bix forgalom vasarnap ota furcsa

 ( ang | 2012. március 2., péntek - 19:26 )

http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=Summary&portid=BIX-IPv4-Total

hetfo ejjeltol kezdve ejjelenkent mintha le lenne csapva a gorbe (2. heti nezet grafikon)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ez most hirtelen annyira érthetetlen, hogy gyorsan szubszkribálok is.

Pedig itt valami tényleg nem gömbölyű! :)

pont ezt mondom, hogy ez így nem fasza. nem tudok róla (ettől még lehetséges), hogy sokan az adott időben sebességvesztést szenvednének el az országban. pedig az ábra alapján ez történik. de hol a reklamáció?

hétvégén lett vége a valóvilágnak :)

Vagy melegedik az idő és próbálják gömbölyíteni a kocka fejeket.

Vagy változik a világ, és egyre több kockának van már szexuális élete is... :)
---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Igen. Max. ha orrba b@ssza a rack szekrény ajtó :) Félreértés ne essék, semmi bajom a kockákkal (én is sokat ülök gép előtt), de ezt kár lett volna kihagyni...

:-D

"Igen. Max. ha orrba b@ssza a rack szekrény ajtó :)"

:))))))))))))))))) aztaqrvaodabsz :)

Nálam (Szabolcs megyében) drasztikusan megnövekedett ping, és a feltöltési sebesség csökkenését tapasztaltam. (de a letöltési sebesség az maradt normális)

Nekem is van ilyen gondom egyes szerverek irányába...

Egyszerű: Annyira unalmas és agyonnézett filmek vannak a torrent oldalakon, hogy csökkent az érdeklődés :)

A letöltő gépeknek is kell valamikor pihenni. :-)

A PB magnet only lett és a torrent kliensek zöme nem tudja még kezelni :)

Kösz, ez jó volt

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kilapulva viszont nincs...

Bevezették a takarodót a schönherz koliban.:)

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook Pro 13"
C2D 2.26GHz/3MB | 4GB@1067MHz | 160GB@5400rpm SATAII

amerre ez az agyonszabályozott baszott PPPs világ tart, valamikor az is be fog következni (a sönherc szerintem egész jól tartott arrafelé már 2007-ben is)

volt haverom 7-8 éve kollégista egyetemen, a kollégiumban a vendéget be kellett jelenteni a portán (ez mondjuk sok helyen így volt), fiú(!) kollégiumban lány vendég este nem alhatott ott, ha a gestapo esti ellenőrzéskor bejelentetlen embert talált a szobában, mindenféle faszkodással fenyegették a szoba lakóját (házirend alapján persze jogosan) stb. Felnőtt 18+ éves embereket..

Én hálistennek relatíve liberális kollégiumban laktam, de pár évvel később oda is bejutott a fasiszta rendszer ugyanúgy. 20 év múlva már csak a fekete-fehér archivumból lehet megnézni milyen jó közösségi élet és bulik voltak ezelőtt ugyanazokban a kollégiumokban. De hát mindent a pénzért, a saját annyukat is megbasznák a PPP konzorcium tagjai.

Szerintem ez egyszeruen azert volt igy, hogy ne koltozzenek be a haverjaid a koliba. ;)

7-8 éve kollégista egyetemen

Fail. (Kivétel, ha családi vagy egyéb objektív körülmények miatt nem tud haladni, de ez azért ritka.) Nem az, hogy kollégiumban lakik (munka nélkül nem tud máshol), hanem hogy nyolcadik éve egyetemista.

fiú(!) kollégiumban lány vendég este nem alhatott ott [...] Felnőtt 18+ éves embereket

Fail. A kollégium elsődleges célja nem az, hogy a jogi nagykorúságot elérők számára olcsó fuckroom service legyen. Az elsődleges cél az, hogy amíg tanulsz, legyen olcsó szállásod. A részeg partizás, szobán négyesben dugás biztos romantikus, de kifejezetten hátrányos azok számára, akik tanulni vagy aludni szeretnének (nézd meg a fekete-fehér archívumban, hátha találsz ilyeneket is). Mindannyian ismerjük a történetet, amikor X benyitott a saját szobájába, és Y szobatárs akkor cuppant ki (saját) barátnőjéből.

