SOHO UPS - kérdés

 ( PunishR | 2012. január 5., csütörtök - 13:21 )

Tud valaki olyan SOHO UPS-t ami áramszünet esetén usb-n át leállítja a gépet (win) és mikor visszajön az áram akkor újra ad áramot a gépnek aminek hatására az elindul, mert a biosban beállítom neki.
A kérdés lehet triviális, de sajnos egy noname ups csak a kikapcsolást tudta és kézzel kellett az upst visszakapcsolni, miután az áram visszajött.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hülye kérdés: ez miért jó? Nem az lenne a lényeg az UPS -nél, hogy áramszünet esetén tudd a cuccaid elmenteni? Ha kikapcsoltatja a gepet akkor ( softwaretől függően ) vagy elmenti vagy nem ...
Esetleg ha kikapcsolás helyett hibernálást írtál volná akkor ( számomra ) mindjárt logikusabb lenne ).

Ha ott ulsz elotte, el tudod menteni, az UPS csak akkor lovi le a gepet, ha lemerul pl 90%-ra. Ha nem ulsz elotte vagy szerver gep, akkor nem hagysz rajta olyat nyitva, amit egy shutdown -nal elveszthetsz..

Igen, ez igaz. En úgy értettem, hogy arra van szükséged, hogy amint beáll az áramszünet triggerelje a shutdown -t. Ezért volt furcsa. :)

Nincs szükség hosszabb idő áthidalására, csak addig míg a windows szabályosan leállítja magát.

A dolog elso felet megcsinalja APC PowerChute szoftvere, leallitja a gepet. A masodik felere nem lattam meg SOHO megoldast.

A masodik felet kb. minden pc tudja, bios-ban beallithato, hogy power loss utan bakapcsoljon, ha az ups olyan, hogy visszaadja az aramot neki. Ha jol ertem, PunishR UPS-e nem kapcsol vissza, ez a gond. APC Smart simán pl.

Igen az UPS nem kapcsol vissza amikor visszajön az áram. Köszönöm a tippeket.

Ha kivárod megpróbálom hétvégén az otthoni UPS-el. Valami olcsóbb EU stekkeres Cyberpower.

Megvárom köszi:)

Egyelőre csak a NAS-al próbáltam (Synology DS-209, egyébként a szokásos upsd-t használja).

Beállítottam, hogy 3 percre az akkura kapcsolás után leállítson mindent. Ez így is lett, leállt a Syno, utána lekapcsolta az UPS-t is, a hozzákötött switchel együtt.

Visszadugtam, UPS elindult, switch felvillant. A Syno nem, mert úgy lett beállítva, hogy powerfail után ne kapcsoljon be.

Eddig ezt az UPS-t jónak tekinthetjük. Jön a Windowsos teszt is.

Pontosabban egy CyberPower BS650ELCD-ről van szó, a weblapja korrektül meg is említi, hogy van Auto-Restart funkciója (Specs fül).

http://www.cyberpower-eu.com/products/ups_systems/bs_lcd/bs650elcd.htm

a biosban vagy always on vagy last state van nem? ha always on akkor automatikusan be fog kapcsolni, ha last state akkor nem, mivel nem eltűnt az áram, hanem shutdown volt.

Nem ertem, hogy ez most hogy jott ide, igaz, csak nem ez az alap gondja.

APC Smart biztosan tudja, talán a Back Pro is

a kérdés a rossz :)
az az ups, ami rendelkezik rs232/usb portal az "le tudja állitani" a gépet, lévén nem az UPS állitja le, hanem a gépen futó program :)
lsd apcupsd.

ugy erzem megertetted a problema lenyeget:-)

Vagy nut.
De csak akkor, ha támogatott az UPS. Sajna van olyan is, mely rendelkezik rs232-es vagy usb porttal mégsem támogatott a linuxos ups programok részéről.

Linuxscripting