C64x - a véleményem

Az elmúlt napokban többen megtaláltak azzal, hogy jééé új C64 fúdejó... Namost, nehéz úgy megfogalmazni véleményt erről az... izéről, hogy ne legyen benne anyázás, de megpróbálom.

Először is, a C64-et nem azért szeretem, mert hű, de modern. Nem is a breadbox ház miatt szeretem. Én például egy C128D-t használok C64-nek, az pl. egy külön billentyűzetes "pécé szerű" külsőbe rejtett gép, mégis sokkal inkább C64, mint egy utángyártott kenyeresdobozba rejtett akármi. Bár többeknek az jelenti a C64-et, hogy a gép a billentyűzetben van - na az ilyen embereknek ajánlok egy egészségesebb vetkőzős transzvesztita showt megtekintésre, hiszen lényeg a női ruha, hogy a bugyiban mi van, az mindegy, ugye... Ennek ellenére elég sok lelki szegény próbálkozott már ezzel. Pár éve jártunk az osztrák Commodore klub által szervezett találkozón, ahol bemutatták a saját koncepciójukat, egy szétfűrészelt Amiga 500 darabjaiból, átlátszó plexiből és egy mini ITX alaplapból, meg egy laptop romjaiból, némi sziloplaszt segítségével tákolt borzalmat, a PC65-öt! Csak erős idegzetűeknek:


Fjúcsör C64 konzept, az osztrákok szerint. Mi inkább diszkréten sugárban hánytunk tőle.


A cizellált részletek nagyobban. Figyeljük meg a művész rusztikus hatást keltő sziló használatát.

A C64x természetesen nem más, mint az osztrákok fércmunkája, csak nem házilagos, hanem ipari módszerekkel kivitelezve. De ettől még nem lesz életképesebb koncepció. Pedig bécsi barátaink még Linux és C64 emulátor alapú szoftverkörnyezetet is terveztek hozzá... Ismerős?

Ha már itt tartunk, az sem túlságosan hat meg, hogy a gép emulátor segítségével C64 módban is képes működni. Ugye azt axiómaként elfogadjuk, hogy a koffeinmentes kávé, az alkoholmentes sör és az Amiga/C64 emuláció az első lépések a guminő felé. Arról nem is beszélve, hogy a nevezett emulátort bárki 0Ft-ért leszedheti a netről és viszonylag jól megy egy 20000 forintért beszerezhető lassabb P4-en, de attól az még nem lesz hirtelen C64, csak egy pécé, ami egy emulátort futtat.

Egyszóval a C64x egy önálló termékötletre képtelen, tehetségtelen, túl sok elcseszni való pénzzel és idővel rendelkező bagázs terméke, akiknek az egyetlen célja hogy a sokat látott, jobb sorsra érdemes C64 névről újabb rókabőrt húzzanak le. És mivel már nem maradt rókabőr, hát most gyártottak rókabőrt és dugtak bele pécét... Már ez önmagában Tajgetoszról való levetésért kiált, de súlyosbító tényezőként halmozati cselekményre készülnek, ugyanis az Amiga nevet is megvették, és azzal is különféle x86 alapú fostömlőket hurkatöltőket pécéket óhajtanak kiadni.

Egyetlen dolog vígasztal. Már a Commodore is az IBM kompatibilis pécé gyártásba bukott bele. Aztán az Amigát a C=-től felvásárló Escom is. Pedig a kilencvenes évek elvileg a PC virágkora volt. Meggyőződésem, hogy ezekre a furcsa torzszülöttekre és a Commodore USA néven futó saccra háromfős cégecskére sem vár különb sors, így manapság, a mobil gépek korában.

Szóval hagyjatok békén az ilyen C64x szerű értelmetlen hülyeségekkel. Ha C64-ezni akartok, menjetek, vegyetek egy igazi C64-et, ha lusták vagytok floppyzni, dugjatok bele egy 1541U-t vagy IDE64-et és örüljetek neki. Az C64. Annak van értelme. C64-wannabe pécéknek semmi.

