazdi.) Bar nem ertem, hogy a novell helyett miert nem linux, es az egesz bnc-s halo miert nincs mar reg lecserelve. :oops:[/quote:3b280054c2]

Nálunk az átlaghoz képest jobb a helyzet. Pl. a HM tiszti kórházban gyakorlatilag nincs is hálózat. Pedig jó orvosok (is) vannak ott.

Nálunk már csak Novell NetWare 6 és Linux kiszolgáló van. Minden, ami a járó-fekvővel és a gazdaságival kapcsolatos, az fut a Novell NetWare-en, és minden, ami Internet, az Linuxon fut. Korábban Netware 4 és Sun Solaris látta el az internet-kapcsolatot (e-mail, tűzfal, DNS, DHCP és minden más), ez összesen három gép volt, de mostanság váltottam ki egy Linuxra. Mondanom sem kell, hogy sokkal jobb. Szemétszűrést és (hamarosan rendes) vírisszűrést is ellát. Sőt, már webmailezni is tudnak a dolgozók. Szerintem nagyon jó lett. És mondanom sem kell, hogy egy petálba sem került, illetve a gépbe kellett venni egy CD-írót és néhány hűtőventilátort, ez kb. 30 000 fitying volt. Magát a vasat nem is használtuk, mert a TÁH-os rendszer került (volna) rá, amit mint bizonyára tudod, lefújták, illetve szépen csendben abbahagyták -- ilyenekre megy el az adófizetők és a kórházak pénze, valahogy nincsenek a kormányok a helyzet magaslatán --, de ezt már megszoktam mondjuk az OM-ben, sőt, magáncégeknél is.

Szóval a gazdaságisok nálunk sem foglalkoznak a dologgal, kénytelen vagyok (kénytelenek vagyunk) saját szakállra cselekedni (van is szakállam :-)). Különben minden marad a régiben, s max szépen privatizálnak minket is, mondván, milyen "pór" minden. Mindig ezt hangsúlyozom: felelősség. No, jól kitársadalmiztam magam.

Éljen a Linux és a szabad szoftver!