Hírcsokor

Bár sokak szerint túl sok időm van gondolkozni, azért remélem itt találok vevőt a mondanivalómra.

Az alapgondolat/probléma abból indult ki hogy jelenleg a kis országonkuk kívül tengetem mindennapjaimat és próbáltam tájékozódni az otthoni eseményekről. Meg kell mondjam hogy csak most jöttem rá hogy ez bizony közel sem olyan egyszerű.

A helyzet az hogy szinte minden sajtóorgánum mást írt sokszor tényszerű adatok különböznek. Minden hír másképp hangzik egy balos tv-ben egy jobbos weblapon és egy középső újságban.

Ha jól gondolom akkor jelenleg nem az a helyzet mint a méltán híres Orwel 1984 c. regényében, amikor a csokiadagot csökkentik x-ről x-1 gramra, majd a mediában meg leadják hogy x-1 re növeltük az adatgot, így megvalósítható az elképzelésem, mégis sokszor az az érzésem hogy ha visszagörgetném az idő kerekét csak egy kicsit akkor egésszen mást hallanék mint most.

A legtöbb téma ami ilyen szempontból érdekes lehet, az politikai jellegű, így remélhetőleg keveseket érdekel, de jobban belegondolva nagyon sok olyan dolog van ami érdekes lehet visszamenőleg is, így például a környezetvédelem a technikai fejlődés és egyebek. Talán a kőolajkészletek, a globális felmelegedés az egyik legjobb példája lehet annak amire szeretnék egy jól áttekinthető megoldást alkotni ( vagy találni ha már van)

Az ötlet az lenne hogy közöséggi alapon egy olyan portált létrehozni ahol témakörönként logikusan kapcsolodóan egy adatbázist építnénk arról amit éppen akkor gondolunk, gondoltatnak velünk, hogy később majd a időfüggetlenül, egy egy adott témához kapcsolodó híreket egy helyen találja meg az ember. Azt hiszem egy elégé aktuális téma lehetne erre pl a devizahitelek kérdése, mikor vettük észre hogy gond van, mikor mi volt az ötlet hogy megoldjuk, mi az ami tényleg meg is történt, mit mondank a számok, mit mondanak mások ugyanezekről a számokról stb.

Ami nagyon fontos hogy ez csakis közösségi fejlesztésben valósulhat meg, csakis így lehet biztosítani a függetlenséget, nyilt forrásal hogy hiteles forrásként tekinthetsenek a rendszerre azok aki szeretnek jól informáltak lenni. Mert az gondolom hogy egy felnőtt értelmiségi társadalom egyik fő ismérve lehet a jól informáltság.

Nem tudom hogy mennyire voltam világos de egy amolyan ismerjük meg a környező világunkat minden szemszögből portált álmodtam most meg. Gyanítom hogy ha ez megvalósulhatna akkor bizony nem lenne elég csak linkelgetni mert bizony az internetes tartalmak is elégé dinamikusak és sokszor utolag is szerkesztésre kerülnek. Így ez egy elég nagyszabású dolognak tűnik, de ha bárkiben megmozgattam a kismókust akkor keressetek és nekivéghatnánk, gyönyörű téma a kapcsolatok felépítése az automatikus információ gyűjtés a másolás, az adatbázis kiépítése, stb.
Első körben egy egy nagyobb hírportál indexelésével kéne kezdeni, releváns lényegi rendezett információk gyüjtésével ( ismerem a jelenlegi hírkereső megoldásokat de azok inkább szenzációhajhászok és csili vilik mint hasznosak )

Lehet megint egy nem létező igényt vetettem fel de várom a témához kapcsolodó meglátásokat, és érdemi hozzászólásokat. ( a fiatalság bolodság jellegűeket mellőzük ha a lehet)

Köszönöm előre is és ha véleményetek/ötletet van ne kíméljetek.

