bitorolt domain

 ( xbit | 2013. április 26., péntek - 22:06 )

Sziasztok!

Adott egy kulfoldi, EUs X ceg, es tortenetesen az X.hu domain a tulajdonomban van. Meg is kerestek, hogy jogbitorlast vegzek, adjam at.
Van valakinek ilyen v hasonlo ugyben tapasztalata? Mi a bevett, gyakorlat? meddig juthat el a dolog? pereskedes? milyen a biroi gyakorlat?
Mik a lehetosegeim? Van ertelme eladni, penzt kerni erte?

Koszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha jól emlékszem nyugodtan aludhatsz. Ha MO-n te jegyezted be előbb a dolgot és utána vakarództak csak, akkor tied a domain és pont. Fenyegetőzni lehet, de nem kell foglalkozni vele. Figyelj oda, hogy időben hosszabbítsd meg a tulajdonjogod és annyi.
Persze ha adnak érte olyan árat, ami neked is megéri... :)

TT elé talán nem kerül a dolog, de ha pl. védjegyről van szó, illetve nem használod rendeltetészserűen a domaint, símán elperelhetik. Ha meg akarják venni, jobb, ha eladod - Neked, vagy nekik van több jogászra pénz?:)

6 számjegyű összeg, vagy inkább 7.... :)
Ha ennyiért nem kell nekik, perelni sem fognak, mert ennyibe az ügyvéd is kerül...

+1

40 ezer forint a vitarendezés az ISZT-nél, amit ráadásul a nyertes visszakap.

A dejo.hu-t is bitorolja valaki. :-(
De most már legalább nem erotikus oldal van rajta, mert néhány éve még az volt. :-)
Mondjuk ami most van rajta, az szerintem csak a parkoltatás miatt van, hogy ne legyen üres.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Kezdj el dejo "dió"-t gyártani és pereskedj ;)

Kifejezetten nehéz egyébként olyan domainnevet találni, amit még nem használ más üzleti célra. :)
--
Direp

A dolog sok mindentől függ.

Ha a kinti cég Magyarországon is bejegyzett és érvényes védjegyéről van szó, ÉS ezzel akár csak érintőlegesen ütköző gazdasági tevékenységet végzel a weboldalon, akkor védjegybitorlást követsz el (a hazai jogszabályok szerint is), és 99.99% valószínűséggel elveszted, ha beperelnek.
Ha Magyarországon nincs érvényes védjegyük, akkor nagyon nehezen tudják elszedni. Ha van védjegyük, de semminemű olyan gazdasági tevékenységet nem csinálsz, ami ütközne a védjegyükkel (viszont bizonyíthatóan használod is az oldalt, nem csak a bosszantásukra táraztad be), akkor jó eséllyel egy perben meg tudod védeni magadat.

Ha jó esélyük van a védjegyper megnyerésére, akkor az a tény, hogy esetleg előtte jó áron felajánlod nekik a domaint, rontja a helyzetedet (nyerészkedőnek tudnak beállítani).

(pár évvel ezelőtti magyar gyakorlatot tudom csak, nem hiszem hogy nagyban változott)

van-e X-re neked védjegyed, vagy erre a névre alapított céged? (a cégnév ugyanis azonnal védjegynek is minősül ... sőt, az egyesület neve is)

ha van, akkor semmi joguk elvenni tőled, ha viszont nincs, vagy akár csak az egyik terméked-szolgáltatásod neve, és nem a cégé, akkor viszont gond lehet.

konkrétan pár éve a pereskedés esetén súlyosbítóként kezelték, ha pénzt akartál kérni érte, nagyon el akarták kaszálni a domain parkolókat, felvásárlókat, amit részben meg is értek (tudom, esetedben nem erről van szó, csak tudj róla, simán annak nézik)

ha már pereskedés, az is nagyon érdekes és fontos kérdés lehet, hogy konkurenciák vagytok-e, van-e valami üzleti kötődésetek, okozhatsz-e nekik kárt azzal, hogy látszólag a nevükben cselekszel...