Végezetül, álljon itt az amigaspirit.hu-n már egy ideje futó szavazás eredménye, a Commodore USA gépekről. Nem reprezentatív persze, de talán jelzi, hogy a retrózást aktívan, hobbiként űző embereknek (akik elvileg a célközönség) mi a véleménye erről az egészről:

Hozzászólások

az fenti képeken látható ganénál' én 4 tömény munkaóra alatt 13x különbet építek, és még csak az sem mentség, hogy koncepció. ha megveszi valaki a szükséges anyagokat és kifizeti a munkámat megépítem úgy, mint ha gyárból jött volna ki (-) mínusz egy "szint". hát apám az nem zsenge ott fent, általános iskola 8. osztály technika óráról kizavartak volna minket vele a rák fszára barkács címszó alatt is.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Szívesen látnám, ha inkább a C64DTV-t nyomná valaki, és beépítenék az eddig kitalált modokat: SD kártya olvasó, kétjoystickos üzemmód, stb.

"azzal is különféle x86 alapú fostömlőket hurkatöltőket pécéket"

Irónikus, hogy ma már az Amigások is ilyen PC-ket használva kénytelen rantolni a PC-kről, a mostani PowerPC processzoros rendszereiknek még egy 720p-s H.264 is komoly fejtörést okozna, a hardver, a szoftverellátottság, kompatibilitás terén még a belépőszintű smartphoneok is többet tudnak.

Ettől persze még az Amiga nagyon jó meg minden (aki ezt nem így véli az fogalom nélkül van), csak nem jelen időben, hanem szigorúan múlt időben, legalábbis használat szempontjából.

Ez a C64x meg ezmiez, miért jó az ha a PC kenyértartóba kerül?

Irónikus, hogy ma már az Amigások is ilyen PC-ket használva kénytelen rantolni a PC-kről, a mostani PowerPC processzoros rendszereiknek még egy 720p-s H.264 is komoly fejtörést okozna, a hardver, a szoftverellátottság, kompatibilitás terén még a belépőszintű smartphoneok is többet tudnak.

Azt hiszem ezek a ppc-k massziv meglepetest tudnanak meg okozni neked. Messze jobb architektura, mint az x86 valaha lesz es vannak emberek akik tudjak hogyan hozzak ki belole a maximumot. Lattam HD-t lejatszani olyan ppc-s vason amin mas maximum a labat torolne. Sot. Meg en is tudnek meselni mire kepes az a vas. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Lattam HD-t lejatszani olyan ppc-s vason amin mas"

Persze, és vannak korszerűbb PPC-k is, de a G4 azért már nem kifejezetten alkalmas általános célokra (és nem csak az architektúrája miatt), tudom a rendszerbusz.

Mellesleg manapság a videólejátszás a GPU bevonásával már hardveresen gyorsított.

Persze, és vannak korszerűbb PPC-k is, de a G4 azért már nem kifejezetten alkalmas általános célokra (és nem csak az architektúrája miatt), tudom a rendszerbusz

Ahhoz kepest, h mennyire sztaroljak a netbookat, mert mondvan minden altalanosnak mondott feladatra eleg, ugy ezek a vasak ezt a teljesitmenyt boven leadjak. Ismerven egy Intel Atom vagy egy Cortex A8 teljesitmeny adatait... ahhoz kepest rogton urhajova valik barmelyik G4.

Egy 1.2-es G4-gyel vigan lehet 720p-t nezni, de majr Csarli kijavit, O hasznal ppc-s mac minit napi szinten. Mellesleg egy 400-as G4 mar boven eleg massziv teljesitmenytartalekkal egy dvd lejatszasara. Mindezt mar azelott, h egy k6-2@500 eppen csak eleg volt linuxszal es mga400-zal ugy, h semmi nem futott a kernelen kivul es a dvd image hdd-n volt. A ma mar 10 eves pismom meg rohogve lenyomta ezt a feladatot dvd-rol. :) Erezzuk azt a nezopont kulonbseget ami a ket platform kozott van.

