Gabonapehely túl sok vassal?

Hozzászólások

érdekes, de a cím kicsit megtévesztő. nem az a baj, hogy túl sok van benne, hanem hogy nem a szervezet számára feldolgozható vas van benne, csak sima vasreszelék.

legalábbis ez az állítás, de a kommentekben ezt elég sokan megkérdőjelezik.

"The form of iron determines the ability of the body to absorb and use the mineral. Some foods have iron in the form of ferrous sulfate (FeSO ) added. The reduced form of iron 4(Fe2+) is more readily absorbed into our bodies than is the oxidized form (Fe3+). The completely reduced form of iron, elemental iron (Fe ) which is shown in this video, is often added to foods and is absorbed from our intestinal tracts. This form of iron is often added to breads and cereals. However, the amount and size of reduced iron that is added is carefully monitored to ensure safety. Pwnt."

"Iron is magnetic so it is going to go to the magnet in any form that it is in. Those were not iron filings, they were ultra fine iron minerals that were pulled to the magnet and when dried against the magnet, they stuck together. This guy is full of BS."

mondjuk írnak hülyeségeket is (legalábbis amikről még én is tudom, hogy az), pl. hogy abból nem lesz bajod, ha túl sok vasat viszel be, egyszerűen kitojod. de, lesz.

Nemcsak a vas mágnesezhető, hanem például a cirkon (pl. ZrSiO4 összetételében) is. ;)
Egyébként a Fe és legismertebb oxidjai mind mágnesezhetők. Szvsz. a redukált vas (Fe) a legreagensebb, mert oxidáló környezetben meglát anyagot, ami igényt tart némely elektronjaira, ijedtében azonnal odaadja.