SSD tesztelés mivel?

Sziasztok!

Van egy ADATA SU650 SSD, amin egy éven belül másodszor kergül meg a Win7. Kitalálja, hogy valami baja van és elkezdi javítgatni magát.
Első alkalommal azt mondta, hogy sikeres volt, ment is egy darabig, de pár hónapja megint rájött a dilihopp.
(klónozva volt egy 160 gigás hdd-ről, egy évig ment is rendesen)

Egy olyan gondolatom támadt, hogy esetleg az SSD lehet problémás és tesztelném, de nem tudom mivel. Az ADATA saját saját eszköze nem támogatja.
Egyáltalán hogyan és mivel lehetne meggyötörni, mint a régi hdd-ket?

Köszönöm!

Hozzászólások

Nem egyszerű, mert SSD-nél inkább az okozhat felejtést, ha sokáig nincs bekapcsolva. Azt meg hogyan teszteled? Nem egyszerűbb egyből venni egy új SSD-t?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

SMART adatokat nézd meg, abból lehet látni.

Általában ar összes "error"- nál jó ha az érték nulla, az unexpected poweroff count 15 általa hozott másik néhány attributum 15-ös értéke az még nem túl nagy hiba. Én nem erőltetném tovább ezt a diszket, de ha van hozzá esetleg új firmware akkor azzal lehet próbálkozni, utána scratch disknek használni.

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo – 15:26

Nekem egy Samsung SSD kezdett el vacakolni pár éve. Utolsó próbálkozásként csináltam rajta egy teljes törlést / resetelést a hozzá adott programmal, és azóta is tökéletesen működik, és hozza a rendes sebességet. (fogalmam sincs, ez miért javította meg)

Windows 7 nem AHCI módban van telepítve különben látná az ADATA saját toolja a meghajtót. Szerintem. Bár láttunk már karón varjút.

Az ssd most nem az eredeti gépben van, egy másik gépbe dugtam be. Ott mutatja ezeket a gyászos eredményeket.

FW-t nem találtam hozzá, a saját tool-ja látja.

Az Adata SU650 egy hírhedten hibás széria, sok hibásodik meg belőle. Pendriver-ról bebootolt Live Linux alatt terminálban nézz meg egy sudo smartctl -a /dev/sd[betűjel] parancsot (általában /dev/sda, de az lsblk paranccsal meg lehet nézni), és nézd meg mutat-e hibát a SMART, ha igen, és még van rá gari, akkor gariztasd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)