Csíkozó videokártya kondenzátorcsere?

Fórumok

Sziasztok!

Van egy rossz videokártyám ami csíkoz.(valami ilyesmi)
Arra lennék kíváncsi érdemes lenne-e kicserélni az elkókat rajta, vagy ez vram hiba?
Lehetséges hogy kondenzátor csere után megszűnjön a hiba?
(A videokártya több számítógépben és több monitorral is ki volt próbálva és mindenütt ezt produkálja.)

Hozzászólások

Subscribe.

Ilyet már én is láttam, engem is érdekelne mi okozza.

HP laptop alaplappal (nem volt tétje) megcsináltam, 200 fokos sütő, tíz perc, fél óra hűtés + alufólia csomagolás, csak a vga chip és a chipset van szabadon. Az addig nem éledő alaplap szépen bootol, és azóta is megy. Amíg a szar hűtésű HP laposban némi porosodás után újra ki nem forrasztja magát valami.

nem fogod tudni javítani, a gpu műgyantával van a panelhez ragasztva, ami szüli az alábbi problémákat:
- a vegyszer, ami oldja a gyantát szétmar mindent, még az nyáklapot is
- ha gyantásan elkezded melegíteni, a forraszanyagból távozó gőzök széttörik a gpu-t vagy csak simán összefolyik az ón a bga alatt.

egyetlen működő megoldás, ha van egy vadiúj gpu-d, akkor a régit le kell köszörülni a panelről, a forrpontokat lepucolni és az új gpu-t beforrasztani. Ez már mobiltelefonoknál sem egyszerű művelet...

Nekem már kétszer is volt ilyen. Mind a kétszer (márkás) notebook-ban. Nem javítható, valami szétég a videókártyában. Sokszor a videóchip leválik a nyákról, stb.
Kuka.

A sütős megoldás nem hülyeség. Működik ha jó a hőfok.
A videokártyán környezetvédelmi előírási okból ólommentes forrasztást alkalmaznak. Igen ám, de ez a kötés nem bírja a hőfokfüggéseket, elengedi a forrasztás az alkatrészt.
Ilyenkor egy BGA rework segít. Gondolom nincs kedved 200000 Ft-ért venni egy rework állomást.
Így az újraforrasztás csak sütő segítségével jön össze. A BGA golyói újra megolvadnak, és a saját súlyánál fogva majd "ráfekszik" a nyákra.

NE TEDD!
Egyrészt mert semmi értelme. Másrészt, még jó pákával is némelyiket kínlódás felvenni, ha pl alá van lakkozva. Csak a nyákot szaggatod/égted/stb fel!
Brummosnak tűnik a kép és ez valóban kondira utal. De ez lehet puffer kondi is, és hidegítő is. Egy módon próbálhatod le, menet közben rápróbálsz (adott esetben polaritás helyesen) egy hasonló értékű lábikós alkatrészt.
Sütős módszer. Javarészt felejtős. A hőfokra nagyon vigyázni kell, különben leolvad róla még a holnapután is! Jobb megoldás a hőlégfúvós spéci páka, kevesebb hibát okozol. Ui vannak alkatrészek, amik csak 10s-ig bírják a 3-350C beforrasztási hőfokot fokot, mások pedig akár 2 percig is. Tehát a sütőben minden egy komoly hőfokra emelkedik az "újra folyasztás" kedvéért, viszont további hibát fogsz vele jó esetben generálni! 1-2% alatti eséllyel sikerül javítani így csak!
Drivert próbálj rajta cserélni régebbire, újabbra, olyat is láttam, h megsérülhetett vmi és az is hasonlót okozott. (Nagyon régi esetem vírus volt, haránt sraffozta a képernyőt. A jelenlegi vir kergetők nem hiszem, h felismernék.. w95&w311-en láttam ilyet utoljára)

Anno nekem egy 9200-as ATI kártyával művelte ugyanezt. Egy ideig így csíkozta, ha elmozdítottam egy ablakot a képernyőn, akkor ezeket a csíkokat összemaszatolta (a csík sötét alapon kék volt, világos alapon pedig sárga, így olyan volt, mintha összehugyozták volna a képernyőt).
Majd utána már csak telepöttyözte a képet, ami már zavaróbb volt, karakteres üzemmódban pedig telekúrta a képernyőt véletlenszerűen karakterekkel, de legtöbbször teli téglalapokkal. Nem maradt más hátra akkor, minthogy anyukám által adott iskolai ebédpénzből ne kajáljak egy hónapig, hanem egy új kártyát vegyek. (ugyanígy vettem alaplapot is :D)

+1 a memoriahibanak, az en tapasztalataim szerint egy ilyenbe futottal bele.

