Videóchat az USA-ba

Fórumok

Sziasztok,

Három összefüggő kérdésem lenne.

1.

Mi kell ahhoz, hogy az ember elfogadható minőségben (felbontással, framerate-tel, delay-jel, stb.) tudjon videótelefonálni az USA-ba?
Sima otthoni ADSL mennyire alkalmas erre? (Vagy milyen feltöltési sebességtől kezdve alkalmas?)

Illetve ha az otthoni ADSL nem annyira, akkor mit javasoltok?

Van esetleg olyan hely, ahova be tud ülni az ember, hogy ilyesmit elintézzen?

2.

HW:

Mi az a felbontás, ami jelenleg elfogadott az ilyesmire? (És milyen olyan kamera van, ami olcsó, jól hozza ezt, és jól megy Linux alatt?)

3.

SW:

Mi az a software, amivel normálisan lehet ilyesmit csinálni, és nem a Skype?
Mit használnak általában az emberek?

Köszönettel:

lunkwill

Hozzászólások

Subscribe
------------------------
Everyone is a winner*

Kerj kolcson valakitol egy kamerat, es probald ki, nezd meg milyen problemak lepnek fel es kalapald ki azokat.
Nalam bevalt a microsoft lifecam studio+wlm kombo, persze ez linux/osx alatt kiesik, milyen platform ala is tervezed ezt?

Nem nagyon van olyan partnerem Amerikában, akivel tudnám próbálgatni, hogy hogy jó.
Mire meg "élesben" kell, már nem szabadna, hogy probléma legyen.

Ezért a "próbálgasd ki magadnak" módszer, amit általában követni szoktam, most nem jó.

Ezért kérdem, hogy kinek van tapasztalata.

en epp az usaban (ohio, columbus) vagyok, ha gondolod kiprobalhatjuk, van win7 es ubuntu is. Netem is van tobbfajta, de altalaban kimondottan szar az itteni nettapasztalatom.

En skype-val probaltam videotelefont haza, alapvetoen mukodott, bar azert parszor beszaggatott, foleg ugy ereztem, h az ittteni savszelesseg vagy egyszeruen a tavolsag miatt, semmikepp se az otthoni savszelek miatt. Budapesti alsokategorias dsl-ek voltak az aldozatok, bar ezugyben nincs biztos infom.
Otthon 768/126k-s kabel netem van, egyetemi wifi az 20/17M, egyetemi natolt vezetekes halozat 13/10M.

ez erősen szoftveres kérdés, mert pl. a szabvány SIP IP telefónia közel használhatatlan még helyi ADSL viszonylatban is. (max 20-40ms ping és közel 0 jitter kell hozzá, hogy jó legyen)

tengerentúli viszonylatban alap a 100ms feletti ping és a nagy jitter, sőt...

skype viszont erősen esélyes, természetesen a maga nem túl magas hangminőségével és akár másodpercben mérhető késleltetésével.

a hardver nagyjából mindegy, szerintem. a skype által használt tömörítést ezzel az alacsony bitrate-tel bármi vas megcsinálja manapság, ami legalább Pentium 4-es.

+1
Skype-nak jó a tömörítése, így esetleg egy, a világvégén lévő géppel is (az usákoknál lévő egy két fos gerincvonal esetében is) egész jó minőséget tudsz elérni.
Ekkora távolságon már tényleg nem a szoftver, esetleg az otthoni neted a mérvadó, hanem azon útvonal állapota, amin keresztül eléred őt.

Mi itt bent a cégnél, debrecen<->budapest viszonylatban egy 4e ft-os canyon HD webcammal, 1024x768-ban használtunk skype-ot, bevállt (feltöltés kb 0.5mb/s volt).

