locsemege blogja

Jean Asselborn, a tájékozott

Felszólalt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is, aki azt mondta: elhagyja az üléstermet, ha Kovács nem távozik onnan azonnal. [...]
A magyar delegáció válaszul bejelentette, hogy Kovács Zoltán nincs az ülésteremben. Ami igaz is volt, mert már véget ért a meghallgatás.

(forrás)

LOL :D Komoly hely lehet az EU Tanácsa.

5.4.2-es kernel még nem az igazi

Intel N4200-t - i915 - használó pici notebook-omat ma emlékeim szerint négyszer kellett hosszú gombnyomással kikapcsolni. 5.4.2-es kernel, megfagyott a Xorg. Volt, hogy sikerült még konzolra váltanom, ott login, majd az első dolgom egy sync parancs volt. Utána dmesg. A VGA valamelyik részéről azt mondta, hogy hang up. Nem örültem túlzottan. Visszatettem az 5.3.15-ös kernelt, az teljesen stabil.

Azért írtam, hogy akinek i915, vagy efféle VGA-ja, APU-ja van, az maradjon veszteg, jobban jár egyelőre az 5.3.15-ös kernellel. Remélem, észreveszik, s hamar kijavítják a hibát.

Samba share láthatóvá tétele Windows 10-en

Van az a probléma, hogy Windows 10-en nem látszik a linuxos samba share, illetve a host. Úgy értem, működik, csak a NetBios névfeloldás nem akar menni. Utánaolvastam, az a gond, hogy a 4-es Samba-ban még nem implementálták a WSD/LLMNR-t, így önmagában az smb.conf-ban a fejünk tetejére is állhatunk, akkor sem lesz megoldás.

Lenne az a fallback, hogy akkor meséljük el a Windows 10 klienseknek registry-ben, hogy használjanak régi smb 1 protokollt. Ez nekem nem tetszik, mert nem vagyok én rendszergazda, hogy mások gépeit piszkáljam, meg különben is, ami régi, az gyaníthatóan lyukacsos, mint a sajt, nem véletlenül van újabb.

Kernelt fordítok

Mert ilyen kedvem van. Egyszer leállt, mert elfogyott a hely a virtuális gépen. Adtam neki még 10 GB-ot. Most 1.5 GB szabad hely van, s szerintem ez a fordítás sem jut el a végéig. Mennyi szabad tárhely kell manapság egy vacak kernel fordításához? 5.0.2-ről van szó.

Személyiségi jogok - ki, kivel, hol, hányszor, mikor, miért?

A hír ez. Lesz erkölcsrendészet is? Iszlamizálódunk, vagy mi folyik itt?

Fórumbejegyzésnek szántam, de ott szigorúbbak a moderálási alapelvek, noha talán a flame-ben elfért volna.

Az a vitaindító kérdésem, hogy szerintetek ez nem ütközik személyhez fűződő jogokba? Vagy csak én látom úgy, hogy azok a jogok mindig csak akkor léteznek, amikor az égvilágon semmi szükség rájuk? Amikor meg kellene, akkor épp felfüggesztik őket, erre az esetre nem vonatkoznak. Épp, mint a demokrácia. Az is ilyen. Amikor a népakarat szembemegy az elit elvárásaival, akkor átértelmezik a szabályokat. :((

Fedora 29 alfa

Fedorát sokszor már alfa állapotában is lehet upgrade-elni, apróbb hibák szoktak lenni csak. Most viszont nagyon alfa, jelen állapotában senkinek sem ajánlom. (Értelemszerűen a stabil Fedora 28 rendben van, működik jól.)

Frissítést követően megcsináltam a SELinux újracímkézést, indítom a gépet, néhányszor vergődik, amikor a grafikus felület indulna, aztán feladja. Némi nyomozás után a /var/log/lightdm/seat0-greeter.log file-ból kiderült az alábbi:

Miért nem frissült a grub.cfg kernel frissítéskor?

