Betegszabadságon lévő alkalmazottak otthonába küldött ellenőröket a Tesla

Hozzászólások

A munkáltató itthon is kérheti a táppénzen lévő dolgozók ellenőrzését.

BTW, jól megy a Teslád? Szervizelni sem kell?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A munkáltató itthon is kérheti a táppénzen lévő dolgozók ellenőrzését.

Kérheti, de szarnak rá! Tapasztalatból tudom. Én is szoktam beteglátogatásokat szervezni a HR-es kolleginával, amikor kilóg a lóláb. Vannak időszakok, amikor soka a megbetegedés.

BTW, jól megy a Teslád?

400kW+, jónak mondható.

Szervizelni sem kell?

Október elejére van időpontom, akkor jön a mobilszervizes házhoz. Valamit kicserél valahol. Aztán pár nap múlva beszem futóműállításra, mert Lőlő autópálya szétverte már megint... Meg hát lesz egy gumicsere is, amig nem kezdik el a téligumi őrületet, addig veszek rá egy nyári szettet. 60e km-ert raktam már a régi Pirellibe.

Valamit kicserél valahol.
Azta’ :D ez a Musk tényleg nagy kópé.

Lőlő autópálya szétverte
Hmm mégsem akkora kópé: nekem a prosztó-proli benzines autóimat még nem verte szét magyar pálya. Meg úgy általában pálya. Bazz ez komoly, pályázás után futóműállítás??

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Vessetek a mokusok ele, de nem ertem a problemat. Aki valoban betegszabin van, annak nem jelent gondot az ellenorzes.

Amikor a dolgozó újra munkába áll úgy emlékszem kell orvosi igazolás ami munkaképességet bizonyítja, esetleges feladatok alól való felmentés: nem emelhet stb itt van megjegyezve. A kezelés részletei orvos és beteg közt marad, a beteg ezt közölheti a munkáltatóval de kétlem hogy kötelező, az más hogy egyesek nem bírják ki és mindenbe bele akarják ütni az orrukat.

valahogy a munkavállalónak tudatnia kell a munkáltatóval, ha a felépülése végett mondjuk napi 3-4 órát fizioterápián van

Kell? Miert, mi koze hozza?

Ad abszurdum ha kiir az orvos mert influenzas vagyok, vagy akarmi, miert nem mehetek el a nyaralonkba, ahol jobb a levego, es kevesbe erintkezek mas emberekkel?

Ez nem így van. Pszichés betegségnél nem kell otthon lennie, de az országhatárt nem lépheti át.

Nálam volt olyan csaj, aki öngyilkossági kísérlete után 1 év betegállományt tervezett. Félidőben a francia Alpkkban ugrott egy bombát hóban és ezt kirakta az instára. E-közjegyző, majd a lány megkeresése, hogy akkor ő most meggyógyult és egyben felmond. Megértette, mert amit csinált az táppénzcsalás.

Ha a doki beutalta egy szanatóriumba, akkor valid a dolog.

Ha saját döntés alapján utazott el valahova, akkor jó kérdés, hogy mi van. Táppénz alatt nem tudom, hogy hol kell lenni. Eddig én mindig itthon szenvedtem, de ha lenne egy nyaralóm a bánatban, akkor lehet, hogy inkább ott szeretnék gyógyulni, ahol mindenki békén hagy.

Szerintem ez lehet megbeszélés tárgya, ez függhet attól, hogy mennyire tartják normálisnak, mennyire tudja ezt ledumálni a főnökével. Szerintem ha én kiesnék egy hétre, és megkérdezném a főnököt, hogy nem gond-e ha nem itthon lennék betegszabin hanem a nyaralóban ahol csend-béke-nyugalom van, szerintem engedné, mert ismer, és tudja, hogy nem visszaélni akarok a helyzettel.

Ha egy arctalan droid az ember egy multiban, akkor persze szívás lehet még akkor is, ha az emberünk egyébként tényleg beteg. Van arra valami szabályzás, hogy betegszabi alatt hol kell lenni? 

Régebben (nem tudom, hogy ez mennyire változott) létezett fekvőbeteg és járóbeteg. A munkáltatónak ugyan nem kötötték az orrára, de a TB természetesen tudott róla, és mivel annak idején a teljes járulékot a TB fizette, tartott is ellenőrzést fekvőbetegeknél (járóbetegnél nem, mert az bármikor elmehetett otthonról).

Azért na... könyörgöm. Attól még hogy előfordul (vajon mekkora százalékban?) még nem ez lesz az általános (=ilyen rossz a helyzet).

Az utóbbi... 10 évben - a fene se emlékszik mi volt korábban - biztosan az volt az összes munkahelyen, hogy bemondásra távol lehettem max. három napot. Ha szükség volt, éltem is vele. A háziorvosom is olyan volt, hogy ha mondtam neki, hogy írjon ki (mert ha alszom két napot, plusz a hétvége, akkor hétfőn kutya bajom, de ha maradok dolgozni, akkor előbb-utóbb jövök vissza), akkor kiírt.

