locsemege blogja

kernel 5.8.1 - még ne!

Van az 5.8.1-es kernelnek egy új feature-e egy regresszió képében. Elmúlik a bluetooth általa. Tapasztalatom szerint az 5.7.15-ös kernel igen kellemes, jó darab, de az 5.8.1-esre történő frissítés nem jó ötlet. Jeleztem a problémát logokkal együtt a fejlesztőknek, gondolom, előbb-utóbb jó lesz az 5.8-as sorozat is.

5.8.2-ben megoldódott a bluetooth regresszió. Van is a changelogban egy rakás bloetooth-os javítás.

Soha többet GDI nyomtatót!

Ismerősöm kért arra, hogy mivel venne egy multifunkciós lézernyomtató/scannert, segítsek a telepítésben. Három olcsó típust nézett ki, egyik sem ismert szabványosnak mondható nyelvet. A Brothert elvetettem, mert nekem van egy ilyen márkájú nyomtatóm, s nem vagyok vele elégedett. A HP-t is elvetettem a hplip miatt, illetve amiatt, hogy amikor frissül repóból a hplip, törik a működőképesség, a HP oldaláról a bináris felét is frissíteni kell manuálisan. Nyűgös.
 

Fedora 32

Többen talán tudják rólam, hogy Fedora felhasználó vagyok, s azt is, hogy jellemzően nem várom meg egy-egy release hivatalos megjelenését, hanem elébe megyek az eseményeknek, azaz frissítem az operációs rendszert annak megjelenése előtt. Így történt ez most is.

KiCad kurzor mozgatás és a CPU load

Eddig mindig csak érintőlegesen foglalkoztam a KiCad áramkör és PCB tervezővel, a közelmúltban viszont úgy döntöttem, végigcsinálok benne egy picike projectet. Tetszik, hogy intuitív a felülete, nem kellett doksit olvasnom, s így is meg tudtam tervezni az áramkört, utána a PCB-t, majd elő tudtam állítani a gyártáshoz szükséges file-okat.

Jean Asselborn, a tájékozott

Felszólalt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is, aki azt mondta: elhagyja az üléstermet, ha Kovács nem távozik onnan azonnal. [...]
A magyar delegáció válaszul bejelentette, hogy Kovács Zoltán nincs az ülésteremben. Ami igaz is volt, mert már véget ért a meghallgatás.

(forrás)

LOL :D Komoly hely lehet az EU Tanácsa.

5.4.2-es kernel még nem az igazi

Intel N4200-t - i915 - használó pici notebook-omat ma emlékeim szerint négyszer kellett hosszú gombnyomással kikapcsolni. 5.4.2-es kernel, megfagyott a Xorg. Volt, hogy sikerült még konzolra váltanom, ott login, majd az első dolgom egy sync parancs volt. Utána dmesg. A VGA valamelyik részéről azt mondta, hogy hang up. Nem örültem túlzottan. Visszatettem az 5.3.15-ös kernelt, az teljesen stabil.

Azért írtam, hogy akinek i915, vagy efféle VGA-ja, APU-ja van, az maradjon veszteg, jobban jár egyelőre az 5.3.15-ös kernellel. Remélem, észreveszik, s hamar kijavítják a hibát.

Samba share láthatóvá tétele Windows 10-en

Van az a probléma, hogy Windows 10-en nem látszik a linuxos samba share, illetve a host. Úgy értem, működik, csak a NetBios névfeloldás nem akar menni. Utánaolvastam, az a gond, hogy a 4-es Samba-ban még nem implementálták a WSD/LLMNR-t, így önmagában az smb.conf-ban a fejünk tetejére is állhatunk, akkor sem lesz megoldás.

Lenne az a fallback, hogy akkor meséljük el a Windows 10 klienseknek registry-ben, hogy használjanak régi smb 1 protokollt. Ez nekem nem tetszik, mert nem vagyok én rendszergazda, hogy mások gépeit piszkáljam, meg különben is, ami régi, az gyaníthatóan lyukacsos, mint a sajt, nem véletlenül van újabb.

