KÖZVÉLEMÉNY - CCNP vizsga értéke

 ( eyez00 | 2011. április 4., hétfő - 21:30 )

Sziasztok!

Szeretnék egy röpke közvéleménykutatást tartani a CCNP vizsga hazai értékéről.

Kérem, hogy bátran mondja el a tapasztalatait, aki ilyennel rendelkezik!

Mennyire lehet vele jól elhelyzkedni?
Milyen cégek értékelik?
Mennyire értékelik? (akár számszerűen)
Egyáltalán, mennyire nehéz megszerezni?
Akinek van, mennyi idő alat sikerült felkészülni rá?

(PS: a követelményekkel tisztában vagyok, tudom, hogy milyen vizsgákat kell letenni és mi az anyag)

Köszi!

e0

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

guglizz, tanulj autódidakta módon inkább, így ha tényleg jó vagy, elérheted azt, amit akarsz.

tananyag, eszköz, lelkesedés, idő van. csak a tapasztalatokra lennék kíváncsi.

--
e0:deb

Vannak cegek, ahol szamit a papir.
Vannak cegek, ahol nem.
Mindkettore talalsz - akar itt a hupon is - rengeteg peldat. Meg orszagra sem lehet egyertelmuen mondani, hogy hogy szamit, es ahol igen, ott mennyit er.

--
Auto correct can go straight to He'll.

Én a régi rendszerben szereztem meg, a 2007-es vizsgapályán (BCMSN, BSCI, ISCW, ONT). Kb. 1 évet szántam rá, elég aktív felkészüléssel, úgy hogy egy jó részével nem foglalkoztam addig, főleg nem napi szinten (pl. advanced routing témák). Az új tananyagokat is nézegettem, sokkal jobbnak tűnnek, a vizsgák meg a kollégáim szerint sokkal de sokkal nehezebbek...

és mennyire vetted eddig hasznát?
elégedett vagy a munkáddal/kihívással/fizuval?

--
e0:deb

Tudom hasznosítani az akkor tanultakat. Kihívásból van elég, pénzből sosincs :)))
Speciális eset vagyok, de mint vállalkozó sajna azt látom, hogy a munkák nagy részénél nem fontos szempont a képesített szakember. A KKV-knál azt sem tudják mik ezek a rövidítések, annál feljebb pedig "más szempontok" szerint hoznak döntést.

mennyire kapnak utána azok, akik tudják, hogy mit jelent/milyen tudást takar?

--
e0:deb

Szeretik. Persze előtte mindig meg kell küzdeni az előítéletekkel. Aki tudja mit jelent egy ilyen papír, az tisztában van azzal is, hogy hatalmas piaca van a "vizsgázási" iparágnak, így sok olyan szakember van, akinek csak a papírja van meg, és a felkészültsége nulla. Kezdve a mindenféle középiskolában kiosztott "CCNA" papíroktól (amik ugye Prometric/Vue vizsga hiányában valójában nem jelentenek CCNA minősítést, bár erről általában a delikvenseknek sincs fogalmuk), a papír-CCNP-kkel bezárólag. Ha ezzel megvagy, és gyakorlatilag a minősítés mellé tetted a "tudományodat" akkor hajlandóak megfizetni a munkádat.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek a papír...? Nos, megint oda lyukadunk ki: arra jó, hogy szóbaálljanak veled, hogy kiemelkedj egy kicsit a tömegből. :)

Egy olyanon töröm a fejemet, hogy meló helyett napi 10 órában csak erre készülök.
3 hónap alatt kivitelezhető így a 3 vizsga?
Kb. CCNA szinten vagyok, bár vizsgám még nincs belőle.
Mondjuk lehet, hogy ezt 1-2 héten belül letudom, hogy a kiindulási szint be legyen mérve.

