IPTV probléma

 ( aburi | 2012. október 8., hétfő - 13:15 )

Sziasztok, régi problémában kérném a segítségeteket (most jutott rá időm). Adott egy net szolgáltató, aki internet mellé IPTV szolgáltatást is nyújt (Set-top boxszal), a következő bekötést írják elő: ethernet kábel (DHCP) a falból - rá a STB az STB egy switch is egyben, ahhoz csatlakozik a router/pc, amivel el szeretném érni az internetet. A problémám a következő: a routert az STB elé szeretném tenni (helyileg így lehetséges), de így az STB lokális ip címet kap, és valamilyen okból fogva csak pár csatorna megy + nem fogadja a frissítéseket. A szolgáltató csak az ő általuk előírt sémát támogatja. Hogy oldhatnám meg, hogy a set-top box direktben a szolgáltató DHCP szerverétől kapja a címet és ne NAT-on keresztül működjön?
Gondolkodtam valami olcsó hub-ot betenni a router elé, de ez nem a legoptimálisabb megoldás szerintem. Vlanon gondolkodtam még, de nem tudom pontosan hogy kéne megvalósítani.

Előre is köszönöm a válaszokat :)

ui: a router egy DLink DIR 610, eredeti firmware-vel, esetleg fashelném valami free Linuxosra. Jah és a TV multicaston keresztül megy.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az a gond, hogy a szolgáltató az STB ben olyan dolgot művelhet ami miatt neki kell lennie elsőnek a végponton, pl. egy sima multicast leválasztás. Szóval Hiába teszed elé a routert nem fogsz eredménnyel járni mert nem tudod mit csinál a szolgáltató.

Fedora 16, Thinkpad x61s

Ezt sejtettem, erre szeretnék valami workaroundot találni.

Nem akarok ünneprontó lenni de egy normális szolgáltatónál ez a séma.
Ad egy modem/routert és abból megy 1 max 4eres kábel egyik boxba.Másik 4 eres másik boxba.Többi 3 slotot kedvedre használhatod internet voip amire akarod.
Szal ha modem>stb>internet az vicces.Kb akkor stb egy router nem sima switch.

az STB egy sima switch. a router saját. a szolgáltató sima etherneten kersztül szolgáltat, a kábelt a falból egyenesen a gépbe is dughatom, nem kell semilyen modem. a baj az, hogy az STB nem ott van, ahol a lakásba bejön a kábel, hanem a másig végén, a router+pc viszont pont ott van. az ő sémájukat követve elvezethetem a kábelt az STB-be, aztán vissza a routerbe, ez több szempontból is probémás, legrosszabb esetben választanám ezt.

Miből gondolod, hogy az csak egy sw?
Próbáltad már a gép végén csatlakozni pl géppel ?

Fedora 16, Thinkpad x61s

a szolgáltató honlapján olvastam. elvben lehetne router is, de a software ami fut rajta egy switchként kezeli rajta a portokat.

Ha az valóban csak egy switch, akkor a legegyszerűbb lenne, ha OpenWRT-vel az egyik LAN portot átraknád a WAN oldali VLAN-ba, és arra kötnéd rá az STB-t. Esetleg a router elé betett olcsó pár portos switch is megoldást jelentene.

Igen, az első megoldást szeretném megvalósítani, csak nem ismerem az OpenWRT-t. A második megoldás nem jó, mert az olcsó switchek nem támogatnak multicastot (ezért gondoltam hub-ra).

Az olcsó switchek nem támogatják a multicastot = Az olcsó switchek transzparensek multicast szempontból. Gyakorlatban ez azt fogja jelenti, hogy az router is megkapja a streamet.

A HUB ebből a szempontból még rosszabb megoldás...

Szia!

Azt nem írtad, hogy modem van-e, gondolom igen. Ha van több port(4), akkor 3 db. az STB-nek 1 a netnek.
Nem a legjobb megoldás, hogy a STB a switch/router mögött legyen.
Ha kábelezés miatt nem lehetséges, akkor egy UTP kábelen vidd el a netet és a STB-ot.
Ha nem fontos a router tudása, akkor használd switchként és nem lesz IP kavarodás/nat-olás problémád a router miatt.

Feljebb már említettem, nincs modem, ethernet hálózathoz kapcsolódom egyenesen. A router tudása elég fontos számomra (több pc, wireless). Nem a legjobb megoldás, és nem is 100% működőképes, ezért szeretnék jobbat találni.