Raspberry Pi ethernet csak 10M?

 ( gergov | 2012. szeptember 15., szombat - 22:17 )

Sziasztok!

Adott egy Pi, amit az őseim használnak a régi TV készülékükhöz. Egy TP-Link TL-WR1043ND-re kötve eddig vígan ment, de mikor ma megpróbálták bekapcsolni, nem "fütyültek össze". A kis FD feliratú led sem világított.
Először a rendszerre gyanakodtam (raspbmc), ezért beraktam egy sima raspbianos SD kártyát, de ott is ugyanez volt a helyzet. A hálózatot mii-tool-al 10baseT-FD-re állítva viszont működik a dolog.
Néztem a kábelt más eszközzel (jó), próbáltam másik kábelt (nem jó), másik switchet (nem jó).
A helyzet azért gáz, mert jelen állapotában az M1 HD, M2 HD teli van képhibákkal - gondolom, nem bírja a háló. Ráadásul a cucchoz használt modulátor pont összeszedi a zajt, amit 10M mellett produkál a lap, de 100M módban nem volt jelen. Ez szintén csúnya, és máshova hangolni sem tudom, mert kb. ez volt az egyetlen sáv, amit nem okád a lap teli valami szeméttel.
Kérdés: mi történhetett a hálózattal? Különböző gpu binárisokkal is ugyanezt produkálja, és néha a dmesg-ben is látok usb hibát. (Amit persze most nem csinál, nehogy ide tudjam másolni...)
A tápom elvileg jó. Igaz valami gagyi kínai, de állítólag 2W-ot tud, multiméterrel mérve 4.88V-ot ad terhelés alatt. Próbálkoztam már PC táppal is, az 5.02-t.

Elfogytak az ötleteim, mit nézzek még meg. Valakinek ötlet? Vagy ne szórakozzak vele, dobjam ki a fenébe? Mert ha garanciára nekem kell fizetni a postát, kb. olcsóbban kijön venni egy újat.

Előre is köszi a segítséget!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

esetleg kipróbálni valami másik USB-n Ethernetet?
--
Kreszán K.
--

Eh, jogos... meg nem etudnám mondani, miért nem jutott eszembe. Remélem kapok értelmes áron.

3-4e nél nem kerül többe. Az h értlmes ár-e már más kérdés föleg jelen viszonylatban.
Én kipróbálnám mind a routert mind az rPI-t külön h megy-e 100M val. Ha nem, akkor próbálkozhatsz még mii-tool-al 100HD-re tenni.

Közben már találtam is, rendeltem egyet ebay-ről, kemény 4,5 dollárért. Semmivel sem nézett ki a képeken gagyibbnak, mint amit itthon árulnak 3-4 ezresért. (Mert a nevesebb gyártók cuccai többe kerülnek, mint maga a pi volt...)

Én legutóbb ilyet vettem (RTL8188CU).

Igaz, Pi-n nem használtam és az újabb kernelekben ugyan van hozzá modul (és hálózatot is lát), csak kapcsolódni nem lehet vele - 2.6.32-es kernelen viszont működik a Realtektől letölthető, hivatalos forrás.
Nagyon nem teszteltem ugyan, de stabilan működik (mármint kb. egy hónapja folyamatosan megy), bár most 1.1-es USB-n van.
Nagyon pici, de nem rosszabb vele a vételem (vastag betonfödémen át), mint amit a PCMCIA BCM4306 produkál ugyanebben a gépben (ill. ez Asus Wl-100g Deluxe egészen pontosan).

ilyen nekem is van kettő, de kipróbáltam ezt is
http://www.ebay.com/itm/USB-150M-Wireless-LAN-Adapter-802-11b-n-g-WiFi-2dBi-Antenna-150Mbps-Black-/320865656986
openelec build alapból támogatta (annyi trükk van, hogy a lan-t ki kell húzni, mert egyszerre nem kezel kétfélét)

Egész aranyos.

