Storage építési + Storage OS javaslatokat várok

A dolog úgy áll, hogy el kell gondolkodnom a tárhelyünk bővíthetőségének és üzemeltetési költségének redukálásában.
Szép-szép az EMC, de drágák a diskek bele és a support sem olcsó. Ráadásul egy új EMC Clariion felemésztené az egész storage-ra szánt költségvetésemet (sz.-ból várat építeni, tudom). A működtetése/bővítése a spéci diszkek miatt egyszerűen nem gazdaságos.

olyan storage érdekel, ami:
-ISCSI támogatással bír (alap)
-esetleg InfiniBand -bár lehet még pár évig (4) kibírjuk nélküle
-hotswap diskcserét támogat (iomega 350r/450r lehet kiesik emiatt -őszintén szólva a 4GB RAM-tól amivel adják sem voltam elájulva)
-redundáns táp
-legalább 35TB tárhelyet ad és RAID 10-et használhatok rajta.
-serverekben FC kártya van, és ezt szeretném maximálisan kihasználni.

Mivel a fent említett iomega 350r csak 4 gigabites kártyával jön (és nem bővíthető), sima SATA diskek mennek bele (alighanem emiatt lenne eszméletlen lassú).
Ezért arra gondoltam, lehet jobb ötlet inkább építeni egy storage-ot, megvenni külön az alkatrészeket és storage OS-t húzni rá. Hallottam olyanról ami 16TB-ig ingyenes, tud ZFS-t, stb., a nevét persze nem jegyeztem meg, ahogy azt kell ilyenkor. Mindenesetre plugineket majd meg kell venni, de hát az már a legkevesebb ha jól működik.

Fel szokás még tenni azt a kérdést, hogy: jó-jó, storage, de mire kell? Virtualizáció, ESX-ben futó gépek tárhelyei, és egész gépek futnának innen. Max egyidejű userszám 10 000+/gép, alkalmazások által használt filerendszer 1-2TB/gép, fileméret: 1KB-10MB -ennyit mondhatok.

Szóval akinek van tapasztalata storage építésben, az ossza meg kérem.

Hozzászólások

openfiler? Én csak "kicsiben" játszottam vele.

1. Az EMC-n kivul is van elet a Foldon.

2. Nem veletlenul engedelyezik csak a sajat diszkeket. Ha igazan komolyan akarod venni a rendszered, azaz fontos a reliability, akkor nem sajnalod a penzt.

3. Vannak storage-ok, amik nem kovetelik meg a sajat diszkeket, azt hiszem, hogy a Dell-nek is van ilyen, vagy pl. Promise. Mar hirtelen nem jut eszembe.

4. Custom storage epitesehez valo sw-k: FreeNAS, X akarmilyen disztribucio, Nexenta, meg meg biztos van par (ne sajnald a google-t magadtol...)

Szerintem nezz korul itt es meg par masik site-on forumokban. Itt is volt par egeszen hasznalhato topic a temaban.

tompos

Nezd meg az infortrend dobozait. Mi nemreg teszteltunk egyet es pont a relativ szabad diszk tamogatas miatt voksoltunk ra. Az fc-nek viszont ara lesz arra keszulj fel. Amit mi neztunk az ket controllerrel jon es 2x4db 8gbites fc port van rajta.

Controller szinten redundans opciot nemnagy fogsz tudni magad epiteni vagy az is horror lesz.

Köszönöm a válaszolat, megfontolom mindet és igyekszem a legmegfelelőbbet kiválasztani.

-
Debian Squeeze