(egyébként tedd fel magadnak is a kérdést, hogy fordított esetben mit várnál el a másik féltől. nekem volt olyan domain-em, amire cégünk volt, bitorolták, magyarországi konkurencia, azután regisztrálták miután mi elkezdtünk ténykedni és tudtak rólunk, én elvártam, hogy korrekt összegért átadják, jött egy 1 milliós ajánlat, konkrétan érthetetlen volt számomra a csökönyösségük)

egyébként ha kérhetem, dokumentáld itt az eset lefolyását, sok termék-szolgáltatás kapcsán lehet ez sokaknak benne a jövőjében.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy:

X cég termékeit forgalmazzuk. A weboldalra egyelőre nem került tartalom, mert nem vagyunk tisztában a jogainkkal. Magyarországon a fő partnereik ingyenes domaineken és tárhelyeken "szolgáltatnak". Tavalyelőtt voltak tárgyalások, hogy cserélnék a régi partnert (ránk), ekkor lefoglaltuk a domaint. Sokáig úgy nézett ki, hogy minden rendben, de az utolsó pillanatban mégis a másik céggel szerződtek hosszútávon. Ezek után mi sem az X cégtől, sem a magyar partnertől nem szereztünk be többé alapanyagot, hanem az x cég osztrák disztribútorától rendelünk folyamatosan. De x cég eredeti termékeit forgalmazzuk, x cég üzletpolitikájával megegyező áron és módon.

zsolt

ugyveddel beszeltetek mar? Kene...

Diktatorok kezikonyve

Neked céged van, aminek a célja a nyereség. Ehhez lehet hogy a weboldal eszköz lesz/lenne/lehet/lehetne a jövőben. A nyereséged védelmének egyik módja az ügyvéd konzultációs díja, és az általa szerzett ismeret. Tapasztalatból mondom, hogy jobb összeszedni minden infót és elmenni egy SZAKügyvédhez. Tehát nem mezei ügyvédhez, hanem olyanhoz aki ezzel ténylegesen foglalkozik. A tapasztalat, hogy 18-25.000 forintért egy óra alatt tájékoztatnak a dolgokról. Olcsóbb, mint egy perköltség meg az azzal járó stressz. Ráadásul ha a fórumon félretájékozódsz, az cseppet sem fog segíteni, bár tény hogy ingyen van.
Az ügyvéd a konkrét tények ismeretében el fogja mondani, hogy mi számodra az optimális. Ezt itt senki nem fogja tudni megmondani. Akinek nem volt még ügye az azért nem, akinek meg volt, az azért nem, mert neki mások voltak a környezeti feltételek.

Bejegyzett védjegy esetén a termékeikkel (vagy azokkal egyező termékosztályokban levő más, konkurens termékekkel) kapcsolatban gazdasági tevékenységhez a nevüket nem használhatjátok az engedélyük nélkül. Még az ő saját termékeik esetében sem! Tehát úgysem tudnátok eredeti céljára felhasználni a domaint, ha ők nem akarják.

Amíg semmit nem csináltok a domainnévvel, addig valószínűleg meg tudjátok védeni magatokat azzal, hogy más, a védjegyükbe nem ütköző témakörben kívánjátok felhasználni, de ez a védekezés eleve necces (= nem túl hihető), ha valójában a cégetek a normál tevékenységi körében pont ilyen termékekkel foglalkozik, ha pedig még egy vaskos összegű ajánlatot is tesztek nekik, hogy mennyiért mondanátok le a domainről, akkor a jóhiszeműségetek is nagyon könnyen megkérdőjelezhető.

Én egy ilyen szituációban valószínűleg odaadnám nekik a domaint (már csak azért is, mert hasznos dolog jóban lenni azzal a céggel, akiből élünk). De persze előtte konzultálnék egy védjegyes dolgokban utazó ügyvéddel.

- (szerkesztetted amire válaszoltam)

"gazdasági tevékenységhez a nevüket nem használhatjátok az engedélyük nélkül. Még az ő saját termékeik esetében sem"

Ez nagyon igaz.
Egy ügyfelemet most fenyítette be egy gyártó cég, akinek a termékeit egyébként az ügyfelem webshopjában árulja.
Ügyvédi felszólítást küldtek, hogy amennyiben nem szedik le a termékek mellől a gyártó cég katalógusának képeit, akkor szerzői jogok stb,stb... 2 milláról indul a követelés.

Ez most valami divat lett? Mert hasonló - bár jóval zavarosabb - mókát adott elő a GoPro és a nyomi ügyvédjük.

pedig teljesen igaza van a gyartonak...

Diktatorok kezikonyve

Szerzői jogi szempontból igen. De ha a józan ész is játszana, akkor nem biztos, bár a konkrét eset ismerete nélkül ezt nem lehet megítélni.

