Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Címkék

Az irodai visszatérés folyamata immár mindenki számára érzékelhető az IT-ban, ahogy a vele járó kölcsönös, vélt vagy valós érdeksérelmek is. A 41. adásban darázsfészekbe nyúlunk.

Átfutottuk a hazai és nemzetközi trendeket, megnéztük a munkavállalói, és a munkaadói oldal érveit is. Sok érvnek mindkét oldalon van valódi alapja, a produktivitás kérdése viszont örök vita marad. Itt nem lesz konszenzus, hiszen már-már hatalmi kérdésnek élik meg a felek a home office intézményét.

Az adásban elhangzott hivatkozások a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a YouTube csatornánkon, és immár a YouTube Music-on is.

Hozzászólások

"...a produktivitás kérdése viszont örök vita marad"

 

De miért? Ahol egy munka végezhető home office-ban, ott az a munka mérhető is. Ha valaki nem tudja visszamérni a munkavállalók produktivitását, annak nincs minőségbiztosítási rendszere, nincs dokumentálva, hogy kinek mi a feladata, stb. Jó esetben talán tudja, hogy egyáltalán mivel foglalkozik a részlege, amit irányít. De ha nem, akkor elkezdi mérni a benn töltött munkaidőt, a reggeli késéseket, akár még a billentyűzet leütésszámát is :-(

örök középvezetői félelem, hogy a beoszottak kevesebb idő alatt is meg tudnák csinálni a feladataik, de kitöltik a rendelkezésre álló időt. Vagy ha nem is ez a helyzet, akkor meg magukra húznak mindent és belegebednek, mert nem tudnak/akarnak/mernek priorizálni ebből adódó konfliktusokat felvállalni és okosan kompromisszumot keresni stb (nyilván, ez nem is az ő dolguk). Ezek a dilemmák egy jelenléti rendszerben egyszerűbben feloldhatók, kezelhetők, főleg nagyobb cégeknél ahol nem egy pár fős munkacsoporotot kell menedzselni, hanem sok csoporot, állandót és adhocot is, és akár több tíz ember munkáját több projekten, heterogén technológiai stacken. Én mindig így állok hozzá, nem "hatalmi kérdésként" meg ellenségesen, hanem normálisan megbeszélve meglepően rugalmas tud lenni az elsőre fafej menedzser is. Persze lehet államigazgatás, nagy bank stb nincs ilyen mozgástér. Jó hír, hogy a hibrid munkavégzés elég elterjedt, sok helyen ajánlják, oda kell menni. Legalábbis senioroknál egy pár hónap után simán megy akár két nap iroda három nap ho rendszer is (ha meg nem úgy teljesít hogy mehetne, akkor úgyis kiteszik... egy senior sokban van ahhoz, hogy nagy dumás idős medior legyen csak valójában). Az viszont tény, hogy aki ezt az utat járja, ne akarjon szervezeti karriert, ez ne legyen sérelem részéről. Na hosszúra nyúlt a hozzászólás, a lényeg hogy nem ellenség az a kolléga (felettes) sem aki nem a szakmai hanem a szervezeti szempontokat képviseli, érteni kell hogy működik az a munkahely ahol az ember dolgozik, és akkor lesz mozgástér is ha van rá lehetőség (van ahol nincs!) - de előbb nyilván le kell tenni vmit az asztalra. 

Ez nem ilyen egyszerű. Elég régen távüzemeltettem hálózatokat, és egyszer megtörént  rémálom, úgy cseréltek rútert a helyszínen, hogy a régit nem kapcsolták le, így minden default gw kétszer volt jelen, egy működő, és egy  nem működő WAN vonallal a háta mögött. Elsőre spanning tree loopnak tűnt a Spekctrumból nézve, meg a hol megy/hol nem megy miatt, de aztán látszott, hogy nem. Az első ilyennél 3 és fél órán át tartott, mire rájöttem, mi a baj, és meg is oldotta,  míg a második ilyennél 20 percig.

Mikor voltam produktívabb?
Melyik esetben nézett ki a munkaidőelszámolásom dolgosabb napnak?
Mit gondolhatott rólam egy menedzser, ami csak a ticket számokat és a rájuk könyvelt időt kapta meg Excelben?

 

> Az első ilyennél 3 és fél órán át tartott

az igen. mondjuk ennyi ido alatt oda is lehetett volna menni / odakuldeni valakit nezze mar meg wtf...