Jó ideje fennállt az a probléma a gépemen, hogy kernel upgrade után a grub.cfg-t manuálisan kellett frissítenem, mert nem frissítette a grubby, noha fel van telepítve. Ma szántam rá időt, debugoltam. A kernel-core csomagban lévő install scriptek egyike hívja a kernel-install nevű scriptet. Ebbe ideiglenesen írtam debugot, hogy lássam, hol jár, mit csinál. Meghívja a /usr/lib/kernel/install.d/20-grub.install plugin-t, szerencsére ez is shell script, így tudtam tovább debugolni.

Innen hívódik a /sbin/new-kernel-pkg amelynek szerencsére van man page-e, még ha nem is túl részletes, valamint -v kapcsolója, amellyel bőbeszédűvé válik. A mondandóját aztán logba írtam, s kiderült, azért nem módosítja a /boot/grub2/grub.cfg file-t, mert a /etc/grub2.cfg-t akarta módosítani. Tehát hiányzik nekem egy symlink ezek szerint.

Szerencsém volt - OpenWrt/LEDE frissítés

Mivel van már ar71xx-re 4.9.106-os kernel, gondoltam, készítek egy image-et. Nekiállok, leáll egy vaskos hibával, azt mondja, nem tudja az mpd-full csomagot beletenni. Hát jó, kiszedem a konfigból.

A csomagneveket szóközökkel szeparálva várja a make paramétere, de az áttekinthetőség kedvéért én newline-nal szeparálok, majd ezt tr paranccsal cserélem szóközre. Jó volna viszont komment, ezt gyorsan bele akartam írni egy sed képében. Persze, hogy elszúrtam, így generált egy teljesen csupasz image-et. Az egy dolog, hogy ezáltal kimaradt belőle az f2fs támogatás, miközben a beléje dugott USB hub-ban van egy f2fs-re formázott pendrive. Nagyobb gond, hogy a shadow-su sem került az image-be.

Mindig van valami...

Amikor már mindent megold az ember, odaszögeli, szigszalaggal betekeri, kicsit amatőr, gány, nem elég általános, de végre működik, akkor valaki kitalálja, hogy lehet ezt ügyesebben, szebben-jobban, én meg ott állok megfürödve, letolt gatyával rémülten.

Most épp ezt tanulmányozhatom.

Van két gép. Az egyik a desktop gépem, ahol valami rejtélyes ok miatt a grubby nem frissíti a grub.cfg bejegyzését. Minden kernel frissítést követően tehetem ezt én manuálisan. Illetve írtam rá scriptet, hogy ez megtörténjék, s a kernel-install nevű szörny majd futtatja a /etc/kernel/install.d/*.install file-okat. Ez a mutatvány működött is, de már elmúlt. :(

Ölég vót!

Egy ismerősömmel szerettem volna beszélni Skype-on. Skype kliensben felhasználónév, jelszót követően életkort is kér. Mi van? Mi köze hozzá? Megadtam 2018. január 1-ét. Ezzel egy átlagos „szír” „menekülttől” túl sokban nem is különböztem. Belépnék végre, erre mondja, hogy mivel fiatalabb vagyok 16 évesnél, szülői megerősítést kér. Jó akkor szülői hozzájárulás webes felületről. Itt e-mail címet vagy telefonszámot kér. Mi köze hozzá újfent? Megkerestem azt a spam mailcímemet, amelyet korábban már megadtam az NSA Microsoftnak. Küld rá biztonsági kódot, hurrá, bent vagyok!

Fedora 28

Ma gondoltam egyet, s upgrade-eltem a számítógépeimen az operációs rendszereket Fedora 27-ről Fedora 28-ra. Igaz, még a béta változat sem jött ki, de ez engem nem szokott zavarni. Néhány függőségi problémát kellett manuálisan feloldanom, utána sikeresen lefutott a frissítés.