Amúgy érdekes volt, amikor csatlakozott nekem "n"-es hálózathoz USB 1.1-en lógva (persze ezt nem tudta :)
A normál gépemen szívesen csináltam volna sebességtesztet vele, csak az újabb kernelen nem volt olyan egyszerű beállítani, így hagytam.

Remélem, javítják a kernelben ezt a problémát valamikor - ez a Ralink gond nélkül működik?

Openelec alatt, menuben kellett matatnom hogy akarja hasznalni, csupa nullan valtozatlanulhagyva az ipt hasznalja a dhcp -t. A lant ki kell huzni mert azt akarna hasznalni elsosorban.
Reboot es mukodott. Bar elofordulhat hogy nemelyik revizional elrontanak valamit.

Ez mondjuk pont úgy emlékszem, hogy USB1.1-es. Az most nem sokat segít, de azért köszi.

10/100-as:
http://www.raspberrypi.org/faqs
"The Model B version of the device includes 10/100 wired Ethernet."

Papíron igen. Meg eddig ment is. Csak most valahogy már nem.

Tipp: megnézni a lan csatlakozót, hogy nincs -e rajta fizikai sérülés. Kipróbálni a legfrissebb wheezy image-vel.

Mik vannak a pi-re kötve? Aktív hub -ot is hasznlász vele?

Nincs hub, egyetlen USB billentyűzet van rajta.
A csatlakozót megnézem ha megint a kezembe kerül, de amikor legutóbb tapogattam, még semmi feltűnőt nem láttam rajta.

Segíteni nem tudok sajnos, de mivel pár hét múlva nekem is megérkezik hadd kérdezzek rá, honnan-hogyan streameled az adást a pi-re?

Ez enem is érdekelne. Ill az is h földfelszini digitális tunert (usb) próbált-e már vki.

Tvheadend-el streamelem a szabadon fogható DVB-T csatornákat. Az XBMC-ben simán fel lehet venni forrásként, illetve a git-es változatban elvileg már van PVR támogatás is.
Nálam a házi "szerverről" megy, de állítólag magára a Pi-re is feltelepíthető és használható is. Utóbbit én még nem próbáltam.

Amúgy ti milyen DVB-T tunereket használtok?

Én egy ideje nem foglalkoztam a dologgal, de a tuner egy-két napon belül egyszerűen megáll.
Ki kell húznom, hogy újra használni lehessen.

Persze meg lehetne próbálni frissebb tvheadend-del is már, de valószínűsítem, nem azzal lesz a gond...

Köszi a linket. Eszerint ez stabilan viszi.

(Vajon miért nem tudnak leszokni a ház nélküli USB-s dolgokról? Veszélyes az USB portra nézve. :S )

Nálam stabil, 3 példányban is. Van az említett gépen kettő az A és C multiplexekhez, illetve használok egyet másik helyszínen, alkalomszerűen.
Az előbbi kettő 100 napos uptime-al is elvolt már. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy már 5 ilyen cucc is járt nálam. Egyet kb. egy év használat után kellett azért cserélnem, mert elkezdett melegedni (kézzel nem megfogható forró volt a műanyag ház (!)), egy másik pedig egyik napról a másikra nem volt hajlandó működni.

Lassan a mostaniak is lesznek egy évesek, egyelőre nincs velük probléma.

Szerk: egyébként nem kell félteni tőlük az USB portot, adnak hozzá egy ~10cm hosszú kis kábelt, ha valamiért nem akarnád közvetlenül bedugni.

Igen. A jelenlegi openelec build-hez service pluginként menüből telepíthető tvheadend. Az af9015 chipsetes tunert alapból kezeli (de lehet már rtl2832u-t is, vagy it9135-öt, de ezeket most épp pont nem próbáltam ki). Az openelec féle tévéheadend még régebbi reviziós, mint az aktuális, ez még bugos a kódolt adásokat nézve. A kódolatlanokat viszont jól viszi (értsd: a pi-re aktív hub-bal kötött af9015 tuner-ről streamel a tvheaend és az xbmc mutatja a képet). Más gépen futó aktuális tvheaend képét jól viszi a pi xbmc-je. A váltottsorosság lehet zavaró, mert nem deinterlacel.

