Friss böngészők Windows 7-re

Napra pontosan ma 4 éve, hogy a Microsoft megszüntette a Windows 7 támogatását. A Windows 7 az informatika józan érájának utolsó bástyája volt. Ez után kezdődött ugyanis a Windows 8-cal és 10-zel a Microsoft a minőséget a béka segge alá passzírozó ámokfutása, UX-ökörködése, a desktopok tabletté silányítása, az egyre több CPU és memória alaprendszer általi elzabáltatása, a szégyenteljesebbnél szégyenteljesebb, amatőr fejlesztést sejtető bugok megjelenése (pl. bootolhatatlanná váló rendszerek), a telemetria és a cloud fiókok erőltetése, a béta minőségű operációs rendszer pénzért adása, a felhasználó kísérleti nyúlnak használása, követgetése, profilozgatása és reklámfelületnek eladása. Nyomtatóik, szkennereik és más perifériáik kidobatása és újravásároltatása a driver-inkompatíbilitásoknak köszönhetően, mert ugye marha™ nehéz™ lett volna a világ legmilliárdosabb szoftveróriásának egy olyan driver frameworköt írni, amiben a régebbi driverek is tökéletesen működnek.

A Windows 10 2015-ben jelent meg, 9 éve, a Windows 8 2012-ben, 12 éve. A Microsoft számos hadjáratot indított a felhasználók áterőltetésére, ezek közül leghíresebb talán a Windows 10 sunyiban, "feature frissítésként" való feltelepítése a Windows 7-et futtató számítógépekre. Mindezek ellenére, a Windows 7-et 2024-ben még mindig 3,34% vagyis 70 millió ember, azaz több, mint 7 Magyarországnyi ember használja. Durván annyi, mint bármilyen Linux disztribúciót összesen.
 
12 év után talán kimondhatjuk, hogy akinek szándékában állt Windows 7-ről magasabb verzióra vagy más oprendszerre váltani, az már rég megtette. Aki pedig a mai napig Windows 7-et használ, legalább olyan nyomós okkal teszi, mint az, aki Linuxot telepített a gépére: szeretné az újravásárolni nem kívánt PC-jéből a legtöbbet kihozni és erre a Windows 7-et találja a legalkalmasabbnak. Ha már Windows XP-re 5 évvel ezelőtt megcsináltam egy hasonló topikot és úgy általában foglalkoztat a legacy rendszerek modern közegben való használatának kérdése, összeállítottam Windows 7-re is egy gyűjteményt az erre a platformra elérhető, naprakész, folyamatosan frissített böngészőkről.

 

Supermium

A Legacy Software Corporation (LSC), azon belül Shane Fournier (win32ss) gondozása alatt álló, rendkívül ígéretes, nyílt forráskódú Chromium fork, aminek kimondott célja a legacy rendszerek támogatása, kompromisszumok nélkül, vagyis a legfrissebb elérhető Chromium backportolásával. További előnye, hogy abban a józan szellemiségben fejlesztik és céljaikat tekintve affelé halad, amitől a Google és más szoftvermultik az elmúlt években igyekeztek eltávolodni. Ilyenek pl. a GDI font rendering a szemkifolyató DirectWrite-tal szemben, a Manifest V2 kiegészítők örökös támogatása (a V3 mellett), a szkeumorfizmus a Material-idealizmussal szemben, de van még benne Google Sync, dark mode, Aero Glass ablakkeretezés, Widevine CDM támogatás, újragondolt sandbox a biztonságos böngészéshez, ami utóbbit Windows XP-re is hamarosan portolnak. A böngészőt folyamatosan frissítik, a vezető fejlesztő ígérete szerint a biztonsági javításokat egy héten belül megkapja azután, hogy a Chromium (upstream) közzétette a javítások forráskódját, tehát akár előbb, mint a hivatalos stabil Chrome. Hosszútávú céljuk elérni a legacy kompatíbilitást Windows 2000 SP4-ig (!) visszamenőleg és az UnGoogled Chromium feature-eit beolvasztani. A modern weboldalak mindegyike használható vele.

Hivatalos oldal: https://github.com/win32ss/supermium
Letöltés: https://github.com/win32ss/supermium/releases

Thorium for Windows 7 (thorium-win7)

A Chromium egy Windows 7-tel kompatíbilisen tartott, nyílt forráskódú forkja, Alexander Frick (Alex313031) gondozásában. Bizonyos kompatíbilitási patcheket a Supermium-ból emel át és a célkitűzés is azonos: legacy rendszerekre friss és a stock Chromium-nál (jelenleg 38%-kal) nagyobb teljesítményű böngészőalternatívát adni. Valamivel nagyobb múltra tekint vissza, mint a Supermium, ugyanakkor kevesebb a hozzáadott értéke, ha a feature-öket és a kompatíbilitási patcheket tekintjük, mivel a Supermium rendre elég sok extra fejlesztést kap a Windows 2000 és XP kompatíbilitás miatt (pl. reimplementált 32-bites sandbox). Ugyanakkor jó hír, hogy az olyan látványos anti-feature-ök, mint a szemkifolyató DirectWrite erőltetése, itt is orvoslásra kerülnek, 119-től visszahozták az opcionálisan bekapcsolható GDI font renderinget. A modern weboldalak mindegyike használható vele.

Hivatalos oldal: https://github.com/Alex313031/thorium-win7 | https://thorium.rocks/win7
Letöltés: https://github.com/Alex313031/thorium-win7/releases

Yandex Browser

A Yandex LLC orosz szoftvermulti Chromium fork böngészője. A fejlesztőknek szándékában áll a Windows 7 további támogatása a böngésző friss Chromium-ra való alapozása mellett és ennek az elmúlt 4 évben rendre eleget is tettek. Általában 1-2 főverzióval van lemaradva Chromium upstream-ről, de ez nem jelenti, hogy a biztonsági javításokat ne kapná meg backportok formájában, sőt kiemelt hangsúlyt fektetnek a biztonságra, saját bug bounty programjuk is van és egy Protect-nek elnevezett rendszerük hasznos funckiókkal. Ez inkább egy olyan Chromium fork, mint a Brave vagy az Opera, hogy belepakolnak extra funkciókat, bizonyosakat pedig megváltoztatnak. Ilyen extra funciók pl. az NVIDIA RTX-alapú Ultra HD videólejátszás (ami kisfelbontású videókat is átalakít), a tab-group-ok, a web-appok elkülönítése Windows-on, vagy a képeken szereplő szöveg (felismerésének és) lefordításának képessége. A modern weboldalak mindegyike használható vele.

Hivatalos oldal: https://browser.yandex.com/help/about/new.html
Letöltés: https://browser.yandex.com/

Pale Moon*

Arról egyelőre nincs fellelhető információ, hogy a Pale Moon a Firefox Windows 7 támogatás kivezetése (ld. alább) után is szándékozik-e folytatni a Windows 7 támogatását. Abból kiindulva, ahogy anno kidobták az XP támogatását, a válasz valószínűleg nem. Ezt idén (szeptemberben vagy nem sokkal azután) meg fogjuk tudni. Kifutás után alternatívája lehet Windows XP-re optimalizált forkja, a New Moon 28.X (ld. XP-s topik). A legtöbb modern weboldal használható vele.

Hivatalos oldal: https://www.palemoon.org/
Letöltés: https://www.palemoon.org/download.shtml

Basilisk*

A Firefox (Australis utáni, nem Quantum Firefox) forkja. A legtöbb modern oldal használható vele. A Windows XP-hez való hozzáállásuk alapján elképzelhető, hogy a Firefox Windows 7 kifuttatása után dobják ők is a támogatást, ezért hosszabb távon berendezkedni rá nem ajánlott. Kifutás után alternatívája lehet Windows XP-re optimalizált forkja, a Serpent (ld. XP-s topik). A legtöbb modern weboldal használható vele.

Hivatalos oldal: https://www.basilisk-browser.org/
Letöltés: https://www.basilisk-browser.org/download.shtml

Firefox ESR*

Tűzrókáékat talán nem kell bemutatni, ha másról nem az egyre silányabb UX-et adó, Chrome-majmoló húzásaikról hangos volt az éter az elmúlt években. A Firefox ESR ágon 2024. szeptemberéig támogatja a Windows 7-et, ezért hosszabb távon berendezkedni rá nem ajánlott. Kifutás után alternatívája lehet a Mypal68 (ld. XP-s topik). A modern weboldalak mindegyike használható vele.

Hivatalos oldal: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/enterprise/
Letöltés: https://download.mozilla.org/?product=firefox-esr-latest-ssl&os=win64&l…

 

* Az így jelölt böngészők még mindig támogatják a Windows 7-et, ami vagy azt jelenti, hogy nem specifikusan Windows 7-re készültek, vagy azt, hogy egy olyan projekten alapuló forkok, ami záros határidőn belül megszünteti a Windows 7 támogatását. Mindezért, hosszabb távon berendezkedni rájuk nem ajánlott, de az akár ~10 éves múltra visszatekintő XP-s alternatíváik ígéretesek lehetnek Windows 7-en is (ld. XP-s topik).

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 14., v – 16:48

Már megint / Yet another

 

Miért nem csinálsz "Friss böngészők Debian 5-re vagy Ubuntu 12.04-re topicot"?

 

Tökre érdekelne.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

de most akkor elkurvult es mar win7-et hasznal a kurvajo XP helyett??? Babzsakfoteles fosodratu mernokkurva lett basszus :D

A "konzum" meg meg sok minden kimaradt mert nekem nincs meg ugyanaz a szotaram amibol o reggelente probal uj szavakat tanulni. :D

de most akkor elkurvult es mar win7-et hasznal a kurvajo XP helyett???

Nem használ Win7-et.

A "konzum" meg meg sok minden kimaradt mert nekem nincs meg ugyanaz a szotaram amibol o reggelente probal uj szavakat tanulni. :D

Ha szótár nélkül nem megy, ne erőltesd. Tudsz te ezek nélkül is mitugrászkodni.

