Egy éven belül vége lehet a Nokiának

"Összeomlott csütörtökön a Nokia árfolyama, a társaság részvényei új 16 éves mélypontra estek, ami potenciális felvásárlási célponttá teszi a vállalatot. A részvények értékeltségi mutatói soha nem látott mélységbe zuhantak a társaság óriási elbocsátásokkal igyekszik csökkenteni a költségeit. Egyes elemzők szerint ha a Nokia egy éven belül nem tud kimászni a gödörből, akkor vége a vállalatnak.

Hatalmasat zuhant tegnap a Nokia árfolyama, miután a társaság jelezte: a második negyedévben a vártnál nagyobb veszteséget szenvedhetnek el a mobiltelefon üzletágban. A részvények közel 20 százalékot veszítettek értékükből, egészen 1,8 euróig zuhantak, ami 16 éves mélypontnak felel meg, idézi a Bloomberget a Portfolio.

A cég, amely valaha a legnagyobb európai vállalatnak számított piaci kapitalizáció alapján, több mint 90 százalékot veszített értékéből azóta, hogy az Apple piacra dobta az iPhone-t, erős versenyt indítva el ezzel az okostelefonok piacán. A részvények zuhanását azzal is indokolják, hogy 2011 februárjában bejelentették, hogy a saját okostelefon operációs rendszerükről átállnak a Microsoft-éra".

a teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

+1

Vagy 8 éve egy ilyenen keresztül működött az első mobil netem, a gép és a telefon között infrán :-) A készülék a mai napig működik, csak egy szervizelés után halk lett a mikrofonja (erre esetleg tud valaki megoldást? Egyszer már darabjaira szedtem, de nem találtam semmi érdekfeszítőt.)

Abszolút így van. Régóta látszik, hogy a szakadék felé menetelnek. Ezt mostanában felismerték (felhagytak a tagadásával). Úgy döntöttek rohanni fognak. Csak előtte elfelejtettek irányt váltani...
Kínába viszik a gyártást, most már a minőség is bukik.
Az egészben az a szörnyű, hogy korábban ők voltak az innováció bajnokai, felismerték mikor kell továbblépni most pedig csúfos vég elé néznek. Az MS meg ahelyett, hogy megvenné és gyorsan rendet rakna, hagyja őket kivérezni, hogy olcsóbb legyen. Aztán egy kis kalap pénzért vesznek egy nagy kupac valamit.

Bár patent trollkodáshoz a Nokia jót tesz a portfóliónak. Mikor szereznek tuladonjogot valamelyik bíróságban? :-)

nem kopott el az egered görgöje, amig legörgettel eddig a hirig? 4 napos.

Megjegyzem, így tudnak az elemzők tönkretenni teljesen egy céget. Függetlenül attól, hogy haldoklik-e vagy sem.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azért a Nokia vezetőiről se feledkezz el. Előálltak azzal, hogy bizony a jelenlegi Symbian fejlesztését befejezzük, mert a Windows Phone az lesz a tuti, kár erőforrást pazarolni a Symbianra.

Történetesen igazat mondtak, de ha kussban maradtak volna az egésztől, akkor esetleg sok Nokia-mámorban úszó kretén vásárolta volna továbbra is a piacon lévő Symbianos telefonokat.

A Symbiant maga a Nokia végezte ki, másféle telefonjuk meg nem lévén bajba kerültek.

a tragikomikum ebben az, hogy ezzel a Nokiából tudatosan kiábrándított, évtizede hűséges vásárlók nem váltak Windows Phone userré, jó részük iPhonera vagy valamelyik Androidos mobilra váltott a konkurenciánál.
közben meg piacra dobják a 41megapixeles mobiljukat Symbiannal, ami egyébként sikeres lehetne, de így... esélye sincs, pedig az a kamera valóban egy értékes innováció.

> 41megapixeles mobiljukat

Hát, szerintem rohadtul felesleges az a 41 megapixel. Ahhoz, hogy értelmes képet tudj készíteni (mondjuk templom belső) hatalmas lencse kell, különben 0 fény jut be a gépbe és lőttek a 41 megapixelednek.

Én még nem láttam, hogy profi fényképész mobiltelefonnal küzdött volna. A fényképezőgépeikben rendes objektív van, amit egész egyszerűen nem lehet egy telefonba belelapátolni.