Hozzászólások

"egy felnőtt értelmiségi társadalom egyik fő ismérve lehet a jól informáltság"

Az a gond az elképzeléseddel, hogy olyan, hogy felnőtt értelmiségi társadalom, nem létezik. Te a leírtak alapján értelmiségi vagy és felnőtt, hiszen észrevetted a hírekben mindenütt jelenlevő csúsztatásokat és apró tereléseket. Ha azonban kitekintesz az ablakon, nem látsz egyebet, mint potenciális szavazókat, vásárlókat, hiteltörlesztőket és adóalanyokat. Egy csomó embert, aki elhiszi a reklámokat, annyi hitelt vesz fel, amennyit élete végéig nem tud visszafizetni csak mert nem tud százalékot számolni és távlatokban gondolkodni és így tovább.

Míg az antik társadalmak az erőszakra épültek, a modern társadalmak alapja a hazugság. Régen az győzött, aki hatékonyabban tudta agyonverni a másikat, ma az győz, aki sok embert be tud csapni.

Mindezen egy híreket értelmező illetve valós híreket tálaló portál nem fog tudni segíteni, de ettől persze maga az elképzelés még tetszik. Ha körvonalazódik valami konkrétum, még tán be is szállnék...

---
Science for fun...

Igen, ezek az "apró terelések" annyira vérlázítóak tudnak lenni.
Kéne egy olyan fórum, ahol kifejezetten az ilyen mozzanatokat állítjuk fókuszba, fogalmazzuk meg.
Nem gyakran nézek híreket, de tegnap véletlenül megtettem. S néha sikítani tudtam volna a fenti mozzanatok miatt.

Ezek az "apró terelések" terelik az apró összegecskéket a pártkasszából az újság házikasszájába, amiből az újság megél.
Ha meg lehetne élni hírterjesztésből, az újságok nem exponálnák magukat valamely oldalon. (pénzért, persze)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ilyesmit mar hianyoltam es erdekelne meg ha tudok, segitem is a projektet. Par aktualis esemenyt nem artana "iveben latni".

Ugyan lazan kapcsolodik, de valamelyik nemet adon (talan ard vagy zdf) estenkent szokott lenni olyan hirosszeallitas, amit 20 evvel ezelott azon a napon sugaroztak. Erdekes latni par politikus palyajat meg a politika hozzaallasat bizonyos kerdesekhez. Szoval ilyesmi hasznos lenne szerintem.

Ket problemat nem artana korbejarni:
1) Hiteles hirforras. Ahogy elottem irtak, objektiv modon hirt szolgaltatni nem eppen konnyu, ha nem lehetetlen. Honnan legyenek a tartalmak osszegyujtve?
2) Idoskala. Ahhoz, hogy az egy temahoz tartozo hirek relevansak legyenek, a napi hirek tul gyakoriak. Ha a temak elozmenye van osszegyujtve, akkor meg nem naprakesz es senki nem olvassa. Szoval ezt hogy lehet osszehangolni?

--
[citation needed]

maga a felvetés nagyon jó, csak az vele a ciki, hogy amíg ennél sokkal erőszakosabb módszerekkel ragadják magukhoz hozzá nem értők a hatalmat, adják egymás kezébe időről-időre, addig ezzel nem hiszem, hogy sokra mennénk. ennél gyakorlatiasabb szemléletre van szükség.

pl. hogy megbeszéljük, hogy kurvasokan eljövük, és egész egyszerűen kiszorítjuk a parlamentből a pozíciójuk betöltésére nyilvánvalóan teljesen alkalmatlan egyedeket.

az épületet meg átalakítjuk árvaházzá, menhellyé, kórházzá, könyvtárrá, akármivé.

mi vagyunk többségben, mindig is mi voltunk.

mert azért a víz 'azúr' :)

Engedelmeddel a hozzászólásaidból ítélve te nem fogsz az említett portál olvasóközönségéhez tartozni még akkor se, ha véletlenül megvalósul, hiszen te a jelek szerint az olyan "antik értékeket" részesíted előnyben mint a harcos tömegjelenetek, vagy a bánatunknak és haragunknak szimbólumnak tekintett épületeken (parlament, tv-székház) történő levezetése.

Szóval szerintem félreérted te ezt a dolgot, de azért megpróbálok segíteni néhány egyszerű tesztkérdéssel.

