Facebook graceful block

Sziasztok!

Olyan feladat volna előttem, hogy a Facebookot kellene graceful módon blokkolni. Az lenne a cél, hogy bizonyos funkciókat (fénykép feltöltés, videónézés, platform appok, chat) ne lehessen elérni, ellenben az oldal többi része (üzenetküldés, fal) működjön. Jelenleg egyetlen működő megoldásnak az tűnt, hogy redirectelünk a mobil sitera (m.facebook.com).

Kérdéseim:

  • Tudtok-e ennél jobb megoldást?
  • Az Android app milyen címet használ képfeltöltésre?

Köszi

Hozzászólások

Mondanám, hogy írj egy FF extension-t, s blokkold az adott div-eket, stb., de mivel FF extension telepítése a munkaállomásokon elvileg nem rendszergazdai privilégium, így simán le is kapcsolja a user.
Mobil site-os redirect meg hát elég fapad eredményt hoz.

Ha jól emlékszem, be lehet állítani, hogy a Facebook automatikusan e-mailt küldjön a beérkező üzenetekről és egy válasz e-mailben lehessen ezekre válaszolni. Ugyanígy megoldható, hogy az üzenőfalra dobott infókról küldjön mélt. (A saját falra is lehet e-mailben üzenni.)
Tehát ha a júzerek mindezt beállítják és megszokják, akár en bloc le is lehet tiltani. (Persze én nem vagyok híve semmiféle tiltásnak.)

Ez nem probléma, mert megemeli annyira a korlátot, hogy ne legyen érdekes használni.

Konkrétan egy középiskoláról van szó és az órán való Facebookozást szeretnénk némileg visszaszorítani. Meg lettek fenyegetve, hogy ha nem szűnik meg, akkor megyünk vissza a kőkorszakba és csak a tanároknak lesz WIFI hozzáférésük.

user/pass authentikáció van wifire, vagy csak szimplán dhcp/mac?
Ha az utóbbi, jó esély lenne esetemben arra, hogy elküldjem a drága tanárt melegebb éghajlatra csak azért, mert a táska mélyén rejtőző telefon éppen letölti az e-maileket és ezért önkényesen felmászik wifire.

Már bocs, de cége válogatja. Ha a dolgozók nem kizárólag órabérben dolgoznak, hanem egyéb teljesítménybeli követelményeik vannak, akkor miért baj, ha a törvény és munkaszerződés által előírt szüneteikben Facebookoznak? Miért baj, ha a supportosok facebookoznak, amikor senki se hívja őket, és egyéb tevékenység sem akad.

Szóval szerintem ez nagyrészt attól függ, hogy van-e olyan objektív szigorú teljesítmény-mérce, amivel meg tudod állapítani, hogy elvégzi-e a munkáját vagy sem. Ha igen, akkor tökmindegy, hogy _látszólag_ dolgozik-e. Ez egy teljesen begyöpösödött hozzáállás, hogy ha valaki előtt word van megnyitva, akkor az aktív munka, ha facebook, akkor az napot lop. A teljes tiltás, és az az érzés, hogy órákig készenlétben kell állnod (pl supportos esti időszak), és közben semmi értelmeset nem csinálhatsz rossz közérzetet teremt, és még a munkamorált is ronthatja.

Az meg, hogy fizessen a sávszélességért: sok profitorientált cég ingyen kávét, üdítőt biztosít, munkához közvetlenül felesleges tartozékokat (pihenőszoba, növények, babzsákfotel, játékok, lásd Google) vásárol. A dolgozóknak átadott sávszélesség is ilyen. És persze a dolgozók vissza is élhetnek vele, de nem látom be, hogy a teljes tiltás hol növelné a dolgozók munkakedvét, motivációját.

Konkrétan iskolában egy tanórák alatti blokknak lenne értelme. Az órák és szünetek ideje pontosan előírt, talán technikailag is megoldható, hogy 8:00-8:45, 9:00-9:45... időszakokban az egész le legyen tiltva. A tanároknak meg lehet külön AP-t a tanáriba. Vagy egyszerűen megértetni a diákokkal, hogy bunkóság tanórán egyéb eszközzel kommunikálni, és a teljes wifi ugrani fog, ha ezt nem értik meg. Ez nem biztos, hogy rendszergazdai feladat, inkább alapvető viselkedéskultúra.

A két AP tényleg jó lenne, de szegény az eklézsia, maga harangozik a pap. :) Arról nem beszélve, hogy nem a látszat kedvéért lett felszerelve a wifi, hanem azért, hogy használják. Vannak olyan tanárok, akik egészen jól tudnak élni ezekkel az eszközökkel és a diákokat is tudják motiválni.

