Core Duo: most gyorsabb, vagy nem?

 ( trey | 2006. január 19., csütörtök - 20:21 )

Amióta az Apple kiadta az első Intel processzoros gépeit, azóta megy a vita, hogy az Core Duo iMac gyorsabban bootol-e, gyorsabban ``forgatja''-e a képeket, gyorsabban tömöríti-e a fileokat, azaz a mindennapi használat során gyorsabban működik-e, mint például egy iMac G5. Tegnap olvashattunk egy tesztet az Ars technica-tól. Ma olvashatunk egyet a MacWorld-től...A MacWorld szintén tesztelt. Natív alkalmazásokat is, és Rosetta alatt futókat is. A tesztekből kiderül, hogy a Core Duo iMac szinte minden területen gyorsabb natív alkalmazások esetén, mint a G5-ös társa. A Rosetta teljesítmény - ahogy az várható - elmarad a natívtól...

A cikk itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezen mindig jot rohogok. Minden ijen cikkben megjegyzik hogy a Rosetta - val futtatott alkalmazasok teljesitmenye elmarad a nativtol. El bazmeg.

Jo, hat a MacWorld-nek bizonygatni kellett valamivel, hogy nem jo a Core Duo, holott a vak is latja, hogy jo. Plane ugy, hogy ez egy first try az Apple-tol, varhatoan ez csak _jobb_ lesz, ahogy azcujabb Mac OS X kiadasok megjelennek. Lattunk mar olyat, hogy egy Tiger update 30-40%-ot hozott sebessegben. Ahogy finomitjak a stuffot az Intel processzorra, varhatoan ugy lesz jobb az eredmeny.

Ez mind szép, de miért kell az Apple-nak is a felhasználókat tesztelni? Tiszta MS feeling. Mondjuk egyre több cég nézi a felhasználókat pénzes demóverzió vásárlónak sajnos.

Az összes enterspájz desktop linux például? ;)

Mer most mitol lenne az Apple mas, mint a tobbi profitorientalt ceg? Errol beszeltem regen is. Ugy allitjak be egyesek, mintha azok nem penzbol elnenek.

Nana, hogy elobb adtak ki mindenkinel a Yonah-ra epulo rendszeruket. Az Intel mar tudja szallitani a processzorokat, de a legtobb helyen a barebone-ok meg nincsenek production allapotban. Az egyik (talan legnagyobb) nem brand gyarto ugy nyilatkozott nekunk, hogy marcius elejere varhato Yonah-os notebook barebone-ja. Ez azt jelenti, hogy addigra tudja a QA-t befejezni, es azt mondani, hogy optimalizalt, stabil es jo.

Az Apple kiadta a stuffot, de van ezen meg mit csiszolni. Lehet ebbol meg tobbet is kihozni, csak ido kerdese. Viszont az most latszik, hogy aki ilyet vesz, az nem rosszabbul jol jarni, ha lesznek ra nativ alkalamzasok. Legalabbis aki tesztelte, az eddig jokat irt rola.

benne van az is a pakliban, hogy az x86-hoz (talán) jobban optimalizált forditó van mint a G5-höz...
komoly hátránya az x86-nak talán csak a kimondottan az AV endzsinre optimailzált kódoknál lehet, mint az apple-nek a Pro alkalmazásai. Ezeket eleve nem tudja futtatni a rosetta. Itt majd - ha lesz native alkalmazás - kiderül mennyire jó vagy rossz az x86.

Lattunk mar olyat, hogy egy Tiger update 30-40%-ot hozott sebessegben.

Es itt a pont. Az xbench eredmenyeket elnezve, az intel-es imac ott hoz a legtobbet ahol nem is a CPU sebessege hanem sokkal inkabb az OS, ill. az hattertar kezelese szamit. Mindezek tukreben a procira mutogatni csak marketingfogas... Arrol nem is beszelve, hogy a G5 az 64 bites a intel szutyok meg (tudtommal) csak 32, igy meg gyorsabbnak kellene lennie.

nem csak a software hanem a hw tekintetében is belefut az apple ebbe. legutóbb a G5 1,8Ghz...

In article <42.63123@c.hup.hu>, Polonkai Péter wrote:
> Tiszta MS feeling.

Megjott, megjott! \o/

--
Gabucino

In article <42.63132@c.hup.hu>, gliskard wrote:
> Ezeket eleve nem tudja futtatni a rosetta.

Ugy egyebkent fogalmad is van rola hogy mirol beszelsz?

--
Gabucino

Én kicsit máshogy értelmeztem az adatokat.
Az intel valóban ott hoz a legtöbbet, ahol a proci sokat kommunikál a perifériákkal, de ez a hozzáértők által sokat kritizált g5-ös buszrendszer miatt van.

Amit észre kéne venni, hogy csupán processzoreredményben is jobb a core duo.

Hogy szerinted mi az összefüggés a 32/64 bit és a sebesség között azt egyenesen nem értem.
Egy 64 bites processzor nem lesz lassabb csak azért mert 64 bites...

Azt azért nem gondolnám, hogy az Apple eddig használt G5 fordítója kevésbé van kihegyezve, mint az intel-é.
Már csak azért sem hiszem ezt, mert egy (post-)Risc procira optimálni fordítóprogram szempontból lényegesen egyszerűbb.

de ez a hozzáértők által sokat kritizált g5-ös buszrendszer miatt van.

Ja, amit a hozzaertok kritizalnak, az inkabb a G4 buszrendszere... Mert az regi nagyon szegenykem. A G5 alatt mar egy joval normalisabb buszrendszer zotyog, hasonlo az AMD sajatmemoriavezerlos megoldasahoz. Mas kerdes, hogy kuzd azert gyerekbetegsegekkel, szoval sajnos nem megy ugy mint kene neki. De azert _annyira_ nem rossz.

Amit észre kéne venni, hogy csupán processzoreredményben is jobb a core duo.

Yeah right... Well... Mindenki maga valasztja meg mivel szopatja magat. Sz'al csak tessek, batran, most meg lehet valasztani... :)

Minden ijen cikkben megjegyzik hogy a Rosetta - val futtatott alkalmazasok teljesitmenye elmarad a nativtol. El bazmeg.

Egyebkent nem vagyok nagyon beajulva az elso Rosetta bencsmarkoktol. Lattam mar hasonlo JIT CPU emulatort, amelyik alig par szazalekkal maradt el a nativ sebessegtol. Na ez nem olyan, eddig. :)

Manapság egyre kevésbé választhat az ember, hogy mivel szopatja magát.
Lassan ott tartunk, hogy vagy x86-ot használsz, vagy forrasztasz magadnak egy sparc-ot. :))