Biztosan cserés.
Az ilyenek házilag nem javithatóak sajnos. "Játszásiból" lehet vele variálni, de arra ne számtis h. sikerülni fog. Sajnos ezeknél a kütyüknél már olyan mértékű az integráltság, hogy gyakorlatilag esélytelen vagy egy forrasztó pákával. (A 386-os idők sajna elmúltak :)
--

Én nem egy alkalommal javítottam már videó kártyát és alaplapot is elko cserével!
Egy idő után kiszáradnak kezdenek szivárogni, és/vagy veszítenek a kapavitásukból. Olyankor a legkülönbözőbb hibát produkálják. Egy 1000-1500-2000 uF 6-10-16V-os elkó 150-250 Ft. Nem nagy a kockázat. Ha kedved is van hozzá, meg forrasztópákád is, akkor meg kell próbálni! :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A kondenzátorcsere megvolt, a helyzet változatlan. 15 darab(10*47uF+5*470uF) kondit cseréltem ki benne. Ha nem lesz ennyire meleg kipróbálom majd a sütős módszert is. :)

Ez biztos hogy bga egyik(vagy több) golyójának elengedése okozza ezt a hibát.
Nem sütő kell ide, igazáből hanem hőlégfúvó, ami tud ~300°C-t és csak a memória
chippeket megfújni max hőmérsékleten egy olyan 20-30 sec. -ig. ha ez sem segített
akkor még az nvidia chipet megfújni, és ha ez sem segített akkor rétegek közti
szakadás lehet azt meg aztán már fújhatod.

.sbela.

Egy ilyen állomással, némi gyakorlással, kézügyességgel már elvileg meg kéne tudni javítani... én még azt mondom, hogy jó ha van kéznél egy vákuumos páka (ezen az állomáson nincsen vákuum, ha csak nem megfordítható a hőlégfúvónál a légáram iránya).

LINK

Én majd mindenképpen akarok, ha meglesz a rávaló, de mit értesz az alatt, hogy "javítást vállal"? Ez lesz az első készülékem, gondoltam valahol el kell kezdeni, azért nem akarok elsőre még nagyon komoly cuccot venni, csak úgy magamnak gyakorolgatni, aztán ha nagyon belejövök akkor csinálnék már persze másoknak is, és vennék komolyabb eszközt :)

Volt "szerencsem" dolgozni ilyennel es nem sokat er.
Egy angol telogyarban hasznaltam ilyet meg regen tobbed magammal, de nem sok sikerelmennyel.

Kivetel nelkul mindenki a nagy holegfuvot hasznalta az smd chip cserehez is, nem csak a tap/usb csatlakozok cserejehez. Pedig meg volt tiltva hogy holegfuvot hasznaljunk chip-hez, de mivel nagyon sokaig kellett melegiteni es sokszor kinyirta a chip-et, igy mindenki a holegfuvot hasznalta alacsony levegovel, magas homersekleten. Holegfuvoval kb. 10sec alatt le lehet venni barmit. Ennyi ido alatt semmi nem megy tonkre. Ha ennel tovabb melegited az alkatreszeket, akkor eleg valoszinu hogy elszallnak.

Szoval egy hofokszabalyzos, levegomennyiseg szabalyzos holegfuvo 10X tobbet er erre a melora. Masreszt toredekebe kerul, mint a kiforraszto allomas.

