domain dns szerver váltás vs internetszolgáltató

 ( p.zoltan | 2012. november 11., vasárnap - 14:59 )

Sziasztok!

Elképzelhető az, hogy egy domain név névszervert vált és ezt nem veszi észre az internetszolgálató?

Az eset:
domain névszerverei egy hagyományos dnsről átkerültek az amazon route 53 ra.
A domain mindenhonnan működik, még ázsiai proxyn keresztül is teszteltem, kivéve egyetlen egy hazai szolgáltatótól.

Lehet, hogy a szolgáltató nem veszi észre a névszerverváltást? Miért nem? Tudok segíteni abban, hogy észrevegye?

köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igen, a nevszerverek ugyanis az adott TLD zonajaban vannak rogzitve es ott van TTL. .hu-nal egy nap, .com-nal, stb. 2 nap a TTL. Ha ezutan sem all at, akkor panaszkodni kell a szolgaltatonal.

A régi TTL letelt a váltás óta? Ha nem, akkor ez még nem hiba. A másik lehetőség, hogy eddig ennél az "egyetlen egy hazai szolgáltatónál" volt a domain DNS szervere, és ők valamiért nem megfelelően választották szét az autoritatív és a rekurzív kiszolgálást, és náluk nem lett lemondva a szolgáltatás. Ebben az esetben őket kell megkeresni.

Igen, 172800 másodperc a ttl, akkor már nem kell csak kb 120000-et várni.
Az érdekes az, hogy miért csak egy szolgáltató az, aki nem észlelte a váltást? Miért működik az általam indított tizenvalahány irányból gyönyörűen a domain? hmm.. .hát várok...

Mert mondjuk a szolgáltatók caching DNS szervereit használó ügyfelei által nem rendszeresen keresettek a domained alatti szolgáltatások. Így ha előzőleg nem került be a cache-be, akkor az átállás után ők már az új helyzetet derítették fel, míg ennél a bizonyos szolgáltatónál már egy előző keresés eredményeképp szerepelt a cache-ben, amíg az nem ürül ki a TTL miatt onnan, addig ő ezt az információt fogja továbbszolgáltatni.

Köszönöm a megerősítést, ezt logikáztam ki én is. Remélem, mielőbb rányomnak a cache ürítése gombra.

Miért nyomnának rá? Ez üzemszerű működés, pontosan ez a TTL lényege. Majd magától megoldódik a TTL lejártával.
Ha meg kritikus lenne a szolgáltatás, akkor átállás előtt gondoskodni kell az átállási idő minimalizálásáról a régi TTL-ek ésszerű minimumra csökkentésével, fel lehet venni az új DNS szerverek címeit stb.

Ha írsz nekik egy levelet, hogy nagyon-nagyon nagy segítség lenne neked hogy ha újraindítanák a dns daemont vagy törölnék a cache-t, akkor esetleg, egyébként tényleg semmi okuk nincs rá.

A szolgaltato veletlen nem U-val kezdodik es ??-vel folytatodik?

Eppen most keresik a hibat, hogy van "lakossagi" es "uzleti" DNS serveruk. Mindenhonan tokeletessen mukodik az "uzleti" DNS serverol is, de a "lakosagi"-rol nem.

Nem, egy betűs, egy mássalhangzós. Sokszor gúnyból úgy ejtik ki ezt a betűt, hogy egy er hangot beszúrnak a kiejtésbe.

Ha a T-rol van szo, nekik olyan DNS szerveruk van, ami kettonek nez ki, de igazabol load balancer mogott van, szal siman elofordulhat az, hogy egyik masodpercben mar az ujat adja vissza, a masikban a regit. Egyebkent a TTL-eket viszont normalisan betartjak, szal ha a migralas megfeleloen elo lett keszitve, akkor nem lesz veluk ban.

Nyáron váltottunk IP-t egy forgalmas site alatt. Egy hónap elteltével is érkeztem még kérések a régi IP-kre 2-3 szolgáltatótól. Írtam nekik mailt, hogy IP-t váltottunk, lépni kellene. Pár nap múlva már csak véletlen odatévedt forgalom jutott a régi címekre, a "beragadt" szolgáltatók is átálltak.