Nem baj, legalább utánanézett a dolgoknak, másnak meg hátha segítség. Retrózok, stb. hasznát vehetik simán, meg legalább nem csak sír, hogy így megszüntették, úgy megszüntették a támogatást, hanem beleteszi a munkát, megtanulja megoldani a problémákat, ledokumentálja, és nem mástól várja, hogy megoldják helyette, meg támogatják neki. Megérte volna említeni a topikban a steam-cli-t is és GOG-ot, akinek a Steam tekintetében van szüksége alternatívára.

Nyilván a Linuxra áttérést én is jobban ajánlom, ezt le is írom neki minden topikban. Egyszerűen fogy ki a Windows alól a talaj, és előbb-utóbb elkerülhetetlen bárkinek a Linuxra átállás, ha a Win11-12-szintű szutykokkal már végképp nem akarja kínozni magát, hiszen addigra minden korábbi Windowsnak lejár a támogatása. Jobb az elkerülhetetlen előbb meglépni, megszokni az újat, mint a régihez körömszakadtáig ragaszkodni. Bőven el lehet engedni a Windows-t, a titka, hogy 1) fokozatokban kell csinálni, 2) nyitottnak kell lenni, hajlandóság kell az új megszokására.

A fokozatosságon azt értem, hogy előbb szoftverekből átállni multiplatformos FOSS megoldásokra, tehát pl. hajbinál ez úgy nézne ki, hogy a Total Commander lecseréli Double Commander Gtk-ra, a Winamp-ot QMMP/Audacious-ra, a Notepad-et Notepad++-ra, az Office 2003-at vagy Abiword/Gnumeric kombóra vagy LibreOffice-ra (esetleg OnlyOffice, webes MS Office), MPC-HC-t cseréli SMPlayer+mpv-re, stb., mindenre keres alternatívát, ami ha nem is 100%-ban ugyanolyan, de jó 95-99%-os közelítés, workflow-ra és look&feel tekintetében. Szép fokozatokban kell haladni, és ha megszokta az új megoldásokat, akkor lehet felpattintani a Linuxot, már megszokott alternatívák fogadnak, az ő esetében annyi lesz a különbség, hogy a Notepad++ helyett a notepadqq-t rakja fel (vagy esetleg Geany-t, vagy ha az neki elég, akkor Pluma, Leafpad, Mousepad valamelyike). Persze, ez is munka, meg hajlandóság kérdése, de nem nagyobb megerőltetés, mint egy elavuló, már nem támogatott Windows verziót élesztőgépen, működőképesen tartani, végletekig a szalmaszálba kapaszkodva széthekkelni, és így legalább ezt a munkát az ember egy olyan rendszerbe teszi bele, aminek van jövője.

Halogatni ezt nem szabad, mert gyorsan letelik az idő. Én már akkor mondtam, pl. mikor a MS bejelentette a Win10 támogatásának a 2025-2029-es végét, hogy nem szabad a babérokon ülni, halogatni, hamar eltelik az a hátralévő idő. Nem hittek nekem itt a HUP-on sem, hajtogatták, hogy az még jó 3 év, meg így ráér, úgy ráér. Közben kettőt nem tudtunk pislogni, és itt van másfél évre a nyakunkon. Még két pislogás, és a Win10 is kiesik az alternatívák közül.

Nekem egyébként tetszik, hogy a MS ilyen hardcore-ban tolja, kivezette a 32 bitet, amit helyeslek, erre meg még nyomja a gáz a szakadék felé, hogy a Windows desktop éve járjon le. Eddig mindig hagytak a normiknak menekülőutat valamelyik régebbi Windows verzióra (2025 után a Win10 LTSB/LTSC lesz ez, de ezt már csak warez-ben lehet nyomni), ez most megszűnik, és az őrült elavultatási tempó most már olyan usereket is átkényszerít majd Linuxra, akik eddig bottal se lettek hajlandóak megpiszkálni. Egyszerűen annyira ki van élezve a szitu, hogy nem lesz választásuk. Ennyire még sose volt a váltási kényszer kihegyezve, mint most lesz 2025-ben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem baj, legalább utánanézett a dolgoknak, másnak meg hátha segítség.

Nemrég még pont azt tanácsoltad, hogy csináljak ilyeneket. [1] Most meg jössz a szokásos terminálbuzi Linux-ellenforradalmaddal, meg annak az erőltetésével, hogy egy legacy rendszer már csak "retrózásra" jó.

Retrózok, stb. hasznát vehetik simán, meg legalább nem csak sír, hogy így megszüntették, úgy megszüntették a támogatást

Nem csak retrózók, hanem bárki hasznát veheti, a toptik pedig azoknak készült, akik fő rendszernek szeretnének továbbra is Windows 7-et használni.

Halogatni ezt nem szabad, mert gyorsan letelik az idő.

Sehova nem kell sietni. Nem mellesleg a Linux folyamatosan változik és így sokkal nagyobb kockázat van benne, hogy adott hardveren előbb-utóbb használhatatlan lesz. Egy Win7 már nem változik. Pont ugyanúgy fog működni 10 év múlva is, mint most és pont ugyanúgy használható lesz, ha lesznek rá up-to-date böngésző forkok és olyan szoftverek, amivel el lehet lenni rajta a modern világban. Nem variálják át a Start menüt, nem tabletesítik el. Nem fog 2-3x annyi erőforrást zabálni, csak mert a Microsoft vagy a Red Hat lecseréli alatta a widgeting készletet.

Nekem egyébként tetszik, hogy a MS ilyen hardcore-ban tolja, kivezette a 32 bitet, amit helyeslek, erre meg még nyomja a gáz a szakadék felé, hogy a Windows desktop éve járjon le.

Próbáld meg ízlelgetni az árnyoldalait is. Többszázmillió kidobott 32-bites munkaállomás. Amit most megdupláznak, megtripláznak, kifogástalanul működő, 64-bites munkaállomások kidobatásával.

Spoiler: Nem fog senki átállni a Linuxodra Win7-ről, mert aki át akart állni, az már átállt.

2025 után a Win10 LTSB/LTSC lesz ez, de ezt már csak warez-ben lehet nyomni

FUD. Lehet venni használt Enterprise licenszt, cégektől, EU-ban engedélyezett. Kérdés, hogy a M$ megérdemli-e ezek után, hogy bárki fizessen a szutykáért.

ez most megszűnik, és az őrült elavultatási tempó most már olyan usereket is átkényszerít majd Linuxra, akik eddig bottal se lettek hajlandóak megpiszkálni

Üres FUD. LTSB és LTSC továbbra is lesz, IoT Enterprise néven, 10 éves támogatással. 2029-ig el lehet lenni Win10 2019 LTSC-n, addig minimum 12 éves lesz a nem 8. generációs géped. Szóval egy "normi" ilyenkor már lecserélni, majd valami olyanra, amin elfut a következő LTSC még 10 évig.

Azt kötve hiszem, hogy cégek home usereknek el fognak adni tömegesen enterprise licenceket. Lehet lesz rá 1-2 kósza példa, de a userek többségének ez nem lesz járható út.

A Linuxra átállást, és a WinXP/7 legacy felhasználását pedig továbbra is tartom. Utóbbiakat fő rendszernek használni agyrém. Nagyon keserűen, összeszorított fogakkal, állandóan hekkelve valamit épp hogy kivitelezhető, a nagyon skilles usereknek, a többségnek (értsd: laikus user) nem alternatíva. Nekik ugyanezt a munkát ajánlott egy olyan rendszerbe beletenni, aminek van jövője. A Linuxot meg utálhatod, de egy szinten túl nem fogod tudni kikerülni, se te, se a többi ősrégi Windowsba kapaszkodó normi.

Igen, egyébként a Linux se tökéletes, ahogy közelíti fokozatosan a részesedése a Windowst, meg lesz egyre több minden (hardver, szoftver, játék) támogatva rajta, úgy bloatosítják a nagy multik (Red Hat / IBM, MS, Google, Oracle, stb.), de hát semmi nem tökéletes. A Linux előnye egyébként nem magában abban van, hogy most azt istenítjük buzzword-ként, hanem az beleilleszkedik egy 54 éve folytonos unixos-unixlike, nyílttá tett szabványos és multiplatformok között könnyen és szabadon portolható ökoszisztémába, ami soha nem hal ki, így aki ezt megszokja, az onnan már kb. soha nem lesz elveszve, nem kell egy új rendszert vagy megoldást sem teljesen mindenestől újratanulnia. Kell 1-2 apróságot, rendszerspecifikus dolgot újratanulni (pl. az adott rendszer init/hang/grafikus rendszerének, csomagkezelőjének, driver-fimware-kezelésének sajátosságai, natív virtualizációs alrendszerének az apróságai, GNU vs. BSD toolok apróbb eltérőségei), de azok az egész rendszerhez mérten elenyésző mértékű változást jelentenek (kb. 1-2%, az is kb. hasonló, nem teljesen más, nem kell az egészet a 0-ról újratanulni, nem lesz ismeretlen, idegen). Pl. ha a Linux-szal a jövőben történne valami, akkor pl. onnan egy Free/OpenBSD-re átállás már nagyon könnyen megugorható róla, sokkal könnyebben, mint egy Windows-ről Linuxra ugrás volt. Illetve Linuxnál azt is figyelembe kell venni, hogy a sok multi, Red Hat, stb. bloatját (systemd, pulseaudio, pipewire, wireplumber, Gtk-Qt, meg 64 bites kényszert, stb.) ma még kikerülheted bőven, ha nem mainstream, normikat védő megoldást használsz, ami szintén igényel némi plusz munkát, meg megszokást, de használható.

Én csak azt bánom, hogy 10 éve álltam át Linuxra, és nem sokkal előbb. Így visszagondolva minden Windows-zal töltött év időpocsékolás volt. Ha ezt akkor tudtam volna, amit most, akkor már sokkal előbb átállok rá, ha kell, veszek hozzá kompatibilis hardvert is. Azokat irigylem legjobban, akik ezt a unixos, unixlike ökoszisztémát már az 1970-1990-as években megtanulták, megszokták (POSIX sztenderd toolok, shell, X, vi/vim, Emacs, C/C++, stb.), teljesen mindegy, hogy munka, tanulás, hobbi miatt, ők nagyon megelőzték a korukat, mert nekik már ilyen 30-50 éve nem nagyon kellett újat tanulni, végig azonos, beton biztos ökoszisztémán voltak, nem ültek fel mindig a legújabb hájpvonatra (Win9x, OS/2, Win NT, stb.), és a tudásuk hosszú évtizedek óta kamatozik, ugyanazt a jól megszokott ökoszisztémát tudják használni minden platformon, az teljesen mindegy, hogy szerver, beágyazott rendszer, desktop, mobil, x86 vagy nem. Ők már akkor meglépték ezt 30-50 éve, amit én csak 6-10 éve, te meg még mindig nem, illetve egyes userek soha nem fognak megugorni. Ilyen taktikával sok divatos hülyeség átugorható, kihagyható, sok fejfájás megúszható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt kötve hiszem, hogy cégek home usereknek el fognak adni tömegesen enterprise licenceket. Lehet lesz rá 1-2 kósza példa, de a userek többségének ez nem lesz járható út.

