hálózat monitorozása - gigabites hálózat lassulása

 ( csontika | 2013. március 3., vasárnap - 11:51 )

Adott egy nem menedzselhető gigabites switch, kliensek is azok.
Több éves helyes működés után belassult a hálózat, internetes oldalak is alig, vagy inkább nem töltődnek be.

Látszólag nem volt hurok, nem volt különöstől eltérő forgalmazás.
Gyors hibaelhárítás érdekében egyesével eltávolítottam a switchre kötött eszközöket. A problémás eszköz meglett. Miután hálózatra dugjuk 5-10 másodperc alatt bedugítja az egész forgalmat.

A kérdésem mivel lehet ezt kivédeni, hogy álljunk neki ehhez hasonló hálózati hibák feltárását. Hirtelen wireshark jutott eszembe... ehhez tudtok valami jó útmutatót?

Amennyiben menedzselhetőek a switchek, létezik e olyan megoldás ami automatikusan "forgalom szabályozza" a helytelen eszközök működését?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Managelheto eszkozok eseten hamarabb kiderul a hiba (megnezheted pontosan mi tortenik port mirror-al, leolvasod a hibaszamlalokat, stb, stb). Lehet egyet s mast (de nem mindent) korlatozni.

Jelen esetben nezd meg hogy szoftveresen nincs e valami gyanus a gepen, utana cserelj halozatikartyat (jo bespajzolni egy normalis Intelt vagy 3comot). A kabelt is iktasd ki.

A wireshark talan megmutatja mi a baj, de lehet, hogy nem. Egy probat mindenkeppen meger, de elobb a feljebb emlitett dolgokat probald ki.

Amennyiben menedzselhetőek a switchek, létezik e olyan megoldás ami automatikusan "forgalom szabályozza" a helytelen eszközök működését?

van, storm controlnak hivjak altalaban.

sub