Nem látom értelmét, hogy egy mobiltelefon 4-5 MPixelnél többet tudjon, mert már az sem fér el a memóriájában rendesen.

Persze ha a Pannonhalmi Apátság belsejéről képesek normális fotót készíteni a 41 megapixeles mobillal visszavonom a kijelentést. De én erősen kétlem, hogy ez menne...

Látom nem olvastál utána. Csak a ccd 41 megapixel, a végleges kép soha. Ugyanis ebből sw-es trükközéssel állítja elő a végleges, jóval kisebb képet, ami így sokkal zajmentesebb, élesebb, egyszóval szebb lesz. Még a digitális zoomnak is van így értelme, mert ugyan a kép zajosabb lesz, de egy bizonyos zoom levelig a részletesség megmarad.

Én elfogult vagyok, mert 7 évig dolgoztam a Nokiában, amíg ki nem rúgtak egy videón keresztül, amit a csapat ünnepélyesen együtt meghallgatott és egy főokos elmesélte, hogy szevasztok.

Az első munkahelyem volt és bár szart sem fizettek, az alapokat megtanultam, ami elég volt a továbblépéshez. Éppen ezért sajnálom a történetet.

Már a multimédiás kirúgás miatt sem haragszom, mert sokkal jobb állást találtam, amit annak köszönhetek, amit ott megtanultam.

És semmi értékes nem fog elveszni.

--
trey @ gépház

a világ számára talán, de Európa számára a Nokiával a legértékesebb IT cég fog elveszni, és ha az index cikk nem téved akkor egyben a piaci kapitalizáció alapján valaha legnagyobb európai vállalat is.
távoli asszociáció csak, de eszembe jutott, hogy az Európában a legjobb képességű csúcsvezetők között számon tartott Léo Apothekert a tengerentúlon pár hónap alatt lapátra tették, méghozzá a vezetői döntései miatt... hát talán nemcsak Görögországgal van baj az öreg kontinensen.
Magyarországon eddig 2300 munkahely veszett el a Nokia komáromi gyárában. és ebben olyan partnerek mint az Elcoteq bukásának a következtében elveszett munkahelyek nincsenek is benne.

Európa teljesen kretén lett: ami Magyarországon van kicsiben, az van Európában nagyban.

A politikusok bölcsen belátták, hogy csak a seggfejek szavaznak rájuk, ezért legfelsőbb szinten elkezdték 0-ra gyúrni a nép IQ-ját. Az átlag magyar ember napi 4 órában nézi a TV-ben VV kultúrát, Blikket, Hot magazint olvas, azzal foglalkozik, hogy kicsoda Liptai Claudia legújabb pasija, meg hogy huhú Rubint Réka monokinizett és nem győz szellemileg leépülni.

Azt kell, hogy mondjam, hogy ennél még Lenin éltelése és a kommunista hősökről való megemlékezés is értelmesebb időtöltés volt. Akkor az élmunkások voltak a trendik, nem Katy Perry, aki ügyesen megmutatta a bugyiját.

Ez a versenyképes Európa: agyhalottak tömege. Konkrétan miért csodálkozunk Európa bukásán?

divat szidni a politikusokat, de az európai céges vezetők sem jobbak semmivel. többnyire csak azok az európai vállalatok tudnak némi sikert felmutatni, amelyeknek jellegüknél fogva nem kell megküzdeniük az amerikai vagy távolkeleti konkurenciával. pl telecom szektor és általában a helyhez kötött szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok.

> az európai céges vezetők sem jobbak semmivel

Pistike semmivel sem lehet jobb Pistikénél. A politikusok bábfigurák, akik mögött a nagyvállalatok vezetői állnak.

Konkrétan a görög válaszási eredményekről beszélek. Pár hónapja még a Sziriza vezetett, most meg a Paszok nyert. A Sziriza győzelme arcul csapta volna Európát, de úgy tűnik, hogy megoldották a bajt. Befektettek az unió/USA nagyvállalatai pénzt a Paszok győzelmébe, majd meglátjuk megtérül-e.

Kínában legalább mindenki tisztában van, hogy A-ra szavazhatsz, B-re nem. Európa pontosan ugyanez, csak nem mondják ki ilyen egyértelműen.

:)

Megy haza a madár a feleségéhez.

Fuszenecker_Róbert

Majd megváltoztatják a profilt… Visszatérnek a papírgyártáshoz esetleg…? :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd