Pinebook Pro első tapasztalatok

Annak ellenére, hogy az Ars Technica júniusi cikkjében is megénekelték, hogy nagyobb eséllyel lehet kifogni mostanában selejtes példányt (kornavírus => utazási korlátozások => megváltozott minőségellenőrzési metódus), "mi baj lehet?"-alapon pár nap gúglizás után megrendeltem egy Pinebook Pro laptopot június 28-án. Tegnap, azaz július 15-én hozta meg a DHL, rögtön el is kezdtem belakni, tesztelgetni; és mivel látszólag nincs sok infó még erről a vasról a HUP-on, arra gondoltam, hogy megírom az első tapasztalataimat róla.

Akinek nem ugrik be hirtelen az eszköz: a PINE64 által gyártott ARM64 alapú 14"-os 4GB RAM-os 1080p kijelzős laptopról van szó, amit állításuk szerint haszon nélkül, meglehetősen baráti $200-os áron értékesít a gyártó. Erre jött rá egy $39-os DHL szállítási költség, plusz én még rendeltem hozzá egy $7-os M.2/NGFF NVMe adaptert mivel véletlenül pont van egy 128GB-s NVMe SSD a fiókban, ami reményeim szerint kiváló lesz arra, hogy megtriplázzam a laptop saját 64GB-s eMMC tárhelyét. Így összesen $246 (79 744 HUF) ledellázására volt szükség a checkout során. Pár napja erre jött még rá további 100 HUF vám, 5 990 HUF DHL szolgáltatási díj (amely "a DHL által adott biztosíték nyújtáshoz kapcsolódik, mely a NAV által kiszabott közteher garanciájaként szolgál") és 21 969 HUF magyarisztáni ÁFA. Így a teljes végösszeg 107 803 HUF-ra jött ki.

A laptop termékoldalán írják is, hogy előfordulhat 2-3 halott/beégett pixel és aki emiatt rögtön verné az asztalt, az inkább ne is vegye meg. Az enyémen egy ilyen pixelt vettem észre, egyáltalán nem zavaró és fel sem tűnik általában. A ház kellemes tapintású, de a külső rész vonzza az ujjlenyomatokat mint az állat. A billentyűzet és a top case leginkább egy olcsó Lenovo G50-re emlékeztet, kopogós műanyag, de tolerálható. A touchpadról egyelőre nem feszegettem le a védőfóliát (állítólag durván odaragasztották az apacsok), de így is vállalható minőségű, bár én szinte mindig külső egeret használok laptopokon.

Első bekapcsoláskor a hivatalos Manjaro ARM telepítője köszöntött, gyors user kreáció, időzóna, nyelvválasztás, aztán bent is voltam a desktopon. Mivel az elsődleges laptopomon már hónapok óta KDE Neon-t használok, így egyből kézre állt az alapértelmezett KDE felület, viszonylag gyorsan sikerült olyanra belőnöm, ahogy én szeretem, ami leginkább a 125%-os scalinget, a nagyobb tálcát, a kiherélt launcher menüt és a Windows alatt megszokott globális billentyűzetkombinációkat takarja. A billentyűzetkiosztást a System Settings > Keyboard Settings alatt állítottam magyarra, ami viszont nem élte túl a reboot-ot, de aztán a System Settings > Input Devices > Layouts alatt belőve már sikerült foganatosítani. Az ISO kiosztású billentyűzet egyébként kicsit gagyi hatású érintésre, de funkcionálisan teljesen jó, lehet rajta rendesen gépelni. Egyedül azt kellett megszoknom, hogy az ALT+F4 kombónál picit jobbra nyúljak, mert eleinte rendszeresen ALT+F3 jött össze. Az önálló Delete gomb is hiányzik picit, de volt már nekem Macbookom is, mégse őrültem meg. Teljesen.

A gép icipicit "fejnehéz", ami asztalon egyáltalán nem gond, ölbe véve viszont hajalmos kijelzővel hátrafele bukni kicsit; emellett a bal oldala alul már kellemetlenül melegszik Firefoxos netezés közben, szóval aki Dallas nézés közben szeret e-mailekre válaszolni kanapén ülve laptoppal az ölében (mint én általában), az egy párnát vagy valami ilyesmit tegyen alá. Aktív hűtés ugye nincs a vasban, ami ezért remek, mert totálisan kussban van, viszont a 6 magos ARM proci azért üresjáratban is érzékelhetően langyos, terhelés mellett pedig a fém háznak hála elég jó hőtermeléssel bír - bal oldalt és leginkább alul. Jobb oldalt illetve a touchpad környékén teljesen cool a helyzet; ha valaki keres róla egy szétszedett állapotú képet, az látni is fogja, hogy miért.