Ilyenkor ki szoktam kapcsolni a SELinux-ot, a grub.cfg-ben a kernel paraméterek közé felveszem a selinux=0 értéket. Korábban volt ebből ciklikus reboot, így jobb a békesség. A függőségek feloldását részint a csomag törlésével intéztem, mert nem is kell az már, vagy például Fedora 27-ben lévő audit-libs-python csomagot Fedora 28-ban már audit-libs-python2 csomagnak neveznek. Ezt úgy oldottam meg, hogy letöröltem úgy, hogy ne foglalkozzon a függőségekkel:

rpm -e --nodeps audit-libs-python

Ezt követően már működött a

dnf system-upgrade download --releasever=28

parancs. Utána

dnf system-upgrade reboot

Az audit-libs-python2 csomagot már nem is kellett feltennem, függőségként feltelepítette a dnf. Ezek után lehet frissíteni már Fedora 28-ban, illetve bekapcsolni a SELinux-ot. Működik, épp online rádiót hallgatok róla. :)

awk finomságok már megint

Nem rosszalló a cím, inkább csak arról írok, mibe futottam bele. Két problémába. Nézzük hát őket.

Az int(x) függvény véletlenül sem azt csinálja, amit matematikából tanultunk, hogy egész szám esetén visszaadja x-et, tört esetén pedig a nála kisebb egészet, hanem nulla felé a legközelebbi egészet adja vissza. Így aztán kellett írnom egy függvényt, amelyik x==int(x) esetén visszatér x-szel, x<0 esetén int(x-1)-gyel, minden más esetben int(x)-szel.

A másik probléma érdekesebb. A tömbök asszociatív indexelésűek. Van egy táblázatom mérési eredményekkel 0.05-re kerekítve. Tehát például 2.00, 2.05, 2.10, 2.15, 2.20 és így tovább. Lineáris interpolációt valamint bináris keresést használok, hiszen diszkrét helyeken vannak mérési eredményeim csupán, illetve összetartozó értékpárok. Igen ám, de amikor 0.05-re kerekítek, akkor a fentebbi sor helyett valami ilyesmi fog kijönni: 2, 2.05, 2.1, 2.15, 2.2.

Telepített operációs rendszer költöztetése

Erről valahol írtam már, de szerintem csak hozzászólásban. Van egy picike, 11.6"-os kijelzővel rendelkező Acer notebook-om, s most raktam bele egy 256 GB-os SSD-t - ez kb. 239 GiB valójában. A feladat annyi, hogy HDD-ről SSD-re kellett költöztetni a telepített oprendszert.

Fogtam a backup HDD-met, majd egy Fedora telepítőt boot-oltam - tehát live Linuxot -, s az operációs rendszeremet file-osan a backup HDD-re másoltam rsync -avHASX kapcsolókkal. Arra érdemes figyelni, hogy a Fedora telepítője becsatolja a /dev, /proc, /run, /sys, /tmp filerendszereket is, így én alkönyvtáranként másoltam, ezeket pedig létrehoztam üresen, a /tmp-re pedig tettem sticky bitet.

Fedora 27

Ahogy tőlem többen már megszokhatták, hajlamos vagyok az elsődleges gépemre igen korán, akár még a béta állapot előtt is frissíteni az operációs rendszert. Most is épp ez történt. Írom a tapasztalatokat.

Ez még Fedora 26-ra vonatkozik, hiszen az upgrade ott kezdődik. A dnf-ből kiszedték a --distro-sync és --datadir= kapcsolókat, legalább is a dnf system-upgrade download kontextusban. Alapértelmezett lett a distro-sync, ez szerintem is helyes. Arra úgy emlékszem, van kapcsoló, ha valaki mégsem így szeretné. A --datadir= helyett --destdir vagy --downloaddir használandó, éppen csak elszúrták az implementációt, mert azt mondja, vagy a download kontextusban használható, vagy --downloadonly kapcsolóval. Én az előbbivel használtam, mégis képembe kaptam az üzenetet. Azért nem szeretem a default helyet, mert nekem a /var önálló filerendszer, s régen volt olyan bug, hogy nem csatolta fel a /var-t, letöltötte az anyagot, bezzeg reboot után felcsatolta, kitakarta ezzel a letöltött file-okat, aztán nem tudott frissíteni. Viszont legalább ez a bug már nincs, így működött a default package cache használatával.