> és a rájuk könyvelt időt

hat en tobbek kozt ezert nem dolgozom oraberben, csak atalanydijban uzemeltetek. legyen az en gondom mit mennyi ido alatt oldok meg.

Személyesen kimenni a tőlem 1500 km-re fekvő telephelyre? Egy multi raktárába, ahová mindenféle speckó papírok kellenek, hogy te oda technikusként bemehess, mindez  szombat délután? A DAX36 cégek nem így működnek.

Egyébként volt kint ügyfél local techje, ő dugta be a másik rútert úgy, hogy a másikról csak a WAN vonalat húzta le, és messze nem ez volt az egyetlen hülyeség, amit csinált. 
#fejlettnyugat

De most nézzük meg ezt a menedzsment oldaláról, nem az tűnik produktívabbnak, aki tapasztalatlan, ezért tovább dolgozik ugyanazon a feladaton, ha az időráfordítást vizsgálom? 

Viszont ha azt mérem, ki tudja gyorsabban megoldani az inicidenst, rögtön más a leányzó fekvése. 
 

De miért? Ahol egy munka végezhető home office-ban, ott az a munka mérhető is.

 

Nincs is felelmetesebb a buta de szorgalmas embernel....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Így igaz, többnyire csak a megoldás van valamilyen szinten dokumentálva az RCA-ban, illetve a hiba jelentkezésének ideje, valamint néhány fontosabb lépés, ez is csak akkor, ha viszonylag nagy hatású hibáról van szó.

Viszont ez tök független attól, hogy az adott hibaelhárítás home-office-ban vagy on-prem történik, esetleg vegyesen.

mar epp hianyoltam a heti HO-fujjolo hippHUPp-cikket

Bár lehet, hogy Trey postolta ezt a HO thread-et is, de ez most itt a hup-on kivételesen nem fújjogó/trollkodó beszélgetés a HO-ról. :)

A két srác többi beszélgetését is érdemes meghallgatni, jó meglátásaik vannak szerintem.

A cégek is tudják, hogy versenyhátrányba kerülnek a munkaerő piacon, ha kevesebb benefitet adnak a munkavállalónak: ezért is írják bele az állásajánlatokba, hogy csodaszép modern irodai környezet, ingyen kávé és fiatal dinamikus csapat, ahelyett hogy azzal jönnének, hogy egy lepusztult hangárban fogsz ülni az ordító telemarketingesek mellett, és hozz magadnak kávét ha akarsz.

A HO pont ilyen benefit. Ha egy cégnek/vezetőnek nem fáj hogy nem helyben nyomogatja a gombokat az embere, akkor okosabb embert vehet ugyanabból a pénzből. Ha hallani akarja a billentyűcsapkodást, akkor vagy többet fizet, vagy szerényebb képességű embert kap, lévén az okos ember maximalizálja a benefitjeit, - egy másik cégnél.

Én nem látok ebben problémát, elvégre a szerényebb képességűeknek is kell állás, és a hülyébb cégeknek/vezetőknek is kell ember, úgyhogy minden rendben van.

Szerintem fontos tényező az is, hogy sok cég és évek alatt bejáratva (aka. Covid óta, azaz 4 év) épített arra, hogy vidéki kollégákat tud Bp-en alkalmazni. Ezáltal vidékre is jutott ebből a pénzből. Országunk kicsi, de ahhoz elég nagy hogy minden nap vagy heti 3x bejárjon az ember. Gyakorlatilag ezzel is veszít kollégákat, sokat.

Mennyire mennek fel az albérlet árak emiatt?

ps: azt még ne is nézzök, hogy valaki pont amiatt költözött vidékre, mert mosttantól életem végéig így fogok dolgozni. És ment is évekig. Már 3-4 éves az a gyerek, aki vidéken fogant.

Senki ne hozzon az életére hosszú távon (mondjuk 10-15 év+) ható döntéseket az éppen jelenlegi munkahelye alapján. Főleg akkor ne, ha ő személyszerint semmilyen módon nincs ráhatással a munkahelyének operatív működésére (magyarul nem ő fújja a passzátszelet a cég tulajdonosként).

Senki ne hozzon az életére hosszú távon (mondjuk 10-15 év+) ható döntéseket az éppen jelenlegi munkahelye alapján.

Számomra ebből az következik, hogy a munkáltató-munkavállalói viszonyban az egymás iránti lojalitás mint olyan halott.

Tényleg ennyire rossz lenne a helyzet?