[Frissítve] "Önálló életre kelt az Apple Pay, volt, akitől több mint félmillió forintot vontak le"

Több olvasónk is jelezte: az Apple Pay váratlanul és teljesen indokulatlanul több tranzakciót is végrehajtott. A levonásokról úgy tűnik, hogy Apple tehet.

[...]

Több olvasónk jelezte, hogy valami probléma van az Apple Pay-jel: tömegesen von le pénzeket. Volt olyan olvasónk, akitől kétszer 990, majd még egyszer 1990 forintot vett le a rendszer. Egy másik olvasónk jelezte, hogy egyszer 2390, majd 2990 forinttal terhelték a bankkártyáját.

[...]

Részletek itt és itt.

[Frissítés]

Hozzászólások

Nálam eddig 4 zárolás, összesen 10k. A kártyát ideiglenesen felfüggesztettem. Annyi kiegészítés, nálam nem tranzakciók vannak, hanem “csak” zárolások. 

Olyan jo lenne, ha pl barki leirta volna, hogy mi a kozlemeny :D Vagy csak engem erdekelnek reszletek? :D 

Megkérdezhetem, hogy mi ezen a LOL? Gyűlölöm a reklámokat, nekem megér évi 3k-t, hogy minden eszközömön reklám mentesen tudjak böngészni.
A másik oldalról meg, van egy csapat, akik időt és munkát tesznek abba, hogy elkészítsék az apple cuccokon belül cross-platform szoftverüket, frissen tartják a kódot és az adatbázist. Én is ebből élek, amellett, hogy szeretem amit csinálok szeretek meg is élni belőle, szóval nem várom el az ingyen munkát senkitől.

Abban egyetértünk, hogy a reklámozás sátáni.

Ezt a mobilbank tranzakció history-ban kellene látni? Vagy valami apple/iphone felületen is lehet látni?

A bankomnál meg sem jelenik minden tranzakció rögtön... (és a folyamatban lévő tranzakciók között sem). - van folyamatban reklamációm ezzel kapcsolatban.

Sajnos a tranzakció lista nem egy 100%-os megbízható dolog. Oda vagy bekerül valami rögtön, vagy majd egy hét múlva. (és biztos sokan érintettek itt, mert egy nagyobb bankról van szó)

Érdemes majd ránézni később is, akkor is, ha most valaki nem lát levonást.

A másik, amiből nagyon elegem van: a tranzakció listában egy tételnél miért nem tudja senki kiírni a összeg mellé, a nyitó, és a záró egyenleget?!!! Marha jó, ha valaki bankkártyával vásárol, meg sem jelenik minden tétel rögtön, és nem tudja leellenőrizni sok száz tétel esetén, hogy minden rendben van, vagy nem.  - De ez egy másik kérdés, nem szorosan ide kapcsolódik. De az ellenőrzéshez kellene. - Elvárható lenne a precíz, "realtime" elszámolás.

Nagy bankra gondolj. Nem akarom őket kiírni egy fórumra, nagyon remélem, hogy javítják. Ha egy sablon választ kapok a reklamációmra, akkor viszont biztos, hogy beírom. :)

Csoportos beszedés nem jelent meg, pislogtam, hogy hova tűnt a pénzem. És bosszankodok folyamatosan, hogy a nyitó, és záró egyenleg hiánya miatt (tételenként) ellenőrizhetetlen a listájuk. Nem fogok több száz tételt kiírogatni, és excel táblában számolgatni. Egy másik: A simple parkolás tranzakciókat napokig befoglalás alatt tartják, akkor is, ha pénz járna vissza. Napok múlva meg elfelejtem, hogy is parkoltam, meg egyáltalán leellenőrizni, hogy jól vontak-e le, visszakaptam-e a pénzt.

Egyébként a kérdésedre a válasz: a korábbi bankomat is hasonló miatt hagytam ott, ott konkrétan "végtelen ciklusban" vonogattak tőlem egy összeget egy internetes vásárlás után, nem akarták azonnal felszabadítani a befoglalásokat, meg akart az ügyintéző győzni, hogy két azonos másodpercben történt vásárlás eltérő tranzakció id-vel két különböző vásárlás, és jogos. És ezen felül, miután mindent rendbe szedtek (hosszas vita, és telefonálgatások után) TITOKBAN egy héttel később levonták még egyszer (nem jogosan), és a tranzakció lista nem a valóságot tükrözte. Mindezt úgy, hogy ahogy az eredeti hibát kezelték, éreztem, hogy ez fog következni, és direkt megkértem őket, hogy figyeljenek rá, mert követhetetlen amit csináltak. Emiatt váltottam bankot 1-2 éve, a mostani bankhoz. Ahol szintén gondok vannak a tranzakció listával. Meg ellenőrizni lehetetlen.

Levásárolható lesz kupon formában az arra kijelölt Apple Store-okban.

Mindeközben a Huawei kémtelefonom nem akar se lenyulni, se kemkedni (Huawei accounttal, mentett kártyával). 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Volt rá példa, legutóbb törökországban. Értem, hogy le akarjuk választani a mobiltárca dolgot az alkalmazásbolti (elő)fizetésről, de ez egyáltalán nem feltétlen van szétválasztva, nem előírás.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Elmondod, miert erdekes ez? Mondom a lehetosegeket*:

- Szerinted a szolgaltatast nem hasznalom
- Szerinted a szolgaltatas nem hasznalhato
- Szerinted nincs ilyen szolgaltatas
- Szerinted kamuzok, hogy a Huawei nagysagat bizonyitsam a csúnya es felelotlen Apple -vel szemben
- Vagy csak siman kotozkodhetneked van

:)

*megjelolt resz alahuzando 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerintem benézted, és elkezdtél kérkedni, majd, hogy védd a mundér becsületét egyre mélyebbre süllyedtél.  Szerintem elég lett volna bármelyik pontján a történetnek közölni "benéztem". (nem, nem várom hogy ez bekövetkezik, van már tapasztalatom más témában)

Az Apple hivatalosan is scammer lett ...

Majd kíváncsi leszek, hogy mekkora bírságot kaptak, és mennyire lesz kiteregetve, hogy milyen hiányosságokra derült fény az átfogó vizsgálat során, hogy ez megtörténhetett egyáltalán.

Más céget ezért nagyon meghurcolnának.

Olvasónk értesítette az esetről az OTP-t, ahol azt a választ kapta, hogy „százával hívják őket”, és a bank tájékoztatása szerint az Apple-nél történt probléma.

Ja, PEBKAC ... az Apple részéről ... nehogy kiderüljön, hogy felbaszták őket 🫢

trey @ gépház

Majd amikor az "Apple", a droidos telefonok G.Pay fizetési rendszerét is beterheli.. - (Esetleg így gyűjtenek majd lőszerre a ukránoknak.. A "NATO-kartell" használni fogja, amije csak van. De az is lehet, hogy az oroszok így gyűjtik be, a zárolt orosz vagyon uniós felhasználni tervezett hasznait.)

Mert nem az volt a módi évekkel ezelőtt h. pont amazon v. apple ajándékkártyát kértek a scammerek v. vettek a lopott pénzzel?

Antifraud = adott tranzakció jogos-e vagy sem. Vásárlás helyszíne, időpont, érték, gyakoriság, előzménye a vásárlásnak stb. ezek alapján kellene dönteni. Nem az h. Á, ez apple, akkor ez biztos legit, mennyen csak, meg se nézem h. az elmúlt 5 percben ez már a 10. tranzakció ugyanide ugyanennyi lóvéval, és az elmúlt 1 évben soha nem volt ilyen hasonló ennél a jóembernél.

Ezek mind olyan tranzakciók, amiknél a kereskedő, az összeg, a minden _is_ azonos egy korábbi valid tranzakcióval. Az nincs benne, hogy "ezt legközelebb egy hónap múlva", és az sem, hogy pontosan mit vásárolt, ahogy az sem, hogy ez egyszeri vagy rendszeres... Szóval a fentiek alapján hogy szűrnéd ki ezeket...?

Evone gyere mert baj van! Báncsssák az almát!