Te kötve hiszed, de aki ezzel kereskedik, az vígan eladja neki, az EU-ban pedig még legális is. Ahogy az üzleti laptopot is. A szűk keresztmetszet ott van, hogy a home user nem tud az LTS ág létezéséről, továbbá a Microsoft mindent megtett azért online propagandákban, hogy lebeszélje az ilyen verziók használatáról az átlagfelhasználót.

A Linuxra átállást, és a WinXP/7 legacy felhasználását pedig továbbra is tartom.

Szíved joga. Annyi a különbség köztünk, hogy én senkinek nem mondogatom, hogy használjon XP-t vagy 7-et, csupán segítek neki, ha így dönt. Te évek óta terelgetsz úton-útfélen fűt-fát a desktop Linuxod felé. Kb. mint a vegánok, úgy viselkedsz.

A Linuxot meg utálhatod, de egy szinten túl nem fogod tudni kikerülni, se te, se a többi ősrégi Windowsba kapaszkodó normi.

Nem utálom a Linuxot. Kikerülni pedig akkor kerülöm ki, amikor csak akarom. Az én döntésem.

Igen, egyébként a Linux se tökéletes, ahogy közelíti fokozatosan a részesedése a Windowst, meg lesz egyre több minden (hardver, szoftver, játék) támogatva rajta, úgy bloatosítják a nagy multik (Red Hat / IBM, MS, Google, Oracle, stb.), de hát semmi nem tökéletes.

A szar még szarabb másolatából nem kérek, köszönöm. Ezt most a Red Hat által elsilányított desktop Linuxra értettem. A Linux-szal önmagában nincs probléma.

Linuxnál azt is figyelembe kell venni, hogy a sok multi, Red Hat, stb. bloatját (systemd, pulseaudio, pipewire, wireplumber, Gtk-Qt, meg 64 bites kényszert, stb.) ma még kikerülheted bőven, ha nem mainstream, normikat védő megoldást használsz, ami szintén igényel némi plusz munkát, meg megszokást, de használható.

Konkrétan nehezebb és sokkal több munka Linuxon kikerülni a Red Hat balfaszságait, mint magát a Linuxot kikerülni és fő rendszernek XP-t használni.

Én csak azt bánom, hogy 10 éve álltam át Linuxra, és nem sokkal előbb. Így visszagondolva minden Windows-zal töltött év időpocsékolás volt.

Úgy beszélsz róla, mint egy félresikerült párkapcsolatról. Szerintem ez már túlzás.

A tudás megszerzése, megléte nem függ attól, milyen rendszert használsz. Én meg tudtam szerezni a Linuxos tudásom Windows XP-ről.

Nekem nincs vonzalmam, de a terminál nagyon bevált és nagyon hatékony. Ezt nekem egyébként 10-20 éve is mondták linuxos-unixos veteránok, de akkor én se hittem nekik, azt hittem, hogy csak nagyzolnak. Akkoriban még én bele voltam ragadva a GUI normiságba, csili-vili 3D desktop effektekbe, még nem engedtem el teljesen a windowsos mentalitást. Ehhez idő kell, nem lehet erőszakolni, kis lépésekben érdemes vele haladni.

Nyilván én se 1 perc alatt lettem terminálbuzi. Mindig csak 1-1 terminálos megoldást vagy alkalmazást, parancsot fedeztem fel, videók, leírások alapján, és vezettem be. hajbinak triplán ajánlom, mert szerintem jó retrós hangulata is van a terminálnak, nekem visszahozta régi DOS-os, BBS-es, IRC-s, stb. idők feelingjét, egyszerűségét, megbízhatóságát is.

Ráadásul én nehezebben is tanultam meg ezeket, mint az átlag. Anno a linuxos átállást is egy jó évtizedes FOSS alternatívákra átállás készítette elő, még Windowson, ahogy kerestem mindenre FOSS alternatívát. A LaTeX-kel majd TeX/XeTeX-kel is nagyon megszenvedtem, az is igaz, hogy sok elavult leírás és elavult emberke félrevitt a tanulásban, haladásban. A Linuxra átállásnak így, hogy elő volt készítve már évek óta, többször neki kellett futni, többszöri kudarc után tanultam meg legyőzni a kezdeti nehézségeket, hogy minden alapvető működjön. Aztán szépen alakult, de még így is lassan haladtam. Mind a sovány ablakkezelőknél, mind a terminálos workflow-nál, azok se mentek elsőre. Használtam mindent, Gnome 2, Cinnamon, Mate, Unity, majd 10 éve a Windowsról történő végleges átállás után KDE4, KDE5, i3wm (kudarc), LXDE, IceWM, KDE5, Openbox, dwm (kudarc volt ez is először), Gnome 3 Wayland, SwayWM, Openbox, dwm, bspwm, dkwm, bspwm, szoktam meg, hogy hogyan kell konfigurálni őket, teljesen testre szabni. Közben próbáltam másokat is, de nem fő felületként (JWM, LXQt, twm, berrywm, 9wm, 2bwm, Hebstluft, WindowMaker, stb.). A vim-nek is nagyon sokszor neki kellett szaladni, többszöri kudarc árán tudtam csak megtanulni. Terminálos ismeretek is csak idővel nőttek, ahogy ismeri meg az ember a trükköket (alias-ok, tab-os parancs/paraméter és fájl/mappanévkiegészítés, history, fzf, man/less/grep, saját scriptek, vim billentyűk stb.), meg alternatívákat.

Ez egy olyan 20 éves folyamat, hogy a mai napig nem fejeződött be, pl. most nemrégiben fejeztem be a saját Bash-scriptjeim átjavítását szigorúbban POSIX (dash, ksh) kompatibilisebbé, tanulom a POSIX shell-es programozást, készítem elő a FreeBSD-re átállást a fő gépen (egy másodlagos gépen átálltam már egy jó időre OpenBSD-re). Gentoo se jött még össze fő rendszerként, annak ellenére, hogy a legutolsó próbálkozás már elég közel volt, az egy másik irányvonal. Közben még a mailklienst nem tudtam átmigrálni teljesen terminálos workflow-ra (a böngészőn kívül, ami átmigrálhatatlan), pattogok a lehetőségek között, Thunderbird, neomutt, Thunderbird, neomutt, aerc, Thunderbird, neomutt, heirloom/snail mailx, Thunderbird, stb.. Persze az Alpine is lehet befutó. Steam-nél is kipróbálásra vár a steam-cli, Steam nélküli önálló Proton, Carla helyett CLI-ből lv2/vst pluginkezelés, MuseScore kiváltása MusicXML vagy Lillypond valamelyikével, Rosegarden helyett is jó lenne egy terminálos sequencer, de ezt a Lillypond kiválthatja. stb.. A többi alkalmazás mind terminálos már eleve. Várat magára a CUPS → IPP átállás, azt lustaságból halogatom.

Igazából nagyjából az idő legnagyobb részében ellennék tty-ban is, tmux vagy dtvm segítségével, de ami ezt megakadályozza, hogy tty-ban nincs GPU gyorsítás, tearing van, villódzás, nem támogatják a tty-os pixeles betűtípusok a Unicode karaktereket (pedig maga az UTF-8 menne, csak a karakterek nem látszanak), élsimítást, így marad a sovány X-es WM + terminál kombó.

Ez ilyen, mindig tanul újat, fejlődik az ember. Pl. tegnap a Practical Vim című könyvben is találtam új dolgokat, pl. vim-ben, insert módban Ctrk+k-val ligatúrák/digráfok bevitele (:h digraph-table) és Ctrl+r= segítségével számítások végzése, operator pending és selection módok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miért nem csinálsz "Friss böngészők Debian 5-re vagy Ubuntu 12.04-re topicot"?

  1. Mert nem Debian 5-öt használnak, akik alól a Microsoft, a Google kihúzták a talajt és elhitette velük, hogy muszáj frissíteniük, akár a gépük újravásárlásával.
  2. Mert nem Debian 5-öt használ 70 millió ember, hanem Win 7-et.
  3. Mert Debian 5-re nincsenek friss böngészők.

Tökre érdekelne.

Nézz utána és csinálj róla egy topikot. De nem fogsz, mert csak kötekedni jöttél.

Ezek azért nem relevánsak, mert nem adnak pluszt egy Debian 9 vagy Ubuntu 14.04 vagy még újabb verziók ellenében, amik épp úgy támogatottak. Egyébként meg forgatható ezekre a régi rendszerekre is friss böngésző, de akkor a usernek nagyon jól kell kezelnie a dev csomagokat, meg az új verziókat, függőségeket magának beszerezni, fordítási hibákat elhárítani, mindent statikus linkeléssel belefordítani, hogy ne fusson dependecy hell-be. Abszolválható, csak értelme nincs, mert ezzel a munkával fel lehet tenni egy támogatott rendszert, amivel nem kell kínlódni.

Egyébként még én is használok sajnos nem támogatott, elavult szoftvert, pl. sxiv, amit már jó pár éve nem fejlesztenek, helyette az nsxiv fork megy (99,9999%-ban kompatibilis), amit csak lustaságból nem tettem még fel, mert igényelne egy kis átkonfigolást, így halogatom. Viszont ez a felhasználásomat nem határozza meg jelentősen, mert egy apró terminálos, X-es program, nincs benne sechole meg sérülékenység, annyira szög egyszerű, hogy nincs rajta mi eltörjön. Ilyen régen is előfordult, pl. használtam egy időben SciTE szövegszerkesztőt, ami már akkor elavult volt a Gtk+ miatt, de a mai napig működőképes, igaz már rég dobtam, csak átmeneti időszakra szolgált ki, míg vim-re nem tudtam átállni. Vagy pl. Archon a yaourt-ot és yay-t is tovább használtam, mint mainstreamek voltak, mindig csak egy kis késéssel tértem át az újabb csapásirányra (yay, paru). Meg az Openbox is egy olyan projekt, amit sokáig használtam, de már nem fejlesztik. Néha ennyi halogatás azért belefér, ha az ember tudja kezelni, meg nem viszi túlzásba a végtelenbe húzással.

