Opensuse és a t-online kalandjai

 ( csicsa55 | 2013. február 26., kedd - 22:02 )

Félve kérdezem meg akad-e 2013-ban még olyan elvetemült "állat", aki router nélkül használ netet?

A probléma a következő.

Egyik kuzinom hajlandó lenne áttérni windowsról linuxra, amennyiben egy "felhasználóbarát" disztrót tennék fel a gépére. Mivel debianon kívül csak az openSuSE-t ismerem valamennyire, hát feltettem Neki a 12.2-őt. A biztonság kedvéért vittem magammal egy routert és felraktam a frissítéseket is. De router nélkül nem hajlandó felcsatlakozni. A "szuper" yast 2-nek van egy számomra extrém perverz szokása, ez a bizonyos ifup, amit marhára nem tartok szerencsésnek. Szerintem azért a bootolási folyamat ne késsen, neadj Isten ki ne akadjon egy sikertelen csatlakozás alkalmával. A Network-Manager meg egy debianhoz képest elég vérszegény. Nem lehet pppoe kapcsolatot beállítani - vagy csak én nem találom?

Amúgy ifuppal nem tud a rendszer felcsatlakozni.

Olvastam előfordult már ilyen visszatérő bug több suse verziójában. Előfordulhat, hogy azóta sem orvosolták?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nemhittem, hogy valaha leirok ilyet, de tegyel fel neki bubuntut.

--
--ZENEBUZI--

- szerk. - Hülyeséget kérdeztem... A Yast2-ben van egy modul, amit DSL kapcsolatokat kezel a hálózati eszközök alatt. Ha nincs, telepítsd fel. Ott lehet PPPOE kapcsolatot beállítani.

Próbáltam, de nem működik. Nem bír csatlakozni. Vittem egy laptopot is, amin debian van. Az fel tudott rá csatlakozni.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

KDE?
Nem tudom kipróbálni, de régebben mintha az lett volna a megoldás, hogy a KDE-s NetworkManager-t lecseréltem a gnome-osra.
Én ezt próbálnám meg: NetworkManager-kde csomag törlése (szerintem ilyenkor felrakja helyette a gnome-osat) ha nem, akkor NetworkManager-gnome csomag telepítése. Yast-ba csak annyit kell állítani hogy ne ifup legyen hanem NetworkManager, a DSL beállításokat szerintem nem Yastba kell.
Parancssorba: nm-applet innét szerintem ugyan az mint Debianba.
Ja még annyi, hogy az nm-applet nem fog elindulni automatikusan a KDE betöltéssel (valahova az automatikusan induló programok közé hozzá lehet adni).

Találkoztam a jelenséggel múlt év nyár vége felé a 12.1 és 12.2 kapcsán, de kizárólag a PPPoE esetén volt probléma egy panel toronyházban (a lakásba egy Ethernet kábelen jött be a net, tehát nem "hagyományos" kábel TV volt). Nem akartam elhinni, hogy 2 DVD-RW is rosszul lehet megírni, 2 különböző gépen, ráadásként...
Valahogy úgy sikerült megoldani, hogy a 12.1-re frissítettem a 12.2-es verziót (lehet, hogy 12.2 RC2 volt az upgrade...), és utána - még DVD-ről - föl kellett rakni a "pppoe...", "dial-up", meg még néhány csomagot, utána már beállítható volt YaST-ból is az állandó, automata kapcsolódás.
Én is káromkodtam rendesen! :-(

csak te nem talalod.

1. Az, hogy a rendszer felállásnál vár a csatlakozásra azért van, mert a kapcsolat "At boot time"-ra van állítva. Így bár ezt nem nagyon írja talán a reference manual-on kívül senki, a kapcsolat kvázi kötelező a rendszer indításához. Érdemes átállítani tehát "On Cable Connection"-re, vagy "Hotplug-ra". (With On Hotplug, the interface is set as soon as available. It is similar to the At Boot Time option, and only differs in the fact that no error occurs if the interface is not present at boot time.)
2. A PPPoE kapcsolat beállításához mind YaST irányból, mind NetworkManager irányból szükségesek a megfelelő csomagok. Nálam NetworkManager van, egyedül a "ppp" csomag van felrakva és gyönyörűen tudok benne PPPoE-t konfigurálni (hogy működik-e, azt nem tudom, de van lehetőség rá). YaST irányból pedig elvileg ha fenn van a network modulja, akkor tudja kezelni a DSL kapcsolatokat.

Köszi mindenkinek a hozzászólást. Hét végén kipróbálom.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!