A GoPro esetén meg elismerték hogy idióták voltak, de persze úgy fogalmazták meg, mintha még ők tennének nagylelkű gesztust ezzel.

teljesen altalanossagban beszelve egy vallalkozastol elvarhato a szerzoi jog tiszteletben tartasa. Legalabbis a jozan esz szerint :-)

Diktatorok kezikonyve

A józan ész is elvárható :D

"Ez most valami divat lett?"

Úgy tűnik.
Fél éven belül ez a második ilyen esetünk.
Mindkét esetben német cég a fenyegetőző (nem ugyanaz a kettő).

Egyébként a GoPro-hoz hasonló az érvelés: a képek felhasználása engedélyhez kötött, amit a partnereinek szerződésben egedélyez a cég. Az ügyfelünknek nem volt ilyen engedélye.

Szerzőjogi anyjuk picsája.. inkább örülnének neki, hogy a szarjaikat árulják...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Ettol meg jogos a koveteles.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

A mai üzleti világban nem biztos, hogy használ egy márka hírnevének, ha akármilyen kontrollálatlan "sufnibót" - akár konkurens termékekkel összetéveszthetően keverve - árulja a termékeit, tehát érthetően egyeltalán nem céljuk támogatni ezeket.

De a tárgybeli alapkérdéshez is szólva: Én a konkrét esetben egy üzleti együttműködés felé próbálnám húzni a peren kívüli tárgyalást. Jogilag átadni nekik a nevet - ha ők ettől megnyugszanak - cserébe a normális üzleti partnerségért (bár jogalapotok nincs cserét követelni, de - amennyiben kimondottan negatív vélemény nincs veletek szemben - korrekt üzleti magatartásként elvárható)

"Szerzőjogi anyjuk picsája.. inkább örülnének neki, hogy a szarjaikat árulják..."

Hát marhára nem. Ismeretségi körben van komoly cég aki sok-sok milliót költött arculatra és probléma számukra, hogy olyanok értékesítik a cuccaikat akik az ő arculatuknak nem felelnek meg. Simán elképzelhető, hogy a termékei értékesítéséhez van egy előírt környezet, értékesítési metódus, stb. amit a sufnibolt nem tart be, szerződve sincs vele, talán nem is tud róla. Az "inkább örülnének neki, hogy a szarjaikat árulják..." dolgot nyugodtan fordítsd meg: miért akarja az XY szarjait árusítani? Mert megéri neki? Aha...

A Deuter cuccok nem véletlenül a forgalmazójukon (Tengerszem túrabolt) keresztül és a nagy áruházakon(Mountex, Decathlon) át jutnak be Magyarországra. A nagy áruházak esetében az anyavállalat áll velük szerződésben és a szerződés lefedi a brand-en belüli terjesztést.
Ha Ali és Huang-ping is árulhatná a józsefvárosi piacon meg a buszvégállomáson, az nem tenne túl jót a márka arculatának. Na ezért nem akarják, hogy mindenki árulja a "szarjaikat".

Más kérdés, hogy arculat ide, arculat oda, a termék mindkét boltban ugyanaz lesz. Magyarul a szemfényvesztést, a parasztvakítást spórolja ki a TrógerBt, a termék maga "megkülönböztethetetlenül-megegyező" (hangzatos bullshit kifejezés, most találtam ki, aki használni meri jogdíjperkálás nélkül, a maffiával öletem meg a macskáját).

A hülye fogyasztó már nem is a terméket veszi, hanem a társított szemfényvesztést? A pénzelverés -már akinek maradt még elvernivaló pénze ebben a szakadt országban- kész szertartás, köszi reklámok, agymosás. Az ájfón is biztosan attól exkluzív mert nem bótban hanem szentélyben, nem eladó hanem fehérköpenyes felkent szentek értékesítik. Mennyire rosszat tehet a brend imidzsének hogy a büdös koszos mosdatlan hómlessz is vehet magának ájfónt, mennyire lejáratja ez a brendet.

ha nekem van egy brand-elt termekem, akkor teszek a hoborgesre, es elvarom, hogy az ugy jelenjen meg a fogyasztok elott, ahogyan azt en (=a brand tulajdonosa) kitalaltam. Ha nem tetszik neked (mint hazai forgalmazonak), akkor meg mindig kereskedhetsz kukoricaval. Ennyire egyszeru.

Az valoban jogos eszrevetel (max.), hogy lehet ezt tulzasba is vinni, na de ha nem tetszik, akkor ld. fentebb: arulj kukoricat, ott kevesebb a megkotes.