A jitter gáz lehet, de ezt a hosszú útvonal miatt egyébként sem tudod elkerülni

Ez most ilyen nagyon villám ötlet, komolyabb elgondolkodás nélkül, de én megnéznék pingtest.net oldalon egy USA szervert. A kapott eredmény alapján pedig megpróbálnám kitalálni, hogy mekkora szoftveres tömörítéssel bíró appot kell használnom.
/Topic indítónak: nálam a Skype az univerzális kliens, de legjobb lenne, ha keresnél vmi ismerőst a nagy vizen túl és kipróbálnátok/

http://www.pingtest.net/result/42359439.png

Én Japánban éltem hosszabb ideig. Az itthoniakkal a videóchat szinte kizárólag Skype-pal volt élvezhető. Sok múlik a kamerán is: 10k+-os Logitech kamerával nem volt elég a sávszélesség, a mezitlábas Microsoft VX-1000-es viszont annyira bevált, hogy ma mindenkinek az van a családban. (Lehet, hogy csak a drivere jó, de ez ment mindig, szívás nélkül, hasonló minőségben a Logitech-kel.)

Szerk.: annyi van még, hogy én Windows alól nyomtam mindent. Szóval lehet, hogy rajtad nem segít.
--
http://www.naszta.hu

Google Talk: a Chomre-os es Firefoxos google-talkplugin elvileg szepen megy webes feluletrol, de tapasztalatokat en is varok ezugyben

Leirom a tapasztalataim, hatha segit. Brooklyn, NY, gepek: MAC vagy win xp media edition, net: Cablevision/Optimum online 15/2 (ez meg is van minden napszakban) -> Mo (Siofok, Velence, Szekesfehervar) altalaban win, de van egy ubuntus gep, ahol viszont nincs kamera (O lat minket mi nem ot. Ez megy Skype-pal. Macbookban a beepitett kamera van, wines gepen pedig egy Sony camcorder, ami usbvel kotheto a gephez es webkamerakent mukodik. Mo-i oldalon nem tudom milyen kamerak, olcso usb-s valamik.

Otthon: 1) Mostmar T-homeos valami TV-telefon-internet egyben elofizetes, nem tudom milyen csomag, valami olcso. Latjuk a mo-i felet minden esetben a minoseg nem csucs, de szerintem ez csak a kamera miatt. Ok jol latnak minket az USB kamera kepe kivalo azt mondjak. ADSL-lel ment par eve, az is jo volt, ott neha volt belasulas, kep szeteses neha. windows
2) Szekesfehervaron azt hiszem szinent T-homeos, de lehet Digis TV-Net egyutt. Szinten megy minden problema nelkul. Itt bena kamerat vettek, naluk neha sszeomlik a rendszer, de amig megy addig elfogadhato. windows
3) Siofok, Supra Kft, v mi a nevuk, ubuntu kliens, itt szokott problema lenni a nettel, ha jo akkor jo a hangminoseg es a video is, de itt csak mi kuldunk videot.
Ez az eset Skype

Volt egy idoszak, mikor megjott a Cr-48, azn ugye nincs Skype, de van google chat kiprobaltam azt. Otthon 1)nek mondtam probaljuk ki, le kellett valamit tolteni. Veluk mukodott az esetek tobbsegeben. Viszont volt egy Budapesti ismerosom, akinek a szinten windowsos gepen nem ment. (most jut eszembe vele is szoktunk skypeolni, de neki nem tudom milyen nete van, de ott is mukodik jol 2 iranyban a videochat).

Skypeon 1ebkent van valami leiras, hogy mi kell a videohoz en valami 1Mb/s -re emlekszem. Google chat szerintem nem eszik annyit a gep eroforrasaibol, mint Skype. Viszont aazt vettem eszre, ha nincs mind2 gepen kamera, akkor nincs olyan, hogy csak az egyik kuld videot a masik meg csak nezi. Azt hiszem ez meg fejlesztes alatt.

Remelem valami otletet azert adott...

hat ez bizony a vegere szerintem akarmilyen fajdalmas is, de skype lesz.

mert nem eri meg az idoraforditast valami jobbat osszeraktni, raadasul a skype altalaban out of the box mukodik.

audio - ez mindenhol jo volt eddig es a kesleltetes sem veszes (en nem veszem eszre)

video - ezt csak face to face volt lehetosegem probalni, a tapasztalat az, hogy a hd kamera streamjet is attolja normalisan, ha van alatta savszelesseg, ha fogy a savszelesseg, akkor veszi le a felbontast, a framratet. eddig ez is mukodott mindenhol - inkabb az upload szamit.

audioconf - ez is mukodik, ha a legnagyobb savszelesseggel biro fel hostolja, akkor zokkenomentes

videoconf - not tested