Kernelt fordítok

Mert ilyen kedvem van. Egyszer leállt, mert elfogyott a hely a virtuális gépen. Adtam neki még 10 GB-ot. Most 1.5 GB szabad hely van, s szerintem ez a fordítás sem jut el a végéig. Mennyi szabad tárhely kell manapság egy vacak kernel fordításához? 5.0.2-ről van szó.

Személyiségi jogok - ki, kivel, hol, hányszor, mikor, miért?

A hír ez. Lesz erkölcsrendészet is? Iszlamizálódunk, vagy mi folyik itt?

Fórumbejegyzésnek szántam, de ott szigorúbbak a moderálási alapelvek, noha talán a flame-ben elfért volna.

Az a vitaindító kérdésem, hogy szerintetek ez nem ütközik személyhez fűződő jogokba? Vagy csak én látom úgy, hogy azok a jogok mindig csak akkor léteznek, amikor az égvilágon semmi szükség rájuk? Amikor meg kellene, akkor épp felfüggesztik őket, erre az esetre nem vonatkoznak. Épp, mint a demokrácia. Az is ilyen. Amikor a népakarat szembemegy az elit elvárásaival, akkor átértelmezik a szabályokat. :((

Fedora 29 alfa

Fedorát sokszor már alfa állapotában is lehet upgrade-elni, apróbb hibák szoktak lenni csak. Most viszont nagyon alfa, jelen állapotában senkinek sem ajánlom. (Értelemszerűen a stabil Fedora 28 rendben van, működik jól.)

Frissítést követően megcsináltam a SELinux újracímkézést, indítom a gépet, néhányszor vergődik, amikor a grafikus felület indulna, aztán feladja. Némi nyomozás után a /var/log/lightdm/seat0-greeter.log file-ból kiderült az alábbi:

Miért nem frissült a grub.cfg kernel frissítéskor?

Jó ideje fennállt az a probléma a gépemen, hogy kernel upgrade után a grub.cfg-t manuálisan kellett frissítenem, mert nem frissítette a grubby, noha fel van telepítve. Ma szántam rá időt, debugoltam. A kernel-core csomagban lévő install scriptek egyike hívja a kernel-install nevű scriptet. Ebbe ideiglenesen írtam debugot, hogy lássam, hol jár, mit csinál. Meghívja a /usr/lib/kernel/install.d/20-grub.install plugin-t, szerencsére ez is shell script, így tudtam tovább debugolni.

Innen hívódik a /sbin/new-kernel-pkg amelynek szerencsére van man page-e, még ha nem is túl részletes, valamint -v kapcsolója, amellyel bőbeszédűvé válik. A mondandóját aztán logba írtam, s kiderült, azért nem módosítja a /boot/grub2/grub.cfg file-t, mert a /etc/grub2.cfg-t akarta módosítani. Tehát hiányzik nekem egy symlink ezek szerint.

Szerencsém volt - OpenWrt/LEDE frissítés

Mivel van már ar71xx-re 4.9.106-os kernel, gondoltam, készítek egy image-et. Nekiállok, leáll egy vaskos hibával, azt mondja, nem tudja az mpd-full csomagot beletenni. Hát jó, kiszedem a konfigból.

A csomagneveket szóközökkel szeparálva várja a make paramétere, de az áttekinthetőség kedvéért én newline-nal szeparálok, majd ezt tr paranccsal cserélem szóközre. Jó volna viszont komment, ezt gyorsan bele akartam írni egy sed képében. Persze, hogy elszúrtam, így generált egy teljesen csupasz image-et. Az egy dolog, hogy ezáltal kimaradt belőle az f2fs támogatás, miközben a beléje dugott USB hub-ban van egy f2fs-re formázott pendrive. Nagyobb gond, hogy a shadow-su sem került az image-be.

Mindig van valami...