Nekem ebben az furcsa, hogy amikor számlákat fizetek mentett vagy G mentett kártyával, majdnem minden esetben kell második faktoron jóváhagynom és sok számlám nincs ilyen összegben, pl telefonszámla 2 számra, stb. 

Mer' a gugli meg a 'zandroid az kényelmetlen, bezzeg az eppöl... :-D Ami biztos, valaki,valahol qrvára elqrt valamit az almás területen... Ilyenkor simán feljelentést kell tenni, mert hatósági megkeresés kapcsán azért kevésbé mismásolhat egy cég, mint amikor a 123456789-edik vásárlója panaszkodik...

Feljelentést? Pl. itthon?

- Béla! Feljelentés érkezett az "eppl" ellen. Tedd le a sört, nyomoznunk kell.

- Epl? Az ki a f@szom? Ült má' nálunk?

- Epl, azaz Alma. Egy csomó pénzt nyúlt le előfizetőktől.

- Mire fizettek elő nála?

- Nem tudom, de a szomszéd kölyök azt mondta, hogy olyanra, ami amúgy máshol ingyen van.

- Ha volt ennyi tudatos hülye, akkor mi itt a gond? ... megtaláltam a renszerben: Eplényi József, azaz "Almás Joe", mert a zöldség-gyümölcs boltjából intézte az ügyleteit... banki csalások, fiktív számlagyár, 4 év Baracskán, 1 hete szabadult. Visszament a boltjába, ami itt van négy sarokkal arrébb.

- Ez gyors volt. Kapjuk el!

- Ma már nem. Már zárva... kérsz egy sört?

- Aggyegyet. Megérdemeljük. Ezt gyorsan megoldottuk, ügy lezárva.

Milyen jó, hogy virtuális webkártya is létezik, ami mögött levő virtuális számla csak akkor van feltöltve, amikor vásárolni szeretnénk valamit, és annyival, amennyi az éppen aktuális vásárlás ellenértéke.

No, egyébként ezért most megérdemlik hogy rommá büntessék őket. Azok után hogy mennyi egyéb csalás volt Revolut és társainál amiket megint csak Apple telefonokkal és kapcsolt kártyával tudtak megcsinálni én most offolom az Apple-t, és asszony egy Samsungot fog kapni, pedig gondolkoztam rajta, de ez így big no no.

Ha egy banki kummantás miatt tudják használni a fizetési rendszerüket akkor az gyártófüggetlen, de ahogy a banki fizetések össze vannak kötve még a tranzakciót kezdeményező bankot se annyira egyszerű megtalálni, tudod garantálni, hogy nem abc sorrendben mennek? Jövőhéten mind 3 dogee telefon magyar tulaját meglopják aztán huawei aztán htc majd valamikor utána a oneplus aztán a samsung, vagy csak simán googlepay jövőhéten.

ahogy egy másik kommentben is írtam várjuk ki a végeredményt…. 

Ez kb. a kutyát nem érdekli.

A terhelésekben az olvasható, hogy APPLE. Innentől kezdve az APPLE dolga, hogy elsimítsa, hogy hol szar a rendszere, beleértve a PARTNEREIT is.

A te és az egész fórum szemében az “apple” a hibás

Ja, hát végül kiderül - ahogy szokott a HUP SNI-s, ADHD-s, waldorfos köreiben -, hogy tulajdonképpen én vagyok a HIBÁS :D :D :D

trey @ gépház

Az, hogy ellenőrzi, azt elfogadom. De hogy e miatt elutasítja, azt nem. Vonja le az első havit és mellékesen dobja vissza, hogy a következő (hónapban, negyed évben, stb) nem fog sikerülni.

És akkor kvittek vagyunk. Én is felelősen jártam el, meg ő is.

De hogy e miatt elutasítja, azt nem. Vonja le az első havit és mellékesen dobja vissza

ennek ellenére a valóság az, hogy sok szolgáltató valahonnan tudja hogy ez csak egyszer használatos kártya, és egyszerűen visszautasítja/nem fogadja el mint fizetőeszközt.

 

Ezekre - és ők egyre többen vannak -  csak a 'permanens kártya' és mögötte lévő másik külön számla - amire igény szerint teszel csak pénzt - a megoldás.

Egy csomó magyar és nem magyar banknál történtek ilyenek. Ami itt a gyanús hogy olyan kártyákra is történt terhelés amit állítólag korábban eltávolítottak az Apple Pay-ből. Ami viszont gyanús, hogy minden esetben apple termékekről van szó, a google ökoszisztémát nem érintette. 

MBH Bank:

Külső technikai hiba miatt az Apple alkalmazásboltja június 26-án délután egyes ügyfeleink bankkártyáit tévesen megterhelte. Kollégáink jelezték a problémát az Apple felé és megtették a szükséges lépéseket, a téves tranzakciók jóváírásáról később tájékoztatjuk ügyfeleinket. Köszönjük ügyfeleink türelmét. Kérdés esetén hívja a 0-24 órában elérhető, belföldről díjmentesen hívható telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 80 350 350-es telefonszámon.

trey @ gépház

A mogotte levo ceg, ezaltal a mogotte levo fejlesztesek kozosek/egy torol fakadnak. A "más kártyákkal" dolog meg egyáltalán nem biztos.
Mas: Csücsöri Esmeralda -t rohadtul nem fogja erdekelni a difi a ket megnevezes kozott, az ellenben igen, ha nem vesz semmit, es kozben valaki apple.com megjelolessel lerangatta a kartyajarol a zset. Ez egy bizalmi dolog, ami tortenetesen itt es most bukta.
Az Apple meg kussol. Meg annyi sem, hogy vizsgaljak, vagy valami. Mindezt annak fenyeben, hogy pont ugyanolyan szerzodeses ugyfele Csücsöri Esmeralda, mint a banknak.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Hmmmm, egy az egész világon forgalmazott telefonhoz kötött fizetési rendszerrel kizárólag egy kis diktatúrában és annak bankjaival akadt probléma, tehát a készülék gyártója a hibás, én ezekkel a kijelentésekkel még várnék egy kicsit. Ha benézés volt bárki oldaláról az is gáz, ha sebezhetőség kihasználása akkor is lehetne próbálkozni ellene.

Ahogy olvastam a legtobb panaszos OTPs, illetve nehezen hiszem, hogy a revolutot bárki is használja fizetéskezeléshez (POS), a legtöbb banki terminál a boltokban otthon emlékeim szerint szintén otp-s volt ami ha jól emlékszem a cardinal (talán szintén magyar) cég talán elektra vagy valami hasonló nevű szolgáltatásával volt valahogy sok helyen összelőve a netes fizetésekhez. A revoluttal itt annyi van, hogy valakiknek a revolutos adatait használták fizetéshez, de ugye az a szép a bankkartyákban, hogy más bankok is elfogadják nem csak a saját bankod. Akármennyire is akarja a fórum moderátora az applet sározni ez az egész majré egy magyarisztáni bűncselekmény az apple felhasználók táborának kárára valamelyik magyarisztáni szolgáltató által.

Akkor nem artana megtanulni magyarul olvasni. Ott van a Revolut (az egyik ugyfeltol 500 rudit nyultak le) a panaszolt endpointok kozott, ahogy pl a Raiffeisen es az Erste is. Mindegyik magyarisztani diktaturabank. Az OTP (meglepo dolog fog kovetkezni, kapaszkodj!) a legnagyobb "magyarisztáni" bank, ezért van ott a legtöbb panaszos.
Az orszaggal kapcsolatos fobiaidat viheted mashova, ez arrol szol, hogy az Apple Pay -en/ AppStore-n / whatever keresztul _valaki_ lenyulta/akarta lenyulni sokak penzet.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Akármennyire is akarja a fórum moderátora az applet sározni ez az egész majré egy magyarisztáni bűncselekmény az apple felhasználók táborának kárára valamelyik magyarisztáni szolgáltató által.

🤭 🤣

Megint egy Apple-fanboy sírt folyót a netre: Báncsák' a zApple-t! 🫢

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 06. 27., cs – 07:49

Eddig érintett bankok:

 • OTP
 • Raiffeisein
 • Revolut
 • Unicredit

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 06. 27., cs – 07:56

Az egy dolog, sot, kifejezetten erdekes dolog, hogy csak a magyar ugyfeleket erinti a dolog. De a magyar ugyfelek es ujsagirok megtanulhatnak megkulonboztetni az Apple Pay-t az Apple App Store-tol.