Próbáltam leírás alapján másik tvheadend változattal is pár hete, ott a kódolt adókat is jól kezelte a pi-n futó tvheadend. Ott annyi problémát láttam, hogy egyszerre csak egy klienst szolgált ki, ha másikkal is rácsatlakoztam, akkor az egyik stream leállt: http://tandrepires.wordpress.com/2012/08/01/raspberry-pi-openelec-pvr-dvb-t/

Ha valaki esetleg mpeg2 kábeles dvb-c adást próbálna hasonlóképpen, akkor szükséges mpeg2 licensz vásárlása és a config.txt-ben elhelyezése is.

A kódolt adások kezelése hogyan működik, mi ennek a módja?

Régebben erősen gondolkoztam azon, hogy ilyenre beruházok, már nem emlékszem pontosan, de valami ilyesmi volt:
Kell egy phoenix kártyaolvasó, amibe bedugod a kódkártyát. Ezután valamilyen szofver (sajnos már nem emlékszem mi) csinál egy virtuális dvb kártyát a fizikaiból, amin már dekódolva van minden.

Ez vajon működik rendesen Linux alatt?

Hmm, szerintem ez nem ennyire egyszeru. A Phoenix/Bitchmouse, megfelelo szoftverekkel karoltve jo volt a regebbi kartyak (nagravision, stb) "okositasara", de a dvb-t adasok Conax CAS7-tel vannak titkositva, es jelenlegi tudasom szerint ez meg nem "okosithato".

Nem okosítás. Az eredeti kódkártyát használod, amit a boltban veszel.

Sima usb-s kártyaolvasót használok, Castles Tech ez100pu, 12 dolcsi ebay-en. Van hozzá driver mindenfélre rendszerre a gyártó oldalán. Más pcsc kompatibilis olvasó is jó lehet, csak driver támogatás kérdése.

előfizetői kártya -> ez100pu olvasó és telepített driver -> pcsclite -> newcs kártyakezelő -> tvheadend dekódoló és streamelő -> xbmc / vlc

A raspi-n még nem próbáltam a kártyaolvasót és a newcs-t, azt most a notimról használja. Most buildeltem rá media_build-es drivereket, éppen bugos kissé, de látom már hogy a most elterjedt it9135 tuner is megy vele, ha az usb-dvbv2 -re átállással kapcsolatos bugot javítják. Friss git repós tvheadend is szépen fut, nem terheli nagyon.

Korábban olvastam másról is és próbáltam a sasc-ng virtuális dvb eszközös megoldást, ami kódolatlan adóként mutatja a virtuális dvb eszközön az adást (természetesen a kártyát használva), úgy azt bármilyen program tudná használni. De nagyon instabil volt.

"multiméterrel mérve 4.88V-ot ad terhelés alatt."

Szerintem azért próbáld meg másik tápegységgel is.
A Kínai termékeknél soha nem tudni, hogy annak, amit leírnak, a felének a harmada mennyire igaz...

Ha az 5V-os tápodon a feszültség terhelésnél leesik, az a 2W nem 2W lesz szerintem...
Úgy rémlik, fórumokon is írták, hogy a gyenge táp először a LAN-on érezteti hatását, tehát valószínűleg érzékenyebb erre.

Továbbá egy tápról nem multiméterrel állapítjuk meg, hogy jó-e, hanem oszcilloszkóppal. Mert egy-egy terhelési tüskénél pár tized Voltos "berogyás" nem biztos, hogy látszik a multiméteren.

2A akart lenni, csak hülyeséget írtam.
Továbbá ha hozzámvágtok egy szkópot, én megmérem azzal is, de tekintve hogy elég ritkán kellene, nekem nincs rá pénzem.
Egyébként mint írtam, rákötöttem egy 400W-os PC tápra is. Annak azért csak elégnek kell lennie.

Az a 2A lehet, hogy csak szám és betű azon a tápon (kínaiaknál előfordul).