--
e0:deb

A CCNA vizsga értékes tapasztalat, egyáltalán nem olyan egyszerű mint ahogy sokan gondolják.
A havi 1 vizsga számomra teljesíthetetlen lenne, nem beszélve arról hogy amit így bemagolsz az nem biztos hogy hosszú távon használható tudás lesz. Sok külföldi oldal/blog van, ami CCIE felkészülésről szól, naplószerűen. Érdemes tanulni a külföldi kollégák tapasztalataiból, módszereiből, még ha nem is egy súlycsoport a két minősítés.

igazából ki van printelve mindhárom legfrissebb ciscopress-es study guide, szóval csak neki kell állnom.
akkor is sok a havi 1 vizsga, ha főállásban csak ezt tanulom? (értsd: nem dógózom, tanulok helyette)
van továbbá 25U magas cisco torony itthon, amivel tudok játszani

--
e0:deb

Erre én is kíváncsi lennék. Majd feltétlenül jelezz vissza, hogy lássuk mi lett a konklúzió. :)

~ 2-3 hétre saccolom / vizsga, ha mással nem kell foglalkoznom
remélem nem nagyképű a becslés

--
e0:deb

Mondjuk mi a suliba a CCNA tananyagát két félév alatt vettük át és azert foglalkoztunk vele elég intenzíven. Szerintem az az ütemterv amit te felállítottál nem tartható. Hiába van rá időd, hogy egésznap tanulj annyira sok és fontos/részletes az információ, hogy akármennyi időd is legyen egy idő után elfárad az agyad és utánna már nem fogsz fel semmit. Ez ugyanolyan mint amikor valaki leszed egy 6 évados sorozatot és ledarálja 1 hét alatt... Aztán meg 2 hónap múlva nem emlékszik a főszereplő nevére sem... :)

Nem akarlak lebeszélni semmiről, nyilván úgyis úgy fogod csinálni ahogy jól esik, de én a helyedben most még nem egyből a CCNP-n gondolkodnék, hanem előbb arra fókuszálnék, hogy tegyem le a CCNA-t. Mondjuk a három hónap alatt ha becsületesen csinálod, akkor arra fel lehet készülni.

Arra, hogy hova tudsz vele elhelyezkedni, arra kapásból tudok két multit mondani: Lufthansa, ITSH
A fizetés nyílván nő a papír nagyságával. Én egy kezdő CCNA-snek aki beszél németül vagy angolul egy olyan 200-250k nettot gondolok/tartok reálisnak Pesten. Debrecenben meg mondjuk 150-200k az ITSH-nál. Ha mind a két nyelvet beszéled rendesen akkor mondjuk még 50k-t tegyél hozzá. (Bár az ITSH álláspontja elég "érdekes" az informatikusokkal szemben (ebbe most nem szeretnék belemenni))

Köszi a tanácsot!

--
e0:deb

Hali,

Egyetertek az elozo kollega hozzaszolasaval: Eloszor tedd le a CCNA-t teljesitsd aztan gondolkodj csak a CCNP szint elereseben.

Egy konkret pelda: Halozatos kollegam, 7/24-ben ket evig nyomta majd CCNA. Utana fel ev alatt tette le a CCNP-s vizsgakat. 2 havonta egy vizsga. O abban a "szerencses" helyzetben volt hogy minden nap cisco eszkozoket kellett masziroznia. :)

Szoval hajra, a papir nem art, fog ez menni, gurcolj tovabb :))

udv

na ja.
tapasztalatom szerint a vizsga azért elsősorban nem gyakorlati tudást kér számon, hanem jósok lexikálist, ami inkább olvasást/tanulást igényel. szóval reményeim szerinte azért valamennyire kompresszálható lesz időben. (a 2 hét / professional szintű vizsga talán tényleg túl kevés lesz, de majd meglájuk)

--
e0:deb

"Csak" 25u? :-P

subscribe

--------------------------------------------------------------------------
színes

Sziasztok!

Előhoznám a témát így lassan 3 év távlatából érdekelne mennyit változott a helyzet magyarországon. Angliából szeretnék hazaköltözni Budapestre viszont csodálkozva látom, hogy az álláshírdetéseknél szinte sehol nincsen fizetésmegjelölés, és mivel nem mozgok magyar ciscos körökben, így elképzelésem sincsen mennyi lehet jelenleg a reális bérigény otthon. Az angliai fizetésekből pedig szerintem nem lenne érdemes kiindulni, itt teljesen más árszintek vannak.

Jelenleg Cisco CCNA Switching and Routing és CCNP Security érvényes tanúsítványaim vannak, amihez 4 éves gyakorlat is társul, elsősorban ASA, Switching és Wireless tudásom van, utóbbi viszont tanúsítvány nélkül. Valamint mögöttem van 5 évnyi Debian Linux üzemeltetési tapasztalat is alap szolgáltatásokkal (DHCP, LDAP, Radius, Bind, Apache, RRD Tools), illetve kisebb programozási ismeretek (C, TCL, Bash, Perl, PHP)

Mi a vélemény, egy létminimu elérhető ezzel a tudással/tapasztalattal Budapesten? Milyen reális igényeim lehetnek Budapesten?