Sőt, igazából 2015 év végén pár hetet én is XP-ztem, Win7-eztem kényszerűségből, akkoriban átmenetileg, külföldi anyagi megszorulásból egy szaros, nevetséges netbook volt elérhető (elhamarkodottan vettem, túl olcsó volt, és nem néztem utána a drivertámogatásnak, mert úgy emlékeztem, hogy az ASUS eee PC-k mind teljesen Linux kompatibilisek, tévedtem), amin tesztelni kellett a grafikus drivert (Intelnek csúfolt, de valójában PowerVR iGPU), de aztán kiderült, hogy ott sem jobb, mint Linuxon, így ment is vissza az Arch Linux LXDE majd i3wm-mel a helyére, egy nagyon minimális XP-s és Win7-es kitérő tesztelés után. Szóval voltak nekem is ilyen lámulós kalandjaim, csak nem reklámozom, meg másnak nem ajánlom, hogy ők is tegyenek így, mert ez a legjobb csapásirány. Ha az ember átmenetileg megszorul, akkor nem gáz behúzni ortodox meg elauvult lépéseket, csak nem szabad véglegesen rajta ragadni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként meg forgatható ezekre a régi rendszerekre is friss böngésző, de akkor a usernek nagyon jól kell kezelnie a dev csomagokat, meg az új verziókat, függőségeket magának beszerezni, fordítási hibákat elhárítani, mindent statikus linkeléssel belefordítani, hogy ne fusson dependecy hell-be.

Ez majd jusson eszedbe, amikor a Linux-os dynamic linking-re épülő csomagkezelést isteníted azzal szemben, hogy én Windows XP-re letöltök egy, az elmúlt 30 évben bármikor forgatott Windows-os alkalmazást és nemes egyszerűséggel elindítom.

Abszolválható, csak értelme nincs, mert ezzel a munkával fel lehet tenni egy támogatott rendszert, amivel nem kell kínlódni.

De kell, mert meglesznek a saját nyűgjei-bajai annak is. Meglesznek a belassított, kiherélt driverek (kötelező libinput, intel gfx driver magasabb verziói, amivel már szaggat a kép, vsync baszik rendesen működni, kötelezően bekapcsolt, szarul-húgyul implementált, instabil trágyadomb nouveau stb.)

Egyébként még én is használok sajnos nem támogatott, elavult szoftvert, pl. sxiv, amit már jó pár éve nem fejlesztenek, helyette az nsxiv fork megy (99,9999%-ban kompatibilis), amit csak lustaságból nem tettem még fel, mert igényelne egy kis átkonfigolást, így halogatom.

Egy Windows XP-s megközelítéssel pedig egy 20 éve elavult sxiv is működne, és nem kéne attól tartani, hogy mikor innoválódik™ ki alóla a rendszer annyira, hogy már újrafordítani se tudod. De ugyanez igaz Windows 10-re is. Ott is elindítod a 30 éves programot.

Sőt, igazából 2015 év végén pár hetet én is XP-ztem, Win7-eztem kényszerűségből, akkoriban átmenetileg, külföldi anyagi megszorulásból egy szaros, nevetséges netbook volt elérhető (elhamarkodottan vettem, túl olcsó volt, és nem néztem utána a drivertámogatásnak, mert úgy emlékeztem, hogy az ASUS eee PC-k mind teljesen Linux kompatibilisek, tévedtem)

Ezzel burkoltan elismerted, hogy a Linuxod driver-támogatása univerzálisan semmivel sem jobb, mint a Windows XP-re, Windows 7-re elérhető driverek.

Szóval voltak nekem is ilyen lámulós kalandjaim, csak nem reklámozom, meg másnak nem ajánlom, hogy ők is tegyenek így, mert ez a legjobb csapásirány.

Én sem ajánlom úton-útfélen másoknak az XP-t. Te akarsz mindenkit a terminal-only Linuxodra áttéríteni. Neked kéne erről leszoknod.

Ha az ember átmenetileg megszorul, akkor nem gáz behúzni ortodox meg elauvult lépéseket, csak nem szabad véglegesen rajta ragadni.

Én úgy gondolom, hogy kifejezetten jól megy anyagilag, eleget keresek és megtehetném azt is, hogy évente újravásárlok egy laptopot és egy okostelefont. Csak én úgy döntöttem, hogy nem teszem meg. Szerintem nem gáz legacy rendszert használni. Szerintem nem gáz véglegesen rajta ragadni. Szerintem az a gáz, hogy emberek tízmillióinak pocsékolják el az idejét a szükségtelen változtatgatások, amik upstream-közeli disztróknál és disztróváltásánál jellemzőek.

A dinamikus linkelés azért fontos, hogy az egyes alkalmazások közös libeket használjanak, ami memóriaspórolás. Ha mindent minden binárisba statikusan belefordítasz, akkor minden futó bináris még egyszer betölti ugyanazokat a libeket sajátként, ami sok futó programnál óriási pocsékolás. A statikus linkelést tényleg csak ilyen spéci portable megoldásoknál, meg embedded felhasználásnál lépik meg, mint mentőöv, egyébként nem ajánlott a használata, főleg nem desktop rendszeren.

A sxiv nincs még annyira elavulva, talán valami 4 éves az utolsó verzió, meg van helyette újabb fork. Gond nincs vele, mert nincs modern függősége, egy nagyon egyszerű CLI program, de sokan emiatt ágálnak ellene, hogy az újabb forkot, nsxiv-t kell feltenni helyette, amit fel is fogok, ha leküzdöm a lustaságot.

A példámban az az iGPU 10+ évvvel ezelőtti PowerVR noname szutyok volt, amit az Intel akkoriban beépített az Atom procijaiba, és csak a nevében volt Intel. A PowerVR meg egy lusta, szar szemét banda, nem csinálta meg a drivert normálisra (még az általuk támogatott Win7-en is bugos, használhatatlan volt), és később sem javította. XP-n sem volt jobb, pont azért teszteltem néhány hétig azon is, meg volt egy Ubuntu 12.04 only driverük, ami már akkor elavult volt, mert az Ubuntu akkor már a 16.10-es verziónál járt. Ebben pont az volt a vicc, ami engem is megtévesztett, hogy ez az Intel GMA3600 GPU csak a nevében volt Intel, az Intelnek semmi köze nem volt hozzá, pedig a tényleges Intel GPU-knak a driverei jók, csak ez nem Intel GPU volt.

Az Nvidia az más, ők meg saját maguk nehezítették a nouveau fejlesztők helyzetét, zárt forráskódú megoldással, meg úgy aláírt firmware-rel, hogy azt a nyílt megoldás ne tudja betölteni a kártyához, de ezen a téren elkezdett az Nvidia az utóbbi időben változtatni, nekiálltak egy nyílt drivernek, és ez elkezdett segíteni a nouveau-n is. Persze használható a zárt NV driver is, de azt érthető okból sok linuxos meg FOSS hívő nem szereti, és igazuk is van ebben. Kezdi visszanyerni az NV az elvesztett bizalmat, de lassan, idő kell hozzá, hogy jó fiúk legyenek, addig meg megy nekik a dupla középső ujjas bemutogatás.

Ezt leszámítva a Linux drivertámogatása fényévekkel előzi meg a Windowst, minden be van építve a kernelbe (ennél fogva a kernellel együtt frissül és kompatibilis marad), meg a disztró által biztosított firmware csomagban (ebben még az elvekért harcoló Debian is feladta a küzdelmet a 12. kiadástól, hogy a userek dolgát megkönnyítse), a felhasználónak nem kell drivert vadászni mindenféle weboldalról, meg csomagkezelővel sem. Néhány szutyok hardverhez valóban kellhet 3rd party, unofficial vagy DKMS kernelmodult pörgettyűzni, de azok szutyok gyártó, szutyok cuccai, nem ajánlott a megvételük. A valóság az, hogy ma már sok hardver jobban is áll Linuxon a hardvertámogatással, mint Windowson, megfordult a kocka. Van egy csomó régi nyomtató, szkenner, hangkártya, régi videókártya, hálókártya, amikhez már nincs is driver újabb Windowsra (ez igaz a te rendszered ősrégi X1250-es Radeon iGPU-jára), bezzeg Linuxon meg továbbra is működnek kulturáltan, a legmodernebb 64 bites verzión is, ezt a Windows nem tudja ezt a Linux után csinálni.

Azt viszont örömmel olvasom, hogy az XP-zést nem ajánlod másoknak általános jelleggel. Ez a része nem volt világos, mert nekem az jött le eddig, hogy továbbra is ajánlod. Pont ezt mondom, hogy ha csak átmeneti, meg speciális célt szolgál, akkor nem gáz, ha valami legacy dolgot használsz, de tudni kell vele, hogy hol a határ, ho.nnan veszti az értelmét. Nálad az XP már rég elvesztette, és csak szubjektív okokból ragaszkodsz hozzá, amik nem racionalizálhatók már objektíve, főleg, hogy nincs olyan spéci felhasználásod vagy munkád, ami igényelné, mert amúgy amiket használsz a gépen, commander és winamp típusú megoldás, alap Office amit egy ősi 2k3 is kiszolgál, alap böngészés, stb., Linux alatt is megoldható lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

XP-t olyan haladó felhasználóknak ajánlom, akik szeretik ezt az ökoszisztémát, a klasszikus desktop feelinget és a kevés bloat-ot, cserébe hajlandóak biztonságtudatosan viselkedni, illetve körbebástyázni a gépüket, hogy az Internetre kötve is biztonságosan tudjon működni.