Egyéjszakás kalandra vegyenek ki szobát hotelben; tartós partnerrel próbáljanak albérletet (esetleg másik párral együttműködve). Egyébként (tudtommal) létezik olyan kollégium is, talán éppen műszakis, valahol a Dombóvári út környékén, ahol kifejezetten párbarát a szobák kialakítása. A kelenföldi pályaudvar felé is volt egy teljesen koedukált hostel; akinek az kell, menjen olyanba.

A "vigalmi negyed" kifejezés nem véletlenül létezik. Jól körülírható jellemzőkkel bír, amelyek nem igazán kompatibilisek a tanulással.

Engem egyébként zavarna, ha azonos nemű szobatársam partnere bent aludna. Mehetnék a szomszédba aludni, vagy hallgathatnám, ahogy reszelnek. Használhatnánk közösen a mosdót, öltözhetnénk egymás környezetében. Kösz, nem. A szoba közös, a dugás magánügy. Oldják meg.

Már ne haragudj, de ezt a szöveget mintha egy egy 30 éves szűz írta volna. Magam sem értek egyet a nagy bulizásokkal a kollégiumban, meg az orgiákkal, DE nehogy már néha a barátnőmmel ne csinláljam! A dolgok közös megegyezés alapján működnek. Te szólsz nekem, hogy szombat éjjel nem fogsz otthon aludni mert mittomén, én pedig behívom a barátnőm és fordítva. Egyetértek veled azzal, hogy kell tanulni, de te is egyet kellene érts velem abban, hogy nem csak a tanulásról szól az élet.
Ne haragudj, nem sértegetni vagy személyeskedni akartam, csak egy kissé más a véleményem.

ok, de mindezeknek mi köze a bix forgalmához?

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Háttöö, akinek bent van a barátnője, az nem a gép előtt ül. Legalábbis nem egész éjjel :)

:DDD

Már ne haragudj, de ezt a szöveget mintha egy egy 30 éves szűz írta volna

Így legyen lottó ötösöm; borítékolható volt, hogy ez lesz az első reakció.

19 éves korom óta (14+ éve) vagyok együtt a barátnőmmel/feleségemmel; két gyerekünk van.

Te szólsz nekem, hogy szombat éjjel nem fogsz otthon aludni mert mittomén, én pedig behívom a barátnőm és fordítva.

Ez teljesen működőképes; minden érintett magánszférája védve marad. Azt mondtam, "oldják meg". Ehhez azonban önszabályozás és együttműködés kell. (Ahogy írtad: közös megegyezés alapján.) Ha a kollégium házirendje nem elég szigorú, akkor az önszabályozás gyakran kudarcot vall, aminek a többiek isszák meg a levét.

"Tanulás" alatt egyébként elsősorban nem biflázást értettem, hanem bármiféle kreatív, szellemi tevékenységet, amihez hely és nyugalom kell.

Inkább csak ide reagálok

félreérthetően írtam, 7-8 éve történt a dolog, nem 7-8év egyetemen töltött év alatt; kis különbség

a kollégium valóban nem fuckroom, na de hogy valahol egyáltalán ne alhasson bent másik nemű, miután szobatárs beleegyezett / hétvégére hazament, na az teljes marhaság. Együtt aludni a csajoddal még nem feltétlenül jelent azt h. basztok is éccaka.

miután szobatárs beleegyezett / hétvégére hazament

Az más.

... Egyúttal bocsánat, egy kicsit túltrollkodtam a reakciómat :)

Na ja. De ne úgy, hogy az ajtóra kitett borítékban a levél, hogy moziba mentél, itt a jegyed :-D

és ha bacnak? mi mást csináljon a barátnőjével, malmozzon?
komolyak vagytok nagyon...

ugyan, csak irigy, hogy másnak volt nője, míg kolis volt.

