100 nap múlva vége a Tisztaszoftvernek

100 nap múlva itt a Tisztaszoftver program vége (30 nap múlva pedig világvége).

2013 március 1-től a Tisztaszoftver program keretében kapott Windowsok frissítéseit (mindenkori legújabb verzióit) nem használhatják tovább törvényesen az iskolák, csak a frissítési alapot. Vagyis ha az iskola régen megvett pl. 50 db Windows Xp-t, akkor eddig törvényesen telepíthetett 50 db Windows 7-et. A program vége után azonban újra csak a Windows Xp használatára jogosult, amivel esetleg még 1-2 évig kihúzhatják, viszont ha az sincs, akkor vagy vesznek új operációs rendszereket (Miből?), vagy áttérnek Linuxra.

A MS Office használata más tészta. Abból ugyanis teljes értékű szoftvert kaptak kézhez az iskolák, nem csak frissítést, vagyis nem volt a programban való részvétel előfeltétele egy meglévő régebbi MS Office. Így a program végével megszűnik a törvényes használati jog, nincs frissítési alap, ezért irodai programcsomag téren mindenképp váltani kell pl. LibreOfficera, hacsak nem vesznek MS Office-t. (De miből?)

A Ti iskolátok mivel töltötte a haladékul kapott majd másfél évet? Spóroltatok új Windowsokra és MS Officeokra, vagy elkezdtetek átállni Linuxra, és/vagy LibreOfficera? Esetleg kockáztattok és kivártok, hátha a lesz valami december 21-én, vagy megvesztegetés általi újabb hosszabbításban reménykedtek? Netán warez verziókat fogtok használni?

Hozzászólások

Apa, kezdődik!

> Vagyis ha az iskola régen megvett pl. 50 db Windows 98-at, akkor eddig törvényesen telepíthetett 50 db Windows 7-et.

Ne ferdítsünk. A tisztaszoftver upgrade joga csak 2002 után vásárolt OEM alap esetén érvényes, akkor meg nehezen vettél Windows 98-at :)

> Jobb esetben Xp-jük van, amivel még 1-2 évig kihúzhatják, viszont ha az sincs, akkor vagy
> vesznek új operációs rendszereket (Miből?), vagy áttérnek Linuxra.

A meglévő gépeket használják azzal amivel OEM megvették, aztán majd ha új gépet vesznek, akkor vesznek új OEM-et is hozzá...

> Esetleg kockáztattok és kivártok, hátha a lesz valami december 21-én, vagy megvesztegetés általi újabb hosszabbításban reménykedtek?

Az érettségin használt szoftvereket 2 évvel hamarabb le kell jelenteni, tehát ha MS Windows / Office lett lejelentve, akkor azon kell megszervezni a vizsgát is.

- Ok, Win98 helyett gondolj Xp-re.
- És ha nem járt OEM a vásárolt gépekhez? Vagy ha csak az olcsó Home edition volt hozzá, amit elvileg nem lehet domainbe tenni?
- Ha le lett jelentve, akkor se kell fenntartani az összes gépen a lejelentett szoftvereket. Elég néhány "vizsgáztató" gépre majd feltenni, vagy ideiglenesen olyan gépet beszerezni a vizsga idejére, amin rajta van. Attól még a napi használatban lehet más rendszer.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

> És ha nem járt OEM a vásárolt gépekhez?

Akkor már a Tisztaszoftver program hatálya alatt sem használta rajta legálisan a Windows-t, tehát semmi nem változik akkor, ha nem lesz Tisztaszoftver...

> Vagy ha csak az olcsó Home edition volt hozzá, amit elvileg nem lehet domainbe tenni?

Hát, akkor vagy kigazdálkodja az okosabb OEM konstrukciót, vagy marad a WORKGROUP mód :)

> - Ha le lett jelentve, akkor se kell fenntartani az összes gépen a lejelentett szoftvereket.
> Elég néhány "vizsgáztató" gépre majd feltenni, vagy ideiglenesen olyan gépet beszerezni a
> vizsga idejére, amin rajta van. Attól még a napi használatban lehet más rendszer.