Az, h nekem bizonygatod, h a G4 mekkora kis jatek processzor eleg fail, de az, h Csarli blogjaban, na az epic. :)

Mellesleg manapság a videólejátszás a GPU bevonásával már hardveresen gyorsított.

Nem mondod. Epp tokig gazolok egy gpu gyorsitott h.264 encoder fejlesztesenek utolso fazisaban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Ismerven egy Intel Atom vagy egy Cortex A8 teljesitmeny adatait... ahhoz kepest rogton urhajova valik barmelyik G4."

Persze, de azoknak az eszközöknek a nagy részénél amikbe Intel Atom és Cortex A8 van (egyébként már Cortex A9 is van), a hordozhatóság, így a fogyasztás egy kiemelt szempont.

Másrészt ez megint a technológiai megközelítés, elsősorban használat szempontjából megint más a helyzet, az egyik ilyen elvárás a H.264 lejátszása, a végfelhasználót aligha érdekli, hogy a G4 mennyivel nagyobb teljesítményű az ARM processzoránál ha az koránt sem használható mindarra amire a smartphoneja igen.

Persze, de azoknak az eszközöknek a nagy részénél amikbe Intel Atom és Cortex A8 van (egyébként már Cortex A9 is van), a hordozhatóság, így a fogyasztás egy kiemelt szempont.

Az 1.33-as G4-es iBook-om 4400mAh-s aksirol atlagosan 4 es fel orat ment, de nem egyszer eloforuld velem, h 6 ora melo utan csuktam le ugy, h meg volt az aksiban szufla, mindezt 2004 tajan.

Másrészt ez megint a technológiai megközelítés, elsősorban használat szempontjából megint más a helyzet, az egyik ilyen elvárás a H.264 lejátszása, a végfelhasználót aligha érdekli, hogy a G4 mennyivel nagyobb teljesítményű az ARM processzoránál ha az koránt sem használható mindarra amire a smartphoneja igen.

Ez valoban igaz. Viszont a G4-nek volt par olyan technikai megkozelitese ami a mai napig verhetetlen. Pl. az Altivec minden utasitasat maximum egy orajel alatt vegre kell hajtani, az utasitasok boseget pedig most ugy az SSE4 korul erte utol az Intel fele megallapitas. Es hidd el, akik ezt az architekturat hasznaljak ezt kemenyen ki tudjak hasznalni a balfasz buszrendszer ellenere. Kulonben a dvd lejatszas sem ment volna ugy ahogy anno irtam. Es mint emlitettem, ma mar joforman alacsonynak mondott orajelen is eleg jol kepes megbirkozni a h.264 dekodolassal, pont ugyanezen okbol kifolyolag.

Nem mellesleg egy 2GHz-es core2duo is csak azert tud megbirkozni egy 1080p-vel mert kepes per frame threadingre a ket mag miatt. Ellenkezo esetben egy nyokoges a vegeredmeny. Lasd a flash esetet a hw decoderrel es annak hianyaval.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Értem és tisztában vagyok vele, hogy milyen nagyszerű architektúra a PPC, csak ma már desktopon nem találkozni vele, a nappaliban is legközelebb a játékkonzolokban és beágyazott eszközökben.

Eközben meg az X86-os és ARM processzorok korszerűek és széles körben használhatóak, hozzáférhetőek maradtak.

Pedig elofordulnak desktopon is, gyart par ceg ilyen celra ppc-t es hasznaljak is jo nehany netbookban.