Szoval ami meg kell hozza az a szukito a holegfuvo vegere. Ezt meg kell venni kulon, ha nincs hozza gyarilag. A masik dolog ami kell az ilyen melohoz meg a takarofolia, ami megvedi a tobbi alkatreszt a melegtol. Itt talalsz ilyet: http://www.ebay.co.uk/itm/Kapton-Tape-Polyimide-Solder-Mask-Tape-12mm-x…

Gondolom otthon is lehet kapni, vagy ha nincs megveszed ebay-rol.
A foliat ugy kell hasznalni ertelemszeruen, hogy az alkatreszt amit ki akarsz forrasztani, azt kinthagyod szabadon, es az osszes cuccot korulotte letakarod.
Ebben rez folia van ami elvezeti a hot es megved mindent a folia alatt.
Enelkul nem lehet leszedni semmit a nyaklaprol, mert a holegfuvo, mindent lefuj 5 sec alatt, ha nincs foliaval letakarva. Vagyis inkabb azt mondanam hogy ezzel mindent leszedsz, amit gondolom nem akarsz. :)
A legegyszerubb az ha egy rossz nyakon kiprobalod es latni fogod hogy minden "eltunik" egy 2-3 cm-es sugaru korben, ahova fujod a levegot.
Ami meg kell hogy rendesen tudj forrasztani az a flux(pasta), amivel szetfolyik az alkatreszlabakon a forrasztoon. En is ezt hasznalom es nagyon jo. Link: http://www.ebay.co.uk/itm/Advanced-Soldering-Solder-Paste-Flux-Grease-G…

Ja meg egy jo nagyito sem art, meg akkor is ha jo a szemed. Nekem a legkisebb melom egy Samsung U600-as telon volt a videomeghajot chip csereje, ami nem nagyobb mint 2.5 X 3mm-es chip. Volt nagy sikerelmeny, amikor kicsereltem. :)

Itt van egy video a chip csererol. Mondjuk itt az emberunk nem hasznal foliat, de vegul is nem ez a fontos, hanem hogy lasd hogy hogyan csinaljak: http://www.youtube.com/watch?v=TRvMBG7MaGI&feature=related

Ha valami meg eszembe jut majd irok. Vagy kerdezz es megprobalok segiteni.

Ennek egy részét már tudtam, de azért volt jó néhány hasznos infó, köszi :)
Alufólia nem jó egyébként hővédelem céljából?

Illetve az a kis video vezérlő amit cseréltél, gondolom úgy lett golyózva. Szóval levetted a régit, letisztítod a helyét, flux, arra rá az új golyók, arra az új alkatrész és mehet vissza melegítéssel?

Bár én ilyen pici dolgokkal egyelőre nem akarok foglalkozni, max alaplapon D-i, É-i híd (ami sok esetben már nincs is, mert a CPU-ban van). Csak azért, mert mindig is érdekelt, hogy hogyan készülnek az ilyen dolgok. Többek között elektronikát is tanulok, de ilyenekről nem nagyon van szó, csak az elméleti dolgok... nyák, forrasztás az annyiból áll, hogy néhány alap építő elem beforrasztása furatokba, de SMD alkatrészekkel nem foglalkozunk. Én itthon már próbálkoztam, de elég nehéz velük bánni.

Volt egy jó kis 30W-os pákám, de sajnos kiégett a fűtőszál benne. Vettem helyette egy 60-ast, de azzal csatornát lehetne forrasztani :D Mindent eléget. SMD ellenállásokat/kondikat nem is tudtam leszedni vele sérülés mentesen, mert rátapad a páka hegyére és elég. Gondolom akkor azokat is hőlégfúvóval és csipesszel kell leszedni. Rátenni még elvileg rá lehet pákával.

Eddigi legjobb eredményem egy memória chip cseréje volt. DDR1, 32MB volt az eredeti, és 64MB-ra cseréltem egy routerben. Csak az a 30W-os pákám volt és úgy oldottam meg, hogy befűztem a lábak alá egy vékony réz drótot, óvatosan húztam kifelé és ott melegítettem ahol érintkezett a lábakkal. Amikor megolvadt az ón, a réz kábel kijött, a láb alatt elvágta az ónt és így szépen mindkét oldalt kiforrasztottam. Utána folyasztószerrel végighúztam a pákát a lábakon, felitattam a felesleges ónt. Ami elgörbült láb esetleg, azt nagyító alatt visszaállítottam pengével. A másikat ugyanígy szedtem le, a hőterhelésre figyeltem.

Visszaforrasztani sokkal egyszerűbb volt, csak a forrpontokat bekentem foylasztószerrel, végighúztam párszor a pákát rajta, hogy elkülönüljenek a forrszemek és a felesleges ónt felitattam. Rátettem az IC-t, először a két átellenes sarkát forrasztottam be, utána pedig szépen sorban végighúztam a pákát, ami jól rámelegítette a lábakat a helyükre. A folyasztószert letisztítottam és működött.