Persze, de Te sem akarnád azzal beszívatni a hallgatóidat, hogy nem MS Office-on tanítod őket, majd vizsgára leteszel eléjük egy olyan MS Office-t, amit még sosem láttak...

" amit elvileg nem lehet domainbe tenni?" Nem baj az. :D
Eddig ahol jártam suliban csak hírből halottak domainbe léptetésről, active directory-ról. :D Netezésre, meg fájlmegosztásra használták a hálózatot. A többi korlátlan volt. XD Érdekes hogy sok cégnél is ez a szitu. :S

sly @ w3m.hu

Mi átálltunk tisztán linuxra. :)
Jelenleg meg visszaállunk tisztán windowsra :( --mármint kliens oldalon, szervernek marad a jó kis debian.

Oszt majd lesz valami, de mán én aztat lexarom. :)

Rózsár Gábor (muszashi)

hellyel-közzel olvastam a blogodat a linux-átállásról, és azért nálatok is előjöttek olyan apró, ám jelentős problémák (pl. frissítés után megjavul valami, de -ha jól emlékszem- a nyomtató nem nyomtat többé, meg egyéb ilyen nyalánkságok), amik a normális napi használatot megakasztják, és amik miatt összeségében produktiv munkára, r=1 usernek nem teljesen alkalmas a rendszer, mert esetenként reszelgetni kell, néha nem működik ez-az, stb....

szerintem ott szúrtad el a dolgot, hogy mindenkin "spórolni" akartál! Én simán csak a diák gépeket szórtam volna át linuxra, a Gizike néni, meg a Mari néni gépeit nem. Meg azokét a tanárokét, akik értelmesebbek, és kitartóbbak lettek volna, mint hogy "mér fekete a kurzor színe, ez nem jó! mér kell ezt nekem használni? egyedek. Akkor is spóroltál volna, igaz nem annyit mint így lett volna, de erős a Gizi meg a Mari néni hangja...
Amúgy a témával kapcsolatos blogod, szerintem, egész jó volt, az eredménytől függetlenül. A próbálkozás, meg szép volt, sok ilyen kellene, de sok Marika, Gizike, meg Józsi a pedelus van...

Ha már lúd legyen kövér. :) Ez így volt érdekes, ebből lehetett valós, komoly migrációs tapasztalatot leszűrni, ha csak a diák gépeket húzom át, abban nincs semmi kihívás.
Egyébként Marika meg Gizke és Józsi már épp kezdett elhallgatni/beletörődni és megszokni az új rendszert, csak ugye közben jött nálunk egy vezetőváltást, aki viszont rögtön az első napján win-t kért. Na ez verte bele a szöget a koporsóba. Szerintem ha marad a régi diri, akkor egy kis reszelgetéssel szinte minden maradhatott volna úgy ahogy volt.

Rózsár Gábor (muszashi)

Nagyon korlátolt emberek a kedves főnökeid, már ne is haragudj, ezt írom. Pistike aki megtanulta, hogy a nagy gomb bekapcsolja a masinériát, azt a többit a képekből ki lehet találni... És ha nincs nagy WindowsXP (gondolom XP-k vannak nálatok) kiírva induláskor, akkor olyan nincs, mert olyan nem lehet, hiszen mégis csak ő ott a Jani (Pistike), nehogy már ne ő mondja mi legyen kiírva ott a képernyőn, na! Mintha neki nem lenne teljesen mindegy.... Persze nem az, mert anyagilag jobban megérné neki, de ez más tészta, ő hajlandó áldozni a "hóbortjára", hisz van ott pénz (persze nem az övé, ergó kb leszarja mennyit kell elvennie máshonnét).
És ilyenkor jön elő a birka szellem, mert a vezérkos aszonta, most mindenki jobbra, akkor jobbra. Ahogy egy kedves volt kollega szokta mondogatni: lehet, hogy ez így nem jó, de politikailag így helyes...
Blogodra visszatérve, ha nem lett volna ilyen csúnya vége, kíváncsi lettem volna a miként továbbra. Gondolok itt a napi üzemeltetésre, karbantartásokra, huzamosabb használat mellett milyen hibák jönnek elő, verzió váltásnál upgradenél mik jönnek elő stb., mert azért ez elég életszerű teszt lett volna a sok r=-1 usertől az r=1-ig. :)