+1

Nem tudom, mi hasznosat művelhet egy diák iskolaidőben a Facebook-on.

Nagyobbik fiam osztályában agyzsibbasztásra, pletykálkodásra meg baromságokra használja a fél osztály a FB-ot infó órán. Ki is van akadva a fiam is, hogy a fél osztály fészbúkol, a magyarázatra nem figyelnek, aztán visszakérdeznek, hogy nem értik, és ha a tanár elmagyarázza újra, akkor meg a normális diákok unják halálra magukat.

Nem ez a cél, ha nagyon akarjuk, akkor a webes autentikáció alapján szét tudjuk tűzfalazni a felhasználókat. Az a cél, hogy a Facebook redukált funkcionalitással legyen elérhető - részben nevelési célzattal.

Jelenleg egyébként a mobil site egész jól teljesíti az elvárásokat, csak az Androidos appot és kéne még korlátozni.

Csak tippelek: az apps.facebook.com és az fbcdn.net blokkolása mennyit vesz el, mennyit hagy meg?
A képek és a videók spec. mind a CDN-ről jönnek, de vajon az üzenőfal és az üzenetek is?

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Az apps.facebook.com már régebben le volt tiltva, most blokkoltuk a videos.ak.fbcdn.com-ot is. Az egész fbcdn-t azért nem szeretnénk, mert onnan jönnek pl. a profilképek is.

Most úgy néz ki, hogy a Facebook lekérdezések száma kb. a tizedére esett vissza, a maradék magával nem bíró userrel majd WIFI belépési logok alapján elbeszélgetünk.

Aki annyira akar úgyis tud bármiféle tiltás korlátozás után is facebook-ot használni. Pl mivan azzal akinek okos telefonja van mobil nettel?

...van is hat hiba két mondatodban. Biztos mobiloztál a nyelvtanórán tanulás helyett:)

Viccen kívül: ez itt fent mind tüneti kezelés. Nem a technikai csűrés-csavarás lenne a megoldás, hanem a tanulóifjúság megregulázása. Nem szenvednék ennyit a szűréssel, hanem igenis, ha nem értik meg, hogy óra nem a facebook-ról szól, akkor wifi nyista. Ez nem kőkorszaki módszer, hanem hatékony módszer. Sarkos, de hatékony.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Tüneti kezelésről beszélsz, és regulázásról. Az megvan, hogy a kettő ugyan az? Nem lehet, hogy motiváció hiánya miatt állnak neki facebook-ozni? Szerinted ha pofánverek valakit rögtön azért fog figyelni rám, mert megérti, hogy neki az hasznos? Ne állj meg félúton.

Hatékonyság vs. regulázásról azért megnézhetnéd, hogy az a generáció, aki így lett nevelve, mire volt képes. Nem sokkal többre, mint hogy megszülte azt a generációt, aki most facebook-ozik.

Én támogatom a letiltást, viszont tudni kell hozzá, hogy valójában csak rövid időablakot ad arra, hogy megint sikerüljön visszaszerezni a figyelmet. Ha emellett nem tesznek semmit, akkor vakuljparaszt megoldás, ha tesznek mást is, akkor lehetőség.

http://zuzzmoe.com

Ezzel egyetértek, odáig, hogy van, akit lehet motiválni, és van, akit egyszerűen nem, mert olyan. Csak manapság az a divat, hogy az olyanhoz igazítják az összes többit. Nem működik.

Másfelől: tudom, hogy az összes generáció azzal jön, hogy "bezzeg az én időmben", de azért a mostani 12-13-14 évesek valóban a béka segge alatt vannak a húsz-harminc évvel ezelőtti 12-1314 évesekhez képest. A tükörből mobilos fényképezésen és afacebookon egymás seggének nyalásán (még a bányarémet is egekig dícsérik, csak mert sikerült egy képet feltölteni magáról) kívül nem sok mindenhez konyítanak. Még szomorúbb, hogy erre még büszkék is.
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Egyik részről igazad van, a másik részről ugye az életre nevelünk. Ott sem fog mindig melletted állni valaki nádpálcával, hogy ne élj vissza a lehetőségeiddel, mert megjárod. Az ifjúságot arra kellene okítani, hogy van Facebook, amíg tudsz vele élni és nem visszaélni, addig lehet.

rohadekok a mai kozepsulisok, sajna ez az igazsag .. igazan nem ertem miert nem lehet egyszeruen zavarni a mobilt sulin belul, valszeg nem olcso mutatvany, de meghozna a gyumolcset eleg hamar ... es ezek a majmok fognak "gondoskodni" rolunk nyugger (aki megeli) eveink alatt? muter kozepsuliban tanit, tudnek meselni ... wifi suliban meg luxus kategoria, csak tanaroknak/oktatoknak, diaknak felejtos ... azert a hulyesegnek is van hatara asszem.