Én amiatt irigykedek, hogy voltatok kolisok, nekem ez az egész úgy kimaradt, ahogy van :(

-----------
"640GB sokmindenre elég"

A házirendet nemkötelező elfogadni, ebben az esetben ki lehet költözni olyan koliba, ami koedukált, és lehet workaround-ot találni a partner bent éjszakázásának a megfelelő rendezésére.

+1

Egyébként a kolis élethez ez is hozzátartozik. Bizonyos mértékig én ezért sajnálom, hogy sosem voltam kollégista, mert így ezekből mindig kimaradtam (hacsak nem voltam külsős meghívott vendég). Egyszer mindenkinek kéne kolisnak lenni szerintem. :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Hamarabb fekszek mostanában ;)

Egyébként tényleg érdekes.

Dolgozik a Black Box :P


Bye Bye Nyuszifül

de hát az összetört

És ha van másik? :D

=> Ubuntu User <=

szigszalag+wd40
amugy a black box miatt nem nonie kellene inkabb?

--
R2D2 a filmtörténet legmocskosabb szájú karaktere.
Minden szavát kisípolták.

de-de, azért csökkent, mert összetörték!

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

+1

Nem lehet, hogy valamelyik két nagyobb forgalmú szolgáltató közvetlen adatcserét kezdett és ez az átcsoportosított forgalom hiányzik a BIX grafikonról? Volt már ilyen, pl. Digi <--> Telekom.

Nekem is ez volt az első tippem.

Számomra meg semmi olyan rendkívüli nincs a képen, amit ne tudnék ráfogni az időjárásra hibás RRD "forrásra" vagy ilyesmire. Egyébként is hullámzóak szoktak lenni ezek a zöldségek. Na jó, az a ma reggeli/délelőtti félgömb beesés érdekes, de ennyi :) /egyébként számomra sokkal inkább örömteli az IPv6 -os grafikon alakulása/

Azt ugye vágod hogy mekkora probléma ha az időjárásnak ilyen markáns hatása van a BiX forgalmára? Az is fura lenne, hogy ha ilyen mutálódó bug lenne, ami nem tud kétszer egyformán hibázni. És nem a hullámzással van a baj, hanem épp azzal, hogy nem hullámzik.

Szemre úgy néz ki, mintha 10-kor bemenne a takarítónő, kihúzna egy valamit a falból míg felporszívóz (addig nagy levegő), és utána visszaállna az élet.

Időjárásnak olyan formán lehet hatása, h a kockák a jó időben nem tőtenek annyit. :)

Nem ertem, mit kell nezni?
--
Discover It - Have a lot of fun!

Hasonlítsd össze a vasárnapi és a hétfői görbe felfutó ágát. Illetve ma reggel kilenc körül is van egy hasonló hiba benne, csak kicsiben.

Ha nem lenne a szombati is fura, akkor még a munkaidő végét is bele tudnám képzelni, de így...

A letöltéseknek lehet hozzá köze, mert egy csomó fájlmegosztót bezártak mostanában, vagy átalakították jelszavasra. Ha nem tudod a jelszót, nem tudsz letölteni. Jópár torrent oldal is elbúcsúzott... talán megilyedtek az ACTA-tól. Nem tudom, de észrevehető volt a fogyás, pedig én aztán tényleg nem sokat warezolok... havonta egy film kb. oszt' jónapot.

Szóval szerintem valami ilyesmi is közrejátszhat

Nade hogy... délig tölt mindenki mint állat, utána pihennek egyet (pár órát) az ijedelemre és töltenek megint? Az a baj, hogy a forgalom a nap folyamán egy ideig nő úgy ahogy szokott (nincs meg valakinek a múlt heti ábra?), aztán megtorpan a növekedés, majd kisvártatva megint nő, aztán este-hajnalban meg visszaáll egy alap értékre.