Diktatorok kezikonyve

Ne kukoricázz, mert jön psc, és elmagyarázza a kukoricával kapcsolatos részleteket :-D

ha mar a termenyeknel jarunk, akkor stilszeruen: teszek arra a gyokerre...

Diktatorok kezikonyve

kinyalhatod a seggem.

Arulhatod a termeket, csak azt nem teheted meg, hogy kvazi-hivatalos ertekesitokent / forgalmazokent jelensz meg pl. a markanev.hu domainen. Errol van itt szo, nem masrol.

Csinalhatsz sajat honlapot a sajat cegneveddel vagy fantazianevvel, csinalhatsz boltot is es a gyarto brand leirasanak megfeleloen meg a logojat is felhasznalhatod pl. a honlapodon ahol megjelenited az altalad forgalmazott termekeket.

és probléma számukra, hogy olyanok értékesítik a cuccaikat akik az ő arculatuknak nem felelnek meg.
...
Na ezért nem akarják, hogy mindenki árulja a "szarjaikat".

Sajnálom őket, hogy nem képesek felfogni a tisztességes piaci verseny lényegét, és mindenáron próbálják a minél nagyobb verseny kialakulását megakadályozni. Csinálják csak óvatosan a dolgot, mert könnyen beléjük akaszkodhat a Versenyhivatal, ez a szándékuk ugyanis törvénytelen.

"hogy olyanok értékesítik a cuccaikat akik az ő arculatuknak nem felelnek meg"

Ezzel álltalában nincs baj. Értékesíteni lehet, csak a cég arculata és fotói nem használhatók mellé. (Csak külön engedéllyel, amit egyébként álltalában nem túl nehéz megkapni.)

"Ha Ali és Huang-ping is árulhatná a józsefvárosi piacon meg a buszvégállomáson, az nem tenne túl jót a márka arculatának."

Akkor a kurva anyját a Nokiának mert lehet venni a Tesco-ba ?

Egyébként arról volt szó, hogy a termék képeiért hisztiznek. Inkább az vetne rossz fényt a termékre, ha valami ótvar minőségű képeket használnának a gyártó által kiadott helyett...

--
openSUSE 12.2 x86_64

A védjegy megléte hasznos lehet. Valami szakembert keresni, mint mondták páran, például http://www.danubia.hu/


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Tapasztalatom szerint ha az adott cegnek vedjegye van a nevre es Te az o termekeit akarod arulni, akkor jellemzoen rossz pozicioban vagy. Akkor lenne eselyed, ha tokeletesen mas tevekenyseget vegeznel az oldalon. A domain elperlese maceras, de az oldalt mar akkor le tudjak szedetni, ha pl. a logojukat hasznalod olyan modon, ahogy ok azt nem szeretnek, tekintve hogy a szerzoi jog vedi es a magyar szolgaltatoknak az EKERTV 12 oran beluli eltavolitast ir elo a honlaptulajdonostol fuggetlenul is.

Itt szerintem a legjobb eselyed az, hogy a t. ceg fizesse ki a domainnel kapcsolatos koltsegeidet es adjatok at a domaint. Ha persze pereskedni akartok, akkor sok sikert, de sokra nem mesz vele.

Elméletileg elvehetik, volt ilyenről szó a domain abc portálon. olvasgasd a ki pöröl részt. :)

Azt értjük, hogy xbit egy domaint bitorol (hogy máshogy orolná), nade mivel orolja? Az or kétoperandusú...

ettől lefáradtam :D
--
>'The time has come,' the Walrus said<

Ha "jó fejek" akkor esetleg elkezdhetsz alkudozni velük, de ha így indítanak, hogy jogbitorlást követtél el, akkor biztos lehetsz benne, hogy eszük ágában sincs azért fizetni, ami amúgy a szabűályzat szerint őket illeti meg. Ha nincs szerencséd, még be is perelnek.
Kérdés, hogy X cég jogait sérti-e a Te X.hu domained. Ennek bizonyítása egy szép kis móka. Ha annyira fontos a domain, akkor úgyis TT elé viszik, meg fogadnak ügyvédi irodát. Ha márkanév vagy védjegy, akkor bizony nem nagyon fogsz tudni mire vitatkozni, a helyzet elég egyértelmű. Márpedig ha jogbitorlásra hivatkoznak, akkor az esetek 99%-ában ilyesmiről van szó.
Ha nem, akkor meg kezdetét veszi egy olyan folyamat, amiben elsősorban a jogászok járnak jól. Anyagilag legalábbis mindenképp... azt Neked kell eldöntened, hogy egy ilyen jogi hercehurcát megér-e az adott domain vagy sem.