Eleg nehez lenne osszehozni, hogy kizarolag magyar bankok ugyfelei - beleertve a magyar Revolutosokat es abbol is csak a magyarokat - ennyien erintettek legyenek egy Apple Pay hibaban es csak ok legyenek erintettek.

Az egyetlen orszag App Store-ja + tarolt kartyak olyan dolog, hogy sokkal konnyebb elkepzelni, hogy mi tortenhetett.

Azert nem lenyegtelen, mert ha csak egy script kiddie vegigfuttatott valami bugos kodot az App Store-on egy "lazy looks good to me" approval utan, akkor eleg konnyu kideriteni, hogy az Apple hogy tud mindenkit kartalanitani. Remelhetoleg csak egyetlen ponton nem voltak PCI compliantok. :)

Ellenben ha az lenne a helyzet, amit a cim elsore sugall: "random charge-ok mindenfele mindenfele Apple Pay kartyakkal" - na azt nem ket perc lenne kiszamolni, hogy ki kit hogy kartalanitson.

Igen, az nehezen magyarázható. Ugyanakkor ha a két végét nézed: 

 • Apple a hibás: hogyan szűrt a hiba csak magyar ügyfelekre? (Lehet dedikált storefront, akkor mondjuk magyarázható)
 • Bank hibás: hogyan érintett több bank? 

Valaki írta, hogy az összegek megegyeznek az elmúlt 3 hónap érvényes tranzakcióinak összegével, plusz éven túl visszavont kártyákra is megy próbálkozás. Ez nagyon nem áll össze. Ha mondjuk Apple-nél éles de nem friss adatokkal tesztelnek, ami véletlen elszabadult, időben korrelációnak kéne mutatkozni. Ha kártya adat lopó hacker kihasznált egy appstore hibát, hogyan stimmelnek az összegek? Ha a közvetítőnél volt lyuk, revolut hogy került bele?

Remélem kiderül pontosan mi volt mögötte, érdekes probléma

Azt is vedd hozzá, hogy sok előfizetés olcsóbb, ha megveszed előre egy évre, úgy már nem párezer forintos tétel. Ehhez hozzájön még, hogy macos alkalmazások is vannak a store-ban, szintén előfizetéses alapon. 
Az hogy te nem költöttél ennyit, az nem azt jelenti, hogy ez az átlag. Nekem van jópár előfizetésem ami a store-ból megy, olyan programok amiket használok a valóságban és nincs reklámmentes, korrekt funkcionalitású ingyenes alternatíva. 

Ne viccelj. "sose voltam apple store ügyfél" kártyájáról levonHAT pénzt az Apple?
Vagy az ügyfél hazudik (és volt ügyfél és onnan van meg a kártyaadat), vagy a bankok adtak biankó hozzáférést az apple-nek.
Vagy nem is történt levonás csak zárolási (amit a gyökér bank simán feloldhatna akár hamarabb is)

Gábriel Ákos

Jokes:

 • Looks like Apple Pay Later is being replaced with Apple Pay Now

 • ...

trey @ gépház

A legrosszabb, hogy fél órát nyomoztam, mert azt hittem én vagyok béna, hogy előfizettem valami nem tudom mire - aztán láttam a hírekben. Irtó gáz nyilván, majd visszautalják s az élet megy tovább. 🤷‍♂️

Szerkesztve: 2024. 06. 27., cs – 08:40

> Apple Pay
> Apple

Ha nem is ennyire direktbe, de egyszer már le lettél húzva :D

 

     küldve Linux kernelt futtató telefonról

OTP:

Több bankkártya kibocsátó kártyáival több banknál tömeges, indokolatlan terhelések történtek az Apple alkalmazásboltjában. Szakembereink a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették. Az Apple-el is felvették a kapcsolatot, az általuk adott információ alapján nem történt visszaélés, technikai hiba okozta a problémát. Ha Önnél is történt terhelés, akkor, kérjük az Apple-el vegye fel a kapcsolatot az alábbi csatornákon: https://www.apple.com/hu/contact/

 Nekem nem úgy tűnik ebből, hogy nem az Apple a hibás ... az OTP elhajtja az ügyfeleit az Apple-höz ... 🙄 🤔 🙄

trey @ gépház

Erste:

Tévesen terhelt bankkártyákat az Apple alkalmazásboltja
Egy külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt az Apple alkalmazásboltja tévesen hajtott végre tranzakciókat és terhelte meg több ügyfelünk kártyáját.
Kollégáink már felvették a kapcsolatot az Apple-lel, illetve a Visa és Mastercard kártyatársaságok illetékeseivel, hogy a problémát megoldják.
Az érintett ügyfeleinknek további teendője nincs, a téves tranzakciókat automatikusan fogjuk törölni és korrigálni.
Köszönjük szíves türelmeteket.
 

Arra utaltam, hogy a szar akkor lesz eltakarítva (értsd: végzünk), ha

 • minden károsult visszakapta kamatostul a lenyúlt pénzét
 • megnevezték a felelősöket
 • megnevezték, hogy mit tettek, hogy ez ne forduljon elő többet
 • kártalanították azokat, akik letiltották a kártyájukat és most újat kell igényelniük
 • és elnézést kértek, hogy ezzel rabolták az ügyfelek idejét és energiáját

Szólj, hogy melyik estére gondoltál, hogy végzünk szerinted :D

trey @ gépház

 • minden károsult visszakapta kamatostul a lenyúlt pénzét
 • megnevezték a felelősöket
 • megnevezték, hogy mit tettek, hogy ez ne forduljon elő többet
 • kártalanították azokat, akik letiltották a kártyájukat és most újat kell igényelniük
 • és elnézést kértek, hogy ezzel rabolták az ügyfelek idejét és energiáját

Ez minden normál folyamat része, de a felelősöket nem fogják megnevezni, maximum cég szinten. A járulékos költségeket nem fogja megtéríteni senki, max a bank elengedi. 

maximum cég szinten

Pontosan így értettem.

A járulékos költségeket nem fogja megtéríteni senki, max a bank elengedi.

Ez pont ugyanazt jelenti a nap végén, bár nem értem, hogy a bank miért engedné el, ha a felelős mondjuk az Apple volt. Az Apple adjon akkor egy 100 dodós kupont és kész.

trey @ gépház

Van olyan érintett, aki felvette már a kapcsolatot az Apple-lel? Mit mondanak a Géniusz-fiúkák? Mi a gebasz?

trey @ gépház

Kicsit utánaolvastam hogy ez hogyan működik. Kb. az történhetett, hogy amikor te az apple-nél előfizetsz akkor engedélyt adsz nekik egy úgynevezett recurring payment-re. Ez lehet fix értékre vagy változó értékre. Ezt engedélyezned kell, majd az így létrejött "engedély"-re hivatkozva ők be tudják terhelni a kártyádat, ezért tudják mondjuk havonta vonni az akármilyen bizbaz program vagy szolgáltatás után a havidíjat, mert te velük leszel kapcsolatban és nem a programot kiadó céggel. Mivel van engedélyük ezért nincs szükség külön authorizálásra minden egyes terhelésnél (kb. csoportos beszedés).

Ha ők ott valamit elbaszcsikáztak a rendszerükben akkor simán meg tudják terhelni a kártyádat, és én azt gyanítom hogy ez történhetett.

Ami itt egy nagyon komoly probléma, hogy olyan kártyák is megterhelésre kerültek, amelyek az apple pay-ből törlésre kerültek. Ha tényleg az apple a ludas, akkor ez instant bizalomvesztés amit valószínűeg egy brutális büntetés is követ majd, mert úgy kezeltek kártya adatokat hogy te az engedélyt visszavontad: a kártyát törölted az ő rendszerükből (ugye ismerjük az isDeleted flag-et a DB-ben? Na, ennek itt nincs helye). 

Kevésbé veszélyes, de hasonlóan problémás az, hogy olyan előfizetések után terheltek be a kártyákat, amit az előfizetők korábban lemondtak.