Elképzelhető, hogy van itt valami jelentősebb botnet? Ami akkor valami off-line munkát végez... logolás, vagy hasonló. Nem biztos, hogy botok, de valami hasonló lehet akkor, vagy valami nagyobb cég, ahol jelentős nethasználat van és mindenki egyszerre megy ebéd szünetre :D

Ha azok a beesések furák voltak, akkor ezek a maiak mik?

http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=Summary&portid=BIX-IPv4-Total

Diginél: http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-1&portid=Po7
T-comnál: http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-1&portid=Po2
UPC-nél: http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-1&portid=Po6
is jelentkezik a ~10Gbit + adatforgalom... érdekes, hogy mindegyiknél ugyanott, ugyanannyi.. :)

--
openSUSE 11.4

UPC eléggé leszakadt a bixről, mindkét linkjével úgy néz ki...

Reggel volt pár másodperces nyomorom dataplex - invitel és UPC irányokban.

Nalam meghalt a Skype (UPC) ... Nem lehet, hogy a Skype probal ujracsatlakozni (sok helyen) es az termel ilyen nagy adatforgalmat ?

Szerk: Ja es het elejen is ez volt ... (tobb helyen/ISP-nel is probalkozva se ment)

Ahogy nézem, az upc csodaszépen benullázott egy időre... 40Gbitről szép nagy esés... Mondjuk a mai forgalom (kimenő irány) durván több,mint ilyenkor szokott lenni - le is koccolta a 40Gbit-et... És nagyon úgy tűnik, hogy ezt követően 15:00-kor le lett csapva a forgalom.

A bemenő is arányosan nagyobb.. Csak nem csapkodja a 40-et..
Egyébként ugyanabban az időben Magyar Telekomról és Digiről is eltűnt majd ugyanennyi forgalom.

A másik meg, hogy UPC-nél a felfele mennyivel nagyobb állandóan... nyilván a "kevés" torrentező állhat mögötte.

18:00-kor visszaállt és rögtön 39.2Gbit lett, amit azóta is stabilan tart..

Lehet valami nagyfogyasztó rákapcsolt, és kimurdelt egy switche a UPC-nek..

Szerk:
Most meg a Diginél kezdte verni a plafont...

--
openSUSE 11.4

Az látszik, hogy 14:00 tájban ugrott meg a forgalom gyakorlatilag mindenütt, az UPC-s link kb. fél óra alatt kikoppant 40Gbitnél, és 15:00 körül el is dobta magát/lecsapták a teljes forgalmat. A 19:30 táján jelentkező lépcső még az érdekes: 10Gbit incomingban eltűnik az UPC-ről, és pár perccel később a Digi-s lábon ugrik meg fölfelé 8Gbit-tel az incoming forgalom.

A Digi azért csak 36-38Gbit-es csúcsot alkotott incomingban, miközben az UPC-nél látszik, hogy a 40Gbit totál tele van, és ez a limit fogta meg az outgoing forgalmat...

Digi egy pillanatra huppant fel, mint ha ő akart volna beállni...

UPC-n azért tűnt el, mert átváltott a Backup linkre, ha jól látom..
http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-2&portid=Po3

De az is érdekes, hogy 40G a limit, holott felette 50G, backup-nál pedig 60G van..

--
openSUSE 11.4

A Digi meg az UPC között van egy igen fontos különbség: az egyiken a be, a másikon a kifelé forgalomról van szó.

Igen, ezt fentebb meg is említettem.. UPC-nél kimenő, Diginél bemenő. De Magyar Telekomnál mind2 a plafont verte...

Azon gondolkozdtam, hogy mivan, ha szimplán annyi történt, hogy a Digi és UPC közti kapcsolat halt meg, és emiatt átterhelődött a BIX-re az egész forgalma.
Néhány éve hallottam, hogy kialakítottak szolgáltatók közt is kapcsolatokat, így nem a BIX-en keresztül forgalmaznak egymásnak..