Előre is köszönöm a válaszokat

Az ott maradás lehetséges alternatíva?

Nekem 10 éves Windows server (14+ Windows desktop) és 8 éves Linux (server, desktop) tapasztalatom van, a te felsorolásodnál kicsit bővebb dolgokkal, mint pl. email, jabber, voip stb. (bár nem tudom mit hagytál ki) és hasonlóan vagyok eleresztve program nyelvekkel is, PHP, Perl, Bash, némi Java, C++, és a webhez elengedhetetlen HTML5, CSS3 páros is megvan. Ezenkívül van még 4+ éves Cisco és 5+ éves IBM xSeries rugdosás a hátam mögött.
Mindezek ellenére, ha jelentkezek valami állásra, akár csak 150-ezres fizetésért is, körbe röhögnek, hogy nincs elég tapasztalatom, mire akarok ennyit?... (bár ezek a tapasztalatok nem cégeknél keletkeztek, hanem magamtól, nem értem miért nem elég)

Szerintem mindenképp sokkal jobban jársz, ha maradsz és megszeded magad ott.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Na ne viccelj, ennél kevesebb tudással még vidéken is többet lehet keresni. Nálad inkább a referenciák hiányát tudom okként elképzelni.

--
trey @ gépház

Próbálkoztam Bp.-en kívül is, ott általában az volt a "kösz, de lekoptatunk valami szöveggel" kifogás, hogy nem érné meg bejárni. Pedig amúgy is elakarok menni Bp-ről... Én is arra tippelek, hogy az a gond, hogy nem cégnél szereztem a tapasztalatot, de ha meg nincs tapasztalat, akkor azért kopjak le. Ennek ellenére ahonnan reagáltak a kérdésre, hogy miért nem, onnan azzal magyarázták, hogy nincs elég tapasztalatom. szóval..

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Családi okok miatt most néhány évig nem, de ha magyarországon nagyon nem lehet fenntartani egy létminimumot, akkor visszajövök, nincs ebből gond.

"(bár ezek a tapasztalatok nem cégeknél keletkeztek, hanem magamtól, nem értem miért nem elég)"

10 ev tapasztalat X-el nem azt jelenti, hogy 10 evvel ezelott telepitettel eloszor X-et, aztan idonkent jatszadoztal vele. Ha 24-25 eves vagy (a nevedbol meg regisztraciod idopontjabol tippelve) es beirod az oneletrajzodba a 10 ev tapasztalatot, nem csodalom, hogy korberohognek.

Szerk: "PHP, Perl, Bash, némi Java, C++, és a webhez elengedhetetlen HTML5, CSS3 páros is megvan."

PHP+HTML5+CSS3-al mar lehetne boldogulni, en a helyedben ezekre osszpontositanek.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

10 éves korom óta saját magam rakom össze a gépeimet, magam telepítem stb. Valójában 14 éves korom óta foglalkozom ismerősök gépeinek rendberugdalásával.(tehát ez már nem magamnak ment) Mellette napi szinten a sajátjaimat is rugdaltam. Nálam főként Windows server 200* futott. Mára ezek már Linuxos gépek lettek. Szóval ott van a hátam mögött az üzemeltetési tapasztalat. A kor csak körítés...

Van valahol megszabva, hogy tapasztalat csak x éves kor felett lehet az embernek? Egyébként. Mi számít tapasztalatnak, ha nem az, hogy telepítem a rendszert, szerelem a hardvert, elrendezem az "ügyfelek" kívánságait, faszságait. Ezzel nem szereztem tapasztalatot? Akkor innentől kezdve minden 18-22 éves munkakezdő is tapasztalatlan, tanulja újra a járást, beszédet, írást, olvasást, mert gyerekként nem lehet tapasztalata! Miezmá?...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Lassan írom: referencia. Az "otthon tutujgattam x+1 féle OS-t hobbiból" tudást adhat, önéletrajzban használható, ellenőrizhető pontot nem. És amíg hozzád hasonló tudással rendelkező, de munkahelyi tapasztalatot/referenciát felmutatni tudó jelentkezők önéletrajzával kell a tiednek versenyezni, addig nehéz dolgod lesz az első körös szűréseknél - ahol csak a leírtak számítanak.