Nem gondolom hogy közbülső rendszer lenne érintett, mert ha jól értem, azokon csak átmennek adatok, ők nem fognak régi kártyaadatokat tárolni, valószínűleg jogosultságuk sincs.

Ha pedig hackertámadás, akkor annak azért nincs értelme, mert miért az előfizetéseknek megfelelő értékkel történtek a terhelések, illetve mi is a támadás célja?

Mit lehet tenni? 

- Nagyon meg kell gondolni hogy melyik bankkártyánkat tokenizáljuk (lásd még Revolut problémák korábban)
- Virtuális kártyát használunk lehetőség szerint egy előre feltöltött összeggel
- Limitáljuk az online terhelések napi összegét 
- Mobil appot használunk hogy kapjunk értesítést ha beüt a balhé
- Olyan bankot választunk amelynek van normális védelme 

Payment-hez jobban értők majd kiegészítik.

 Olyan bankot választunk amelynek van normális védelme

Alapbol az Apple itt fizetesi szolgaltatokent jatszik, ha jol gondolom/ertelmezem.  Ezzel az a baj, hogy ebben a kontextben megbukott, ugyanugy, ahogy multkor a Simple a sajat eseteben, ami joval kisebb volumenu volt es a 2FA hianyara volt visszavezetheto (amit nem is ertettem, hogy lehet a 2020 -as evekben).
Egy ilyen dolog bizalmi szinten jon elo a mobiltarcakkal szemben, raadasul teljes joggal. En pl azert hasznalok alapbol ilyen megoldasokat, mert veszelyesebbnek erzem direktben  megadni a kartyaadataimat, mint pl egy PayPal / GooglePay fizetes eseten.
Azonban mivel az Apple kussol, senki nem tudja, mi tortent valojaban...
 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

...ugyanugy, ahogy multkor a Simple a sajat eseteben, ami joval kisebb volumenu volt es a 2FA hianyara volt visszavezetheto

Nem védeni szeretném az OTP-t, de az nem ő sara volt. Egyéb helyről szivárogtak jelszavak és csak azok voltak érintettek, akik az otp simple rendszerében is ugyanazt a jelszót használták. Ez inkább user error, nem banki hiba.

Szerintem.

A bizalmi résszel és a piaci szegmens részével maximálisan egyetértek. Csak pontosítani szerettem volna. 

Egyébként nehéz dolog ez. Mert lehet egy 2fa auth sokkal biztonságosabbá teszi a fizetést, ugyanakkor már nem lesz simple a pay. Szóval érted. Ennek épp az lenne a lényege, hogy úgy használhasd a telefont/okosórát/bármit, mint a bankkártyádat. És ugye ott sincs 2 fa auth.

Az Apple szerintem a saját érdekében kussol, mert vagy tudják pontosan/jó közelítéssel, hogy mi történt, és olyasmi, ami nagyon nem tartozik a nagyérdeműre, vagy pedig nagy se&&berúgást kapnak érte, és még most találják ki, hogy hogyan miként kommunikálják, hogy ha már belesz@rtak a ventilátorba, az legalább jól nézzen ki, vagy - és ez lenne szerintem a nagyobbik baj, fogalmuk sincs arról, mi történt.

Szvsz. tudják, de nem publikálható szépen és saját se&&üket megfelelően védve...

Hihetetlen hogy az Apple képes olyan bugokat gyártani, amiket másnak készakarva is nehéz lenne :)

Mondjuk ezt annak ne mondd, akitől levontak fél millát (az index cím szerint), és kérdés, hogy van-e pénze a hónap végéig, vagy valami megtakarítása, amit most fel tud törni. - mert nagyon ideges lesz. Gondolom napok kérdése, amíg visszakapja a pénzét.

Ez mar az a resz, amikor "az Apple megcsinalja rendesen"?

A megvalositas elvi okokra visszavezetheto: elfelejtettek definialni a GDPR-ban, hogy az adatszivargas karosultjat hogyan kene kartalanitani. Csak magukkal torodtek: egyedul az allamhaztartasoknak befizetendo buntetesek merteket jutott eszukbe egyertelmuen megszabni.

Ez a problemam nekem peldaul. Ez elvi vagy megvalositasbeli, vagy mindketto?

EU pontosan azt akarja elérni hogy a jelek szerint mégsem teljesen tökéletes Apple Pay mellett más szolgáltató is elérhető legyen az Apple-ökoszisztémában.

Jelen eset után látnivélem az igényt, az Apple felhasználók között. 

Ennek a hibának az égadta köze nincs ahhoz hogy az EU arra kötelezte az Apple-t, hogy engedjen be más szolgáltatót.
Ez a hiba pontosan azt bizonyitja hogy az Apple Pay nemcsak drága hanem hibákat is tartalmaz.

Az EU döntését támasztja alá.

Arra gondolsz hogy az Apple nem volt képes megfelelően implementálni
azt hogy más szolgáltató is elérhető legyen az ökoszisztémájában?

Ha így is van: az Apple hibája a rossz implementáció és a hiba kizárólag Magyarországra korlátozódik.

A világ összes többi országában élvezhetik a felhasználók hogy verseny fog kialakulni a fizetési szolgáltatók között.

Az Apple és az Apple Pay normális piaci versenyre lett kitalálva.

Erre jönnek az EU kommunista bürokratái, és beleugatnak, hogy egy piaci részesedésben hátrányban lévő cég mit csináljon a termékeivel (nekem van pár ötletem, hogy az EU-s vízfejűek mit csináljanak magukkal).

Az Apple nem rosszul implementálta, hanem az EU, innováció hiányában a sarcolásban érdekelt.

Gusztustalan egy bagázs.

USA innovates

China imitates

EU regulates

Nem csak az fut. Lehet Simple-lel is fizetni, PayPal-lal is, stb.

Az összes app megtalálható az App Store-ban, annak akinek arra van igénye.

Senki se tiltotta ki az alternatív fizetési megoldásokat az Apple platformjáról.

Az EU problémája az, hogy az Apple a saját(!!!!), nem(!!!) monopolhelyzetben lévő termékein a default payment methodnak az Apple Pay-t használja.

Érdekes, hogy az EU csőrét az nem bassza, hogy a default Calculator app-ot nem lehet lecserélni az Apple ökoszisztémában, de az igen, hogy amiből pénz tudnának lenyúlni, azt a kutya se használja.

Innováció helyett így próbálják kikényszeríteni, hogy nekik is jusson valami a tortából.

Maffiamódszerekkel.

lol. láttam androidon hogy működik. használom/hasznaltam mindket platformon a simplet. mint mondtam kártérítést is kaptam nem egy esetben a szolgáltatás kiesés miatt. koszonom de az eddigi tapasztalatok alapján nem akarom hogy leváltsa valami a tökéletesen működő apple payt

arrol nem is beszélve hogy mióta évek óta megy erről is a vita még senki nem tudott választ adni hogy mivel lenne ez nekem jobb. megnyomom 2x a gombot a power gombot. megjelenik vagy 5 kartyám. kiválasztom melyikkel akarok fizetni és közel tartom a terminalhoz. mivel lenne ez a helyzet JOBB ha az otp vagy a kh vagy tudja a faszom milyen bank szar appja indulna el ilyenkor?

lehet hogy a szánalmas inkább az hogy nem használsz iphone-t és apple pays es igazából te nem tudod elképzelni se hogy miért nem akarjuk leváltani a tökéletesen működő megoldást valami fosra. 

Ugy hianyzik nekem egy "Mielott fizetne, nezze meg a legujabb akcios kamatu szemlyi kolcson csomagjainkat" modal dialog arra a listenerre, ami egy hettel elotte meg kerdes nelkul elohozta a virtualis kartyamat...

Meg a tudat is, hogy a bankok barmikor tudnanak implementalni egy ilyet.

Ja, nem, nem hianyzik. :D

Láttad, hogy a Simple hogy működik. Pont olyan fosul(*) mint bárhol. Esetemben annyi a mobilos fizetés, hogy unlock, érint, kösziszia. #szarazandroid

 

*) Eddig ezekkel a OTP, CIB appokkal kapcsolatban az a véleményem szilárdult meg, hogy az elsődleges és legfontosabb funkciójuk, hogy a reklámot letolják. Minden más "jó ha van".