Én azt állítottam kontrasztba, hogy amennyiszer te elmondod, hogy kinek mit kéne használnia (Linuxot, úgy, ahogy te) annak én maximum a töredékeszer mondom el, hogy szerintem kinek kéne XP-t használnia.

Nálad az XP már rég elvesztette, és csak szubjektív okokból ragaszkodsz hozzá, amik nem racionalizálhatók

Minden egyes oka racionalizálható, és racionalizáltam is, csak már elfelejtetted. Nem vagyok hajlandó még egyszer ugyanazokat a vitákat lefolytatni veled, amit már 3x-4x lefolytattunk. Olvasd vissza.

commander és winamp típusú megoldás

Commander-ből csak bloat-abb és használhatatlanabb alternatíva van Linux-ra. Ugyanez igaz a Winamp-alternatívára is. Ezek teljes mértékben racionális érvek.

alap Office amit egy ősi 2k3 is kiszolgál, alap böngészés, stb., Linux alatt is megoldható lenne.

Office 2010-et használok már egy jó ideje és számos olyan dolgot nem támogatnak a bloated alternatívái (pl. LibreOffice), amire akár nap mint nap szükségem van, pl. űrlapkitöltés. Értsd: valami baj mindig lesz a megjelenítéssel vagy a használhatósággal.

Céges gépekre RDP-zve is szívesebben használok magasabb verziós MS Office-t, mint Libreoffice-t bármikor. Pedig a ribbon még mindig nem tetszik és szándékos lebutításnak érzem.

Én senkinek nem ajánlom, csak retrózóknak meg szakembereknek legacy felhasználásra, de ez a két réteg általában kő profi, tudja mit csinál. A többieknek azt javaslom, hogy kerüljék, nem éri meg vele szenvedni. A Linuxot csak azért tolom ennyire erősen, mert sokan nem értik, hogy ez nem hitterjesztés, hanem 1) tényleg jobb, 2) hosszú távon úgyse lesz más alternatíva, hiába fujjolnak rá.

Az dicséretes viszont, hogy végül váltottál 2010-es Office-ra. Ja, a ribbon szar, azzal nem lehet mit csinálni, egyedül a LO az, amit támogatja a hagyományos menüzést. Bár ha nagyon profi Office-os vagy, akkor mindenre van billentyűkombó, az úgyis gyorsabb, és akkor nem kell szalagozni meg mindegy hogy néz ki a UI. A LibreOffice teljesen jó, az a titka, hogy nem MS-os formátumokkal kell használni, hanem a saját OpenDocument-es formátumával (amit a fogadó oldalon is LibreOffice-szal érdemes megnyitni és nem MS Office-szal kell belegányolni, felülmenteni), akkor gyaníthatóan az űrlappal nem lesz probléma.

Egyébként szerintem alakulni fogsz te fejlődésügyileg, csak lassan. Szép észrevétlenül engeded el a régiségeket, előbb a 32 bitről azért áttértél 64-re, HDD-ről SSD-re, végül elengedted az Office 2003-at, frissíted a böngésződet. Apró fejlődési lépések, de jó pár év alatt összeadódnak. Én is ilyen szép lassan, fokozatosan egyengettem az utam 2006-2014 között a Linuxra áttérés előtt. Nem siettem, apró lépések, egyszerre mindig csak egy szoftvert engedtem el (Media Player Classic/Home Cinema, akkoriban a BE még nem létezett, Notepad/ConText, Total Commander, uTorrent, MS Office 2010), és vezettem be, szoktam meg helyette multiplatformos FOSS alternatívát (SMPlayer, Double Commander, LibreOffice + XeLaTeX, illetve Notepad++, ami kicsit kilóg, mert nem multiplatfomos). Közben meg rendszeresen teszteltem a disztrókat (főleg Ubuntu. Mint), másodlagos gépen, virtuális gépben, fő gépen Windows mellé telepítve, meg menedzselgettem Linux rendszert netes szerveren, routeren, műholdvevőn, és fokozatosan oldottam meg rajta a nehézségeket, tanulgattam a dolgokat. Már 2012-ben is olyan közel voltam, hogy majdnem váltottam, több hétig csak Linux ment a gépen, de egy szkenner-nyomtató beüzemelésébe ütköztem bele (user error volt természetesen), így végül csak 2014-ben váltottam, akkor mindent meg tudtam oldani, és az összes windowsos megoldást is dobtam már akkora, egyedül a foobar2000 hiányzott, a Deadbeef csak némileg váltotta ki, meg a Scriptum GIB szótárak kellettek néha Wine-ban, illetve a Notepad++-t váltotta a Kate4, a SumatraPDF-et pedig az Okular, a windowsos szkenner driver megoldását a Sane+GIMP, de most már jó pár éve ezeket is dobtam (cmus/mpv, Goldendict, Stardict CLI, vim/neovim, zathura, sane CLI-ben). Így mindig kicsiket ugrottam, végül a váltás így nem volt sokkoló, hiszen alig néhány programra kellett csak alternatíva, a szoftverek 99%-ból kapásból fel tudtam tenni ugyanazokat a multiplarfomos megoldásokat, amikre már Windows alatt áttértem.

Mondjuk nekem kicsit szerencsém is volt, hogy senki nem nyomta rám az MS only, Adobe-s, stb. szarokat addigra már. Munkahely nem követelt meg ilyet, iskolákat meg addigra már mind elvégeztem, így nem volt rajtam semmilyen kényszer, szabad választásom volt, hogy a saját gépemen mit használok. Másik oldalról viszont ma váltani könnyebb, mint 10 éve volt, mert sokat fejlődött a Steam, Proton, DXVK, Wine (a ReactOS-esekkel való együttműködés és az XP kódszivárgás óriásit lendített rajta), LibreOffice, Linux kernel hardvertámogatása, szinte minden IM/VoIP, stream, stb. népszerű alkalmazás Electron app, vagy egyébként van webesítve, plusz mostanra sokat fejlődött a Notepadqq (meg ott van már a Visual Studio Code/Codium), Deadbeef, már eljutottak arra a szintre, hogy ki tudják váltani a Notepad++-t, meg foobar2000-et, stb.. Plusz kikopott sok proprietary szemét, Flash, Silverlight, Java, stb.. Plusz most már az AMD driverei is régóta nyíltak, Nvidia is kezdi összeszedni magát (nyílt driver, közzétett forráskódok, javul ettől a nouveau). Sokat fejlődtek a DAW/CAD alternatívák is.

Winampnál nem értem, hogy azon mit nem vált ki nálad az Audacious, QMMP. Esetleg az AIMP, de azt azért nem ajánlom, mert zárt kódos, Win/Android only. Az RDP meg egy szutyok, mármint nem maga a protokoll, hanem az egész koncepció, hogy távoli gépre GUI-t erőltetnek. Szerkeszd meg a saját gépeden, és töltsd fel csak a kész fájlt. Vagy ha távoli gépen akarod, akkor valami webes Office-megoldás, igen, a natív, helyben futó megoldásokhoz képest bloat, lassabb, nem ideális, de az RDP-s szenvedést még így is veri.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ugyanitt alig használt Windoz 10 pro eladó, kis hibával.

A Windows januári KB5034441 frissítése nem települ (hibakód 0x80070643), mert szerinte a recovery partíción nincs 250mb szabad hely. Viszont a disk managment szerint 510mb a partíció mérete (amiből 510 mb szabad!!) .

Fősodratú  "mérnök úr" szakszerű válasza:

A nevem Jonathan Deives. Független tanácsadó vagyok, és örömmel segítek ma.

Sokan jelentik a "KB5034441" frissítéssel kapcsolatos problémákat, nincs semmi baj a rendszerrel, (csak teljesen szar, mert semmilyen frissítés sem települ mitta, a W 7 esetén legalább ki lehetett venni a pipát a szarul megírt frissítések elől)

meg kell várni, amíg a fejlesztők megoldják a frissítéssel kapcsolatos problémákat, a legjobb alternatíva a frissítés szüneteltetése 7 napig.

https://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/all/win10-update-hiba…

Nekem van egy ősrégi PC-m, DOS 6.0  win 3.11  és Turbo Pascal 6.0 van rajta, . A mai napig bebootol. Vga monitor is van hozzá. Öcsém használta jópár évig állvánnyak egy másik gépoel együtt, de aztán vett valamit és azóta csak porosodik szegény gép. 

Amúgy ezt az álláspontomat az XP-s témánál is kifejtettem, de még mindig helytálló:

 

Nevetséges, hogy ki kell emelni az ilyen alternatívánál, hogy a "a legtöbb modern weboldal használható". Most még szerencséd van a Windows 7 eseténél, mert még most dobja ki mindenki a támogatást, így van ami teljesen használható, de idő kérdése és mindegyiknél csak részben lesz igaz.

Tehát vannak use-case-ek amikor ezek a böngészők egyszerűen használhatatlanok. "Bocs főnök, nem tudom megnyitni az oldalt, mert nem támogatja a böngészőmet!"

Ennyi erővel simán felvehetnéd a listára az összes böngésző utolsó Windows 7-et támogató verzióját, mert hát most még "a legtöbb modern weboldal használható" vele. Vagy akár egy Firefox 3.6 vagy Opera 12: "Van olyan oldal ami még működik vele!"

 

Használod az XP-t régi, elavult verziójú szoftverekkel meg már abandonware állapotúakat, de mellette meg hirdeted, hogy milyen "új/friss" (amik igazából csak a major böngészők, egy adott állapotú verziójának lélegeztetőgépen tartása) böngészők támogatják még a legacy rendszereket. Kicsit ellentmondásos ez nekem.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Friss böngészőt meg lehet trógerolni egy virtuaboxban futó minimál disztróval aminek annyi a dolga hogy fluxboxon (vagy ami tetszik minimál) futó tetszőleges böngésző meg egy megosztott downloads mappa.

Jó, csalás mert nem natív, de ha valamiért nagyon kapaszkodsz a rendszeredbe és mindenképp kell a modern böngésző akkor taknyolós workaroundnak elmegy.

Ebben igazad van, de a virtualizáció plusz egy réteg, növeli az erőforrásigényt, míg a régi Windowson ragadtak sokszor a szűkös erőforrások miatt nem váltanak. Jó kivétel van, de ez szokott a jellemző lenni. Meg oké, taknyolja, működik, de felveti akkor a kérdést, hogy mi értelme van egy olyan rendszeren lenni, aminél nagyon alap dolgokat is hekkelni, meg virtualizálni kell, hogy menjen. Azért mert valamit lehet, nem biztos, hogy érdemes is megtenni.