Azt tudom, hogy ez referenciát nem ad. De az említett megkereséseknél a túlvég abba kötött bele, hogy nincs tapasztalat.

Én csak azon rágódom, hogy nem képesek valós tudást ellenőrizni, inkább vesznek valakit fel papírokkal, olyan tudatlansággal, hogy akár károkat is okozhat, míg én itt vagyok valós tudással. Simán lehetne tesztelni az embert, nem ugyanarra a pozícióra többször is keresni embert, de aki menne, elküldik a picsába...
No, de mindegy.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Vannak cégek, akik először letesztelik a tudásod, mégis simán visszadobják a jelentkezésed, ha nem dolgoztál még komolyan az adott munkakörben. Egyszerűen nagy rizikó vagy nem akarnak az emberbe fektetni, úgy vannak vele, hogy majd megteszi más. A papír önmagában semmit nem ér, munkatapasztalat kell, referenciák (egyre többször fordul elő, hogy volt főnököket, munkatársakat kérnek referenciaszemélynek), nyelvtudás, ismerettség és idegrendszer, ami elbírja a több körös interjúztatást :)

"hogy nem képesek valós tudást ellenőrizni, inkább vesznek valakit fel papírokkal, olyan tudatlansággal, hogy akár károkat is okozhat, míg én itt vagyok valós tudással"

Kicsit tobb szakmai alazat illetve annak belatasa, hogy az egyfelhasznalos tapasztalat nem valodi tapasztalat segithet, hogy komolyan vegyenek. A fentiek alapjan meg soha nem uzemeltettel komoly rendszereket, de olyan magabiztossaggal allsz hozza amivel komoly karokat okozhatsz. En ezert nem vennelek fel es nem azert, mert semmit nem er a tudas amit otthon szereztel. Ez persze csak az itteni nehany megnyilvanulasod alapjan, egyebkent lehet, hogy egy interjun nem ez jon le.

-szobi.

Az, hogy egy gépet csapkodok, az lófasz, ezt tudom. Magabiztosság meg kell, mert anélkül azért nem vesznek fel, mert "nem elég magabiztos a tudásában"... Az igaz, hogy egy cseppet kisebb mellényel állok neki egy interjúnak, de magabiztosság ott is van. Az, hogy eleve lehülyéz (persze nem szó szerint) úgy, hogy nem is látott, nem is beszélt velem, az kicsit feltud húzni...

Az meg végképp lényegtelen, hogy pl. a Bindet 1 domainre, vagy 100-ra csinálom, mindenképp ugyanaz a munkafolyamat. Persze 100 esetén már szükség van optimalizálni, szükség lehet valami db alapú backendre stb. De ennek hiányát feltételezni, mert otthon tanultam, nagy hülyeség.

Vagy feltételezni, hogy nem tudnám megállni a helyem egy 50 gépes hálózatban...
Példálózzak az ált. iskolámmal, ahol (igen, csak 13 voltam) besegítettem a gépterem összerakásában, mert akinek feladata lett volna, nem értett hozzá? Oké, csak 25 gép volt, főként ingyen szerzett P1-2 gépekkel, és olcsó switchel, routerrel osztva rájuk net.

Cisco-t itthon tanultam, mert nincs 100+ ezrem CCNA-ra (legutóbb ennyi környékén volt) Viszont a megszerzett (1 felhasználós) tudást tudom alkalmazni az előbb említett 25 gépes hálózatban, ha le kell cserélni az olcsó switcheket, routereket... Persze inaktív jelenleg ez a tudás, úgyhogy lehet ismét elő kéne szednem a Cisco cuccaim összedugni, és kalapálni, ha kiderülne, hogy holnap Cisco-t kell kalapálni egy melóban.

Az amit kiemeltél, pont arra vonatkozott, hogy helyettem egy olyan illetőt vett fel egy cég, akinek valami papirja is volt az elvégzendő feladatról, végül 2 hét után távozott és maga mögött "romokat" hagyott, mert rohadtul nem értett hozzá...

