A n00b @ Function2012

Hát ennek is eljött az ideje, részt vettem életem első demoscene partiján tegnap, a Function2012-n (big thx for Hiena, hogy kiírta a blogjába, különben tuti lemaradok róla).
A Moleman2 után éreztem, hogy egy ilyet nekem is át kell élnem. Az már csak hab volt a tortán, hogy demot is vittem magammal, ami szvsz egyike volt azoknak az előadásoknak, ami a leghangosabb reakciót váltotta ki a közönségből. Ez persze nem biztos, hogy jó jel ;)

A demót divVerent-tel, a Xonotic project vezetőjével alkottuk ketten, témája a már általam egyszer-kétszer linkelt Bot Orchestra volt. kb. 2 hét alatt állt össze, és ha más nem is, annyi pozitívuma volt a dolognak, hogy rengeteget tanultam az engine olyan képességeiről, amiről nem is tudtam, hogy lehetséges.
A partyra sajnos késve érkeztem, a demót is emailben adtam be - deadline előtt egy órával még csomagoltuk a zip-et :D
Féltem, hogy emiatt nem is fogják elfogadni, de a staff nagyon jó fej és készséges volt, még akkor is, amikor kiderült, hogy bugos a demo: nem lép ki ESC-re. Pedig mi bebindeltük. Az ok: az a kiszabott gomb hardkódolva van az engine-be, hogy az a menüt hozza fel :F. Erre mi is csak akkor jöttünk rá. divVerent még ott helyben (értsd: Németországban, de nézte a streamet) megírta hozzá a patch-et. scene.org-ra viszont még a bugos került fel, ezt majd idővel javítjuk.
Naszal ott tartottam, hogy megérkeztem. Amikor beléptem a terembe, a music compo ment éppen asszem - a dubstepet ezután sem sikerült asszem megszeretnem, de volt egy-kettő hatalmas zene, remélem majd valahonnan le tudom tölteni őket. Nagy nehezen sikerült is találnom magamnak egy helyet, ahova lerakhattam a laptomop (tanulság jövőre: hosszabbítót vinni kell magamnak), és onnantól IRC-n tartottam a kapcsolatot a xonotic-os fejlesztőkkel és divVerenttel.
Nagyon jó volt a hangulat, és bárki, akivel szóba elegyedtem, nagyon kedves volt, nagyon érződött, hogy ez tényleg egy kis, összetartó közösség. Egyszer egy pillanatra még nosztalgikus hangulatba is kerültem: ahogy visszamentem a terembe az egyik sörszedő kiruccanásomból, megcsapta az orromat a "data smell", ez a jellegzetes NYÁK illat, amit kiskoromban annyiszor éreztem, amikor órákon keresztül játszottunk otthon a C-64-el. :')

A SIDrip Alliance koncertje nagyon tetszett, különösen a Second Reality cover ütött szvsz.
A wild demók az közül az első, PC fikázó (Macera?) az nagyon elborult volt, tetszett :D A Day and night-ot is nagyon eltalálták, a grafokat simán el tudnám képzelni valami C-64-es text-es kalandjáték illusztrációikét (Mine Craft fanok: EZ a retro grafika, nem az a szarfos okádék...) . Fallin' Love bájos volt, nekem tetszett, a nostalgia V1 nagyot ütött, igazán jó volt szvsz, a BUSTED! viszont kifejezetten egy tahó dolog volt, de ők tudják...
Bár teljességgel nem tudom felmérni, hogy egy-egy intro méretbe mit miért akkora nagy durranás leprogramozni, de a hangulat engem is magával ragadott, (False nekem pl. nagyon tetszett!)

Aztán éjfélkor jött a demo compo, IRC-n nagy volt a várakozás a mi művünkre. Nagyon izgultam, hogy jól sikerüljön :)
Aztán kiírták, hogy jön a mi demónk, lahajtottam a laptopom, és elindult a nagy mű...

...borzalmas volt! Mint fentebb írtam, elég zajos visszajelzést kaptunk a közönségtől - a terem hátuljából nem egyszer hallottam, hogy "reset!!! RESET!!! KAPCSOLJÁTOK MÁR KI!!!" :D Bár a végén a rickrollnál azért úgy éreztem, hogy az inkább tetszett nekik, és nem csak azért örömködtek, hogy végre vége van :D
Ennek több oka is volt:
Az egyik problémát egy bekapcsolva hagyott (vagy inkább kontaktos?) mikrofon okozota, ami a demó kb. háromnegyede alatt fülsüketítő fehér zajt generált, és sajnos a nézőközönség nem csak hogy ezt nem kimondottan értékelte, de az emberek meg voltak róla győződve, hogy ez a demo része, bug, vagy csak direkt sokkolni akarunk. Ezt erősítette az a szerencsétlen egybeesés is, hogy a zaj szinte egy ütemre pulzált az egyik effektünkkel.