Egyébként ezért nem jó, hogy szinte minden böngésző Chrome-alapú, meg túl nagy kódbázisú, mert így a Google meg a nagy cégek túl könnyen avultatnak el vele rendszereket. Egy tollvonás, nem jön hozzá bináris/telepítő, és már el is van avultatva vele egy rendszer. Ezt nem kéne engedni, az erőforrásoknak se tesz jót. Nagyon kéne már egy nem bloat, normális böngésző, ami minimálisabb kódbázisú, és a közösség saját kézben tudja fejleszteni, reszelni, hogy a multik ne ennek mentén avultassanak, meg ne egye az erőforrásokat. Külön plusz lenne, ha képes lenne terminállal való interface-elésre, hogy abból is lehessen használni. Ha az ember fórumot olvasgat, vagy valaminek gyorsan utánakeresőzik, vagy letöltene egy fájlt, ahhoz nem kéne megkövetelni a GUI-t.

Mert ugye hiába nyílt forráskódú szinte minden mai böngésző, akkora gigantikus kódbázis, hogy nem sok embernek van meg hozzá a tudása, ideje, hogy forkolja, meg adott platformon működőképesen tartsa, így továbbra is olyan, mintha zárt lenne, ki van neki mindenki szolgáltatva. Nem lehetetlen, mert csinálják, lásd XP-re meg 7-re is lesz böngésző, de ugye nem sokan képesek rá. Aki meg képes, annak javarészt megvan az a tudása, hogy feltesz helyette Linuxot vagy valami más támogatott rendszert, és nem ragad XP-n vagy 7-en. Lényegében a böngészők ma már olyan komplexek, hogy sandboxban futó önálló OS-nek is minősíthetők, az irdatlan méretű kódbázist már csak egyre nagyobb tőkével, egyre nagyobb multik, egyre több fejlesztővel, fejlesztői órával tudják csak patkolni. Az egész fenntarthatóság le van így húzva a wc-n.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nevetséges, hogy ki kell emelni az ilyen alternatívánál, hogy a "a legtöbb modern weboldal használható".

A Chromium-only webvilág érájában, igen, ki kell emelni a Firefox-forkok esetén. Ennek semmi köze a támogatott OS-eik legacy mivoltához. Próbáld meg nem is ebbe az irányba ferdíteni a dolgot. Csupán annyi, hogy általában a forkokba a funkciófrissítések később kerülnek be, mint a biztonsági frissítések.

Most még szerencséd van a Windows 7 eseténél, mert még most dobja ki mindenki a támogatást így van ami teljesen használható, de idő kérdése és mindegyiknél csak részben lesz igaz.

Ez a csillagozott böngészőkre igaz, aminek már mind van 10 éve frissen tartott és támogatott XP-s alternatívája, ami egyben 7-es alternatíva is. Nem véletlenül írtam oda mindegyikhez, hogy várható a támogatás kidobása, valamelyiknél ennek a várható idejét is leírtam. Mindegyik csillagozott böngészőnek már van XP-s forkja, így várhatóan 7-es forkja is lesz, amint a támogatás megszűnik.

Tehát vannak use-case-ek amikor ezek a böngészők egyszerűen használhatatlanok.

Amik ugyanazok a use-case-ek, amikor a Firefox, a Safari, vagy bármilyen nem Chromium-alapú böngésző használhatatlan. Csak te most a legacy rendszerek ellen akarsz hergelni, miközben dollármilliárdos multik (Apple) és dollármilliomos alapítványok (Mozilla) által fejlesztett böngészőkre pont ugyanúgy igaz, hogy "a legtöbb" (és nem mindegyik) weboldal használható vele. Ezek után persze, hogy a forkjaikra is nagy valószínűséggel igaz lesz.

Ennyi erővel simán felvehetnéd a listára az összes böngésző utolsó Windows 7-et támogató verzióját, mert hát most még "a legtöbb modern weboldal használható" vele.

Nem veszem fel, mert ezek nem friss böngészők. Nem kapnak javításokat, biztonsági frissítéseket. A topik címe friss böngészők Windows 7-re. Nem pedig az, hogy utolsó működő verziók. Amit ezzel az állításoddal bemutatsz, az az orbitális nagy csúsztatás kategóriája. Egyenlőségjelet teszel a folyamatosan frissített böngészők és a már egyáltalán nem támogatottak közé. Idő kérdése, hogy azok a weboldalak, amik jelenleg nem működnek Firefox-szal (Mypal68-cal, Pale Moon-nal, New Moon-nal stb.) holnap már működjenek, mivel le szokták követni a webes szabványokat. Konkrétan hazudsz, amikor azt állítod, hogy nyugodtan felvehetnék 10 éves legacy verziókat. Tekintve, hogy a Firefox 3.6-tal a legtöbb modern weboldal nem használható. Az Opera 12-vel a legtöbb modern weboldal nem használható.

Használod az XP-t régi, elavult verziójú szoftverekkel meg már abandonware állapotúakat, de mellette meg hirdeted, hogy milyen "új/friss"

Abandoned verziót abból használok, amiből az is megfelel, mert már kellően funkcióérett. A böngésző nem tartozik ezek közé és próbáld meg nem az ellenkezőjét állítani, mert akkor ismételten csak hazudsz.

amik igazából csak a major böngészők, egy adott állapotú verziójának lélegeztetőgépen tartása

Változatlanul: Ne csúsztass. Ugyanez elmondható a friss Safari-ról vagy a friss Firefox-ról egy Chromium-only webvilágban.

Kicsit ellentmondásos ez nekem.

Akkor ne használj friss böngészőket Windows 7-re. Senkinek sem kötelező.

Az meg külön vicces, hogy a Supermiumot és a Thoriumot nemes egyszerűséggel ignoráltad, pedig egy friss stock Chromium teljes funkcionalitását adják Windows 7-en (és hamarosan XP-re is portolva lesz).

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

A Chromium-only webvilág érájában, igen, ki kell emelni a Firefox-forkok esetén

Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi Chromium és mi Firefox fork. Régen még az IE-érában volt jellemző, hogy egyik böngészővel jó volt valami a másikkal nem. Amióta ez a tényező megszűnt, azóta nem találkoztam olyannal, hogy ne menne az összes major böngészőn egy oldal. (Maximum ha valami még aktuálisan csak draft-ként létezett, de a Chromium már támogatta, de FF nem, de a honlapok meg nem használták még aktívan, hogy releváns legyen...)

Ennek semmi köze a támogatott OS-eik legacy mivoltához. Próbáld meg nem is ebbe az irányba ferdíteni a dolgot. Csupán annyi, hogy általában a forkokba a funkciófrissítések később kerülnek be, mint a biztonsági frissítések.

Én nem is az alattuk lévő OS-ről beszéltem. XP-s témánál is kiemeltem ezt a "fork forkjának a forkjának a forkja" hozzáállást. Támogassák Windows 95-től a Windows 12-ig az összes verziót, engem pont hidegen hagy. A lényeg azon volt, hogy van amire használhatatlanok, mert nem kezelik megfelelően a modern webes dolgokat. 

Ez a csillagozott böngészőkre igaz, aminek már mind van 10 éve frissen tartott és támogatott XP-s alternatívája, ami egyben 7-es alternatíva is. Nem véletlenül írtam oda mindegyikhez, hogy várható a támogatás kidobása, valamelyiknél ennek a várható idejét is leírtam. Mindegyik csillagozott böngészőnek már van XP-s forkja, így várhatóan 7-es forkja is lesz, amint a támogatás megszűnik.

Én arra próbáltam utalni, hogy most még van olyan alternatív böngésző, amihez oda bírtad írni, hogy minden modern weboldal használható vele, mert a major böngészők még csak most dobták a támogatást, de idővel ugyanaz lesz a helyzet, mint az XP-s böngészőknél, hogy már egyre kevesebb dolgot fognak támogatni és az újabbnál-újabb weboldalak már nem feltétlen fognak működni velük.

Amik ugyanazok a use-case-ek, amikor a Firefox, a Safari, vagy bármilyen nem Chromium-alapú böngésző használhatatlan. Csak te most a legacy rendszerek ellen akarsz hergelni, miközben dollármilliárdos multik (Apple) és dollármilliomos alapítványok (Mozilla) által fejlesztett böngészőkre pont ugyanúgy igaz, hogy "a legtöbb" (és nem mindegyik) weboldal használható vele. Ezek után persze, hogy a forkjaikra is nagy valószínűséggel igaz lesz.

Ahogy fentebb írtam az IE-éra végével ez már nem volt jellemző. A Safari/Apple számomra nem releváns, közelemben nem él és dolgozik senki akinek Apple gépen nyomná, így nem érdekel az az oldal.

Nem veszem fel, mert ezek nem friss böngészők. Nem kapnak javításokat, biztonsági frissítéseket. A topik címe friss böngészők Windows 7-re. Nem pedig az, hogy utolsó működő verziók. Amit ezzel az állításoddal bemutatsz, az az orbitális nagy csúsztatás kategóriája. Egyenlőségjelet teszel a folyamatosan frissített böngészők és a már egyáltalán nem támogatottak közé. Idő kérdése, hogy azok a weboldalak, amik jelenleg nem működnek Firefox-szal (Mypal68-cal, Pale Moon-nal, New Moon-nal stb.) holnap már működjenek, mivel le szokták követni a webes szabványokat. Konkrétan hazudsz, amikor azt állítod, hogy nyugodtan felvehetnék 10 éves legacy verziókat. Tekintve, hogy a Firefox 3.6-tal a legtöbb modern weboldal nem használható. Az Opera 12-vel a legtöbb modern weboldal nem használható.

Ebben az egyben igazat adok, mármint a mondanivalóval, nem a stílussal.

Abandoned verziót abból használok, amiből az is megfelel, mert már kellően funkcióérett. A böngésző nem tartozik ezek közé és próbáld meg nem az ellenkezőjét állítani, mert akkor ismételten csak hazudsz.