Azt pedig, h korszeru, az arm eseteben meg rendben van, de az x86... az minden csak nem korszeru, hanem egy evtizedek ota takolt fos ahol a hatekony architekturat felaldoztak az olcsosag es a kompatibilitas oltaran. Ezert van peldanak okaert az az aprosag, h az x64-et leszamitva semelyik mas architektura nem produkalt olyan mervu sebessegnovekedest, mint az x86->x64 valtaskor az Intel/AMD produkalt. 2011-ben eleg nonszensz egy processzortol, h csak 5(!) db altalanos celu regisztere van, mikor minden mas arch min. 16-nal kezd, mint ahogy ez az x86-nal van.

---
pontscho / fresh!mindworkz

1. taníts mester
2. nem a PPC-ről van szó, hanem, hogy ezekbe az utángyártott Amiga rendszerekbe legfeljebb a G4-et teszik, vagy a beágyazott mikrokontrollereket.
3. persze, az egyik autó, a másik motorkerékpár (a hupperek nem tudnak elvonatkoztatni az autós hasonlatoktól), de ezek a smartphoneok már tudnak 1080p-t lejátszani hardveres videógyorsítással, HDMI-n keresztül megjeleníteni, egyre fejlettebb GPU-k kerülnek beléjük stb.

Valoban erdekes arra fappolni hogy egy pc alkatreszekbol osszerakott eszkozon megy az, ami egy pc-n mar megy 10 eve. Bele se merek gondolni mi lesz, amikor ugyanez fog lezajlani a kvarcorak teren... mindekozben nem latom azt a hatalmas fejlodest a valos hasznalat soran; bar ez alol az iphone kivetel, az apple legalabb valoban azzal foglalkozik amivel kell.

Mások meg látják a fejlődést a hordozható eszközök (smartphone, tablet stb.) és szórakoztató elektronika (TV stb.) használhatóságának kibővülésében.

Nyilvánvalóan az Apple a kivétel, elvégre nem vagy elfogult.

Ez a PC alkatrészekből és PC-n már 10 éve teljesen értelmezhetetlen.

Amíg az hozza nekik a bevételt, hogy minőségi termékeket készít és ad el, addig mi ezzel a gond? Nem vagyok apple fan, nincs is semmilyen termékem tőlük, de azért már volt a kezem között jónéhány, úgyhogy legalábbis a hw-kről nem tudok lehúzó véleményt mondani. Ami nem tetszik, az az, hogy az ennek szóló hype miatt kicsit véleményem szerint túl vannak árazva, viszont ez meg megint nem csak rájuk igaz. De legalább nem akarnak szart eladni azt állítva, hogy ez a legjobb - pedig ez is egy jól kifizetődő stratégia :-).

Pedig nagyon sok mindenre alkalmas ez a termékkategória, amire korábban nem volt az.

Gondolom korábban a mikroszámítógépek megjelenésével is rantoltál volna, de csak beépültek a mindennapokba.

Mondjuk te az Androiddal kapcsolatban is rantoltál néhány éve, hogy semmire sem jó, senkinek sem fog kelleni, pedig már akkor azt mondtuk, hogy elterjed, mint egykor a Windows a személyi számítógépeken.

Azt nem mondta senki, hogy örülni kell neki, csak ez van, ilyen van, ez történik.

hát zaneck ha te mondod hogy el van terjedve az android akkor biztos úgy van, de én még csak képen láttam, de eközben még a kocsmában is iPhone-okkal csapatnak a népek :/

de el van terjedve meg tök jó, tényleg

"Ha valamit megbantam az eletben, az az, hogy Androidos telefont vettem." - nanto

éshát nála nagyobb senki^H^H^H^H^Hszaktekintély nincs errefelé, tehát a "senkinek se kell" jóslat változatlanul igaz

El van pedig terjedve és még jobban elfog, mert több termékkategóriára, több ezer készüléktípusra, több millió készüléket gyárt alá sok gyártó, azaz az Android a hordozható eszközök Windows-a.

Persze emiatt a széttagoltság miatt nincs egyszerű dolguk a fejlesztőknek.

Azt meg nem mondtam, hogy nem fos kvaliti, arra még edzeni kell, hogy ne az legyen, főleg a 2.1 (erről sokat mesélhetnék, hogy mennyire az) amit nanto, a reprezentatív szaktekintély használ.

