starx

 ( tzoli | 2003. március 20., csütörtök - 14:10 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sziasztok

Sajnos lehet, hogy nagyon kezdő vagyok a Debian csodálatos világában, de nekem nem akar össze jönni soha az "X".

Igaz idáig RedHat-ban utaztam, bár konzolos Debian file serverem fut két cégnél. Szeretnék már otthon egy igazi X-es Debian-t.

Segítsetek, hogy mi a "titka"Üdv TZoli

" ....de nekem nem akar össze jönni soha az "X". "Errol egy kicsit bovebben, ha lehetne. Eddig mit probaltal, hol akadtal el, milyen hibauzeneteid voltak az "elakadas" pillanataban." Segítsetek, hogy mi a "titka" "Nem tudom, hogy mit probaltal eddig, de a alapveto dolog az XFree86 -os csomagok feltelepitese. Ezt lehet az apt-get install csomagnev(ek) paranccsal, de valoszinu, hogy egyszerubb lesz a dselect. Itt csak ki kell jelolnod a csomagot (alap X server csomag, common csomag). A kijeloles utan fuggosegeivel egyutt a dselect fel fogja ajanlani a hozzatartozo csomagokat (pl: a font csomagok, amely kozul igen fontos a font-base csomagok,75dpi,100dpi csomagok, valamint a biznet ISO8859-2 csomagok).

A konfiguralasa tobb fele keppen lehet vegrehajtani: /etc/X11/XF86Config-4 fajl manualis szerkesztese (kezdesnek azt hiszem, e nem ajanlhato, de meg kell jegyezni, hogy az X server legfontosabb konfiguracios fajlja!) . xf86config , xf86cfg -textmode .

Beallitasnal mi fontos: grafikus kartya, monitor, billentyuzet, eger, stb..

HA veletlen nem lennel tisztaba valamivel, akkor: X -configure ; ilyenkor a $HOME/XF86Config.new fajlban lesznek a lehetseges ertekek.

Lehet , hogy ezek Neked trivialisak, de sajnos keves infot adtal meg.

Tisztelt Public_ED!

Nekem az aproblemam az Xüszel, hogy nem indul .

Szoval a monitort atcsapja grafikus modba, kiirja a monitorom (de ez a monitor softvere), hogy "Frequency out of range" de nem tudok atvaltani mas ModeLine-ra! Megneztema a log-ot es a vegen kiirja hogy a billentyuzettel van gond. Pedig az textmode-ba f*ul mukodik. Ctrl+Alt+Plus/Minus, de semmi reakcio. Vagy pedig azert nem valtja at mert nincs is 1etlen modelineom az XF86Config-4 file-ban? (XF86Config file-om nincs is abban kellenenek a ModeLinokat elhejezni?)

ThomasHali!Akkor azért tisztázzunk egy-két dolgot:Az X 3.x.x, vagy 4.x.x??

Gondolom 4.x.x...Az Xserver telepítésekor megkérdezte, hogy mikor hogyan akarod konfigolni! valahol ott csaszhettél rá, de ne feszegessük a mültat...add ki root-ként: XFree86 -configure ez megpróbál mindent, és gyárt a root home könyvtárába egy config filet. Figyelmeztet is, hogy mi a neve és hogyan tudod kipróbálni...Nomármost, a ´frequency out of range´ üzenetet a monitorodon azért látod -- erről az X nem tud -- mert valamely frissítési frekvenciát, amit a videokártya diktál, nem bírja a monitorod... Ezeket a határokat, az X configjában meg kell adni, és akkor az X nem is próbálkozik olyan móddal, amit a monitorod nem bír... A beállítás a configfile ´Monitor´ szekciójában lehetséges, a HorizSync, és VertRefresh opciókkal lehetséges. Ezek után kell megadni azt a frekvencia tartományt, vagy frekvenciákat xx-xx,x,x... formában, amiket a monitorod bír. A horiz alapesetben kHz-ben, a Vert Hz-ben értendő, ha másban akarod megadni, kéretik mögéírni a mértékegységet... Az adatokat a monitor kiskönyvéből, vagy esetleg egy korábbi logból /var/log/Xfree86... operálhatod ki. Habár ez utóbbi csak az ?újabb monitoroknál/újabban? működikNo, ha idáig eljutottál, és még mindig nem akarja az igazságot, akkor csak jelentkezz, de légyszi, kicsit többet írjál a dologról...

Zsiráf

vagypedig megeditálod a /etc/X11/XF86Config-4 file-t és kézzel átírod benne a dolgokat...