Beszáradt nyomtató

 ( tzp | 2012. február 14., kedd - 16:42 )

Van egy Epson SX110 multifunkciósom. Egy baja van, úgy látszik, túl ritkásan használtam, és beszáradt. Pl. új patronnal is azt mondja, hogy nincs tinta.

Van valakinek tapasztalata, hogy lehet házilag feléleszteni ?
(Scannernek tök jó, úgy hogy sajnálnám kidobni...)

Elsősorban vegyészeti megoldásra gondolok. Pl. fékbetét tisztító ?
Acetonnal vagy nitró higítóval mondjuk nem próbálkoznék :)

Köszi,
TZP.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha új patronnal is rendetlenkedik, akkor valszeg maga a fej lehet eltömődve. (Nem néztem utána, hogy külön fejes-e...) Ha szét tudod szedni, akkor érdemes próbálkozni egy forró vizes beáztatással először, aztán jöhet valami alkohol alapú oldószer (vagy tisztaszesz, esetleg metil alkohol).

--
TH

Megelőztél, így van. A nyomtató fejet is ellenőrizni kell, a fúvókáknál.

Köszi.
Igen, információim szerint külön fejes. (tehát nem a patron fúj a papírra. Ez összevág azzal, hogy új patronnál is dugulást jelentett.)

A forró vízbe áztatást fej kiszereléssel gondoltátok ? Vagy borogatás formájában ?

Ki kéne szedni a fejet, a kenegetés nem sokat ér, csak a felszínt oldja. Álljon min. 20 percet meleg vízben, aztán lötyköld át párszor, vízcsere (hogy megint meleg legyen) aztán megint áztatás. Párszor ismételd meg, és próbáld ki új patronnal. Persze előtte hagyd kiszáradni, nehogy valami elektromos zárlat legyen. Sajna ez sem ultimate megoldás de hátha.
--
TH

En elsokorben inkabb alkohollal megtisztitanam a lathato mocsoktol es suritett levegovel megprobalnam kitakaritani amennyire lehet.

Az utántöltő készletekhez adnak tisztító folyadékot is. Én abba áztatnám.

Én tavaly előtt karácsonyi ünnepek alatt kényszerhelyzetben, egy régi dezodorral tisztítottam meg. Utána egy hónap múlva is lehetett érezni a papíron az illatát, mintha a tinta lett volna illatosítva. Úgy oldotta öröm volt nézni.

A tintapatronokban levő (és abból elpárolgó) oldószer a 2-propanol, vagy közismertebb nevén az izopropil-alkohol. Én vegyész ismerősöktől szoktam kunyizni egy pár cm^3-t, és fültisztító pálcikával kenem a fúvókákra. Ma már úgy látom spray formájában tucatnyi helyen beszerezhető, de így még nem próbáltam.

Én is alkohollal próbálkoztam volna elsőre, mint jégoldó, fékbetét tisztító, csak több helyen ellenjavallják:

pl. itt:

Things not to do.

Do not use Window cleaners, Alcohol, Bleach, Peroxide, Lighter fluid, degreasers, engine cleaners, mineral spirits or laquer thinner.

Jelenleg vízben áll, meglátjuk.

Persze, hogy ellenzik. Nehogy kitakarítsd! Vegyél inkább újat!

isopropyl alkohol spray - praktiker