--
openSUSE 11.4

Amúgy abszolút érdeklődés szintjén:
Azért az a lyuk a grafikonban igencsak több mint 2 óra. Ha ennyi időre teljes szolgáltatáskieés lett volna, azt gondolom valaki beírta volna ide a fórumra. Viszont ugyanakkor leesett a nagyobb szolgáltatóknál is a forgalom (gondolom, a UPC-s torrentezők az okai).
A kérdésem már csak az, hogy akkor hova és milyen sebességgel mentek vajon a csomagok?

Külföldön keresztül volt routeolva arra az időre...

Volt már hogy hibás bgp(?) hirdetés miatt rossz felé kanyarodtak a bitek. Lehet hogy ez is valami ilyesmi. Szerencsére van letöltve elég filmem, és a kajámat is megrendeltem már, ehe.

Valaki hozzányúlt pár útválasztóhoz amihez nem kellett volna?

Egy rosszkor jött tüsszentés sok problémát okozhat, ehe. Viszont ahogy nézem, valaki allergiás lehet, mert elég gonoszak azok a görbék újabban.

biztos kirúgták az előző ccie-s rendszermérnököt, az új ccna-s kolléga pedig még nem áll a helyzet magaslatán :)

A pénteki "playback-start" szombaton töltik le az emberek. :))

És megint volt valami.

Délután kb. a weblapok fele nem működött. Először a szolgáltatómra gondoltam, de az aggregált IPV4 forgalom grafikonokon is látszik, hogy valami nem volt rendben. Más is tapasztalta, vagy csak én vagyok mindig ilyen szerencsés? :)

Szia!

Nem csak Te tapasztaltad ezt a helyzetet. :(

Ez a SamKnows grafikonomon is szépen látszik (Failed Web requests).

tenyleg, most nezem, hogy nalam is...

BTel-nek gondja volt a nemzetközi irányba. Lehet ez is közrejátszott.

Semmit nem vettem észre.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Sziasztok.

BGP probléma volt, a nemzetközi irányok elérése a szolgáltatók nagyrészénél nem volt lehetséges. A Magyarországon hostolt szolgáltatásokkal nem volt probléma. Ha volt az nem e probléma okán.
--
Nem az erős, aki sosem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni!

Köszi.

Nem tudom, mennyire off, de emlékeim szerint most hétfő délelőtt
Szolnok és Békéscsaba között elvágtak egy invitel gerincet.
A melóhelyen majdnem egész délelőtt nem ment a net. (Azon ment
volna a számlázás is) délután már működött.
Otthon digim van, azzal nem volt számomra észrevehető probléma.

Egyszerűen nem tudom felfogni, mért nem lehet azokat a gerinc vezetékeket normálisan lefektetni?... vagy lefektetés után normálisan dokumentálni, és túrás előtt meg ellenőrizni nincs-e ott valami.
Mint ha az orvos bekötött szemmel vágna fel egy embert.

--
openSUSE 11.4

A dokumentáció nem akadály, azt nem szokták túl komolyan venni. Tőlünk elkérték a nyomvonalterveket, szépen belevágtak, és gyorsan sunyiba visszatemették. Ez 20 kV-os kábel + üvegszál volt.

Ez meg a másik fele, hogy ha van is dok, akkor vagy nem tudják (mert nem értik, vagy mert hibás), vagy nem akarják használni...
Na meg ha már elcsesznek valamit, akkor minek elrejteni már.. Majd ráfogják egy vakondra, vagy mi?.. nem szaladgálnak emberek csak úgy ásóval, hogy legyen mentség a kábel sérülésre...

--
openSUSE 11.4

láttad már Józsi bácsit amikor bontja a betont? pont lesz*rja h van ott egyműanyag cső és összetört.
Eléggé meglepődött amikor (az irodaház előtt) szóvátettem -neki és a művezetőnek - és mondtam, hogy holnapra ugye ki lesz javítva? Ellenkező esetben az egész szakaszt velük újíttatjuk fel... én szóltam életében először?

