3 emeletes epulet lefedese wifivel

 ( gedg87 | 2013. március 11., hétfő - 17:40 )

Sziasztok!

Adott egy 3 emeletes épület, ami le kellene fednem WiFi-vel egy darab router, es 3db acces point segítségével.

router típusa: Linksys WRT54GL + Openwrt FW

acces pointok típusa: Linksys WAP54G + Default FW

Struktúra:

Eloterben van egy router: R1

elso emeleten egy acces-point: AP1

masodik emeleten egy acces-point: AP2

harmadik emeleten egy acces-point: AP3

R1 kapja a netet , tovabbosztja AP1-nek , AP2 kapja AP1-TOL a netet , AP3 pedig AP2-tol kapja a netet , termeszetesen wlanon keresztuli atszorassal!

Az lenne a kerdesem , hogy ez szerintetek megvalósítható-e, és ha igen , akkor az AP-kat milyen modba kellene tennem

[1]Access Point

[2]AP Client

[3]Wireless Repeater

[4]Wireless Bridge

Esetleg ha tudtok jobb , gazdasagosabb megoldast , akkor irjatok meg legyetek szivesek!:)

Elore is koszonom a segitseget , es a valaszokat!

Hello!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"R1 kapja a netet , tovabbosztja AP1-nek , AP2 kapja AP1-TOL a netet , AP3 pedig AP2-tol kapja a netet , termeszetesen wlanon keresztuli atszorassal!"
Ezt igy ezekkel szerintem gyorsan felejtsd el. Nem veletlenul van az AP-n ethernet csati pl. ..

Azt csak zaroljelben, hogy latatlanban es zero informacioval az epuletrol es egyeb reszletekrol eleve nem nagyon lehet erre a kerdesre ertelmeset valaszolni.

+1. Én mindenképp keresnék lehetőséget arra, hogy utp-n összekábelezzem az egyes szinteket, szintenként kimérve, hogy hova célszerű rakni az AP-t.

Én megvizsgálnám, hogy lehetséges-e kábelezni, és R1-ből mindhárom AP-hoz utp-t húznék. Ha ez nem lehetséges, akkor a WDS lesz a "barátod", amiről tudni kell, hogy sávszélességvesztéssel jár, de pont azt tudja, ami neked kell. Gyári firmware nem fogja tudni, én anno dd-wrt-vel alkottam ilyet, gondolom, hogy openwrt is megbirkózik vele[fixme]. Ha kliens módban építenél láncot, akkor gondolj bele, hogy AP1 kiesése AP2 és AP3 kiesését is maga után vonja. WDS-nél még van esélyed, ha AP2 megdöglik, és AP3 látja AP1-et. De mondom, a legbiztosabb, ha tudnál kábelezni.

eredetileg én is a wds-en gondolkodtam és 3db Linksys WRT54GL routerre , de a főnök azt mondta olcsobban kell megoldani , mrt egy ilyen router 15-16 ezer ft körül van , 3db meg mar 45-48 ezer , szóval csak 5-6 ezer ft-os ap-ban gondolkodhatok, bár nem tudom ez mennyire lesz minőségi megoldás...:S

A WRT54GL már nagyon régen nem 15-18k, sőt eléggé túlhaladott lett minden tekintetben, ezért ma már nem érdemes ilyenbe invesztálni.

Nem irigyellek, az ilyen szarbol varat szituktol hogy forog a gyomrom..

Akkor gondolom, hogy Te is tisztában vagy vele, hogy ezzel csak a szívás lesz. Nekem 720 fős kollégiumba kellett kiraknom AP-kat, csak 8 darabot. Linksys WRT54GL, ennyi jött ki a költségvetésből. DD-WRT beállítva, h 4 óránként újrainduljanak, de így is van sokszor, hogy el kell játszani velük, hogy táp ki/be. Nem tudom, hogy mekkora szállodáról van szó, és hány felhasználó, de soho eszközöknél, és viszonylag nagy népsűrűségnél ne számíts sok jóra. :( A főnöknek meg kéne értenie, hogy most belerak pár tízezer Forintot, a vendégek meg elégedetlenek lesznek, mert alacsony lesz a szolgáltatás színvonala. Próbálj meg ezzel érvelni nála, hátha akad még egy kis pénzmag. Több helyről hallottam már, hogy Ubiquiti eszközökkel oldották meg kisebb kollégiumok WI-FI-jét sikeresen. Nem elhanyagolható, hogy van központi menedzsment szoftver hozzá, bár még nem próbáltam.

"ez mennyire lesz minőségi megoldás...:S"
Semennyire, legfeljebb bohóckodni, kis jóindulattal.
De majd rájöttök a 8-10. kliens felcsatlakozása után/közben.

Jelezd majd, ha ilyen (home) szarokkal sikerült épkézláb wlan-t kiépíteni ilyen nagy méretekben, a minimum elvárásoknak megfelelően (amiről egy ilyen projekt szól, komolyabb helyeken).
Jó játékot, szép időtöltést.
(gondolom megint a diploma győzött a hozzáértés, meg a rutin felett, ami a munkahelyet illeti, grat.)