Ok

Változatlanul: Ne csúsztass. Ugyanez elmondható a friss Safari-ról vagy a friss Firefox-ról egy Chromium-only webvilágban.

Itt te csúsztatsz, mert míg a major böngészők esetén folyik a frissítés és funkció bővítés, addig ismételten az ilyen fork forkjának a forkjának... programok esetén a séma kb mindig ugyanaz, hogy van egy állapot, ahol a main ág elindul egy irányba, ám ez valakinek nem tetszik és adott állapotot viszi tovább. Ami biztonsági frissítés érkezik a main ágba és véletlen érinti még a saját verziójának a kódbázisát, azt migrálja, de érdemi fejlesztés sosem történik, csak tolják maguk előtt mondjuk azt a funkciót, amit a main ág kidobott. 

Akkor ne használj friss böngészőket Windows 7-re. Senkinek sem kötelező.

Nem tudom arra a rövidke mondatomra, hogy jött ez a válasz, de legyen. Az utolsó Windows 7-et decemberben váltottam. Kész! Pont!

Az meg külön vicces, hogy a Supermiumot és a Thoriumot nemes egyszerűséggel ignoráltad, pedig egy friss stock Chromium teljes funkcionalitását adják Windows 7-en (és hamarosan XP-re is portolva lesz).

Nem ignoráltam őket, csak te nem értelmezted megfelelően azt amit írtam. Ahogy fentebb is írtam, mivel a major böngészők most kezdték kidobálni a Windows 7 támogatását, így még van olyan amelyik kb 100%-osan kompatibilis a modern oldalakkal. Tehát ki csúsztat?

Ha viccet akarsz, akkor pont a zárójeles megjegyzésed a jó példa rá. Egy Chrome már önmagában is egy erőforrászabáló hulladék és még egy weboldalt sem kell megnyitni hozzá. Sok sikert hozzá XP alatt max 4GB-al! Talán használható lesz, hogy ha mellette másra nem akarod használni a gépet.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi Chromium és mi Firefox fork.

De van köze hozzá, mert Chromium és Firefox között vannak különbségek abban, hogy a Chromium-only weboldalakkal mennyire kompatíbilisek.

Régen még az IE-érában volt jellemző, hogy egyik böngészővel jó volt valami a másikkal nem.

Jelenleg a Chromium az IE. Jó reggelt!

Amióta ez a tényező megszűnt, azóta nem találkoztam olyannal, hogy ne menne az összes major böngészőn egy oldal.

Az összes major böngésző Chromium alapú. A Firefox-ot 3%-os kisebbség használja. Major böngészőnek nevezni rendkívül erős hazugság.

XP-s témánál is kiemeltem ezt a "fork forkjának a forkjának a forkja" hozzáállást.

Nézzük...

  • Thorium a Chromium forkja, 1 forkolásnyira a Chromiumtól.
  • Supermium a Chromium forkja, 1 forkolásnyira a Chromiumtól.
  • Yandex Browser a Chromium forkja, 1 forkolásnyira a Chromiumtól.
  • Emlékeztetnélek, hogy a Google Chrome is a Chromium forkja, 1 forkolásnyira a Chromiumtól.
  • Mypal68 a Firefox forkja, 1 forkolásnyira a Firefoxtól.
  • Pale Moon a Firefox forkja, 1 forkolásnyira a Firefoxtól.
  • Basilisk a Firefox forkja, 1 forkolásnyira a Firefoxtól.
  • New Moon a Pale Moon forkja, 2 forkolásnyira a Firefoxtól.

Az általad említett "fork forkjának a forkjának a forkja" 4 forkolásnyi távolságot sejtet, ami egyik XP-s és 7-es böngészőforkra sem igaz, de legalább megint sikerült eltúloznod, hogy hergelhess a legacy OS-re frissen tartott forkok ellen.

Támogassák Windows 95-től a Windows 12-ig az összes verziót, engem pont hidegen hagy.

Engem pedig nem hagy hidegen.

A lényeg azon volt, hogy van amire használhatatlanok, mert nem kezelik megfelelően a modern webes dolgokat. 

Pontosan mire? Én őszintén, nem teszteltem meg minden népszerű oldalt és szolgáltatást velük, de láttam olyat, hogy bizonyos oldalak (10-ből 1 oldal) nem működik valami újdonsült, csiligány JS-idealizmus miatt.

most még van olyan alternatív böngésző, amihez oda bírtad írni, hogy minden modern weboldal használható vele

10 éve vannak ilyen böngészők XP-re, és mivel folyamatosan frissítve vannak, így idő kérdése, hogy a nem működő weboldalak előbb-utóbb működjenek.

Itt te csúsztatsz, mert míg a major böngészők esetén folyik a frissítés és funkció bővítés, addig ismételten az ilyen fork forkjának a forkjának... programok esetén a séma kb mindig ugyanaz, hogy van egy állapot, ahol a main ág elindul egy irányba, ám ez valakinek nem tetszik és adott állapotot viszi tovább

A webengine kap frissítéseket. A UI-t nem szokták szétbaszni a forkolt böngésző eredetijének UX-ökörködéseivel és idealizmusaival. A weboldalakkal való kompatíbilitás a webengine-től függ csak és kizárólag. Azt meg frissen tartják.

Ami biztonsági frissítés érkezik a main ágba és véletlen érinti még a saját verziójának a kódbázisát, azt migrálja, de érdemi fejlesztés sosem történik, csak tolják maguk előtt mondjuk azt a funkciót, amit a main ág kidobott. 

Igen, mert ezek alapvetően backportok, amik néhány anti-feature-t leszámítva hozzák azt a funkcionalitást, mint az eredeti böngésző, amiből forkolták. Ez a céljuk. Azt a munkát végzik a maintainerek, amire a Google, Mozilla stb. babzsákfejlesztői túl lusták, túl idealisták vagy munkáltató multikáik túl milliárdosok voltak.

Nem tudom arra a rövidke mondatomra, hogy jött ez a válasz, de legyen. Az utolsó Windows 7-et decemberben váltottam. Kész! Pont!

Gratulálok. Bár kicsit laggard voltál, de bebizonyítottad, hogy képes vagy sodródni az árral és beállni a birkasorba.

Ahogy fentebb is írtam, mivel a major böngészők most kezdték kidobálni a Windows 7 támogatását

Ezt én írtam le először, a témaindítóban.

így még van olyan amelyik kb 100%-osan kompatibilis a modern oldalakkal

Nincs összefüggés a projektek Win7-támogatottsága és a forkok weboldalakkal való kompatíbilitása között.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

Akkor lenne, ha abandoned verziókat listáztam volna, ahogy te javaslod, de nem ilyeneket listáztam. Pl. Opera szándékosan nem került be. Emellett külön (a te okoskodásod nélkül is) megjelöltem azokat, amiknek várhatóan lejár a Win7 támogatása. Ezeknek viszont már mind van XP-s alternatívája, amik az elmúlt 10 évben bizonyítottak.

Sok sikert hozzá XP alatt max 4GB-al! Talán használható lesz, hogy ha mellette másra nem akarod használni a gépet.

Pont az ilyen esetek optimalizációjára kap fejlesztéseket a Supermium, ami lesz 32-bitre is. Csakhát a szemellenződ az ilyeneket sajnos kitakarja, mert hát a fork™ forkjainak™ a™ forkjainak™ a™ forkjainak™ a™ forkjai™ nem™ kapnak™ fejlesztéseket™.

Áá, nehogy azt hidd, hogy a Firefox és forkjai annyival különbek a Chome-alapúaknál. Igen, kicsivel kisebb az erőforrásigénye, meg nem a Google egyeduralmát támogatod vele, ha használod, de kb. majdnem ugyanolyan bloat, mint a Chrome-alapúak. Sok magos modern gépek fél-egy órát szüttyögnek a fordításával, a régebbiek vagy nem olyan combosak, órákat. Ha nem hiszed le, fordítsd le, vagy saját magad, vagy Gentoo-n nézd meg, mikor az emerge fordítja. Oltári sokáig tart, több gigás kódbázis, sok millió soros. Csak fél fokkal jobb ebben, mint a Chrome-alapúak.

Abban részben igazad van, hogy el lehetne vitatkozni a FF major browser státusztáról. 3%-os részesedés mellett sokan már valóban haldoklásnak induló, alternatív böngészőnek tekintik, bár a legtöbben még megadják neki a major súlyt, mert mégse marad el a Chome funkcióitól, nem csak korlátozottan használható ahhoz képest, és tradíciókat meg kódbázis nézve még mindig a nagyok közé tartozónak érzik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az egész web bloat, ahogy van most a népszerű oldalaival és szolgáltatásaival együtt. Annyit használom, amennyit muszáj. Ehhez jól jönnek a folyamatosan frissített XP-s böngészők.

Abban részben igazad van, hogy el lehetne vitatkozni a FF major browser státusztáról.

Vitatkozni? :D Nem major browser. Pont.

Egy szűk kisebbség használja. Kevesebben használják, mint a Windows 7-et.

Ez is igaz, a web van ilyenre fejlesztve, hogy csak ilyen bloat monstrumokkal lehessen kiszolgálni. A böngésző már rég nem csak egy rendermotor meg egy HTML viewer, ahogy rég. Én ezért szeretem a régi, hagyományos, plain text alapú protokollokat, leírónyelveket, klasszik statikus HTML/CSS (nuku JS), markdown, Gopher, Gemini, BBS/telnet, stb.. Nem csak kicsik, de terminálban is mennek (jó, a CSS hatóköre itt korlátozott), szöveges információként shelles pipe-okkal feldolgozhatók, szűrhetők.

Én is hajlanék arra, hogy a Firefox inkább alternatív. Az viszont nem igaz, hogy a 7-esnél kevesebben használják, régi Windowsokon meg Linuxon azért népszerűbb, csak a statisztikai tömeget megnyomja a sok androidos, Win10-11-es meg MacOS-user, és a Chrome miattuk vezet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Librewolf melyik verziója támogatja még a W7-et?

Az összes (oprendszer és böngészők,) frissítés-cirkusza túl van lihegve, és az állandó rettegtetés függőséget eredményezett a tudatlan felhasználói tömegeknél.