Es akkor nem beszeltunk arrol, ha mondjuk van 1 debit, 1 credit es 1 business kartyad, 3 kulonbozo banktol, 3 kulonbozo NFC-payment appal. Ennel trogerebbul kitalalt UX-et keveset tudnek mondani a mobil OS-ek vilagabol, mint ahogy ez Androidon (pontosabban Oxygen OS-en) mukodott nalam.

Az egyiknel csak Google Wallet volt tamogatott, a masiknal pedig csak a sajat app. Kb 2 eves a sztori, es nem eloszor irtam mar le itt sem. Hatarozottan emlekszem, hogy akkor is kommenteltel valamit (akkor epp arrol, hogy nem letezik olyan bank, ahol az Apple/Google Pay kulonbozo idopontban lett bevezetve - ebben sem volt igazad, btw), ugyhogy hadd ne jatsszuk le ugyanazokat a koroket, mint a multkor.

mivel lesz jobb nekem ha az otp simple szarral fizetek ami hetente többször fail évek óta ? már annyi kártérítést kaptam a simpletol hogy lassan egy új iphone-t tudnék venni. ellenben apple pay évek óta 24/7 tökéletesen működik. használj androidot azon olyan fostalicska szart használsz amilyet csak akarsz. ha nem tetszik nem kell iphone-t venni. 

Már csak azért is idegesít, mert ha bármiféle tömegigény nélkül döntötték el, hogy az Apple-nek márpedig nyitnia kell, akkor azzal teljesen feleslegesen kötelezték az Apple-t, aminek emiatt erőforrásokat kell elvonnia a fejlesztői csapatoktól, idő és energia ráfordítás, refaktorálás, ezzel lehetséges bugok elkövetése, és a tetejébe még az új feature-ök is lassabban csordogálnak majd.

És ha az EU nem végzett részletes felmérést az ügyben, akkor valószínüleg teljesen feleslegesen.

Na, ez az egyik komoly oka annak, hogy rühellem ezt az egész EU az Apple ellen támadássorozatot.

Épp a te hozzászólásod felett fejtettem ki, hogy potenciálisan hogyan árt nekem ez az egész.

Nekem, aki nem érdekelt abban, hogy valakik a beleegyezésem nélkül, önkényesen akarják "kitágítani a jogaimat".

Az a legjobb ebben az egészben, hogy az Apple userek (akiket érint a dolog) általánosságban ellene vannak ennek az egésznek, míg a nem Apple userek (akiket egyáltalán nem érint a dolog) meg meg akarják váltani az Apple usereket, hogy az majd milyen jó lesz nekik a változás, csak még nem értik.

Ebből a szempontból tisztára mint a kommunisták, meg manapság a progresszívok.

Azok is eldöntötték az ember feje felett, hogy mi lesz jó neki.

Még nem tudja, még nem érti, de jó lesz neki, hidd el!

Két irány:
-Apple: ez van, qss, ezt kapod, mert mi tudjuk, mi kell neked, ne is akarj mást!
-EU-s elvárás: Választhasson a felhasználó, hogy a, b, c vagy x szolgáltatást/alkalmazást használja.

Gondolom, a Windows-os böngészőválasztós bulinál is az volt a véleményed, hogy nem kell, az IE tökéletes, a Microsoft pontosan tudja, mi kell a felhasználóknak.

Tehát neked Windows alatt jó (lett volna) az IE, és az, hogy azt és csak azt a böngészőt használhatod?

Sosem volt ilyen, bongeszovalaszto kepernyo elott is hasznalhattal barmilyen bongeszot.

Meg irodai csomagként csak és kizárólag a Microsoft Office-t?

Nekem oke. Miert akarnek mast hasznalni?

"jellemzően ti alszotok rosszul amiatt hogy ki mit hogyan használ az almás oldalon."

Rosszul alszik a fene... Az, hogy valaki olyan szinten zárt rendszerben jól érzi magát, mint az almás környezet, hát legyen - én csak mosolygok azon amikor kiderül, hogy "rosszul tartod..." vagy hogy "arra a funkcióra nincs is szükség" dolgok jönnek szembe "panaszként"... Bocsánat, magyarázatként, hogy miért is jó mégis a hájpfón és az almás ökoszisztéma...
Nekem nem gond a launcher vagy épp a böngésző lecserélése, nem probléma tetszőleges fájlokat oda/vissza szinkronizálni/másolni a telefon és tetszőleges számítógépem között (anélkül, hogy a Google Drive-ra fel kéne pattintani), több identitás is ott lehet egy eszközön, akár úgy, hogy teljesen szeparáltak egymástól, és még sorolhatnám... De akinek nem okozz problémát, hogy a privát identitása és a céges munkatársi identitása (appleID) vagy azonos, és akkor egy telefon elég, vagy nem azonos, és akkor két telefont kell használnia... Hát lelke rajta :-P

androidon hogy oldod meg a következőt: van egy raiffeisen kártyám, egy otp kártyám, 2 revolut kártyám. hogyan választasz ezek közül gyorsan? ios-en ez úgy néz ki hogy megnyomom 2x a lock/unlock gombot és feldobja az összeset és ki tudom választani - amennyiben az alapértelmezettől eltérő kártyát akarok használni - hogy melyikre van szükségem éppen. 

androidon van gpay ami gondolom hasonlóan működik, vagy amit láttam, hogy ki kell a beállításokban bányászni egy menüpontot ahol kiválasztod hogy mi az alapértelmezett fizető eszközöd.

ez utóbbi számomra nem megfelelő. számomra az a megoldás megfelelő jelenleg amit az apple kitalált jó sok évvel ezelőtt és azóta ugyanolyan jól működik.

örülök neki hogy neked nem gond a launcher és a böngésző cseréje. a böngésző csere már ios-en is megoldott, bár én személy szerint a safarit használom továbbra is mert számomra megfelelő. 

korlátlan mobilnetem van, nem zavar a felhőbe syncelés. 

több identitás is ott lehet egy eszközön, akár úgy, hogy teljesen szeparáltak egymástól, és még sorolhatnám...

 

ühüm, ez nagyon hasznos a telefonon amit egyedül csak én használok. :D 

androidon hogy oldod meg a következőt: van egy raiffeisen kártyám, egy otp kártyám, 2 revolut kártyám. hogyan választasz ezek közül gyorsan? ios-en ez úgy néz ki hogy megnyomom 2x a lock/unlock gombot és feldobja az összeset és ki tudom választani

Akár ugyanígy. Sőt :) Amit majd csak a Apple 18 innováció fog elhozni számodra, alulra (ha akarod) a zseblámpa vagy a fényképező helyére oda tudod tenni megnyomod, feloldod, ha akarsz más kártyára váltasz vagy ha nem akarsz váltani már fizetsz is.

Az a baj, hogy azt nem lehet kiverni a fejedből, hogy az Apple a jó megoldások letéteményese, és akkor kezdesz valaminek tapsolni, ha az Apple "átinnoválja" (ugyanazt).

az a baj, hogy nem akarod felfogni, hogy nekem jó a jelenlegi megoldás: 2x megnyomom a power gombot és feldobja az összes bankkártyámat. bármelyiket kiválasztom egy tapintással amelyiket akarom és egyből tudok azzal a kártyával fizetni. miért akarnám ezt lecserélni arra hogy a zseblámpa helyett nekem feljöjjön egy kártya választó? 

miért akarod nekem beadni hogy nekem nem jó valami úgy ahogy jelenleg van? minden nap használom többször, és sosem érzem azt hogy ennek másképpen kéne működni. :D 

miért fáj az neked, hogy nekem EZ a megoldás tökéletes? nem akarok menükben turkálni meg zseblámpa ikont cserélni erre. 2x megnyomom a power gombot és elértem amit akartam. miért olyan szar ez szerinted? :D mivel lenne nekem jobb fizetni ha e helyett a zseblámpa ikon helyéről indítanám ugyanezt? mivel tudna úgy többet az egész? mi hiányzik jelenleg amit pótolni kell?

nem tudom, te hogy vagy vele, de én ha fizetni akarok akkor a kártyáim közül akarok választani és instant. hiszen a való életben is ez előtt a tárcámat nyitottam ki és kivettem azt a kártyát amivel fizetni akarok. szar lehet ez az android ha minden alap komponense olyan szar hogy folyamatosan változtatni meg cserélni kell.

van egy olyan érzésem, hogy igazából nincs más érved csak az hogy: dEaGyÁrImEgOlDáStMiNdEnKéPpEnMeGkElLvÁlToZtAtNi

Nézzük, megérted-e, ha másként mondják.