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

off
grdgr87, most kaptál meg egy zsír új állást és hullanak a csontvázak a szekrényből, és/vagy rögtön rád nyomtak előre pár hónapnyi munkát? :) /off

öö igen , most kaptam meg egy "új" állást!

Hotelről van szó , ahol eddig minden szobában volt utp aljzat , azaz most is van , de valahol a 60 meter utp kabel megszakadt a falban , vagy nem tudom mi lehetett vele , es most egyszerubb ap-kat kipakolni , mint vegignezni , hol is lehet a hiba a kabelezesben:S

1. az utp ugye nem sin rendszeru..
2. kb. a nem leggagyibb kabel teszter is megmondana, hany meterenel van a szakadas, ha az lenne a gond

Nem lenne mégis sokkal egyszerűbb és olcsóbb mégis cserélni azt a 60 méter kábelt? Netalán kimérni, hogy tényleg szakadt-e és hol?

Gondolj bele, cirka tíz lepedő túl sok a kábelvásárlásra (is), nameg ezzel dolgozni/gondolkodni is kell.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nagyon nem javasolnám, szerintem még kábelezni is gyorsabb. Meg javaslom még hogy gondold át/ mérd ki, hogy biztos emeletenként a legjobb-e lerakni az AP-ket
--
zsebHUP-ot használok!

"Esetleg ha tudtok jobb"

Ilyen feladatra valami olyasmiben gondolkodnék mint pl. a Ruckus Zonediretor.

--
trey @ gépház

soho holmik, ne várj tőlük sokat, akkor nem csalódsz
a meleget egyik sem bírja, nálam jópár +főtt ezekből ...
ahogy a többiek is írják, mindent mérj ki ... én 1 150 éves, elvileg téglából rakott épület vasgerendái miatt szívtam élményszámba menőket ...//tervrajz a hóóódba//
ha lehet, építs saját gerincet az épületbe, arra lóggasd a holmikat
//ez többe kerül :(//
ja 1 AP, 1 utp lik ... az AP csak ápézik úgy tiszta
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Távolságok, födém és falak anyaga elhanyagolható paraméterek, ne is foglalkozz velük.

meg a várható adatforgalom és az ebből következtethető stressz az eszközöknek...

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Az sem mindegy hány eszközt akarsz 1-1 AP-vel kiszolgálni. Meg ha már van miden szobában UTP aljzat talán az AP-khez is található lenne valami UTP kábel.

Hááát én a kollégiumot úgy csináltam mivel böszme nagy épület volt és jó vasbeton, hogy az udvarra azaz épületen kívül raktam le mindkét oldalt kültéri wifi-ket. Ablak ugyanis van bőven mindkét oldalon. Gyakorlatilag 3 db eszközzel lefedtem a sok százfős kolesz 95%-98%-át. ...a maradék pár százalék szívott, na de olcsón kellett kihozni.

Rózsár Gábor (muszashi)

Iván barátom vásárolt és fúrt, én meg húzkodtam a madzagokat csatornából csatornába, szobából folyosóra, rackszekrénybe, patchpanelbe.
Három darab hétvége ment rá 2 évvel ezelőtt, nyme-sek koliépület szombathelyen (4 emelet).
Igaz itt pályázatosdi volt a komplett eszközökre, meg alapítványi(?) pénz. Minden negatívumát nézve megérte vért izzadni alatta, üzembiztosabb mint a wifi.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Tudunk jobbat. Kábeles hibakereséssel, igény esetén pre/post wireless vizsgálatal, tervezéssel, központi managementtel, captive portallal. Szàmlával. Garanciával.
--
zsebHUP-ot használok!

Like! :)

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

dupla

Hasonló cipőben voltam én is 5 éve. Ott egy középiskolai koliban volt hasonló a felállás. Az egyik anyuka kérdezte, milyen eszközök kellenek, hogy legyen a koliban wifi. A koliigazgató azzal a feltétellel ment bele, hogy az eszközök ottmaradnak a koliban (egyfajta adományként az anyukától), ha a csemete már nem jár oda.

Összeírtam a bevásárlólistát (4db WAP54G és egy 5 portos Asus switch), a raktárban kerestem egy leharcolt P2-est. Kb. egy hét múlva ott volt egy barna kartondobozban minden. Ott a kábelek szerencsére már adottak voltak a falban a tanári gépek miatt.

A P2-es volt a captive gateway (illetve proxy és tartalomszűrő), illetve az anyuka kérte, hogy iskolai időszakban (7:30-14:30) és alvós időszakban (22-06) ne lehesen használni.
Ja és mindez kb. 30 eszközt szolgált ki (néhány laptop, 1-2 PSP, wifis mobiltelefonok), persze nem egyidőben.

Szóval nem reménytelen, de a routert és az AP-ket kábellel kösd össze.

AP-k összekábelezésen kívül nem is szabad másra gondolni. Script Pistike odamegy a notebookjával és 10 másodperc alatt leülteti az első AP-t, ezzel együtt pedig a teljes wifi hálózatot.
Btw, szabad kérdezni, ki a munkáltatód? Csak nem a... hmm nem akarom leírni a cégnevet, csak körbeírom, szóval csak nem a V1tal C0mp káeftéről van szó? :)
--
#conf t
#int world
#no shut