Ubiquiti mFi

 ( creed23 | 2012. június 28., csütörtök - 23:33 )

Sziasztok!

Ki látta az új Ubiquiti termékeket? :)
Gyanítom hogy a rájuk jellemző brutális árazással felkavarják a piacot.

http://www.ubnt.com/mfi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Beszerezhetőség és linuxos szoftver? :)

Tamogatas szerintem lesz ehhez is, a beszerezhetoseg inkabb a kerdeses. Eddig minden uj cuccukkal ugy volt, hogy bejelentettek aztan sokaig semmi nem tortent. Remelem valtoztattak az uzletpolitikan es ezek mar hajon vannak Sencsenbol. :)

ugye aug 17 - Ubiquity World Conference @ Budapest
bízunk benne, h ott kiderül

Jaja, de a hirlevelben ket letakart doboz is volt, kivancsi leszek mi lesz a masik bejelentes. Mondjuk nem a BP-i lesz az elso konferencia ugyhogy addigra mar biztos tudni fogunk rola. :)

>>Tamogatas szerintem lesz ehhez is

LOL wut, úgy mint a RouterStation Próhoz? Amihez még akkor sem lehetett tudni, hogy mennyi ram van benne, milyen a soros port lábkiosztása, illetve mekkora tápfeszültséggel üzemel, amikor már az 5-ös csomaggal kopogtatott a futár? És hiába a sírás a fórumokon, hivatalos válasz nem volt, csak a közös tudat alakította tapasztalai tudománnyá az egzakt tudományt?

namegaztán unifi support is hagy nem kevés kívánnivalót magaután.

Linux támogatás volt a téma, nem az Ubiquiti support. Egyébként a Routerstation pont nem jó példa, ott a hivatalos állásfoglalás a "limited support" volt az is csak hardware ügyben. Egyébként tényleg nem túl jó a terméktámogatás, de azért sokat javult mióta több ember foglalkozik az userekkel. Az elején egy ember volt a terméktámogatásuk összesen (Mike Ford).

argument accepted

Mondjuk, az eddigi infók alapján még kicsit kiforratlannak tűnik. Erősen hiányolom a manuális beavatkozó modulokat (sima kapcsolók, nyomógombok, vagy ezekhez való illesztők) és a beépíthető Power modulokat. Valamint nem egészen tiszta, hogy akkor most ezek IP-n kommunikálnak, vagy mégsem, vagy csak részben? (Úgy tűnik, a power modulok kizárólag IP-n, az érzékelők viszont kizárólag illesztőn keresztül - ez így kissé hibrid :( )

Valszeg lesz/van linuxos mindenféle hozzá (ha az airvision kameráihoz van akkor gondolom/remélem ezekhez is lesz). Airvision és airmax termékei sem voltak csalódás, ebből a palettából is meglesem mi használható.

Én erre várok : http://www.ubnt.com/airfiber

Erre en is. :) Varoson belulre jo lesz, de a rain fading miatt kozeli telepulesek koze keves lesz (8-10km korul) meg kisebb modulacioval is :(. Pedig arra se lenne rossz valami megoldas (13giga 256QAM.. :D) De varoson beluli uveg kivaltasara jonak igerkezik.

Hát nem ezt mondják :
Revolutionary Performance

With true 1.4Gbps+ data throughput and up to 13 km range, airFiber provides a breakthrough in 24GHz backhaul performance....

Az egyik kolléga ugyanezt mondta, így már csak a remény maradt, hogy mégsem lesz igazatok..... :)

Igen, csak a legnagyobb moduláción tudja a 700megát két irányba, a legkisebben pedig a 13km-t. :)
Mellesleg a 13km is ott tud működni ahol nincs eső, ez az eszköz rövid linkekhez lesz jó, ezt most elhiheted nekem! :)

Ebből a táblázatból láthatod a vételi érzékenység és a moduláció alakulását, az első oszlop a moduláció, a második az érzékenység, a harmadik negyedik pedig a kapacitás MBPS-ben 2 illetve 1 csatornán:

100MHz Chan Sensitivity FDD Capacity TDD Capacity
64QAM -66 1500 760
16QAM -72 1000 507
QPSK MIMO -78 500 253
QPSK SISO -80 250 127

Az FDD 2db 100Mhz-es csatornát használ, a TDD 1x100Mhz-et (rx, tx azonos frekvencián megy)
Ezen a frekvencián az esőnek, páratartalomnak nagy jelentősége van, de még a szabad levegőben is más a hullámterjedés ilyen magas frekvencián! El kell felejteni azt amit tudsz a 2.4-5Gigáról. :)

Ezt a képet most találtam:

http://kephost.hu/share-2867_4FF1B444.html

5 mérföld 70-es jel FDD-n (2x100Mhz) 250Mbps....

Vannak fizikai korlátok. :)

hmmmmm.. akkor ennyit erről. A pundig próbája...
Nekem 12km-es linkem van, most egy Ubiquity Rocket M5-tel nyomom. Úgy gondoltam az airFiber igen csak erőlelépés lenne......

azért lássuk be, h a RocketM5 és az AirFiber egy kicsit más kategória.
btw, a 12km-re ne nagyon remélj 24GHz megoldást.

Mi mostanában kezdtünk el foglalkozni Ubiquiti termékekkel. Ti honnan szerzitek be, itthoni forgalmazó vagy külföld?

Nekem inkább az a kérdésem, hogy ti honnan tudjátok egyáltalán, hogy ezek mit árulnak? Mert a fosadék website-jukról 10 perc kattingatás után is úgy kellett távoznom, hogy konkrét termékekről konkrét információt nem találtam (azaz mit árulnak és az mit tud).