Amire reagáltál, így kezdődik:  "Akár ugyanúgy" (működhet Androidon, ahogy neked most Apple-eszközön).

Tehát semmit nem kellene újra megszoknod. Szerintem neked a jelenlegi megoldás azért tökéletes, mert ezt szoktad meg, nem pedig azért, mert ez a világon létező legjobb megoldás. (Mármint globálisan, mindenkire nézve.)

A kedves fórumtárs pluszban jelezte, hogy Android esetén - ha  valamiért ez nem tetszene - akkor csinálhatnád másként is. És hogy egyértelmű legyen, azt meg én teszem hozzá, hogy mivel az emberek különbözőek, én azt képzelem, hogy ha valaki most fog majd telefonos fizetést elkezdeni használni - a nélkül, hogy tudná, hogy ehhez 2x kell a bekapcs gombra kattintani -, lehet, hogy magától mást ötlene ki, vagy épp lehet, hogy mást tartana kényelmesnek - és ezért jó az, hogy Androidon bizonyos határokon belül ez a funkció változtatható.

az a baj, hogy nem akarod felfogni, hogy nekem jó a jelenlegi megoldás: 2x megnyomom a power gombot és feldobja az összes bankkártyámat. 

Még azt sem bírtad elolvasni, hogy azt írtam, hogy ha úgy szeretnéd, hát _ugyanígy_ működik és tudod _pont így csinálni_. Azért írtam, mert _erre kérdeztél rá_ hogy hogyan csinálod ezt Androidon. 
Folyamatosan azt csinálod, hogy halvány lila fingod nincs arról mi az alternatíva, de leszólod. Nem. Senki nem kérte, hogy változtass. Te vitted ebbe az irányba a beszélgetést, hogy "Androidon bezzeg". 
Remélem érted, én ezen nem tudok segíteni, ha felismered, hogy az Android tudja ugyanazt, és még ha akarod többet. Emellett leírtam, hogy a következő OS főverziónak ez az egyik feature-e az iOS-ben. Aminek majd két év múlva nem fogsz emlékezni, hogy az Androidból jött.

 van egy olyan érzésem, hogy igazából nincs más érved csak az hogy: dEaGyÁrImEgOlDáStMiNdEnKéPpEnMeGkElLvÁlToZtAtNi

A fenti _tények_ alapján ugye te is röhögsz magadon már?

Az, hogy _neked_ jó az a megoldás hogy, az oké, viszont itt nem erről megy a diskurzus, hanem arról, hogy az, és csak az van, amit az Apple kitalált. Ha te mást szeretnél, akkor nincs rá lehetőséged, hogy változtass rajta.

"mi hiányzik jelenleg amit pótolni kell?"

A _lehetőség_ arra, hogy másképp használd.

" szar lehet ez az android ha minden alap komponense olyan szar hogy folyamatosan változtatni meg cserélni kell."

Nem _kell_, hanem _lehet_. Nagyon nem mindegy. iOS esetén ha úgy érzed, hogy _kell_, akkor is jó esély van arra, hogy _nem_ _lehet_....

Én nem vettem, használnom, mert jelenleg ez van támogatva, több éve. Le van maradva erősen az Android mögött szolgáltatásban, de a zavaró az egészben az idegesítő "ezt eszed, vagy nem eszel" hozzáállás.  A jövő hónapban remélem tudok helyette Androidos megoldást használni, legalábbis az Androidos csere már itt van a fiókban. (csak hogy tudd, hogy nem mindenki választ)

Ez a Google Wallet, az Apple Pay Android-os megfelelője, a google NFC-s fizető app-ja, amibe bármilyen kártyát bereszelhetsz, nem értem milyen 3rd partykról beszélsz. Azonban ellentétben az Apple-el, itt bárki csinálhat saját NFC-s fizető alkalmazást, pl. Gránit Pay.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Igen, amig hivatalosan nem volt az orszagban Google Pay, addig alapbol nem jelent meg a Wallet sem a keszulekeken, igy a Curve es a Revolut, ami nem keszitett 3rd party fizetest, hanem a beepitett Google Pay-t hasznalta, az nem volt itthon elerheto trukkozes nelkul. Viszont miutan elerheto lett, ezeket a kartyakat hozza tudtad adni, viszont azon bankok kartyait, akik nem tamogattak a Google Pay-t, azt sem most, sem a multban nem tudod/tudtad hozzaadni. Ezeket a kartyakat hasznaltad 3rd party fizetessel. A gond ott van, hogy pl hiaba van WearOS smartwatchod, Google Pay tamogatassal, amig az OTP nem meltoztatott a sajat takolmany fosa helyett Google Pay-t hasznalni addig nem tudtal az WearOS oradon fizetni, mert a takolmany szarukat oda nem csinaltak meg. Ellenben, ha NEM csinalhatott volna takolmany szart, akkor kezdettol fogva Google Pay-t csinalt volna (ahogyan, Apple eseteben Apple Pay-t), igy a WearOS tamogatas is lett volna a 0. perctol, ahogyan az tortent az OTP-nel az Apple Pay tamogatas elinditasakor. Tehat elegge szar volt, hogy az OTP-nek lehetosege volt Androidon taknyolni, mert amit osszetaknyoltak, azt szarul taknyoltak ossze.

Szerk: egyebkent, a kenyelmetlenseg ott kezdodik, ha nem tudod berakni az osszes kartyad Google Pay-be (mert ugye, a platform lehetoseget ad taknyolasra), akkor lesz kartya, ami megy a WearOS oradon, lesz ami nem. Illetve, fizeteskor sem azt kell eldonteni, hogy melyik kartyaval fizetsz, hanem ha nincs default payment app valasztva, akkor fizetesnel eloszor appot kell valasztani (itt ugye, at kell gondolni, hogy a kartya, amivel fizetni akarsz, az melyik payment appban lesz benne...) Majd ha az nem sikerult, akkor johet a tovabbi zsonglorkodes... Mindez azert, mert lehet taknyolni es nincs mindenki belekenyszeritve abba, hogy Google Payt hasznaljon, ahol egyszeru a kartyak kozott valtani.

"Tehat elegge szar volt, hogy az OTP-nek lehetosege volt Androidon taknyolni, mert amit osszetaknyoltak, azt szarul taknyoltak ossze."

Azaz nem volt az Apple/Google által nyújtott (és egyébként qrva drágán mért...) szolgáltatáshoz kötve. ismét a "lehet másképp" is, mint amit a gyártó kitalált... Az de sz@r, hogy lehet másképp is... (nem, nem a lehetőség hibája, ha valaki sz@rul él vele...)

"ha nem tudod berakni az osszes kartyad Google Pay-be (mert ugye, a platform lehetoseget ad taknyolasra)"

Sz@r dolog az, de nagyon, hogy van lehetőség valamit másképp csinálni... Ja, ezt már mondtam :-P

> azon bankok kartyait, akik nem tamogattak a Google Pay-t, azt sem most, sem a multban nem tudod/tudtad hozzaadni

s/Goog/App/

Nyugtass meg, ez ugyanígy szó szerint igaz a másik (harmadik, x.) rendszerre, legyen az Garmin, Huawei, alma, körte.

(Azzal a kitétellel nincs bajom, hogy a tákolási lehetőség tud szar helyzetet is teremteni. De engedd meg, hogy kiegészítsem azzal, hogy a lehetőség hiánya is.)

Gondolom, a tobbit nem ismerem.