...

...egyelőre pl az én termemben még linux van, ott magamnak nyomtam egy ápgrédet (dup) 12.2-re az összes gépre:) Azóta jóval stabilabban működik mindegyik, egyedül a tanári gépen lévő Italc hajlamos napona 3-4X elhasalni, de kattintgatós módszerrel (újra az ikonra kattint) szépen elindul és látszódnak a kliensek.

Rózsár Gábor (muszashi)

Hogy jó és egyelőre sikeres példa is legyen.
Egy kis főiskolai kollégium (kb 30 fő), egy teremben 20 gép, plusz a vezetőségnél 2 db. Tavasszal a tisztaszoftver végével kupaktanács. Egyhangú döntés: linux. Úgy, hogy a döntést hozó "főnök" még soha nem látott "olyat". (nála az ár volt a döntő szempont).
Azóta a gépeken debian Wheezy van, gond nélkül megy minden, hetente frissítek. Központi hitelesítés (samba, winbind), "mozgó profil" (NFS-el felcsatolt /home), stb.
Igaz, hogy nem középiskola, informatika óra nincs, fő felhasználás: böngészés, szövegszerkesztés, zene, film, cd írás, skype.
Elején a felhasználók részéről volt egy kis "puffogás". Leültem egyenként velük, mi az, amit így nem tud megoldani, mindenre sikerült jó linuxos alternatívát találni, főleg, miután ennek az anyagi oldala is képbe került.
Hát ennyi.
ps.: A kollégium vezetője nem érti, mitől lett a gépe ilyen gyors :-)

Ó, már megint? Mindig fenyegetőznek, aztán mindig meghosszabbítják. Fel nem fogom, hogy miért ne lehetne mondjuk LibreOfficet használni az oktatásban MSOffice helyett, vagy urambocsá Gimpet MSPaint helyett, de ez valamiért e l k é p z e l h e t e t l e n.

Egyszer még jó régen részt vettem valami továbbképzésen, ahol arról volt szó, hogyan kell elektronikus levelezést oktatni olyan iskolában, ahol nincs net. A megoldás az volt, hogy fogni kell egy hagyományos levelet, ki kell jelölni néhány gyereket routernek, és a kézzel megírt e-mailt kézről-kézre adogatni. Zseniális!

Ha tényleg megszűnnének a licencek (nyilván nem fognak), és nem lehet már Windowst futtatni egyetlen gépen sem, akkor is a MSOffice lesz a tananyag, csak lowtech módon:

---
Pistike, ha megnyomjuk az orrodat, írj a táblára egy félkövét "s"-betűt!

Jucikám, töröld le a bekezdést kérlek, és írd vissza sorkizárva!

Lacika, leszel a nyomtató? Másold le a tábláról a szöveget 10 példányban!
---

... és így tovább. No problem.

