[MEGOLDVA]Két ip 1 kártya

 ( dragi | 2013. augusztus 7., szerda - 23:08 )

Van egy gép 2 publikus IP-vel. Egy kártyára van routelva mindkettő. Egyik ip eth0 másik eth0:1-re van beállítva. Mindkét IP azonos tartományból van. Az min múlik, hogy melyik IP lesz a kapcsolódási IP ha másik szerverre kapcsolódom?

Most az eth0-as a "fő" ip, de én egy szolgáltatásnál pont a másikat szeretném látni a túloldalon.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

route parancs körül nézz szét.
most a default vagy 0.0.0.0/0 cím a gateway-re mutat, és az eth0-n.
Add meg azt amilyen címet a másik cimen akarsz kivinni a megfelelő szabállyal és interfész névvel.

Értem, de az én gondom az, hogy 1 scriptnek kellene mondjuk a másik IP-t használni mint forrás cím. Tehát a default gw-t nem állítgatnám el.
Jól sejtem, hogy ezt másik tartományi IP-vel és másik hálokártyával kellene? Bár a script akkor se tudná melyiken menjen ki.

A defaultot hagyd ahogy van, azon éred el az "internetet", vagyis mindent ami nincs a routing táblában.
Tehát ha 1 címre megy az a dolog amit bizonyos dologgal el akarsz érni akkor állítsd be azt a címet úgy hogy a megfelelő interfészen menjen ki, az ahhoz tartozó gateway-el.

Értem, köszönöm.

A peldabol itelve Linuxot hasznalsz. Ha nem, akkor ez rad nem lesz ervenyes.

Szoval, a programok amik futnak, alapvetoen megmondhatjak, hogy melyik IP cimre es melyik interfacere akarnak bindolni. Ha akarjak. Ha nem, akkor a kernel kiosztja nekik, hogy nesze es onnantol ezt csinaljak. A legtobb program nem el ezzel a lehetoseggel, szoval a default szabalyt koveti.

Innentol kezdve persze lehet kulonbozo szempontok szerint megvaltoztatni az IPv4-es cimet, nevezetesen SNAT-olassal. Valamilyen eljarassal megjelolod a csomagokat (pl. user ID alapjan) es NAT-olod oket a masik IP cimre ha kell. A default IP cimet pedig a routing tabla fogja megmondani. (Lasd ip route, ip rule, stb.)

Linux esetén, ha egy fizikai interfészhez több IP cím van csatolva egy tartományból és a default route is ebben a tartományban van, akkor alapesetben mindig az ethX primer IP címe lesz a forráscím és nem az aliasok. Ezen tudnak a programok is változtatni (bind) és te is (route-nál dev ethX:Y formában).

Köszönöm a válaszokat. route táblába felvettem a cél ip-t és megmondtam melyik interfacen menjen ki az a csomag ami arrafelé akar menni. Így a kivánt eredményt kaptam, mert nekem valóban az kellett ha bizonyos IP-re kapcsolódik valami akkor a megfelelő IP-t használja kimenőnek.