Egy 15"-os Dell Inspiron 7577-ről (i7-7700HQ, 32GB RAM, NVMe SSD + HDD) "ültem át" a Pinebook Pro-ra, közepesen béna webdev arc vagyok, aki leginkább böngészőben és egy sokak által lenézett IDE-ben (NetBeans) dolgozik (HTML, CSS, JS, PHP stacken, néha pici J2SE és hobbi szinten Android appfejlesztés is befigyel). Mivel a NetBeans egy Java alapú cucc, ezért gond nélkül be tudtam üzemelni a Pinebook Pro-n is, csak egy OpenJDK 11-t kellett felpattintani a csomagkezelőből (pamac) és a netbeans.apache.org-ról letöltött bináris gond nélkül és teljesen jó tempóban el is indult bármiféle mókolás nélkül. A Firefox azért érezhetően lassabban nyitja az oldalakat a Dellhez képest (uBlock Origint is használok, ami mellesleg alapból fel volt telepítve), de nem kellemetlen a szitu még 10-12 tab esetén sem. ~15 fölött indul fokozatosan a tolerancia haláltábora, főleg ha van köztük Facebook, meg más JS-heavy szörnyezetek.

Telegram kliens szintén lett pamac-ból, KeePass szintén (a Mono-s verzió; de KeePassXC is van, ha valaki azt preferálja jelszótárolásra); az általam rendszeresen használt Dropbox helyett viszont alternatívát kell majd keresnem (valószínűleg Syncthing lesz belőle), mivel az ARM-en előbbi nem létezik.

A wifivel eddig minden oké, 5GHz-es hálózatokhoz is vígan kapcsolódik és 10MByte/sec körüli sebességet stabilan hozott tegnap, a tetejét még nem méregettem. Van egy nem túl márkás Bluetooth fülhallgatóm, gond nélkül sikerült hozzá kapcsolódni és drop nélkül megy az audio lejátszás.

Itt tartok most. Valószínűleg még folytatom az élménybeszámolót pár nap/hét múlva. Ha valakit érdekel valami működéssel kapcsolatos konkrétum, írjon és megnézem/kipróbálom szívesen.

Hozzászólások

Engem ez az 5990HUF-os dij erdekelne emberi nyelvre leforditva. Vagy 3x elolvastam de nem ertem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kezességvállalás és a vámkezelési szolgáltatás díja, amit gondolom a kézbesítőnél fizetsz ki a többi összeggel együtt.

A DHL kezességet vállal azért, hogy az összes közteher (vám, ÁFA, stb..) be lesz fizetve, még akkor is, ha nem tudja kézbesíteni a csomagot vagy az ügyfél nem veszi át.

...úgyis jönnek...

Akkor az annyit tesz, hogy nem kuldik vissza a csomagot a feladonak?
Akkor mi lesz a csomaggal, ha nem vetted at, vissza nem kuldik?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kopizom a DHL e-mailben kiküldött tájékoztatójából a releváns részt:

A DHL Express kapcsolódó szolgáltatásáról:Az 5 990 HUF értékű szolgáltatás a küldemény - szerződés szerinti – háztól-házig való, gyors kiszállítását lehetővé tevő vámjogi rendelkezésekben előírtak teljesítéséhez kapcsolódik. A szolgáltatás eredményeként a szállítmány címzettje minden - az áru kiszállíthatóságára vonatkozó vámjogi szabályozásban előírt – kötelezettség teljesítése alól mentesül. A szolgáltatást gyakorlatilag az alapozza meg, hogy a vonatkozó vámeljárásokban a DHL Express saját nevében tesz indítványt és, hogy az áruk raktárból való kiszállítása saját halasztott vámfizetésre vonatkozó engedélye alapján válik lehetségessé. A szolgáltatást tehát a DHL Express azon vámjogi tevékenysége alapozza meg, amely tevékenység alapvetően hatósági engedély alapján, szigorú pénzügyi és vámjogi feltételek teljesítése mellett végezhető. A DHL Express Magyarország Kft-nek a vámeljárásban megállapított vámteher (vám és/vagy ÁFA) összegének erejéig az áru kiszállíthatósága/kézbesíthetősége érdekében vámbiztosítékot kell nyújtania. Magánszemélyek részére történő import vámkezelés esetén a vámterhet a DHL Express halasztott vámfizetési engedélye alapján fizeti meg a NAV felé. Az engedély felhasználása alapján - küldeményenként - 5 990 HUF kerül számlázásra. A szolgáltatás ÁFA köteles, azonban a vonatkozó jogszabályok értelmében, az import vámlejárással kapcsolatban felmerülő szolgáltatások ÁFA vonzata a vámigazgatási döntés során meghozott határozatban kerül közlésre.

