tömeges szerver költöztetés

 ( bAndie9100 | 2011. szeptember 1., csütörtök - 15:26 )

Abban szeretném a tisztes társaság véleményét kikérni és arra vonatkozó tapasztalatai megosztására sarkallni,
hogy nagy számú szerver (dobozos, rack-es) félországon keresztüli költöztetése során mire kell ügyelni és mire lehet számítani?
Nem a fuvarozás szempontjából kérdezem, azt külsõ cég vállalja, hanem az újra üzembe helyezés szempontjából.
A logikai topológia is változik, erre biztosabban fel lehet készülni. Azonban én a szállítás folyamán történõ hardveres meghibásodások arányára lennék kiváncsi.
A "T"-specifikus tapasztalatok prioritással bírnak.

[szerkesztve: kivettem a tisztes jelzõt, mostmár tiszt(esség)telenek is írhatnak! :D]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Subscribe, hasonlo cipoben jarunk...

Off:
Szevasz bandi. Mi a helyzet? Makón dolgozol? Nem jött össze a General media?
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Te is makói vagy? Nahát, én is ott tolom...majd sörözünk egyet...:)
Nem találkoztnk a Makói Amatőr Rádio klubban? Akkor lehet, van közös ismerősünk is...:)

Akkor merre űzöd?
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Erre szerintem nehéz lesz pontos számot mondani. Vittem már át a fél városon egy kisteherautónyi cuccot gond nélkül, és vittem már két utcával távolabbra öt gépet és az egyik (persze pont a fájlszerver) megadta magát.

Legyen tutira jó mentésed mindenről, legyen telepítő kéznél, hagyd a gépeket fölvenni a terem hőmérsékletét, páráját chi-jét és ami nagyon fontos legyen vészforgatókönyv!

De a géppark, a szolgáltatások és az ügyfél igényei alapján sok minden egyéb ötlet szóbajöhet (akár ideiglenes virtualizáció, akár klaszter "megbontás" - egyik láb itt, a másik ott, stbstb)

Lehetőleg ne IFA-n szállítsátok mert nem tesz jót a diszkeknek. Az öreg nagy uptime-ú szervereket hagyjátok kihűlni, indításkor pedig imádkozz, hogy elinduljon.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Leállás előtt backup, backup, backup. Aztán a mentést meg tesztelni, tesztelni, tesztelni. Kevésbé kritikus eszköznél elég szokott lenni a "backup, backup, teszt, teszt" módszer is :-)

Éjfélkor fekete kakas áldozás kimaradt...
(rejtett subs.)

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Szerintem az a lényeg, hogy a rendszergazáknak ne kelljen "éjszakázni" (azaz megerőszakolni a bioritmust), mert utána nagyon belassul a problémamegoldó készség és a fáradtsággal küzd mindenki a rendszerhibák helyett.

Amikor elindul a teherautó, felhívni a salest, a portát, az operátort és egyeztetni hogy mire-kire számítsanak ne a helyszínen derüljön ki, hogy hiányzik valami papír. A rack mélységét, a teljes mélységben használható unitok számát, a hálózati aljazatok- és a patch panel számát ellenőrizni. A polcok magassága szintén adhat meglepetést. Lesz-e elég áram?

Ha több éves uptime-ok vannak, akkor költözés előtt reboot minden gépen és ellenőrizni, hogy a fontos jelszavakat tudod-e. Az épített szerverekbe ellenőrzni, hogy be van-e csavarozva minden rendesen, kábelek (főleg SATA) nem-e potyogósak. Az új hálózati topológiát már előre érdemes lehet beállítani a konfigfájlokban. Az újraindítás sorrendjét jó ötlet előre leírni, ha van rá lehetőség, kipróbálni. Gépeket, lan portokat felcímkézni. A helyszínen legyen több konzol és booteszköz (Pendrive, PXE, CDROM).

Hardveresen egy-egy táp, alaplap, winyó eldurranhat újraindításnál, de általában nem ezek okozzák a problémát, hanem a szoftveres gondok, mindenesetre érdemes vinni ezekből 1-1 tartalékot.

Konkrétan T tapasztalatom nincs és ezek csak az ebéd utáni KV mellett felbukkant random ötleteim.

köszönöm az eddigi intelmeket!

~~~~~~~~
http://www.youtube.com/watch?v=VbUVqODL1nE

Én csináltam ilyen költöztetést pár évvel ezelőtt 50+ géppel és storage egységgel, nem volt egy leányálom. Ha jót akarsz magadnak, előtte legalább kétszer végigteszteled a leállítás-újraindítás ciklust, hogy olajozottan menjen. Azt is javaslom, hogy legyen valami Nagios check a szolgáltatásokra, hogy nehogy kimaradjon valami. Ezen felül érdemes arra számítani, hogy egy-két disk menet közben megadja magát. Ez különösképp akkor igaz, ha már régóta megy a rendszer.

Ha a szét- és összeszerelés, szállítás nem oldható meg fél nap alatt, tervezzetek két napnyi leállást.

Ami még eszembe jut, az a hálózat. Ha bármiféle VLAN, stb. beállítás kell, azt előtte csináljátok meg az új helyszínen és teszteljétek is le. Ha a rendszer megengedi, jó lenne két részletben költöztetni.