Ohh hát itt most nálunk építik a villamost... Kb. hatodjára vágják már el a Péterfián a gerinceket.
--
Discover It - Have a lot of fun!

dettó, bcsaba invitel gerinc odalett, net órákig nem volt...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

kb 50-55 percet állhatott, a vágás után át lett terhelve Szegedre az uplink...
Az "órákig" meg az "egész délelőtt" ugye csak költői túlzás :)

Sok esetben a percek is órák tünnek egy "függőnek".

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Amúgy én simán elvagyok napokig is net nélkül, szóval csak elméletben kérdezem:
Egy ilyen átállás miért nem automatikus?

De az, csak a tartalék 10G is elszállt és össze kellett rakni egy új irányt.

nem stoppereltem, közben el is kellett szaladnom, mire visszaértem (délután), addigra már ment..
hogy most aztán ez órában számítva, egy vagy két - esetleg három órás kiesés volt, franc se figyelte...
ha egy cégnél fél órát áll a net, addig sokan nem tudnak dolgozni, felborul a napközbeni menetrendjük, a félórás kiesés akár több órás céltalan lábatlankodást is okozhat...
így aztán ha a pontossághoz ragaszkodsz, akkor költői túlzás, ha meg nem annyira, akkor pedig lehet akár többórás kiesés is...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Melyik cég az ahol internet nélkül nem lehet dolgozni? Ha mást nem, akkor lehet sepergetni...

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

olyan, ahol a megrendelés interneten érkezik, sepregetni meg nem kell, mert a takarításra van ember.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy link nem link. Tartalék link?

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Réges régen, egy távoli világban az A nevű szolgáltatótól kértek 2Mbit-es bérelt vonali kapcsolatot. A szolgáltató ezt egy 2x2Mbit-es mikrohullámú berendezéssel tudta biztosítani, aminek az M megrendelő örült. Az A szolgáltató a másik 2Mbit-es linket bérbe adta a B szolgáltatónak, aki az M megrendelő kérésének, miszerint egy tartalék útvonalat szeretne eleget téve 2Mbit-es bérelt vonali szolgáltatást nyújtott neki rajta.
Telt, múlt az idő, eljött a mikrós cucc karbantartási ideje, az A szolgáltató a kiesést jelezte M megrendelőnek és B szolgáltatónak. Az M megrendelő nyugodt volt, hiszen volt tartaléka B szolgáltató felől. A nyugalma és öröme persze csak addig tartott, amíg ki nem derült, hogy a tartalék vonalon is pontosan akkor lesz karbantartás...

A történet végét mindenkinek a saját fantáziájára bízom, az abban leírtak bármiféle egyezése a valósággal csak a véletlen műve :-D

Mondom, nem volt több 50 percnél, ne erőltesd ezt a többórázást. :)

en nem nezem a foci EB-t, de nem azzal korrelal?

Elnézést, hogy ezt a "topicot" keltem újból életre, de nem akartam újat nyitni. Csak nekem tűnik furcsának a mai statisztika? Valakinek valami infó?

http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=Summary&portid=BIX-IPv4-Total

Valamit nem értek. Mennyivel nehezebb újat nyitni, mint elnézést kérni, és ok nélkül közölni, hogy egyszerűen nem akartál újat nyitni? :)

--
joco voltam szevasz

A 3 óra körüli megugrást szerintem az RDS okozza: http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-2&portid=Po7

Most a "lecsapást" pedig talán a romtelekom kiesése okozza: http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-1&portid=Te3/3

De majd felhomályosít aki okosabb. :)

Köszi! Bár lehet az én hiányosságom, de nem nagyon hallottam még a Romtelekomról, ahhoz képest elég jó forgalmat generálnak...

Talán mert Magyarországon élsz?
--
zsebHUP-ot használok!

Ohhh bazzzz

Kicsit akadozik/szakadozik a T ADSL, gondolom ennek a jele ez is:

http://bix.hu/index.php?lang=en&page=graph&swid=vh-e1200i-1&portid=Po2

Másnál?

Azért ez aligha a torrenttől van...

No, ez csúnyán kikoppant... De ahogy nézem, május óta nyalogatta rendesen a 20Gbitet...

Szerintem ma is volt/van valami érdekesség.