Aztán persze nem lehetetlen, hogy előfordult a történelem során, hogy valaki visszaélt ezzel a lehetőséggel.

Nem egyedi. Szlovákiában is így van - ismerős mondta nemrég. Szerintem a helyzet nem kifejezetten rossz, próbálják szűrni a csalókat akik a rendszeren élősködnek.
Itt Írországban van 5 nap betegszabadság/év aztán pedig a munkáltató könyörületén múlik mi lesz a sorsa annak aki beteg mert lenni. Írországban van hosszan tartó betegség kategória, az max 1 évig mehet, de többet nem tudok. Csalókat itt is szűrik valahogy, a mikéntjét nem tudom.
 

Én elolvastam ezt a cikket reggel, és az alapján nem tűnik földtől elrugaszkodottnak az, hogy nem hiszik el, hogy a nyár közepén az állomány 18%-a beteg egyszerre annyira, hogy otthon kell maradnia.

Ezen felül nem értem a szakszervezetet sem. Egy cég sem bír 20%-kal több embert fizetni a szükségesnél, hogy az egyötöd gond nélkül otthon maradhasson, ha olyanja van.

Ráadásul feltételezem, hogy nem tősgyökeres német állampolgárok ezek a nagyszámú betegeskedő munkavállalók, hanem törökök, bolgárok, románok, magyarok, satöbbi, akik szépen hazamentek nyáron a csalához úgy, hogy szabijuk már nem volt annyi, vagy meg akarták tartani a karácsonyi időszakra...

Itthon is ellenőriz az OEP, kérés nélkül is, hogy otthon van-e a beteg - amikor olyanja van. Ugyanis az első két hét ugyan a munkáltató bukója, de a többi az államé, és ha táppénz alatt kiderül, hogy nem is beteg, akkor az sikkasztás, lopás vagy valami hasonló bűncselekmény elkövetése, amit szeretnek megfogni.

Én ezt értem, de ha valaki ezzel csal, az az orvos felelőssége, mert ha nem beteg, vagy nem annyira, akkor miért írta ki táppénzre, betegszabira? Ha meg beteg, akkor meg minek házi fogságra ítélni, csak azért, hogy mindenki megnyugodjon, hogy valóban beteg?

Persze olyan esetekben megértem, hogy próbál a munkáltató valamit tenni, mikor valaki ezzel visszaél, nekem is voltak itt-ott munkatársaim, itt kint Angliában is, hogy mikor nem volt elég szabadságuk, akkor egy dokival írattak igazolást, hogy betegek voltak, csak ezzel nem tudtak takarékosan bánni, túl sokat hiányoztak, elszalad velük a ló.

Szerintem erre a megoldás az lenne, ha a hosszabb táppénzeseket berendelnék rendszeres orvosi megjelenésre, akkor nem tud mellette elmenni nyaralgatni, meg nem engedné túl sokáig húzódni a gyógyulást, de nem lenne ez a megfigyelős, külön ellenőrzős rendszer.

Ez itt Angliában külön gond, mivel nincs táppénznek megfelelője. Itt az orvos nem ír ki, hanem utólag ad igazolást, és azt is csak akkor, ha 7 napnál tovább nem dolgoztál (ilyenkor a munkáltatónak minimum betegpénzt is kell fizessen, de csak annak, az állam nem száll be ebbe), 7 nap alatt a munkahelynek bemondásra, ellenőrzés nélkül jogszabályilag el kell fogadnia a betegség tényét, de sajnos a gyakorlatban a sok spíler miatt nem szokták, jogellenesen. Így vagy valakinek mennie kell betegen is dolgozni, ha félti az állását, vagy el kell mennie magánorvoshoz, ami jó drága is, és ott leíratni, hogy beteg. Az állami orvosok itt ugyanis szigorítottak, és 7 nap alatt senki nem ad igazolást, hogy a rendszernek érvényt szerezzenek, és a munkáltatókat rászoktassák, hogy ezzel ne szórakozzanak, hanem fogadják el automatikusan 7 nap hiányzás alatt.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

ha valaki ezzel csal, az az orvos felelőssége, mert ha nem beteg, vagy nem annyira, akkor miért írta ki táppénzre, betegszabira?

Kezitcsokolom, doktorno, egesz nap fosok es hanyok, kerem legyen olyan kedves, hogy tappenzre kiirni sziveskedjen. Alaszolgaja.

Aztan, hacsak nem varja meg a doki, hogy lefosd a bokad, kiir, es eselye nincs megbizonyosodni rola, hogy kamuztal-e.

Coviddal szívesen látnám az ellenőröket ha ennyire érdeklődőek XD