Ezért kérdeztem, hogy mi számít tapasztalatnak, tudásnak. és mi számít "komoly rendszer"-nek?... Mert számomra a sajátom hót komoly, és 1 másodperces leállás sem elfogadható...

Az itteni megnyilvánulásaim mellett, ajánlom a blogom "Tényleg a papír ami számít?..." című bejegyzését, ahol bemutattam egy ismerősöm volt munkahelyén uralkodó káoszt.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ha megteheted, menj először L2-re. Ha ott szereztél referenciát, akkor már könnyebb lesz. Egy CCNA 80e, ha ezzel szeretnél foglalkozni, akkor ennyit érdemes rászánni, mert később sem feltétlen fogja az adott cég támogatni a papírok megszerzését, viszont elvárják tőled, hogy vagy nagyon jó referenciáid vagy képesítésed legyen.

Ezek a "méretek", már ami a tapasztalatot illeti, az L2 junior technikusi szintre elegendőek - ha a tudásod ennél több, akkor szerencsés esetben cégen belül lehet esély előrelépésre, ha meg nem, akkor bő egy év után már elkezdhetsz keresgélni, a szükség esetén lecsekkolható céges referencia birtokában.

Valószínű olyan pozíciókra jelentkeztél, amire komolyabb referenciák és komolyabb ellenőrizhető tudás (papírok + gyakorlat) szükséges.

Elsőre (másodikra, harmadikra) jelentkezz junior pozíciókba (akkor is, ha nem érzed elég kihívásnak a leírás alapján - meg fogsz lepődni), és dolgozz ott egy ideig - lehetőleg ne pár hétig-hónapig, mert az nem veszi ki magát túl jó, ha 2 év alatt 5 munkahelyet írsz fel referenciának. Egy multinál próbálkozz valamelyik alsó posztra. Ott bele tudsz rázódni a vállalati szintű dolgokba és referenciának is kiváló lesz a későbbiekben. Közben minden lehetőséget használj ki új dolgok gyakorlati megismerésére, és - ha lehetséges - ezekről papírok szerzésére.

Itt mindannyian voltunk fiatalok és mindannyian szembesültünk ezzel. Az ember azt gondolja, hogy mindent tud, ami kellhet, de ezt mások nem hiszik el.
Most pont olyan vagy, mint a fél éves jogsis: már nem izgulsz menet közben, ezért úgy érzed, bármilyen szituáció jöhet, meg tudod oldani. Sajnos ez nem így van.

Jó informatikus majd akkor leszel, mikor rájössz (sok év múlva), hogy bármekkora tudással is rendelkezel, az mennyire kevés az "mindenhez" képest...

A nagy magyar valóság az, hogy a cégek jó nagy része nem specialistákat akar, hanem olyan embereket, aki ért

- az összes mobil, desktop, szerver operációs rendszerhez
- a Windows Server-hez, Exchange-hez, MS SQL szerverhez, SharePoint-hoz, AD-hez és társaihoz
- az összes enterprise és nem enterprise Linuxhoz (legyen ez meg neked a Debian-nal)
- LAMP-hoz, Tomcat-hez, DB2-höz, PgSQL-hez, Oracle-höz
- penge hálózatban (neked ennek egy kicsi, vendorspecifikus része megvan)
- építeni is tud hálózatot (optikát szerel, kábelt cibál, falat dönt)
- ha kell, alapszinten belenyúl valami kódba (legyen meg ez is neked)
- jó hardverből (blade, szerver stb. csavarozás)
- kajak vágja a főbb virtualizációs megoldásokat (VMware, Hyper-V és társai)
- ért a storage hálózatokhoz (iSCSI, FC, FCoE)
- vágja a nagyobb gyártók mentőtermékeit (CA, Tivoli és társai)
- emellett, ha kell teherautót is hajlandó rakni, rack szervert cipelni,
- flexelni és nem baj, ha tud hegeszteni is

- alap a legalább szakmai angol nyelvtudás (ezt biztosan tudod, hiszen a vizsgák is angolul zajlanak)
- alap szokott lenni a minimum "B" jogsi, de az sem baj, ha tudsz targoncázni, helikoptert vezetni

Az pedig szerencsefia, aki megteheti, hogy csak ezek közül csak egy témára és annak is mondjuk csak egy gyártóspecifikus részére koncentrál és nem kell mást csinálnia.