> El van pedig terjedve és még jobban elfog

jójó legyen úgy, csak légyszi ne nyálazd össze a szőnyeget ;[

> több termékkategóriára, több ezer készüléktípusra, több millió készüléket gyárt alá sok gyártó

sokszáz, ezer, kettőezer, többezer, hatvanöt-ezer, hatszázezer! \o/

(btw hihetetlen hogy egy c64 topikot is android topikká metamorfizálnak a hupperek)

Zaneck én bajai vagyok egy 40k lakos kisvárosban, 1 azaz egy db. ismerősömnek van androidos telefonja, ezzel ellentétben nem tudom megszámolni mennyinek van iphone-ja. Nagyobb városokban nyilván nagyobb számokról beszélhetünk. Lehet az android jobban van elterjedve meg el lesz de a gyakorlatban nem ezt látom. Gyakorlatilag úgy néz ki mintha ez a nagy android elterjedtség egy felfújt lufi lenne :S
Amúgy off a téma :p

Reprezentatív felmérés.

Menj be egy mobilszolgáltatóhoz és nézd meg miket lehet vásárolni, nagyrészt Androidos készülékeket meg Nokiákat, néhány Windows Phone 7-es készüléket, Bada-s Samsungot és Blackberry-t meg iPhone 3GS-t és iPhone 4-et, ez utóbbiak felsőkategóriás készülékek.

Az Androidos készülékek azok amiket minden kategóriában megtalálsz, a belépőszinttől a felsőkategóriáig.

Egyértelműen gyorsan terjed a többihez képest, nekem már a nagymamámnak is Androidos készüléke van (legfeljebb nem tud róla), mert azt lehet kapni.

De nyilvánvalóan mindenki olyan felsőkategóriás készülékeket fog vásárolni, mint az iPhone, mégha eleinte ez így is volt, mivel a smartphoneok önmagukban a felső kategóriát jelentették.

Irónikus, hogy ma már az Amigások is ilyen PC-ket használva kénytelen rantolni a PC-kről, a mostani PowerPC processzoros rendszereiknek még egy 720p-s H.264 is komoly fejtörést okozna

Na hát hogy valaki ilyen elegánsan telipofával beleszaladjon egy epic failbe, azt nevezem. :) Először is, a "rantot" pont egy 1.2Ghz-s Mac mini G4-ről írtam, amin MorphOS fut. Mellesleg, ez a gép MorphOS alatt már éppen elbírja 720p-s H264 videókat... Annyira bírja, hogy pont ez, a 720p lejátszás az egyik feladat, amivel a MorphOS sebességét szoktuk demonstrálni, mondjuk egy OSXhez vagy Linuxhoz képest ezen a gépen. (Az otthoni PowerMac G4 QuickSilverem, 1.8-as G4-el kb. 65-70% loaddal tolja ugyanazt, szintén MorphOS és a natív MPlayer port...) Mellékesen megjegyzem, nekem ettől függetlenül egész pontosan 0db 720p-s filmem van, azokat leszámítva, amivel az OS képességeit szoktam demonstrálni, ha kérik...

A direkt amigás OS-ek alá készült rendszerek közül meg a most már több mint 7 éves Pegasos 2/G4 a leggyorsabb, ami ugyan nem bírja a 720p-t, de 7 éve senki nem nagyon tudta, hogy mi az a 720p egyáltalán... És normális szoftverrel még a mai napig igen jól használható gép, pl. simán nézek rajta webes videókat (HTML5), brózolok naphosszat, meg kvázi bármit, ami éppen kell. Annyira, hogy nekem nincs is saját pécém otthon, a céges laptopot sem szoktam hazavinni...

Ettől persze még az Amiga nagyon jó meg minden (aki ezt nem így véli az fogalom nélkül van), csak nem jelen időben, hanem szigorúan múlt időben, legalábbis használat szempontjából.

