Win7+µTorrent - Disk Overloaded

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!
Adott egy gép, rajta Win7 64bit + µTorrent 3.2.3.
Egy natolt hálózaton van passzív módban, a jelenség bármilyen torrenttel, default µTorrent beállításokkal a következő:
A letöltés elindul, jön normális sebességgel (20 megás vonalon ~2.6MBps, jobb vonalon akár 7MBps), majd egy kis idő (néhány mp - egy-két perc) elteltével az alsó sávban előjön a Disk Overloaded felirat, mellette a számláló gyorsan felmegy 100%-ig. Ekkor a letöltési sebesség visszaesik 10kbps környékére.
Eközben a diszkre ~30MBps-sel tudok írni...

Nem sűrűn használok Windows-t, régebben régebbi hardverrel ugyanilyen sebességekkel nem tapasztaltam ilyen problémát.

Mit kellene állítanom, hogy normálisan le tudjak torrentezni egy-két ISO-t?

Segítségeteket előre is köszönöm!

PS: A flame elkerülése érdekében nem warez-ről van szó.

Hozzászólások

Options -> Preferences -> Advanced -> Disk Cache -> Override automatic cache size and specify the size manually (MB) -> legalább 150 MB.

Ennyi.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ez jó ideje meglévő uTorrent bug, sokan szívnak vele verziók óta, de a fejlesztők szerint minden oké. Én ilyenkor nekiállok ki-be kapcsolgatni a Lemez cache beállításoknál az írási-olvasási cache-ek különböző paramétereit, aztán egyszer egy kombináció általában beválik. De hogy mikor melyik, és főleg, hogy miért, na az jó kérdés...

Nálam is csinálja, sajnos megoldást nem tudok rá.

Teljesen szubjektív véleményem szerint a jelenség úgy néz ki, hogy egyik gépen a hatalmas méretű fájlok letöltésének elkezdésekor 1 pillanat alatt sikerül "allokálni" a fájlt a diszken és az ránézésre úgy tűnik teljes méretében odavarázsolódott. Az történt, hogy az OS egy beépített függvény segítségével létrehozta a fájlt a végleges mérettel, aminek pillanatnyi tartalma az lett, ami a felhasznált területen éppen volt, azaz a korábban töröltnek megjelölt -és ezért új fájlok létrehozására szabadon felhasználható- területen levő "szemét". Ahogy töltődik le a fájl, úgy kerül a szemét apránként felülírásra a tényleges hasznos adatokkal.
Más gépen/esetben viszont az allokálás úgy történik, hogy pl. nullával ténylegesen elkezd írni egy akkora méretű fájlt mint amit le fog tölteni. Ez pedig elég sokáig tart. Ezalatt a utorrent írási cache nem tud ürülni, leesik a download speed mert nem tudja hová betárolni az újonnan letöltött adatot amíg a korábban az írási cache-be betolt mennyiség is ott várakoznak kiírásra, csak a diszk éppen el van pusztulva a hatalmas méretű nullázással.

Megoldás lehet az írási cache ki/bekapcsolásával való játszadozás (a méretét tök fölösleges felvenni bazinagyra, valószínűleg hamarabb fogysz ki a szabad RAM-ból, mint amennyi idő alatt a nullázással végez), pre-allocate ki-bekapcsolgatása, filerendszer töredezettségmentesítés.