Szerintem több oka is van annak, hogy MS termékeket használnak a közoktatásban:
- Egyrészt nem az elvet tanuljuk meg, hanem az adott szoftver használatát. A jó persze az volna, ha megtanulnánk középiskolában, hogy szövegszerkesztésnél az üres helyeket nem space-szel, meg enterrel oldjuk meg, hanem bekezdés előtti-utáni szünettel, meg a bekezdés behúzásával. S erre példát nézni 2-3 programban, hogy lássuk: az elv ugyanaz mindenütt, csak az egyikben így hívják, a másikban úgy. De erre nincs idő, így azt tanítják, amivel a legnagyobb valószínűség szerint összefutsz: MS Office
- A másik tesztje - az egyik ugye a piacon használható tudás - a középiskolai oktatásnak az érettségi. S amíg nem ugyanolyan nehéz a megoldása két rendszeren, a két szoftverkörnyezettel (MS Office, LibreOffice), addig a diákok ellen harcol az, aki a nagyobb sz*passal járó megoldást tanítja. Mert a diákok nem fogják elfogadni.

Mi középiskolában Linuxon tanultunk (egész pontosan vmilyen Debianon, Iceweaselt, s valami A-betűs táblázatkezelőt, meg hasonló szövegszerkesztőt használva a gyenge gépek miatt). Volt XP, MS Office, stb., de minden infó óránk eleje az volt, hogy akkor indítsátok újra a gépet. Az általános reakció ez volt: vagy nem figyeltek oda ("Fúúúj Linux, miezaszar, minektanuljukezt, miértnemWindows?" Továbbá, mikor elkezdtem érettségire készülni, még az informatika-tanárunk is azt mondta: Ha nem akarom magam tökön szúrni, XP, MSOffice.
--
blogom

Olyan jó, hogy ilyenkor mindig van mivel rémítgetni a nagyérdeműt:

szövegszerkesztésnél az üres helyeket nem space-szel, meg enterrel oldjuk meg

Egyik, Tut-Ankh-Amonnal egyidős kolléganéni például informatikát oktat. A két év alatt egy évig gépírni tanulnak, fél évig szövegszerkeszteni, fél évig a kettőt összehozni. Nos, tőle származó aranyköpés: "Csak a Lucida Typewriter betűtípust lehet szépen igazítani!" Na, ilyen titkárnők kerülnek ki a munkaerőpiacra...
Egyébként a kör be is zárul, mert azt keresik, amit a legnagyobb valószínűséggel tanultak: msoffice. Egyébként volt kollégám csinált olyat, hogy tanította mindkét office csomagot. A legnagyobb meglepetésre ugyanolyan problémamentesen oldották meg a feladatokat. Mindkettővel. Viszont amíg az érettségi feladatokat nem lehet egyformán helyesre megoldani mindkét csomaggal, addig sajnos öntökönbökő tevékenység LOffice-ból készülni rá.
Egyébként a "tájékozott" diákok erősen félinformáltak. Hallottak már a Linuxról, szabad szoftverről, de hozzá nem értőktől, úgyhogy meg is látszik a véleményükön.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Én úgy érzem hogy valahol a szerkesztőprogramok is hibásak. Ha ránézel egy bekezdésre, nem jelzi semmi hogy annak a bekezdésnek vannak margói, behúzása. Meg lehet találni de egy egyszerű embernek nem nem mutatja. Így azt használja ami van, szóköz-enter. Nem tudom mennyire válna be egy iylen kezelőfelület. Másikoldalról viszont kellene valami figyelmeztetés ha sok az enter, szóköz, és ajánlaná helyette a térközöket. :)

sly @ w3m.hu

Én annak idején megcsináltam, hogy rögtön telepítés után beállítottam a wordöt minden mutatására. Valamint az automatikus helyettesítésnél a két szóközt egyre és két entert egyre cseréltettem. Eleinte nehéz volt másoknak megszokni, de gyorsan sikerült.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nem tudom, hogy most pontosan mi fut az ex-sulimban, de anno is csak Linux volt, nem hiszem, hogy pont most migráltak volna...
(A tanáriban volt 1 Windowsos gép, de azzal is csak a baj volt mindig:-P)

Mi megúsztuk, van elég Windows XP Home licensz és egy ideje az aktuális MSOffice verzió mellé felrakom a LOffice-t is és csodák csodájára maguktól átszoktak a userek.