A classic Amiga nyilván csak múlt időben értelmezhető. De te a PPC-s rendszerekre szóltál be, ami legalábbis arra utal, hogy eléggé fogalom nélkül vagy. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nem, továbbra is azt mondom, hogy ezek a PPC-s rendszerek egyrészt nem versenyképesek bármilyen, akár 200 dollárért összerakható x86-os konfigurációval.

Másrészt meg azt, hogy nem is használhatóak mindenre, persze sok mindenre azok, ahogy te is teljesen meg vagy elégedve azzal amit nyújtanak.

Ezzel nem leszek népszerű itt, de én és a felhasználók nagy többsége olyan dolgokra is használjuk a számítógépet amikre ezek a PPC-s rendszerek (persze vannak korszerűbb PPC processzorok is) már nem alkalmasak, ezért már csak múlt időben értelmezhetők.

Ez a 720p demonstrálás MorphOS-on meg ténylegesen csak azoknak appellál, akik még nem láttak 1080p-t (magas bitrátával, H.264 High Profile) smartphoneon HDMI-n keresztül megjeleníteni és akkor a belépőszintű x86-os rendszerekről még nem is beszéltünk akár hardveres videógyorsítás nélkül is.

Nincs probléma azzal ha valaki elfogult ha felismeri, hogy az.

Nézd, én sem vagyok hülye, nem állítom azt sem, hogy ezek PPC-s rendszerek bárkinek és bármire jók lennének, sok évvel azután, hogy már a gyártásukat is abbahagyták. De attól még nem, nem PC-ről írtam a rantot és igen, tud 720p-t lejátszani egy gép. Persze most emelheted a tétet, és előbb-utóbb (inkább előbb) eljutsz oda, amit nem tud egy PowerPC-s gép és akkor mutogathatsz, hogy NA, ugye megmondtam. Csak éppen értelme semmi. (Megjegyzem, az 1080p-t az Intel procis, nVidia chipsetes céges laptopom sem bírja...)

A mobilról jövő HDMI-s meg 1080p-t meg kb. pont leszarom, hardware dekóderrel meg DMA-s adatlapátolással kb. egy Z80 procis rendszer is kitolja az 1080p-t magából, teljesen tökmindegy, hogy mi programozza fel azt a szerencsétlen dekódert/enkódert...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

"hardware dekóderrel meg DMA-s adatlapátolással kb."

Szoftveres megközelítésnek értelme sincs, már csak a fogyasztás miatt se. A végfelhasználókat nem érdekli, hogy hogyan, csak, hogy mire képesek az eszközeik.

De a VP8-ast alapul véve aminél a hardveres megközelítés a mai dekóder chippekkel még nem teljeskörűen lehetséges a Cortex A9-es processzorok a 720p-t 24 fps-el képesek lejátszani.

> ezek PPC-s rendszerek bárkinek és bármire jók lennének, sok évvel azután, hogy már a gyártásukat is abbahagyták.


Processor Type: PowerPC_POWER6
Processor Clock Speed: 4204 MHz

Processor Type: PowerPC_POWER7
Processor Clock Speed: 3108 MHz

De tudom, hogy tudod, max a többiek nem.
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Továbbá ezek szigorúan véve nem PPC processzorok.

Akkor egy highend Xeon szigorúan véve nem x86? Vagy mi... :) (Ésbazeg belinkeli a wikipédiáról a Power szócikket, mert agolon még biztos nem olvasta. Meg én se. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A korszerűbb POWER architektúrában (POWER6, POWER7) ugyan implementálták a PowerPC-k teljes utasításkészletét, de azok szigorúan véve nem a PowerPC processzorcsaládhoz, ahogy nem is az eredeti POWER processzorcsaládhoz tartoznak, persze mind a POWER architektúrák részei (akárcsak az RS64 vagy a Cell).