Az a baj, hogy az életben is így viselkednek egyesek. Hallottam olyan nagyvállalatokról, ahol a munkavállalók legfőbb feladatuknak tekintik a megfelelő kávémennyiség eljuttatását a főzőből a WC-be. Talán rá kellene nevelni a fiatalokat, hogy élni és nem visszaélni kell a lehetőséggekkel.

A wifinek vannak ott konkrét jó hatásai, pl vannak kifejezetten laptopokkal tartott órák és senki szájából nem hallottam még, hogy haszontalan lenne.

Gondoljatok csak bele, lehet a net lassabb, de a munkavegzes hatekonyabb lehet, ha a droid mondjuk 10 percet facebookozik, es utana ujult erovel dolgozik nem az van, hogy muszaj dolgozni, hanem ha ugy gondolja 10 perc pihi es utana dolgozik. Persze ez az iskolakban nem elnezheto, mert 10 perc alatt siman lemarad, de egy munkahelyen szerintem, ha a DROID megfeleloen vegzi a munkajat beleferhet a facebook korlatok nelkul.

--
udv:
blokad

Laikus szemmel nézve így iskola esetén az lenne a legcélravezetőbb, ha bontva lenne 2 SSID-re a hálózat: tanár, és diák. A tanárnak full hozzáférése van, a diáknak pedig egy cronjob folyamatosan változtatja a hozzáférhetőséget: szünetben full hozzáférés, becsengetés és kicsengetés között pedig nyista. Még üzenetküldés se.
A tanári jelszót pedig hetente újrageneráltatni. Tudom, ez folyamatos meló meg nyűg, de magamból kiindulva, ha van csak egy "jó fej" tanár, már első héten hétfőn, a harmadik becsengetésre tudja minden diák a jelszót.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Igen, ez felmerült, sajnos nem megoldható, mert ugyan OpenWRT-s AP-k vannak, de nem olyan WIFI chippel, amik tudnak két SSID-t broadcastolni. Az autentikációs szinten meg lehetne oldani, hogy másik tűzfal szabályok vonatkozzanak rá, de az annyi meló, hogy ha egy mód van rá, akkor nem alkalmaznánk.

Dinamikusan osztott fix IP es tuzfalszabaly? Akkor nem kell allandoan valtoztatgatni, tuzfal oldalon ismert a tanari gepek IP-je, arrol engedni, mindenhonnan mashonnan meg ora kozben tiltani. Annyi overhead van a dolgon, hogy uj gep erkezesekor regelni kell oket a routeren, de gondolom nem napi szinten tiz gepet kaptok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Amennyibe van pénz a projektre, mindenképp valamilyen ips megoldást néznék, ami tartalmaz ilyen szabályokat a facebook esetére.

Tippingpoint doksi

Ezenfelül, ha az egyes funkciók tiltására különböző oldalakon találnak választ. Vagy tényleg szabályozza le a proxy- hogy mettől - meddig nem lehet facebook-ozni.

Milyen iskola ez? Középsulira tippelnék.

Off, de mivel úgy érzem, fun, leírom:
Négy évvel ezelőtt még gimis voltam. Akkoriban még nem volt igazán divat az okostelefon, pláne nem wifis és pláne nem diákoknak, csak néhány informatikuspalántának volt ilyenje. Felvetettük az egybenszámtechtanár-ésrendszergazdánál, hogy mivel rengeteg a lyukasóra, jó lenne wifi, fizetjük, hozzuk a vasat, és a hozzáférést nem adjuk meg senkinek, csak annak, akire ő is rábólint. De nem lett belőle semmi, mert azt mondta, hogy kisüti az agyunkat. :D

Nálunk a komplett Facebookot és a Youtube-ot is tiltják úgy ahogy van, még a Google-be se ütheted be és az olyan url-eket is blokkolják, amelyekben ezen szavak valamelyike szerepel. A Youtube pár hónapja még ment. Egyébként nem csak ez a két kifejezés ilyen. A Proxy-t is tiltják. Viszont meg lehet kerülni vpn-el. Azt sehogy nem tiltják.
Cisco hálózati eszközök vannak, hogy pontosan milyen azt nem tudom, de szerintem vpn-el bármit meg lehet kerülni.
Nem tudom mennyire megoldható a VPN tiltása, de ha azt akarjátok, hogy biztosan ne használhassák a tanulók a topikban leírt funkciókat, akkor javasolt.