1. Szerinted adott esetben minek van nagyobb politikai kényszerítő ereje:

a; A Parlament szétverésének
b; Egy olyan teljesen békés megmozdulásnak, amelynek keretében hétfőn az ország összes dolgozója munka helyett egy órán keresztül csak néz a napba, majd kedden két órára emelik az adagot és így haladnak tovább fokozatosan, nehogy leégjenek.

2. Látsz egy összedőlni készülő épületet, aminek a helyén valami újat szeretnél építeni. Mi a célravezetőbb?

a; Föl-alá rohangálva a puszta kezeddel téglákat ráncigálsz ki a falból, sűrűn átkozódva és közben azt kockáztatva, hogy a fejedre szakad az egész, melynek nem kívánt mellékhatásaként te már nem fogsz ott építeni semmit.
b; Az épület mellett kényelmesen leheveredsz egy nyugágyba, nyitsz egy sört és megvárod, amíg magától összedől. Aztán építeni kezdesz...

---
Science for fun...

Matol ingyenes az mti es az archivum egy resze is hozzaferheto.

--
[citation needed]

Mindig gondban vagyok hogy ha ennyi reakció érkezik, hogy az átláthatósg érdekében egyessével válaszoljak, vagy hogy ne essen szét simán egyben, most utóbbi mellet döntöttem.

@traz
meglestem a szimpatukus-t szimpatikus de nem egészen erre gondoltam, mindesetre ment a könyvjelzők közé.

@buki
Először is köszi a jó szót, mindenképp szólok amint sikerült valamit elindítani az ügyben, lehet naiv dolog de azt hiszem belevágok. És tényleg bízok benne hogy sikerül egy jó olalt összehozni köré egy értelmiségi felhasznlói és fejlesztői kört verbuválni.

@dfodor
hiteles forrás?
ebben egyetértünk hogy nincs, a cél nem is a direkt egyetlen hiteles hír adása, hanem a teljeskörűség, meg kell hagyni a híreket az eredeti formában, az olvasónak meg kell hagyni a lehetőséget hogy maga alakítsa ki a véleményét ehhez viszont minden eszközt szeretnék megadni.
időskála?
a bejegyzéseket megfelő kategorizlással jól tagoltam besorálstól függő tulajdoságokkal kell kezelni meglátásom szerint, így külön besorolásba kerül egy fogalom, egy esemény, egy folymat, egy elmélet, egy felfedezés. Alapvetően a skála beosztása ettől is függ, pl számítástechnikai jellegű bejegyzésben exponenciális, politikaiban lineáris, stb.
( de a kérdés nagyon jó és kulcsfontosságú továbbiakat a kerekasztalnál aminél már a fejlesztő brigád ül :))

@kikke
Lehet én nem ismerem jól Assange bácsi munkásságát de azt hiszem, hogy tévedsz, a cél nem titkos információk kiszivárogtatása, sőt semmi újjat nem szeretnék igazán ( max később az összefogalaók) a cél az hogy rendszerezetten sok szemszögből ugyanazt az esetet körbejárhassa az olvasó anélkül hogy 25000 oldalt meg a blogbejegyzést meg, fórumot elolvas.
És a helyesírásra peddig annyit hogy sosem értettem hogy egy szakmai fórumon az ilyen mellet miért nem lehet elmenni, hisz nem ez a lényeg, hisz egy billiárdgolyó mozgásába se számoljuk bele a holdállást...

@all
Akiknek nem válaszoltam az azért van mert nem igazán a témához szóltak hozzá, mindenesetre még gyüjtöm a csapatot, és majd egy trollmentes övezetben majd megbeszéljük a részleteket, mindesetre akit érdekel van ötlete esetleg kapacitása is ( akár programozási akár algoritmustervezési akár számítási, akár szervezési) az jelezze nekem, és meglássuk mi lesz belőle.

indymedia valami ilyesmit próbál(t) csinálni, csak nem napi hírekkel. nemrég szűnt meg a magyar lapjuk, de a többi európai oldaluk még működik.