Tényleg érdekel az, hogy te mit gondolsz erről (főleg ha behatóbban foglalkoztál már ilyen rendszerekkel), de az, hogy ostobának teteted magad az nem segít, szakmai érveket akarok látni, nem szarkazmust meg lenézést, ha annyira öntelt vagy, hogy ez nem megy akkor ne erőltesd, abból senkinek nincs haszna.

"egy highend Xeon szigorúan véve nem x86?"

Ennél jelentősen kevésbé triviális egy olyan kijelentés, hogy POWER7 = PowerPC, legalábbis az én meglátásom szerint.

Ezzel nem leszek népszerű itt, de én és a felhasználók nagy többsége olyan dolgokra is használjuk a számítógépet amikre ezek a PPC-s rendszerek (persze vannak korszerűbb PPC processzorok is) már nem alkalmasak, ezért már csak múlt időben értelmezhetők.

Akkor meselj, szerinted mire alkalmasak? Mert az a smartphone is csak kulon dsp-vel kepes azt az adott filmet lejatszani es ez nyugodtan megteheto egy ppc-s rendszerrel is. Marpedig egy ppc-s rendszerbe is barmikor beillesztheto egy ilyen hardver.

Szerk: es tegyuk hozza, h a mobilod maximum h.264 baseline 3.0 ill. 3.1-gyel kodolt filmeket fog tudni lejatszani. Ha szerencsed van, akkor a dsp a main profile-ra is fel van keszitve. De high profile videokat (ha eltekintunk a bluray-tol, akkor eleg csak a "warez" hd-kat nezni) maximum nagy pingvinezessel tudja kezelni. Pontosabban sehogy. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

nekem még volt pci-os mpeg2 dekóder kártyám, ha azt (vagy a h264-es párját) belerakom a 486-ba akkor az már vajon hup-compatible©?

érdekes módon a firefox for android hír alatt arról számolnak be a júzerek hogy milyen gecikibaszottlassú használhatatlan a smartphone-jukon, biztos mert a h264-gyel ellentétben a firefox futtatásához nincs dsp chip az über-hiperszuper referencia telefonos istenplatformon ;) mindegy, zaneck teljesen meg van zavarodva

Firefox for android, hol releváns ez?

"nekem még volt pci-os mpeg2 dekóder kártyám, ha azt (vagy a h264-es párját) belerakom a 486-ba akkor az már vajon hup-compatible©?"

Igen, az akkor már hupszámítógép (majdnem, még van egy két task amit tudnia kell abszolválni). Sikerült végre felfogni, hogy a felhasználókat a végeredmény érdekli, nem a megoldás mikéntje.

Na ja, de van alternatíva, lehet mást használni, nem próbáltam, de én is olyanokat olvastam, hogy nem a legjobb a mobilos változata a Firefoxnak.

Mellesleg a desktopos sem a tapasztalataim alapján, de Firefox fanboy lévén tegyünk úgy mintha ezt nem mondtam volna, nemrég még igen masszívan érveltem mellette.

az egészben az a szomorú, hogy megint jön egy fake cég megint elviszi a licenceket azoktól akik valóban csinálnak valamit, megint jogi vita (na vajon ki áll a háttérben...), a termék amit kipakolnak elénk meg megint egy nagy lebőgés. Commodore OS......... OMG...

a c64x témához szólva arra leszek kíváncsi hogy a c64 emulator tudni fogja-e kezelni rendesen a vsync-et. x86-os platformra jelenleg 2 normális emulator van a vice és a ccs64, egyik se tud kezelni vsync-et (winuae szépen kezeli ha kreál az ember pl. egy ilyen speckó felbontást 720x576@50hz persze ehhez kell olyan crt is vagy flat panelek általában kezelik) ami kb. ott öli meg az élvezeti faktort vagy minek nevezzem ahol van. Igazából nem is értem hogy a vice team egy ilyen alap dolgot mért nem implementál. Bár ahogy nézem winvice fejlesztés leállt már vagy 2 éve (lehet abandoned).