Természetesen felmerül, hogy akinek ennyi mindenhez kell értenie, az tud-e mindenhez jól érteni. Valószínűleg nem. Valószínűleg egy specialista a saját területén komoly mértékben lepipálja. Viszont specialistaként sokkal nehezebb dolgod lesz.

Kicsit a topiknyitó posthoz is kapcsolódnék. A vendorvizsgák lófaszt sem érnek önmagukban, ha nincs mellette valós tudás. Céghez bekerüléskor előny lehet, bértárgyalásnál jól jön a papír. Azonban a papír ereje csak egészen addig tart, amíg be nem bizonyosodik a gyakorlatban, hogy valóban értesz is hozzá, vagy csak bemagoltad, braindump-ból végigtoltad a vizsgákat.

Nagy égés tud lenni a kollégák előtt, ha valaki nagy mellénnyel lobogtatja a papírjait, de az első alkalommal már kiderül róla, hogy fingja sincs az egészről.

--
trey @ gépház

Igen ez átjött, ahogy olvasgattam az álláshirdetéseket, és nagyon szomorúnak tartom, mert ezek olyan elvárások így együtt, amelyek súrolják az emberi teljesítőképesség határait, és akkor van aki szeretne barátnőt illetve családot is mellette… :S

Az általam felsorolt tapasztalattal, ill tanúsítványokkal mégis mi az amit Budapesten reális kérés egy bértárgyaláson?

Sajnos nem tudom, mert én Győrben élek, de ha tippelnem kéne és sikerülne elhelyezkedned egy multihoz (ahol simán lehetnek specialisták), ahol a tudásodra van 100%-ban igény, én azt hiszem, hogy 450-600 nettó simán kinéz. Viszont én csak hallomások alapján tippelek.

--
trey @ gépház

Nagyjából meg tudom erősíteni ezt, néhány kiegészítéssel:

- nemcsak multinál
- nemcsak specialistaként

érhető el ilyen fizetés, viszont hosszabb távon

- csak tényleg hozzáértőeknek
- és kompromisszumok kötésével

tartható is meg.

Mondok egy nagyon kiélezett példát. Egy csomó ember szokott arra hivatkozni, hogy "nincs ideje" új dolgokat megtanulni. Pedig de, van sok ideje, csak a preferenciái szerint ezt nem tanulásra, hanem másra (pl. családra, hobbira stb.) fordítja. Elméletileg megtehetné, hogy tanul, de a gyakorlatban nem teszi. Félreértés ne essék, ez szerintem nem elítélendő, és úgy gondolom, hogy a családdal való foglalkozás előrébb van, mint a munkáltató érdekében végzett tanulás - de a munkáltatók részéről az a teljesen logikus lépés, ha megpróbálják megtalálni azokat az embereket, akiknek a preferenciasorrendjében a tanulás van elől és a család hátul.

Ezt is hivatásként kell felfogni és szeretni. Akkor jutni fog rá idő, de ha nem szereti és nem így tekint rá az ember, akkor elfog veszni.

Városi szinten dobjuk a netet mindenfele, van itt mikros teknolodzsi, optika, ezt hegesztjük majd belőjjük switchen is, vlanok, monitorozás, sima helpdesk/rendszergazdai teendők ha arról van szó stb stb. Amint van egy kis üresjárat próbálok tanulni és fejlődni mert ez elengedhetlen hozzá. Főleg, hogy a kollégákat is néha tanítani kell erre-arra. Pont amiatt,hogy van aki "nem mai gyerek" vagy éppen családos stb

És ezért hoztál fel egy fél éves topikot?

Igazából CCNP doksit kerestem és a gugli kidobta ezt a topikot. Végigolvastam majd ez a gondolat jutott eszembe, remélem megbocsájtod ezt nekem.

+1

+1

Annyi kiegészítéssel, hogy
- legyen mindig elérhető, mozgósítható (akár munkaidőn kívül, éjszaka, hétvégén, ünnepnapon),
- ne akarjon túlórapénzt, kiküldetési pénzt, emelést évente, stb.
- a fent felsoroltak közül minél többről érvényes papírja is legyen,
- 30-40 közötti életkor, mert akkor már nem kezdő, de még jó erőben van (alatta "nincs elég tapasztalat", felette "rugalmatlan"),
- amikor véletlenül nem dolgozik, akkor képezze magát (szabadidőben, saját költségre), mert ez még nem elég, fejlődni kell.

