Irányított töltés

 ( kovacsakos | 2012. május 16., szerda - 23:01 )

Megoldható ez egy átlag notebook esetében, hogy csak akkor kezdje el tölteni az akkumulátort, ha annak a töltöttségi szintje mondjuk 10 % alá csökken?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Persze.
Amikor 10% alá esik a töltés, felrakod tölteni.

Vagy keres egy USB-re köthető egybites kimenetű kütyüt, amin egy relé lóg, és ha 10% alá esik a töltés, az USB-n keresztül a hálózatra kapcsolja a töltőt.

Ismereteim szerint alapértelmezetten nem. Az akku töltés azért van folyamatosan bekapcsolva, h a juzer ha viszi a gépét akkor az feltöltött akksival történjen. Én úgy vettem észre, hogy a töltésvezérlők többsége kicsit elnagyolt, és az ilyen kéréseket nem tudja/akarja figyelembe venni, bár az elektronika tudná. Arra nagyon figyel mindegyik, h a cella fel ne robbanjon. Ez a fő cél. Az, hogy mennyire jól van töltve, arra nem. Vegyél úja akkut mert nekünk azon van nagy hasznunk című effektus... Ui a jobb töltésvezérlő IC-ken van töltés tiltási láb. Tehát megakadályozható lenne az állandó jellegű töltögetés. A probléma ott kezdődik, hogy a csepptöltés jellegű funkció nincs rendesen megvalósítva/kidolgozva szinte sehol. Ui ha 90%-os az akksi is elkezd tölteni vadul a vezérlés. Ha beszakad az akku fesz kicsit, mert gyengül vmelyik cella, akkor is. Az ilyen finomságokat szoftveresen lehetne kezelni (tárolni figyelni elemezni), de a biosba ez nincs megírva, csak az új akksi kezelés. Talán külön sw-vel lehet ilyet csinálni. Valami battery optimizer esetleg tudhatja ezt, fel figyelt erre a ki nem használt funkcióra. Már csak meg kell találni....

Az én Lenovo T520-am pl. 95% környékén még nem tölt. Ez automatikus, sose állítottam rajta semmit. De amúgy meg lehet adni (Lenovo Power Manager), hogy hány % alatt töltsön, és hány %-ig. Windows alatt használom. De most nézem, hogy ennek az akksinak vagy a vezérlőjének még saját firmware-je is van, tehát el tudom képzelni, hogy OS-független ACPI-s cucc.

--
joco voltam szevasz

Átlag notebook-on nem tudom, de Thinkpad-en a tp_smapi modul (többek között) erre is használható:

echo 60 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh
echo 90 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh

A legtöbb esetben 95%-os töltöttségnél kezd el tölteni a gép/telefon/egyéb kütyü. (Ha lithium akku van benne.) Bizonyos gépeknél (pl. a ThinkPad-eken ahogy fentebb is írták) ez állítható. Nekem is lentebb van véve, mert gyakran kell csak kis mozgatásokat átvészelnie az akkunak amik miatt nem akarnám még egy töltési ciklusnak kitenni.