A letöltéseknél ott van az összes leírás pdf-ben
http://www.ubnt.com/download#doc:Rocket:M

Az AirFiber bejelentésekor átalakult a honlap, azóta egy kicsit átláthatatlan, de fent vannak a cuccoknak a doksijai!

Én egy ideje már csak külföldről.

up!

Aktuálissá vált számomra a téma egy új irodaépület villamos tervezésével kapcsolatosan de úgy látom 1,5 év alatt nem jutottak előrébb :(
Bár, élőben tesztelni még nem volt alkalmam, de a doksik, videók tanulmányozása és a szoftverrel való ismerkedés után továbbra is hiányos számomra a rendszer :(

Tényleg nem létezik a XXI. sz-i IT technológiák és filléres elektronikák mellett egy elérhető komplex épületautomatizálási rendszer, ami kapcsolóktól dugaljakon át világítótestekig, mozgás-, hő- és fényérzékelőkkel vezérelve, akár IP kamerák mozgásérzékelési vagy képfelismerési adatait felhasználva képes normálisan vezérelni egy épületet? Persze mindezt IP alapon kommunikálva, hogy ne kelljen még RS485-höz vagy saját kommunikációs rendszerhez is külön behálózni az épületet?

subs, ez engem is érdekelne....

Subscribe.

Szerintem vagy nagyon drága, vagy sok melót igényel. Ha gazdaságilag annyira értelmes lenne, akkor már régen tömegcuccok lennének.

Nincs rá kellő méretű fizetőképes kereslet. Ennyi.

Aki olcsójános, az megveszi a filléres elektronikákat (amik azért filléresek, mert tonnaszám gyártják a kínaiak), és tákol magának valamit, aki meg hajlandó lenne ennek az egésznek a vaskos felárát megfizetni, azokból meg kurvára kevés van.

További gond, hogy számos, kezelendő műszaki problémakör van a megemlített feladattal, amire nincs olcsó megoldás (a filléres elektronika azért is filléres, mert a korrekt műszaki megoldást kihagyták belőle), ezért egy komplex rendszert összerakó cég nem engedheti meg magának, hogy ne tegye bele a korrekt megoldást (ha havonta kifingik az "intelligens" lámpakapcsoló, ők meg gariba cserélgethetik, akkor hamar elfogy a zseton meg a renomé), úgy viszont teljes mértékben versenyképtelen a filléres elektronikából építkezőkkel.

Ráadásul műszakilag értelmetlen gondolataid is vannak ("Persze mindezt IP alapon kommunikálva, hogy ne kelljen még RS485-höz vagy saját kommunikációs rendszerhez is külön behálózni az épületet?"), aminek a felárát a piac ritkán hajlandó megfizetni, ergó ilyet nem fejlesztenek. Az UTP hálózat jelenleg pont-pont hálózat, ergó minden végpontnak saját drót kell. Nincs felára annak, hogy a behúzott UTP kábelen menjen az RS485, ellenben rengeteg műszaki (és anyagi) előnye van az Ethernethez képest, és pluszban még buszrendszerben is használható.

A kereslet/ár dologban nem igazán értek egyet. Egy nem "T. gazdaságos" szimpla villanykapcsoló ~1000,- Ft, egy kissé designosabb - amit nem kevés "kütyükóros" manager simán megvesz a lakásába - 2-4000,-
Ehhez képest "hasonló" IT cuccokat - a tömeggyártás miatt - kapsz már 3-5000,-körül.
Szóval, ha gyártanák olyan tételben, hogy elérhető áron lehetne adni, fizetőképes kereslet is lenne rá.

Azt elfogadom, hogy én nem az iparailag 110%-ra biztosított eszközökre gondolok (PLC-k, Instabus rendszerek), hanem SoHo minőségű termékekre, amiből igen, lehet, hogy tönkremegy 1,5-2 évente egy kapcsoló, aztán 2 napig nincs világítás a nappaliban, amíg veszek egy másikat. Na bumm!

Abban igazad van, hogy több, közeli eszköz között valóban praktikusabb egy RS485 bus, épületet átszelő "gerinc" hálózathoz viszont még mindig az IP-t (etherneten) tartom manapság a legpraktikusabbnak. De tulajdonképpen SoHo színvonalon egy IP-RS485 intelligens illesztéshez nem kell egy WiFi routernél bonyolultabb elektronika.

az rs485-IP átalakítás - legtöbb esetben - csak akkor kell, amikor eljutunk a megjelenítéshez.
az USB-ethernet és USB-rs485 csatoló kb egyárban van, amíg az integrálható ethernet interfész nagyságrendekkel többe kerül. nem beszélve a bonyolultságáról.
Az RS485 1 érpáron km távolságra tud működni, az ethernet közel sem.

Szerintem az vitán felül áll, hogy vezérlésre melyik való és miért.
Az ár kérdésről meg annyit, hogy beszélgettem ipari vezérléssel foglalkozó Partnerünkkel,
hogy a házunkban a fűtését milyen jól megoldottam és mennyiért. Erre az volt a válasza, hogy
szép, de Ő nem foglalkozhat ilyen kategóriájú eszközökkel, mert egy téves mérés is életekbe kerülhet. (tudom, három mérés egy mérés)
Ugyanez igaz a kapcsolásra.

Szóval vannak gyártók akik ipari megoldásokat fejlesztenek, azok annyiba is kerülnek.
Vannak, akik lakásautomazizálással foglalkoznak, azok csak valamivel olcsóbbak (megoldás szinten).
Aki pedig olcsót akar, az megveszi az építőelemeket, és összerakja magának.