Szerintem rémesen unalmas dolog csak valami konkrét, specifikus dologgal foglalkozni minden nap, és úgy gondolom, hogy nem egyértelmű, hogy a generalisták vagy a specialisták az előnyösebbek egy cégnek. De az kétségtelen, hogy ma, Magyarországon az a helyzet, amit írsz...

A kérdés az, hogy mit szeretnél csinálni. Ha csak pénzt keresni, akkor SSC-nél egy sima CCNA-es szint szerintem olyan bruttó 350-370e BP-n, de van, ahol kifizetik a 450e-t is, ha van már tapasztalatod, vagy úgy csinálsz, mintha lenne. Tudom, hogy a tudáshoz és más pozíciókhoz képest sok, de ez van. A CCNP Security már egy másik kategória, főleg, ha van szakmai tapasztalatod. Voltam pár hónapja egy multinál, akiknek nagyon kellett volna L3-as ember, aki folyékonyan tud angolul. Én L2-re jelentkeztem náluk, de az - mint kiderült - meg már ki van szervezve az Óperenciás tengeren túlra, úgyhogy ha érdekel a dolog, dobj egy emailt és elmesélem a tapasztalataimat, nekik most nagyon kéne ember, úgyhogy akár rögtön kezdhetsz is náluk :)

Különben pedig nekem is az a tapasztalatom, amit Trey írt. Rengeteg mindent szeretnének egy embertől, természetesen annyi fizetésért, ami még Helpdesken sem számít soknak. Néha komolyan nem értem, mi alapján lövik be a kereseteket.

na de bruttó vagy nettó?
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Mi bruttó vagy nettó? A bruttó 350-370e?

ja, bocs. nem olvastam a bruttó szót a 350-370nél.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

350-370 CCNA-val? Esetleg 450? Hol van ez a földi menyország?

Mondanám, hogy ott, ahol a menyek élnek, távol az anyóstól.

Diplomával, aktív, tárgyalóképes nyelvtudással, szakmai bizonyítvánnyal kifizetik a 230 ezret vagy akár többet is, durva mi?
Mondjuk, hogy egy SSC mennyire mennyország, most ne menjünk bele, van, akinek biztosan az. Legutóbb az egyik SSC-nek lepkehálóval kellett összeszedni az embereket, akiknek volt valamicske, CCNA szintű tudása és tárgyalóképes angol nyelvtudása. Lehet, hogy meglepő, de kevés olyan ember van itthon, aki tárgyalóképesen beszél legalább angolul, szakmailag sem totál zéró (esetleg nem sajnálta a 80 ezret a certre), bevállalja a műszakozást és mindezt egy SSC-ben képzeli el.

Baratomnak r&s CCNP es wifi CCNA + instruktorija volt. 150e netto Bp. Ment is kulfoldre, amint tudott.

Ja es info BSc, tehat nem valami kozepbol jott.

Jelenleg is hiv kulfoldre, hogy felvenne a ceghez. Kb 10-15x keresnem az itthoni fizunak.

na ne viccelj, netto 150et ccna nekul is lehet keresni newbie-kent, persze ha van fogalmad a dolgokrol. ha ccnp-vel kapsz ennyit, akkor menj masik ceghez.

+1

annyit tennék hozzá, h soxor az ember a papírral csak eszköz, hogy a cég, ahova tartozik az kapjon ilyenolyan certeket + árengedményt bizonyos termékek árából. Szóval az, h van-e mögötte tudás, az tök másodlagos. olyat is hallottam már, hogy egy cégnél valaki levizsgázik mások helyett is, hogy meglegyen a kvóta.
Ezek tükrében én feleslegesnek tartom az önerőből való vizsgázgatást.

Minden általánosításból hibás következtetés vonható le. :)

Helyes. Ameddig így gondolkodnak az emberek, lesz munkám.

Jól látod, ez teljesen így van. Sőt olyanról is hallottam, hogy egy cégnek kellett x darab minősítés a X vendor partneri státuszához, de nem volt annyi emberük, ezért papíron "igazolt" (értsd: szerepelt a bérlistán) ilyen embert. Ez az ember sosem dolgozott a cégnél, talán azt sem tudta, hogy hol van. De, hát nem is ez volt a lényeg.

--
trey @ gépház