Kedvelem az awk-t

Adódott, hogy egy villamos hálózatot kellett számolgatnom mindenféle frekvencián, természetesen szükségem volt komplex aritmetikára. Írtam egy nyúlfarknyi scriptet calc-ban. A calc ismeri a komplex számokat, a műveletek is értelmezve vannak a komplex számok halmazán. Pontosan nem mértem le a scriptem futásidejét, de nagyhából 1 óra és 52 perc volt.

Ugyanezt a scriptet megírtam awk-ban. Az awk nem ismeri a komplex aritmetikát, így a komplex számok szorzását, osztását, a belőlük történő abszolútérték négyzetének illetve abszolútértékének számítását végző függvényeket is megírtam. Az awk script futásideje 1.947 s volt.

xfce4-notes notification

Van egy faék egyszerűségű utility Xfce-re, ez az xfce4-notes nevű, panelre tehető post-it. Annyi az egész, hogy vannak jegyzettömbök, ezeket groups gyűjtőnéven említi a GUI, és egy alkönyvtár a reprezentációja valahol a $HOME/.local/share/notes alatt. Aztán vannak maguk a jegyzetek, ha úgy tetszik, a lapok, ezek sima text file-ok az illető group alkönyvtárán belül.

Az a jó benne, hogy nem kell vacakolni mentéssel, ott van a panelen, a többit ő intézi. Viszont esetleges módosítás után nem azonnal ment, hanem tapasztalatom szerint közel két perccel később, így a jegyzet módosítását követően történő gép leállítás - s itt most nem suspend-et vagy hibernálást értek - adatvesztést okozhat.

Kész vagyunk, mint a házi feladat

Igen, ez a klasszikus idézet jutott eszembe - uristen@menny.hu -, amint ismerősnek keresek PC-hez hangszórót. Semmi komoly, olcsó legyen és szóljon, tehát alig néhány ezer forintos kategória.

Az idézet meg azért jutott eszembe, mert átaludtam valamit. Nevezetesen, hogy feltaláltuk az örökmozgót, csak nekem nem szólt erről senki. Mindenféle PC-s hangszórók vannak, 5000 Ft alatt mindegyik USB portról táplálkozik, s állítólag simán 2 x 3 W, vagy akár összesen 11 W teljesítményt is tudnak ezek. Parasztvakításként odaírják, hogy ez ám RMS (root mean square) teljesítmény, mert a gyanakvó parszt hallott már olyasmit, hogy lehet itt trükközni pillanatnyi csúccsal, meg ilyesmi. Ezt hiányolja a kedves vevő? Akkor írjuk oda azt a 3 betűt, attól jobban veszi a cuccot. Mindez 5 V 500 mA-ből. Nyilván alapvetés a 400 % hatásfok, nem adjuk alább. A nyomorultak sportja vacakolni holmi fúziós reaktorokkal.

Hang átvitele lokális hálózaton

Gondom az volt, hogy a picike notebook hangszórója is picike ennek megfelelő hangminőséggel. Jó volna például megnézni egy videót úgy, hogy az asztali gépre kötött HiFi cuccon szóljon a hang. Mindez Pulseaudio hangszerverrel igen egyszerűen megoldható. Kliensnek nevezem azt a gépet, amelyről a hangot küldöm, s amelyen az alkalmazás fut, ez esetben ez a notebook. Szervernek pedig azt nevezem, amelyiken megszólal majd a hang, tehát amelyre az erősítő és a hangfalak vannak kötve.