Azt tudom, hogy az Androidos orammal, ami tamogatta a fizetest, nem tudtam fizetni, mert meg volt engedve az OTP-nek, hogy a platform keretei helyett taknyoljanak valami sajatot, ami nem mukodik, mig az Apple orammal tudtam fizetni, mert ezen a platformon az OTP-nek nem volt lehetosege taknyolni, igy a platform lehetosegeit kellett hasznalniuk (amivel mindenki megkapta a teljes csomagot). Semmi ertelme nem volt engedni az OTP-nek azt, hogy sajat fost gyartsanak.

Sott, amikor csak az oras fizetes miatt nyitottam kulfoldi bankszamlat, akkor jott a hidegzuhany, hogy ezt ra tudom tenni az Apple eszkozeimre mindenfele gond nelkul, de az Androidos telefonra csak akkor, ha az xda forumon levo linkrol letoltom, az akkor meg Android Pay-nek nevezett apk-t es felrakom a telefonra, mert orszagunkban nem volt ehhez akkor meg tamogatas, a kulfoldi bank pedig, nem akart sajat megoldast taknyolni, igy o csak a platform beepitett lehetoseget hasznalta. Raadasul, akkor meg az Androidos orara fel sem tudtam ezt rakni. Ezutan jott az, hogy proxyval csinaljak egy uj Google accountot, majd azzal resetelve az orat es a telefont (szinten a proxyn at), akkor ugyan fel tudtam rakni ezzel az accounttal a playbol az Android Payt, viszont az egyebkent tamogatott kartyat ugy sem tudtam hozzaadni, illetve problemaim voltak, a sajat, rendes Google Play accountbol valo, korabban penzert megvett alkalmazasok telepitesevel is. 

Azt hiszem végre érti valaki hogy ez a vélt szabadság hogyan lehet orbitális szopás. Akik itt alternatív kártyakezelő appokat, meg gonosz appstore helyett szabadságtól virágzó jó appstore-re vágynak, azok szerintem még nem láttak PC-n játékáruházakat (ha csak koca gamer vagy, akkor is lesz egy ikonsorod ezekből, mindegyikhez eltérő regisztráció, user, és mfa természetesen). Ez mobil platformon odáig is fajulhat hogy bankok, fintech cégek, vagy egyéb szolgáltatók 1db appos store-okkal jelennek majd meg, és abban lesz a termékük, meg a kártyájukat kezelni képes appjuk, mert úgy éri meg nekik. **szomnak se hiányzik ez.

"miutan letoltott egy ketes eredetu szoftvert"

Helyesen: Miután egy földrajzi korlátozást megkerülő megoldást használt (proxy, és geolokáció szerint támogatott helyadatokkal regisztrált fiók).
Egy alkalmazás fejlesztője amikor kirakja az alkalmazásboltba a motyót, meghatározhatja, hogy mely régiók, illetve explicit mely országok területén legyen az alkalmazás elérhető. A wallet/GooglePay anno valóban nem volt Magyarországon elérhető - ahogy pl. az AndroidAuto sem úgy öt évvel ezelőtt. Ezek proxy-kon keresztül megkerülhetők, de probléma esetén nulla támogatást kap hozzá az, aki így trükközik.

"Azt tudom, hogy az Androidos orammal, ami tamogatta a fizetest, nem tudtam fizetni, mert meg volt engedve az OTP-nek, hogy a platform keretei helyett taknyoljanak valami sajatot, ami nem mukodik, mig az Apple orammal tudtam fizetni, mert ezen a platformon az OTP-nek nem volt lehetosege taknyolni, igy a platform lehetosegeit kellett hasznalniuk (amivel mindenki megkapta a teljes csomagot). Semmi ertelme nem volt engedni az OTP-nek azt, hogy sajat fost gyartsanak."

Az OTP egyszerűen az olcsóbb megoldás mellett döntött - mert Android-on volt lehetősége dönteni, iOS esetén meg vagy fizette az Apple-nek (meg a sameszeinek, akik auditálták a bevezetendő rendszert, meg a jó ég tudja, még milyen érintett cégeknek a pilot idejére szintén csilliókat) a qrva sok pénzt a ApplePay bevezetéséért, vagy nem tudott mobilos fizetést nyújtani.
Az OTP _akkor_ úgy döntött, hogy az ApplePay-t bevezeti, kiköhögi annak a retek sok költségét, _és_ Android-on meg csinál saját alkalmazást.
Aztán phase II-ben persze megcsinálták a GooglePay/Wallet bevezetést is, ami közel ugyananyiba fájhatott, mint az ApplePay bevezetés, sőt egy rakat dolgot (költséget) ugyanúcs végig kellett csinálni - azaz a két fizetési mód bevezetése nem kétszer annyi, mint az egyiké, de ez az OTP részéről üzleti döntés volt. Mert lehetett ilyet csinálni.
(A mobiltárca egyébként nem elsősorban a résztvevők miatt volt sz@r, hanem az akkor még nem túl erőteljes telefonok, és a nehézkes használat miatt - tudom, teszteltem anno...)
 

Igen, az OTP-nek lehetosege volt sajat, nem hasznalhato, nem mukodo megoldast taknyolni. Ha nem kapott vona lehetoseget a taknyolasra, akkor vagy nem csinal semmit (ez ugye semmivel sem rosszabb, mint a sajat nem mukodo megoldasa), vagy implementalja a rendes tamogatast, amivel azonnal sikerult volna a fizetes.

Ha nem valtozna a bevezetesi datum (2023 szeptember) es az OTP nem csinal semmit elotte (hiszen nem taknyolhat sajatot), akkor sem tudtam volna az orammal fizetni, mint ahogyan a sajat taknyolasu fosaval sem tudtam az oraval fizetni. Ha viszont nem lett volna lehetosege sajat megoldast taknyolni, akkor lehet (feltetelezes!), hogy hamarabb tudtam volna az orammal fizetni (hiszen, lehet, hogy hamarabb bevezette volna a Google Payt!), sott, talan az a regi LG okosora is megelhette volna, hogy ra tudom tenni az OTP kartyamat es odatartva a terminalhoz, fizethetett volna. De nem sikerult megelnie ezt a majd 8 eves eletkort.

Kevered a szezont a fazonnal, Android/Apple pay szerződést kell, hogy kössön a bankkal, hogy tokenizálhassa a kártyát amit a bank bocsájt ki. Ez nem egy szoftveres tulajdonság, hanem jogi követelmény. Ez általában a _bank döntésén múlik_ az OTP jó ideig ezt nem akarta (érthető okok miatt) ebben nincs szoftveres támogatási versenyhelyzet. Az android _default_ fizetési applikációja fog megjelenni és nem az Google Pay (azaz az, de csak akkor ha az a default) . 

Dehogy keverem.

Felettem irtak, hogy barmit bele lehet tenni, leirtam, hogy csak azt lehet beletenni, aminek van tamogatasa. Az OTP sokaig taknyolt ossze-vissza, ezert nem lehetett a szarjukat rendesen hasznalni. De mar vegre csatlakoztak a Google Pay-hez, igy nem kell az osszetaknyolt hugyfos 3rd party megoldasukat hasznalni. Ha soha nem taknyolhattak volna, akkor Google Payeztek volna az elejetol es (tada.wav), rogton lehetett volna Wear OS support is, es azokon a weboldalakon is rogton tudtal volna kartyaszambeiros agyfasz nelkul fizetni, ahol volt Google Pay implementalva.

Oké, akkor biztosan tudod, hogy ennek a "Wallet"-nek "most épp" Google Pay a neve, és ez felelős a fizetésekért, ez tokenizálja a kártyát és ezt lehet használni NFC-vel valamit használhatod (azokon a helyeken ahol ezt támogatják) virtuális tárcaként mint fizető felület. Ilyenkor a bele rakott tokenizált kártyák segítségével történik a fizetés. 

(csak mert az eredeti felvetésed az volt, hogy de az a "Wallet")

A "bármilyen"-t értsd jól. Ha egy kibocsátó a Mastercard+Google (+tökömtuggya :) ) feltételeinek megfelelő infrastruktúrát összerakja, azt ellenőrzik, és éles működésre alkalmasnak tekitik, akkor az élesedő szerződés alapján az adott kibocsátó megfelelő kártyáit be lehet tokenizálni a wallet-be.
Ugyanez van az Apple esetén is, csak ott a fenti validálós társaságban nem a Google, hanem az Apple szerepel.