Az oszcilloszkópot azért írta, mert ott legalább látod, mennyire ingadozik alatta a tápfesz, egy szimpla DMM ezt nem mutatja meg.

PC-tápról csak-csak üzemelnie kéne, bár ezt nem javasolják, mert könnyen elégetheted a NYÁK-ot is egy zárlattal.
Azt nem tudom persze, mennyi zajt ont magából vagy sem a Pi felé, aminek esetleg az nem örül.

Tudom miért írta az oszcilloszkópot, csak jeleztem, hogy nekem olyanom nincs (bár így visszaolvasva tényleg kicsit pöcs módon fejeztem ki magam, elnézést kérek érte, elsőre nem jött át). A legjobb amit tudok, a multiméter. A semminél azért szerintem több.
A PC táp csak a próba erejéig volt ott, ha hosszabb távra kellene, valószínűleg elé raknék valami védelmet.

A zajról sem tudok sajnos semmit, ehhez nyilván megint valami komolyabb eszköz kellene, amivel meg lehet nézni.

Továbbá ha hozzámvágtok egy szkópot, én megmérem azzal is, de tekintve hogy elég ritkán kellene, nekem nincs rá pénzem.

Kell tartani olyat haverokat, akiknek van :)

A PC táppal az a gond, hogy ha leszeded a gépről, és csak ennyi (pár Watt) a terhelés rajta, akkor nem biztos, hogy tényleg 5V lesz a kimenetén (túl kicsi terhelésnél a PC táp nem viselkedik jól). Ha közben arról a PC-tápról egy PC is megy, akkor persze ez nem lesz probléma.

Mellékötöttem egy 65W-os izzót a 12V-os ágra, meg egy 5W 6V-ost az 5V-ra. Persze nem tudom, hogy ez elég-e, de valahol nagyon régen olvastam róla, hogy túl kicsi terhelés mellett nem feltétlenül a névlegesnek felelnek meg a kimeneti feszültségek, ezért üresben nem szoktam merni használni.

Egyébként sajnos elektronikában (sem) vagyok túl nagy ász, de azért igyekszem... :)

Nekem 1200mAh-as Nokia-toltovel megy megbizhatoan, mas tapokkal problemak szeles tarhazat produkalta. Amit erdemes meg megnezni, hogy a LAN csatiban jol allnak-e az erintkezok - nekem volt egy laptopom, amiben bizony fel kellett gorbitgetni oket, mert annyira laposak voltak mar, hogy nem erintkezett normalisan.
Es egyebkent en is pont egy 1043nd-vel hasznalom, es egesz jol megy.

Ha a RPi tesztpontjain mérte ezt, akkor teljesen normális. A túl nagy ellenállású biztosíték a hibás, kb 0.15V esik rajta teljes terhelésnél. De aggódni nem kell, ez még bőven elég.

Jaja, 4.8 körül már teljesen jó.

Amikor a frissen beszerzett hdmi-vga átlakító kikapcsolgatott elkezdtem vizsgálgatni mi okozhatja. Azt hittem a hdmi diódája nem bírja a terhelést (200mA körül, 50mA helyett, kicsit forró de nem ég bele az ujjamba). Szal rámértem és ledöbbentem, hogy 4V alatt volt a fesz. Pár próba után kiderült, hogy a hub és az rpi tápbemenete közé tett kábelen esett 0.75V-ot a fesz. Kábelcsere után agyonterhelve is 4.7 felett marad. Ekkor a 2A-es kínai tápon a hub, 3 tuner, meg még pár apróság is lehetett, ja és a hdmi-vga átalakító. Az utóbbi egyébként valószínűleg azért is rántja le a feszt 0.1-gyel, mert a nagyobb belső fogyasztást a polifuse nagyobb veszteséggel jutalmazza.

Ja és az is kibukott, hogy a 4V körüli fesz miatt volt kegyetlen zajos az analóg hang kimenete.

hivatalos procituning ;-)

http://www.raspberrypi.org/archives/2008

nemide, de most már itt hagyom...