Beperelték a Mozillát GDPR-sértés miatt

Fórumok

Az emberiség megérett a pusztulásra. A legdurvább az Újbeszél aktív használata itt szvsz, a nyomkövető funkció neve "privacy preserve"...

Firefox tracks you with “privacy preserving” feature

Today, noyb filed a complaint against Mozilla for quietly enabling a supposed “privacy feature” (called Privacy Preserving Attribution) in its Firefox browser. Contrary to its reassuring name, this technology allows Firefox to track user behaviour on websites. In essence, the browser is now controlling the tracking, rather than individual websites.

Létezik egyáltalán használható böngésző, ami nem egy kémprogram, de azért jól működik a modern weblapokkal? (NetSurf, Midori meg hasonlók tök jók, de általános böngészésre már nem annyira jöttek be.)

Hozzászólások

curl

Bár akkor meg elkönyvelnek hacker-nek vagy illegális AI bot-nak és kitiltanak

Ki gondolta volna, hogy az eddig is profitmultikat megszégyenítő arroganciával működő, a Firefoxot évek óta silányító és "krómosító", non-profit™ Mozilla Foundation egyszer ilyesmire vetemedik? Aztán csak nem véletlenül™ valamelyik multinál kötnek majd ki a gyűjtögetett adatok?

Létezik egyáltalán használható böngésző, ami nem egy kémprogram, de azért jól működik a modern weblapokkal?

Igen, létezik. A mainstream böngészők bármelyik open-source forkja, amiből kiirtották a telemetriát és a követgetést.

Kiindulópont: https://hup.hu/node/184078 (Yandex és Firefox ESR kivételével, természetesen)

Meg is érdemlik majd a GDPR birságot amit majd kapnak, megdolgoztak érte. Csak én érzem úgy hogy a Mozilla vezetőség mindennel foglalkozik csak éppen a azzal nem ami a feladata lenne?

Az aggaszt leginkább, hogy ezzel nincsenek egyedül. Sajnos ez kezd az általános trend lenni, minden jó FOSS projekt elkezdett elkurvulni, lásd pl. Audacity balhé.

(ps: És ha már a FOSS is ilyen szennyezett, mi lehet a proprietary cuccokban? Mármint amiről nem is tudunk, duckduckgo/microsoft, google, meta, temu, tiktok stb. eseteken túl.)

Hát igen. Habár már 0.8 tech preview óta használom a Firefoxot szinte kizárólagosan, 1-2 éve én is meguntam és dobtam az ilyen húzásaik miatt.

Létezik egyáltalán használható böngésző, ami nem egy kémprogram, de azért jól működik a modern weblapokkal?

Firefox még mindig, csak ki kell ganajozni előbb. Saját igényekre szabott user.js-sel, meg enterprise policykkel* megtámogatva szerintem az egyik legjobb választás privacy szempontjából.

* https://mozilla.github.io/policy-templates/

A Librewolf például pont a megfogalmazott igényt fedi le, én is ide menekültem a Firefoxról. https://librewolf.net/

Firefox alapú, de privacy orientált. Követi az upstreamet, de kiganajozzák belőle a szemetet. Ha nem szeretnél about:config időt ölni mindig a gyomlálgatásba, akkor bátran ajánlom.

Itt van emellett az Arkenfox projekt, ami user.js-sel oldja meg a Firefox rendbetételét: https://github.com/arkenfox/user.js

Szintén folyamatosan leköveti a Firefox változásait. Hátránya, hogy frissen kell tartanod a user.js-t, ami aktív változáskövetést igényel. Ellenben ha szeretsz mikromenedzselni és ilyen szinten kézben tartani a dolgokat, akkor jó választás lehet. Részemről már öreg vagyok az ilyen, folyamatos molyoláshoz. A projekt követése ettől függetlenül hasznos lehet, mert rávilágít az ilyen disznóságokra.

A PPA-t már helyretették ezek a projektek:

Ha blink alapú böngészőt szeretnél, akkor esetleg ungoogled-chromium: https://github.com/ungoogled-software/ungoogled-chromium

Én ezt másodlagos böngészőnek használom, enterprise policykkel* megtámogatva.

* https://www.chromium.org/administrators/linux-quick-start/#set-up-polic…

Vérmérséklet függvényében akár magadnak fordítva őket.

Köszönöm a válaszokat!

Firefox még mindig, csak ki kell ganajozni előbb.

Igen, ezt csinálom én is évek óta, de most egy kicsit felbosszantott, hogy állítólag kéne lennie egy "Allow websites to perform privacy-preserving ad measurement" opciónak a "Privacy & Security" alatt, amivel ez kikapcsolható, DE NINCS is. Az egyébként is alap, hogy friss telepítés után about:config és minden google URL egyből kigyak, "Privacy & Security" alatt meg minden Custom és letilt, amit lehet.

Az általad linkelt issue-ból legalább az kiderült most számomra, hogy az about:config-ban "dom.private-attribution.submission" alatt található a PPA kikapcsolás.

A Librewolf például pont a megfogalmazott igényt fedi le, én is ide menekültem a Firefoxról.

Ez jól hangzik, valami ilyesmit kerestek, mindenképp megnézem. Kösz!

Részemről már öreg vagyok az ilyen, folyamatos molyoláshoz.

Asszem én is kezdek öregedni, mert én sem akarok már folyton molyolni, hanem használni akarom a gépem. Már így is túl sok programmal kell megküzdenem minden frissítés után, nem akarom még a böngészőt is feltenni erre a listára (eddig működött az, hogy van egy profil mentésem, frissítés után mindig felülcsapom vele a default profilt, de az ilyen rejtett új funkciók ellen nem véd ez a módszer sem).

esetleg ungoogled-chromium

Ez mennyiben más, mint a Brave?

Köszi, ez valid! Céges környezetben amúgy eleve nem használnék Librewolfot. A céges vason a céges szoftver kínálatból telepített böngésző fut. Céges vason csak munka célú használat, privát dolgok meg privát eszközön. Így mindenki boldog. Az IT meg nyugodtan csináljon amit akar, egészen addig, amíg nem akadályozzák vele a feladataimat.

Ha valóban privacyt sért az a konkrét ügy, amiről a hírben szó van, akkor az megintcsak a FOSS érdemeit bizonyítja. Nem tudom, mekkora eséllyel lehetne ilyesmit pl. az Edge-ben felderíteni. Bár semmi sem lehetetlen.