Amikor már mindent megold az ember, odaszögeli, szigszalaggal betekeri, kicsit amatőr, gány, nem elég általános, de végre működik, akkor valaki kitalálja, hogy lehet ezt ügyesebben, szebben-jobban, én meg ott állok megfürödve, letolt gatyával rémülten.

Most épp ezt tanulmányozhatom.

Van két gép. Az egyik a desktop gépem, ahol valami rejtélyes ok miatt a grubby nem frissíti a grub.cfg bejegyzését. Minden kernel frissítést követően tehetem ezt én manuálisan. Illetve írtam rá scriptet, hogy ez megtörténjék, s a kernel-install nevű szörny majd futtatja a /etc/kernel/install.d/*.install file-okat. Ez a mutatvány működött is, de már elmúlt. :(

Ölég vót!

Egy ismerősömmel szerettem volna beszélni Skype-on. Skype kliensben felhasználónév, jelszót követően életkort is kér. Mi van? Mi köze hozzá? Megadtam 2018. január 1-ét. Ezzel egy átlagos „szír” „menekülttől” túl sokban nem is különböztem. Belépnék végre, erre mondja, hogy mivel fiatalabb vagyok 16 évesnél, szülői megerősítést kér. Jó akkor szülői hozzájárulás webes felületről. Itt e-mail címet vagy telefonszámot kér. Mi köze hozzá újfent? Megkerestem azt a spam mailcímemet, amelyet korábban már megadtam az NSA Microsoftnak. Küld rá biztonsági kódot, hurrá, bent vagyok!

Fedora 28

Ma gondoltam egyet, s upgrade-eltem a számítógépeimen az operációs rendszereket Fedora 27-ről Fedora 28-ra. Igaz, még a béta változat sem jött ki, de ez engem nem szokott zavarni. Néhány függőségi problémát kellett manuálisan feloldanom, utána sikeresen lefutott a frissítés.

Ilyenkor ki szoktam kapcsolni a SELinux-ot, a grub.cfg-ben a kernel paraméterek közé felveszem a selinux=0 értéket. Korábban volt ebből ciklikus reboot, így jobb a békesség. A függőségek feloldását részint a csomag törlésével intéztem, mert nem is kell az már, vagy például Fedora 27-ben lévő audit-libs-python csomagot Fedora 28-ban már audit-libs-python2 csomagnak neveznek. Ezt úgy oldottam meg, hogy letöröltem úgy, hogy ne foglalkozzon a függőségekkel:

rpm -e --nodeps audit-libs-python

Ezt követően már működött a

dnf system-upgrade download --releasever=28

parancs. Utána

dnf system-upgrade reboot

Az audit-libs-python2 csomagot már nem is kellett feltennem, függőségként feltelepítette a dnf. Ezek után lehet frissíteni már Fedora 28-ban, illetve bekapcsolni a SELinux-ot. Működik, épp online rádiót hallgatok róla. :)

awk finomságok már megint

Nem rosszalló a cím, inkább csak arról írok, mibe futottam bele. Két problémába. Nézzük hát őket.

Az int(x) függvény véletlenül sem azt csinálja, amit matematikából tanultunk, hogy egész szám esetén visszaadja x-et, tört esetén pedig a nála kisebb egészet, hanem nulla felé a legközelebbi egészet adja vissza. Így aztán kellett írnom egy függvényt, amelyik x==int(x) esetén visszatér x-szel, x<0 esetén int(x-1)-gyel, minden más esetben int(x)-szel.

A másik probléma érdekesebb. A tömbök asszociatív indexelésűek. Van egy táblázatom mérési eredményekkel 0.05-re kerekítve. Tehát például 2.00, 2.05, 2.10, 2.15, 2.20 és így tovább. Lineáris interpolációt valamint bináris keresést használok, hiszen diszkrét helyeken vannak mérési eredményeim csupán, illetve összetartozó értékpárok. Igen ám, de amikor 0.05-re kerekítek, akkor a fentebbi sor helyett valami ilyesmi fog kijönni: 2, 2.05, 2.1, 2.15, 2.2.