Látsd http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html. Ezt sokan elfelejtik megnézni, pedig ez az apróbetűs rész. Nekünk is nem egy ügyfél csodálkozott, mikor jött a levél az ügyvédi irodától, hogy jogbitorlást követ el.

"2.3 Felelősség a domain név választásáért

2.3.1 Kizárólag a domain-igénylő, illetve domain-használó felelős
a) a domain név megválasztásáért, jelentéstartalmáért, használatáért és ezek következményeiért,
b) a domain név választás és használat jogszerűségéért,
c) a domain név választással vagy használattal harmadik személynek okozott kárért

2.3.2 A domain-igénylő, illetve domain-használó köteles
a) a domain név megválasztásakor megfelelő gondosságot tanúsítani, és a választását - annak jogszerűsége szempontjából - az igénylést megelőzően ellenőrizni,
b) a választott domain névről önként lemondani, ha a gondos eljárás ellenére is a már delegált domain név használatával más jogát sérti,
c) a Nyilvántartó és/vagy a Regisztrátor helyébe lépni, ha a választott domain névvel kapcsolatban más személy a Nyilvántartóval vagy a Regisztrátorral szemben igényt kíván érvényesíteni, illetve, ha ennek akadálya van, minden segítséget megadni részükre a követeléssel szembeni védekezésükhöz,
d) a neki delegált domainnel, a delegációs és regisztrációs eljárással, a domain nevének megválasztásával, jelentéstartalmával vagy használatával kapcsolatos bármilyen jogvitából, kárból, követelésből következő költség alól tehermentesíteni a Nyilvántartót és/vagy a Regisztrátort, és egyébként is mindent elkövetni annak érdekében, hogy a Regisztrátort, illetve a Nyilvántartót érdeksérelem ne érje.

2.3.3 Sem a Regisztrátor, sem a Nyilvántartó az ebbéli minőségében eljárva, a Domainregisztrációs Szabályzatban és a domain-igénylővel, illetve domain-használóval kötött szerződésben foglalt rendelkezések betartása esetén nem felel a domain név választással vagy használattal harmadik személynek okozott kárért.

2.3.4 Sem a Regisztrátor, sem a Nyilvántartó nem felel azért, hogy a domain név választásának és használatának jogszerűségét vagy a Domainregisztrációs Szabályzatnak történő megfelelését az igényléskor, illetve a használat során ellenőrzik-e.

2.3.5 Sem a Regisztrátortól, sem a Nyilvántartótól nem várható el, hogy eldöntse, a domain név választása vagy használata jogszerű-e. A Regisztrátor vagy a Nyilvántartó azonban nem felel, ha a nyilvánvalóan felismerhető, egyértelműen jogsértő domain név választás esetén a delegálás teljesítését visszautasítja vagy a már delegált domain név delegálását felfüggeszti vagy visszavonja.

2.3.6 A Nyilvántartó a domain név választásával vagy használatával kapcsolatos jogerős vagy előzetesen végrehajtható bírósági határozatokat perben állása nélkül is végrehajtja. Sem a Regisztrátor, sem a Nyilvántartó nem vonható felelősségre a vitát lezáró döntés (az Alternatív Vitarendező Fórum állásfoglalása, iránymutatása vagy döntése), jogerős határozat vagy az előzetesen végrehajthatóvá nyilvánított határozat végrehajtása miatt "

A 2.3.2 b. pont „a választott domain névről önként lemondani, ha a gondos eljárás ellenére is a már delegált domain név használatával más jogát sérti” szabály csak arra jó, hogy az ISZT-nek a lehető legkevesebbet kelljen foglalkoznia a vitákkal.
tótjóska bejelenti, hogy kispista domain neve sérti a jogait, erre kispista önként lemond a domainról.
Jól járt tótjóska és az ISZT, mert ezzel frankón, gyorsan megoldotta a helyzetet, de kispistának nem bizonyította senki, hogy valóban jogsértést követett el.
Épp ezért van szinte mindig jogi út belőle, a szabályzat egyértelmű megfogalmazása ellenére is.

- rezso -

"Épp ezért van szinte mindig jogi út belőle, a szabályzat egyértelmű megfogalmazása ellenére is."

Azert lesz jogi ut belole, mert csak igy lehet egyertelmuen eldonteni, hogy serti vagy nem egyik fel domain-je a masik jogait. Ha ez el van dontve, akkor a tema le van zarva, s a szabalyzat alapjan valaki megkapja a domain-t.