Ennyit a rajtunk kívül álló okokról. Most nézzük, hogy mit rontottunk mi el:
1: A zipbe elfelejtettünk mellékelni file_id.iz-t, amiben leírhattuk volna, hogy miről is szól a produkciónk. Mellékletként infoba leírhattuk volna, hogy a műben maximálisan megerőszakoltuk a Darkplacest, és hogy egy FPS bot AI lett scriptelve zenélésre - valszeg ez a kicsiny plusz technikai info tudatában már máshogy álltak volna hozzá a dologhoz. Ezt erősíti az a tény is, hogy a compo után beszélgettem egy sráccal, akinek miután ezt elmondtam, akkor mondta, hogy így már tök rendben van a dolog.
2: Túl hosszú és "unalmas" volt. Igaz, hogy léteznek nagyon jó, 10-15 perces demók is, de azok szó szerint 2-3 perces effektorgiák, más-más témával, így nem lesznek unalmasak. A mi demónkban igaz, hogy 1-2 perc volt egy-egy zeneszám, és mindig történt valami más a háttérben, de ettől még 10 percen keresztül ugyan azt látták a nézők: modelleket egy színpadon, ahogy valami fülsüketítő zaj mellett zenélnek.
3: Nem mutattam meg a demo végén, hogy a színpad a C-64 logo volt :D

Ezek mind valszeg közrejátszottak abban, hogy csak 11.-ek lettünk a 12 induló közül :(
De legalább nem utolsók, whehehehe :D
A demót majd feltöltjük pouet-re, scene.org-on aki kíváncsi rá, most is letöltheti (F11-re lép ki!)
Team Xonotic - Scripted Symphony

A party a díjkiosztó után viszont sajnos szinte egy szempillantás alatt véget ért. Kár, mert vártam, hogy legyen utána valami masszív, zúzós after, de csak józanodós dumálgatások voltak.
Reggel fél hétkor jöttem el, alig bírtam hazavánszorogni.

Összességében nagyon jól éreztem magam, remélem, hogy jövőre is el tudok menni.
Hogy demót jövőre is viszek-e? Az majd még kiderül, nem ígérhetek semmit se ;)

SZERK:
Letölthető pouet.org-ról is, proper file_id.diz-zel.
Ne kíméljetek :D
http://www.pouet.net/prod.php?which=60412

A scene.org-ra mégse fogjuk feltölteni a patchelt verziót, mert nem az ment le a compon se. Így autentikus.

SZERK2:
Elkészült a youtube render:
http://www.youtube.com/watch?v=U6lFIMlpSFM

Hozzászólások

az olyan lámák kedvéért, akik pci-os (diszkrét!) videókártyával nyomják, youtube-ra raktok majd ki felvételt? :)

Persze!

divVerent> video is 1.8G though, so we will have to wait till tomorrow till I can upload it from work
CuBe0wL> haha
divVerent> -rw-r--r-- 1 rpolzer rpolzer 901425455 Sep 30 07:10 1024x768.ogv
divVerent> -rw-r--r-- 1 rpolzer rpolzer 1906341831 Sep 30 09:19 1920x1080.ogv
divVerent> the renders :)
divVerent> just usbstick'd them

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Őszintén? Finom leszek: nem tetszett.

--
I hate those Smurfs!

Tényleg hosszú volt, mert bár különböző zenéket is felvonultatott, vizuálisan nem volt változatos. Nekem mindenesetre tetszett, külön értékelem, hogy open source játékot moddoltatok demo rilízzé. A mikrofonos malőr pedig valóban szégyenletes. Party után pedig jól eldumáltunk. ;]

// function orga [partynet]

Nem igazán a mikrofonnal volt a baj, akinek tetszett, zajjal együtt is bejött. Sokkal inkább az, amit pouet.org-on is ír valaki:

"Rule of thumb: if something isn't self-explanatory, it needs to be explained. This was most definitely NOT self-explanatory during the compo"

Nagyon igaza van.
Leckének jó volt :)

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Nos, a compo után velem dumáltál, a lényeg: azért is volt jobb esetben semleges a fogadtatás, mert a megszokott demókhoz képest merőben más volt a stufa amit beadtatok. A fehérzaj pedig monnyon le! Hála az égnek idén ez volt az egyetlen nagyobb baki a partyn, sajnálatos, hogy pont így jött ki a dolog, a ti demótokkal "karöltve". Midi helyett tényleg jobb lett volna valami jobb hangszerelésű zenét találnotok, biztos lett volna jobb ezekből a dalokból. (Ha nem találtok, mert nem ebben a körben mozogtok, a scene.hu-n a srácok biztos segítettek volna!).

Jövőre ugyanitt!

----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu

"Midi helyett tényleg jobb lett volna valami jobb hangszerelésű zenét találnotok"

A midire a technikai megvalósítás miatt volt szükség. divVerent írta a scriptet, ami midiből generálja a botok által beolvasott config fájlt:

http://dev.xonotic.org/projects/xonotic/wiki/Xonotic_Bot_Orchestra
http://git.xonotic.org/?p=xonotic/xonotic.git;a=tree;f=misc/tools;h=a05…

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org