Thinkpad gpu 120°C fölött. -- MEGOLDVA

Hát nem gondoltam volna hogy a thinkpademmel pont a hőmérséklet miatt fogok ennyit szívni (már nem egy fórum témát nyitottam neki), de hát nem voltam elég tájékozott vásárlás előtt. Linuxon igen csak sok gondom volt vele, minimális terhelés alatt is elérte a 100°C-ot. Végül meguntam a sok szívást, és visszakerült rá az oem xp.

Megelégedve használtam 60fokon tovább a gépet, de ha már windows, előkerült pár játék is. Meglepődve tapasztaltam hogy az izmosabb játékok állandóan 110°C felett tartják a gpu-t. Egy t60-as gépről van szó, x1300-as videokártyával. Raktam alá egy laptop hűtőt, de semmit nem ment lejjebb, mivel a gép alján elvétve van csak pár szellőző, és az sem a gpu/cpu alatt.

A gép egyébként tökéletesen működik, nem áll és nem fagy le. Persze az alja elég forró. Próbáltam keresgélni fórumokon hasonló témában, de nem találtam senkit, aki ennyire meleg gépre panaszkodna. Ebben a nyári melegben féltem a gépet, hogy esetleg hosszú távon elolvad a lap.

Szóval igazából megerősítést várok, hogy ez normális-e, és ha nem, mit tehetek ellene. (Ki van takarítva).

Előre is köszi a segítséget!

Hozzászólások

Kicsit utánnaolvastam a dolgoknak, tele a google T60-as melegedési gondokkal.

Első próbára billentyűzet kinyit, venti hőcső borda szemrevételez, sűrített levegővel megtakarít (közben fogd le a ventillátort, hogy ne pörögjön). Próba.
Ha nem jött be (gyanítom, hogy nem fog), akkor jön a DIY móka. El kell távolítani a hűtést. A fórumokban kutakodva azt találtam, hogy ennél a gépnél ún "thermal pad"-ot, ilyen ragadós hőátvívő fóliácskát használt a gyártó a paszta helyett. A gép korából ítélve annak valószínű annyi. Teendő: letakarítani a lapocskát a bordáról és a gpu felületéről és valami normális pasztával helyettesíteni. Az egyik fórumban olvasva ezt a módszert követve az egyik posztírónak terhelve se ment 75°C fölé a GPU hőmérséklete.
Ha nem mered magad megcsinálni, vidd el egy általad kedvelt/szabadon választott "sarki hardwareeshez", szerintem szívesen segítenek némi JMF fejében.

Üdv:
Omegared

Köszi a választ! A bordába valóban nem néztem bele, de nem hiszem hogy lenne benne por, de majd megnézem. Ez a thermal pad pedig valóban van, de csak a gpu-n. (az is a meleg) A probléma az hogy elég vastag, így nem hiszem hogy kellően rászorulna nélküle a lapra. Tudsz esetleg egy linket adni arról hol olvastad ezt?

Pontosan mit kellene néznem a hőcsövön? Nem látok rajta semmi kivetnivalót.

Egyébként érdekes, hogy az idle hőmérséklet egyáltalán nem magasabb az átlagosnál (55-65fok), legalábbis fórumokon rendszerint ezt írják normálisnak, 130mhz-en. Viszont ugyanitt terhelésnél (és 90-100°C-ot írnak, ami nálam ugye könnyen 120°C is lehet. A legtöbb hozzászólás 2007 körüli, így én arra is gondoltam, hogy esetleg egy driver frissítés hozza a nagyobb hőmérsékletet (esetleg nagyobb teljesítményt). A legjobb az lenne, ha találnék valakit, akinek ilyen gépe van.

sikerült megoldani a problémát, a paszta és a hőcső közé beraktam egy plusz rézlapot, hogy jobban szoruljon + cseréltem a pasztát ezüstösre.

kb 30-40°C difi.