Ha adott kibocsátónál nincs Google/Apple Pay, akkor természetes, hogy nem fogod tudni a kártyát tokenizálni, mert a "túloldal" nem fogja elfogadni az számára ismeretlen kártyát/kibocsátót. (Ugyanis a tokenizálás nem annyi, hogy onnantól a kártya száma, lejárata, kisf..om le van tárolva a telefonban, hanem nagyon-nagyon leegyszerűsítve készül egy, az adott kártyához (és eszközhöz, azaz ha két eszközre digitalizálsz, akkor az két virtuális kártya lesz) rendelt virtuális kártya(szám), amivel a fizetési tranzakció megtörténik.)

Tehát van berakva a gyári fizetőmegoldásba 3 kártya. A 2. a default, de a 3. kártyával szeretnél fizetni. Hogyan csinálod?

Nálam:
-telefon felold
    -wallet kint van a kezdőképernyőn, rányomok, vagy
    -redőny lehúz, és ott nyomok rá az ikonra
-seprés balra
-odatartom a POS-hoz.

A telefon feloldása és az alkalmazásban seprés balra között én a fenti két lehetőséget találtam meg hirtelen, de mivel a felület (launcher) teljes mértékben testreszabható, így akár egy gesture-re is rárakható akár az egész folyamat (app indít, seper)..

Ha a default kártyával akarok fizetni, akkor csak odatartom a terminálhoz, és legfeljebb szól, hogy oldjam fel a telefont (emlékeim szerint összeghatártól függően).
 

Mi az igénytelen? Hogy egymás mellé / alá / mögé rakja a kártyákat? Hogy vízszintesen és nem függőlegesen pörögnek? Vagy mire gondolsz? Kérlek légy egy kicsit részletesebb, mert távolról ez óvodás toporzékolásnak tűnik.

tehát akkor azt mondod, hogy a tietek lényegében ugyanaz a megoldás, csak más a külcsíny. szóval most azért vagyunk börtönbe zárva mert nekünk nem balra kell söpörni a kijelzőn, hanem a megfelelő kártyára kell tappolni miután 2x nyomtam a power gombot. de lényegében ugyanaz a mindkettő csak az ios szar mert nem olyan mint az android. értem már! geci durva ez a börtön élet!

Androidon _lehet_ mást használni, _lehet_ másképp csinálni dolgokat, mint ahogy azt a Google defaultban adja. iOS esetén van a default, és abból van egy fél maréknyi dolog, amit valamilyen mértékben testre tudsz szabni, de ami azon kívül esik, na ahhoz qss, coki, azt nem. Mert csak! Mert az eppül jobban tugggyyya! :-)

de ha lehet mást használni akkor miért azt a megoldást használjátok ami a legjobban hajaz arra a működésre ami iOS-ben is van? (ráadásul évekkel korábban így működött már mikor még Gpay sem volt) 

mert jelenleg kb ugyanúgy használjátok ti is mint mi (a leírások alapján) és közben szarozzátok hogy a mienk szar. :D zseniális, genius!

_ÉN_ választhatok például Launcher-t, és meg is teszem, ha nem tetszik, amit a stock Android vagy épp az adott gyártó ad. Te _nem_ tudod megtenni. Mobilos fizetésre nem én, hanem a kártyáimat kibocsátó bank/pénzintézet döntése alapján használom a Google Wallet-et, mert valamennyi kártyám "természetesen" berakható oda. De ha valamelyik nem lenne berakható, és az adott banknak lenne saját alkalmazása, ami külsőre ugyanúgy működne, mint a Wallet, akkor azt is használnám, egészen addig, amíg az adott kártya nem kerülhetne be a Wallet-be.

"nekem miért kéne mást választanom"

Nem a _kell_, hanem a _lehet_ a lényeg. Attól, hogy a Wallet-et kiváltó, azt a funkcionalitást nyújtó alkalmazás nincs, attól még lehetne, mert a platform lehetővé teszi, ahogy egy rakat, az Android-dal alapértelmezetten érkező dolgot is lecserélhetek.

 

jó, tehát akkor neked is megvolt a választás lehetősége, és nekem is. felmértem hogy mik az igényeim, és az iOS tudása elégnek bizonyult számomra. tetszenek az ott látott megoldások. szívesen használom és számomra jól használható. nem áll fel a faszom a heti launcher és ikon pakk cserére sajnos. felnőtt ember vagyok, dolgozok, nincs is időm ilyenekre. nem érzem magam nagyobb egyéniségnek attól hogy nekem más ikon pakkom van mint neked. hanem őszinten leszarom.

valószínűnek tartom, hogy te is felmérted az igényeid és az alapján választottál magadnak egy készüléket. örülök neki, hogy az tud mindent amit szeretnél és kielégíti az ezzel kapcsolatos igényeidet.

mindketten olyan készüléket választottunk tehát ami számunkra elég és mindent tud ami kellett nekünk. 

az ios18-ban érkezik egy funkció, lehet majd ikon színeket választani meg ide-oda rakni az ikonokat. nem fogom használni. eddig se kellett, ezután se kell. de akinek erre áll fel a fasza az csinálja. utóljára 14-18 éves korom között baszakodtam ilyenekkel linux desktopon. ha véletlen ezután ios-ben is ki lehet majd választani hogy a simple app legyen az alapértelmezett NFC fizetőeszköz nem fogom használni. hiszen mellette több másik banknál vagyok, és nem fogom folyamatosan menük almenüjéből váltogatni hogy melyiket akarom használni. van erre egy jó megoldás jelenleg is. megnyomom 2x a power gombot és kiválasztom a kártyát amit használni akarok, aztán odatartom a terminálhoz és kész. pin kódot sem kell soha semmilyen összegnél írnom. NEKEM EZ MEGFELEL. nem is értem milyen plusz funkciók kellenének még egy egyszerű bolti vásárlásnál ehhez képest..

Nem a _kell_, hanem a _lehet_ a lényeg. Attól, hogy a Wallet-et kiváltó, azt a funkcionalitást nyújtó alkalmazás nincs, attól még lehetne,

Apple = csak ez van = 1 valasztasi lehetoseg = rossz
Android = csak ez van, de elvileg lehetne masik, de nincs = 1 valasztasi lehetoseg = jo

Zsenialisak vagytok :D

androidon hogy oldod meg a következőt: van egy raiffeisen kártyám, egy otp kártyám, 2 revolut kártyám. hogyan választasz ezek közül gyorsan? ios-en ez úgy néz ki hogy megnyomom 2x a lock/unlock gombot és feldobja az összeset és ki tudom választani - amennyiben az alapértelmezettől eltérő kártyát akarok használni - hogy melyikre van szükségem éppen. 

Legutóbb, amikor próbáltam, ez pont így működött, csak nem kettőt kellett nyomni rajta, hanem hosszan kellett nyomni :D

(gondolom, ez már akkor így nem jó ...)

trey @ gépház

mi az a plusz a simpleben amit nem tudsz megcsinálni google payel?

Buszjegyet venni, parkolni, állampapírt venni a Kincstárban, online fizetni ... ezer más dologra jó. Bazmeg, az Apple-ös haverjaidat kérdezd, akiknek telepítve van a Simple (de, van, múltkori szálban nem egy jelezte)

Lásd: választás szabadsága

trey @ gépház

szuper, a simple appnak ezen funkciói működnek ios-en is. szóval akkor mégsem vagyok annyira börtönbe zárva! az más kérdés hogy a buszjegy vásárlás / buszjegy bérlet / parkolás szolgáltatás kiesés miatt már többször is kártérítést kaptam az OTP-től annyira nagyon szuper jó ez a Simple. kb már semmire se használom inkább. parkolásra tudok jobbat: Parkl. (van androidra is)

úgy csinál mintha a simple pay mindenhova integrálva lenne, közben nincs. :D

ritkán látom treyt totál fogalmatlanul írni, de ebben a témában folyamatosan ezt csinálja. fingja sincs hogy működik az apple pay se arról amiről beszél a témában.