Ezzel a drótos dologgal csak az a gond, hogy megsértheti a nyákot. De előtte régi SD RAM modulokon sokat gyakoroltam :)

"Alufólia nem jó egyébként hővédelem céljából?"

Nem probaltam meg, de szerintem eleg gaz mert az alufoliat nem tudod rogziteni rendesen. Ez a folia amit irtam erre van, mert ragasztos az egyik fele, masreszt tenyleg vedi az alkatreszeket alatta. Az alu az hovezeto szoval szerintem eleg rendesen at fogja adni a hot, nem sokat fog vedeni.

"Illetve az a kis video vezérlő amit cseréltél, gondolom úgy lett golyózva. Szóval levetted a régit, letisztítod a helyét, flux, arra rá az új golyók, arra az új alkatrész és mehet vissza melegítéssel?"

Ha jo a folyasztoszer, akkor gyakorlatilag nem nagyon kell az alkatreszeket onozni elore. Gyakorlatilag pakat nem is kell hasznalni sehol sem.
Max csipesz, nagyito, meg holegfuvo kell, valamint folyasztoszer jo minosegu es persze nemi on a csatikon.

Ha pakat hasznalsz mondjuk egy 50 pin-es csatlakozo visszaforrasztasahoz, akkor kb. 100% hogy valahol rovidzar lesz, mert osszefolyik az on a csatiknal. (0.3-0.4mm-es csatlakozasok)
Ha holegfuvozol, akkor csak a forrasztasok folynak ossze es nem lesz semilyen rovidzar. A gaz az hogy ha mar valahol rovidzar van, akkor azt nagyon nehez leszedni es sokat kell jatszani vele. Sokszor ujra le kell venni a csatit es letisztitani, majd vissza rakni. Persze itt a csati az csak egy pelda. Mindegy hogy egy 200 labu smd chip-rol van-e szo, ugyan az jatszik.

nem jo ez semmire :(
egy tok ugyanigy kinezo csak mas nevu cuccot vettunk 100k korul par eve. volt egy nagy halom egyforma panel, mindben bga-t kellett volna olcson reflow-ozni. sima (meg csak nem is hofokszabalyzos) 2000w-os holegfujoval masfel perc kellett neki (alufoliazva, csak a chipnel kivagva), ezzel 10 perc alatt se tortent semmi :(

A'rpi

Ezzel azért néhány alap dolgot már talán meg lehet csinálni: https://www.youtube.com/watch?v=CY8b6W1mErA
Igazából valami ilyesmire fáj a fogam első körre + egy minőségi páka (mondjuk vákuumos fejjel kiforrasztáshoz), na és életem célja természetesen az infrás rework állomás kemencével :|

Nézegettem még videókat, sok helyen használnak alut hővédelemre, de az valamivel vastagabb mint a háztartási alufólia és öntapadós az is. Gondolom jóval olcsóbb is mint a réz. Van valami sárga műanyag is "Kapton szalag" itt ebben a videóban látható: https://www.youtube.com/watch?v=MqivHi7Qjvk&feature=related

A sütős módszer is működik meglepő módon, csak el kell találni a hőfokot és az időtartamot. A kártyát pedig lábakkal alá kell támasztani, hogy ne feküdjön fel semilyen fém felületen, amelyik közvetlenül vezetné bizonyos pontokra a hőt, hanem a sütő által keltett forró levegővel kell elérni, hogy a forrasztások újra rögzüljenek a chipeknél.

Azért a forrasztóón olvadáspontja, és a kondik hőterhelhetősége között van egy kelemes 80~100 C-külömbség. Persze a rossz irányban. Hőlégfúvó az működhet, mert az lokális. Bukni sokat nem bukhat mondjuk, ha már úgyis rossz a kártya, az alaplap úgyis megvévi magát az esetleges rövidzárral szemben, jó esetben.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem hasból mondtam ezt és nem véletlenül írtam, hogy meglepő módon működik, hanem konkrétan van ismerősöm, aki videokártyák javításával foglalkozik többekközt és sütős módszerrel kezdte anno. Én se hittem el, amíg nem láttam.

A videokártyáknál tipikus jelenség, hogy magában a chipben enged el a kötés, amely ilyen sütőben való melegítés hatására újra rögzül és tovább használható problémamentesen. Van róla egy rakás video a neten.

Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=_taI-CkPD3M