Intranet DNS beállítások

Sziasztok!

Van egy TP-Link WR1043ND routerem, ami régebb óta már ddwrt-vel fut hiba nélkül. Ezzel osztom a netet több wifi kliens és egy windows 2008 server (a lényeg nem feltétlen itt van) alapú gép közt, ami kábellel van csatlakoztatva.
Semmi gondom nincsen vele, viszont pl hogy a serveren lévő progik webes felületét el tudjam érni, ugye ilyen címeket kell megadnom, hogy http://192.168.1.150:9091/gui és hasonlók.
Hogyan tudnám ezt leegyszerűsíteni olyanra pl hogy http://torrent.intra és hasonlókra, hogyan lehetséges ilyen átirányítást beállítani?
Néztem a router admin felületét, de nem találtam a megoldást, bár valószínűleg a hozzá nem értésemmel van a baj.
Szerintem ez itt több embernek rutin kérdés, nekem sajnos nem. Esetleg hol találok ilyen kérdésekre választ? Googleben több nekifutásra nem kaptam választ erre :( Merre kellene elindulnom?

Köszönöm szépen!

Hozzászólások

Szerintem a 2k8 szerverre kellene dns szolgáltatást telepítened, aminek szülőként megadod a netszolgáltatód, google, stb dns szervert. A klienseknek pedig a 2k8-as ip címét adod meg, mint dns szerver. Így sokmindent be tudsz állítani.
Szerintem ez így működne.

Ha jól értem, a ddwrt osztja a netet. Kifejezetten ddwrt-t most nem tudom, mit csinál, de szerintem egy dnsmasq-val proxy-zik a szolgáltató DNS-ei felé.

Szerintem ha belépsz a routerre és szerkeszted a /etc/hosts filet úgy, hogy ezekhez a torrent.intra és hasonló címekhez a W2008 server IP-jét adod meg, akkor működni fog, amit akarsz.

Azzal lehet kisebb gond, hogy a módosítást véglegessé tedd, ehhez kicsit ismerni kéne a ddwrt-t.
Ha az Oleg-féle firmware-ből indulok ki (ami elvileg hasonló), annak van egy módosítható init fileja egy flashfs-en, innen fel lehet húzni a beállításokat bootkor.

Szóval a routered lesz a kulcs.

Ez nem annyira egyszerű, portot itt tényleg nem lehet megadni...

Ha ez mind webes felületű hozzáféréshez lesz, akkor pl. állíts be egy web kiszolgálót, állítsd be annak az IP-jét és afféle VirtualHostként irányítsd át őket a megfelelő helyre.

Szerk.: Mobilról írtam, lehet, kicsit zavaros lett. :)
Szóval a hosts fileba ha megadsz egy IP-t, amire feltettél egy webszervert és oda irányítod ezeket az oldalneveket, ezen a webszerveren pedig létrehozol nekik VirtualHost-okat, amikben szerepel a megfelelő átirányítás, akkor megoldódott a probléma.

Nem tudom, a W2008-on mi fut, esetleg a routeredre is fel tudsz tenni mondjuk egy lighthttpd-t és azzal megoldani, akár egy virtuális IP-n.

subscribe

-----
A problémáim velem kezdődtek és utánam megmaradnak. Ez az én hozzájárulásom az Emberiség Nagy Művéhez.