ez beteg:(

 

update:

most olvasom a Pine64 blogjat, es a jovoben az EU-ban lesz warehouse (lengyeleknel), hogy ezt a madness-t vegre megallitsak.

Egyelore pinephone-ra, de utana pinebook pro-t is beraktarozzak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem még az első Pinebook van 14". vékony könnyű táskába dobósnak jó, ha nem akarok "rendes" gépet vinni. Ez még olyan gyenge, hogy "gmailt nem futtatja" böngészőben.

Viszont terminál meg X2Go és RDP remote fejlesztés (ami akkoriban az időm nagy részét kitette) hibátlanul ment rajta. Mindig nézegetem a PRO-t is, de azt se használnám többre.

 

Köszi a leírást, úgy fest egyébként, hogy több benne a kakaó, mint képzeltem.

Manjaro - Android - Smalltalk - Flamenco - OSMC

Én is 50%-ban azért vettem, mert könnyű és vékony, könnyebb hurcolni hátitáskában bringával, mint a töltőjével együtt majd' 3 kilós Dellt. Ezen felül 40% optimizmussal átitatott kíváncsiság és 10% há'me'mé'ne.

Néztem az alap Pinebookot is, de a 2GB RAM miatt azt kiejtettem, mint potenciálisan melóra is alkalmas gépet. "Vékonykliensnek" mondjuk tényleg biztos elég.

A tesztek alapján -minőségi problémák, pixelhibás vagy beégő kijelzők- sokallom érte a majd 110e Ft-ot (ésakkor még nem számoltad, hogy _pont_ volt a fiókban egy SSD-d, ami lehet azért volt, mert ehhez vetted előre :D). Tudom nem erről szól, vettem már én is szerelemből meg kalandvágyból sokmindent, de ez akkor lenne igazán érdekes, ha szállítással megállna kicsivel 200 dollár fölött.
Összehasonlításképpen pár hete vettem használtan 28e Ft-ért egy szinte karcmentes állapotú Thinkpad X230-at, szintén szaladgálós meg lakásban ide-oda dobálós gépnek (SSD meg plusz 4GB RAM nekem is volt a fiókban :). 110-ért már T450-T460-at vagy X260-at lehet venni 8G rammal ssd-vel.

Összehasonlításképpen a Pinebook Pro egy új laptop, aminek a kijelzőjét nem köpködte senki 7-8 évig, ellentétben az x230-val, valamint van benne egy aksi, amiről 8-10-12 órát elmegy, amire talán új korában sem volt képes az x230 :)

Egy ilyen laptop inkább azoknak érdekes akiket érdekel az arm és szernének egy ilyen gépet hackelni.

"aminek a kijelzőjét nem köpködte senki 7-8 évig"
Csak újonnan pixelhibás és beég :) 

"van benne egy aksi, amiről 8-10-12 órát elmegy, amire talán új korában sem volt képes az x230"
Ez igaz, a használt aksival nekem most kb 4 órát megy a 230. Viszont a pine felárából vehetek hozzá 5-6db új aksit. :D De mivel alapvetően másodlagos itthoni gép, bármikor be is dughatom.

Btw nem kötekedni akartam, csak az ár/érték arányra akartam rávilágítani. A gyárilag is elismert minőségi problémák és a szállítás-áfa felárral már nem olyan jó buli, mint amilyennek elsőre hangzik a 200 dollár. Ha valóban annyi lenne, akkor jó lenne.
 

En q csaladot megszortam 100ezer koruli (amikor annyi akciosan a gearbest-en) Chuwee aerobook-okkal es Teclast f7 plus-okkal. Atom jol mukodnek, kicsik, megbizhatoak. (Bar pont most szart be az egyik aksija igy 2 ev utan, igy csak toltorol megy, de ez 5bol-1 aranyban nem rossz, igaz a tobbiek ujabbak szoval meg lehet itt baj)