A titok ott van, hogy a hálózati védelmet jól kell megcsinálni.., port forward-ot, táveléréseket tiltani, a tűzfalak és naplózások fontosak. (Még a wi-fi-ken, telefonokon is,). - Egyszóval, nem kell félni régi szoftver verziókat sem használni, még Windows 7-esen sem, csak gondoskodni kell a megfelelően szigorú NAT, tűzfal-védelemről, a jail-ben futtatott böngészőkről, stb. - Egyáltalán, a tartalomfogyasztást, a szoftver használatot, igazítani kell a rendszer állapotához. - Bankolni meg végkép nem ilyen gépről kell, mert az egyébként is rizikó faktor, a topra frissített operációs rendszerek, böngészők alapértelmezett beállításainál is.) 

Ebben nincs igazad. Egyrészt a tűzfal és a NAT se véd meg minden kártevőtől, amik ellen a frissebb verziók foltozva vannak. A naplózás se véd semmi ellen. Továbbá Windowsra nincs jail.

Illetve a támogatás elvesztése pont azért fontos, amiről ez a topik is szól. Nem csak biztonsági kockázat, hanem ha valamiből új verzió kell, akkor az nem fog futni a nem támogatott rendszeren. Pl. ha egy adott OS verzióra az elérhető legújabb böngésző is túl régi, akkor pl. fontos weboldalak egyszerűen nem jelenhetnek meg, de van ilyen chatprogramoknál is, ha túl régi verziót használsz, nem enged fel egy-egy centralizált chatszolgáltatás. Lehetne még sorolni.

Abban részben van némi igazad, hogy ennek ellenére ez a támogatás hiánya kicsit túl van nagyítva az egyszeri felhasználók felé. Elhitetik velük, hogy a támogatás lejártának a napján nem fog működni a rendszerük, azonnal vírust kapnak, stb., mindjárt vége lesz a világnak, azért ez is egy jelentős sarkítás, a másik véglet. Viszont megértem, aki így túlijesztget, mert ők meg ezt azért csinálják, mert tudják, hogy sok felhasználó milyen lusta, vagy mennyire erősen ragaszkodik elavult dolgokhoz megszokásból, és ezt kompenzálandó, próbálják erőszakkal, meg megfélemlítéssel ennek elejét venni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"és ezt kompenzálandó, próbálják erőszakkal, meg megfélemlítéssel ennek elejét venni."

És erre én nagyon rosszul reagálok, és juszt is kipróbálom, mennyire retteghetek. :) - (Volt, hogy másfél évig egyetlen foltozó keddi, Win-es frissítés nem érte el az adott 10-es gépet. Napi tíz órában dolgoztak rajta. Semmilyen negatív tapasztalat nem volt, a többi "szerelthez" képest sem.) - Itt-ott Windows 7-esek is, a mai napig használatban, dettó.

Azt most hozom fel, hogy a következő nagy funkció frissítéssel is mindig kivártam az összes gépen a verzió-támogatási idő végét. (kb. 1 év!) - Mondjuk ez "MS-mester" mellett is szól! (Viszont így megúsztunk minden nagyobb havi frissítési botrányt.)

De amit írtam.., fontos. Ésszel kell köré hálózatot, program-összetevőket építeni. A felhasználási kört is szűken venni. (Nem láttam vírust ezeken a rendszereken sem, már 2014 óta. - Természetesen, a "retrót" egyszerű "alfa-beta" felhasználóknak nem ajánlanám, de hajbi már biztosan tudja mit csinál.)

Attól, hogy nem volt vele eddig negatív tapasztalat, nem jelenti, hogy a jövőben sem lesz. Igen, elméletileg előfordulhat, hogy sokáig nem lesz, nézd meg, hajbi egy sokkal elavultabb XP-n is már húzza 10 éve (már a POSReady frissítések sincsenek rá vagy 5 éve), lehetni mindent lehet, kérdés érdemes-e. Én azt szoktam mondani, hogy olyan rendszerbe én már nem feccölnék munkát, időt, aminek nincs jövője. Előbb-utóbb így is, úgy is el kell engedni, akkor legyen inkább előbb. Hiszen az mindenképp hekkelés, munka, hogy egy elavult rendszert életben tartsál, akkor azt a munkát egy olyan rendszerbe is beleteheted, aminek van még jövője. Mint írtam, nem csak a vírusok problémásak, hanem az általános elavulás is, böngészők, új hardverhez driverek, stb. nem lesznek nagyon.

Szerintem a Win7 kapott elég időt, volt 14 évig támogatva. Ennél tovább csak az XP volt tovább támogatott, 18 évet, meg a Win 3.11, az konkrétan 15 évet húzott le.

Igazból 10 évnél idősebb rendszerrel nem nagyon tervez ma már senki, a leghosszabb ideig támogatott céges Linuxok is max. 10 évig támogatottak, de pont most jött a hír, hogy az Ubuntu 18.04-nek is hiába van még 2028. áprilisig támogatása, már most gondok vannak vele, lásd a VSCode + glibc fiaskója

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben nincs igazad.

Teljesen igaza van.

Egyrészt a tűzfal és a NAT se véd meg minden kártevőtől

A tűzfal vagy a NAT megvéd minden olyan remote exploittól, aminek előfeltétele a számítógépedhez való távoli kapcsolódás. Egy jó tűzfal pedig attól is megvéd, hogy a kártevő kifelé kapcsolódjon és értelmesen működjön. Sőt, pl. a Jetico advanced módban attól is megvéd (XP alatt), hogy egyes alkalmazások más, eddig nem behúzott DLL-t húzzanak be vagy más alkalmazásokat elindítsanak.Van tanuló módja is, ahol be tudja profilozni az egyes alkalmazásokat. GPO-val pedig rendszerszinten letiltható minden alkalmazás elindítása, ismeretlen (pl. letöltési) könyvtárakból.

A biztonság elsősorban tudatosság és megvalósítási akarat kérdése.

amik ellen a frissebb verziók foltozva vannak.

Cserébe ott van bennük a rahedli új feature-rel bejövő 0-day exploit, amiről szart se tudsz. Biztonság™.

Nem csak biztonsági kockázat, hanem ha valamiből új verzió kell, akkor az nem fog futni a nem támogatott rendszeren

Pont arról szól ez a topik, hogy de igen, vannak olyan projektek, amik által futni fog. Tőled azt várnám, hogy meglátod ebben az open-source előnyeit, ehelyett a legacy rendszerekkel együtt gyalázod a rájuk fejlesztett friss böngészőket.

Pl. ha egy adott OS verzióra az elérhető legújabb böngésző is túl régi, akkor pl. fontos weboldalak egyszerűen nem jelenhetnek meg, de van ilyen chatprogramoknál is, ha túl régi verziót használsz, nem enged fel egy-egy centralizált chatszolgáltatás. Lehetne még sorolni.

De ha adott OS verzióra elérhető a legújabb böngésző, vagy azon alapuló fork, akkor a fontos™ weboldalak™ meg fognak jelenni. Egyébként meg pont neked kéne a leghangosabban elutasítanod azt, hogy folyamatosan változtatgassanak annyit a JS-frameworkökön, hogy már ne menjen X verzióval régebbi böngészőn. Pedig simán rendelkezik azzal a funkcionalitással, hogy megvalósítható lenne, csakhát nem úgy hívják már a JS függvényeket, ahogy a régiben, meg hasonló értelmetlen, fejlődésmániás refaktorálgatások eredményeképpen nem működik.

Abban részben van némi igazad, hogy ennek ellenére ez a támogatás hiánya kicsit túl van nagyítva az egyszeri felhasználók felé.

Teljes mértékben igaza van benne és nem csak az egyszeri felhasználók felé van túlnagyítva. Nézd meg, ezen a fórumon magukat nem egyszerű felhasználónak valló elemektől mit kapok, hogy Windows XP-t használok IT vezetőként. Beleértve téged is.

Elhitetik velük, hogy a támogatás lejártának a napján nem fog működni a rendszerük, azonnal vírust kapnak, stb., mindjárt vége lesz a világnak, azért ez is egy jelentős sarkítás, a másik véglet.

Örülök, hogy legalább elismered, hogy marketing-erőszakkal avultatják el a régi rendszereket, mesterségesen, újravásárlás reményében. Ha ezt képes vagy felfogni, olyan nagy agymosást nem kaptál, még ha frissítésmániás vagy se.

Viszont megértem, aki így túlijesztget, mert ők meg ezt azért csinálják, mert tudják, hogy sok felhasználó milyen lusta, vagy mennyire erősen ragaszkodik elavult dolgokhoz megszokásból, és ezt kompenzálandó, próbálják erőszakkal, meg megfélemlítéssel ennek elejét venni.

Tévedtem. Visszavonom. Mégsem vagy képes felfogni, miért hajkurásszák el a felhasználókat a legacy rendszerektől.

Te nem azért vagy XP-n, mert neked az a jó, hanem sarokba szorítottad magad ilyen-olyan mondvacsinált indokokkal, ragaszkodva konkrét programokhoz meg mi hány ms alatt rajzol ki szintű morbid dolgokhoz.

Az, hogy miért hajkurásszák el a felhasználókat egy legacy rendszertől, annak sokféle oka van. A MS nyilván főleg azért, hogy vedd meg az új OS-üket. Viszont más oldalról nem csak ők nem javasolják ezeket a legacy rendszereket, hanem úgy általában senki. Mondom, halott ökoszisztémák, az a baj velük. Senki nem fejleszt már nagyon rájuk, és előbb-utóbb működésképtelenek lesznek. Főleg, ha zárt forráskódú programokra támazkodsz, amit lefordítani sem tudsz. Legalább a böngészők kitrükközhetők, azokkal az a szerencséd, hogy nyílt a kód.

A kényszer, meg az ijesztgetés valóban gusztustalan, de azt akarom veled beláttatni, hogy nem oktalan. Tényleg sok olyan felhasználó van, akit nem tudsz a régi technológiáról leszedni, akkor se, ha már van elérhető jobb. Itt most nem csak az OS-ekről van szó, lásd mikor az nCore előbb a divx-et, most meg idéntől az SD-t tiltotta be.

Itt te azt nem érted, hogy a hardverigény egymagában nem döntő. Hiszen akármilyen rendszerről, megoldásról, kódekről van szó, az bloatabb, mint az azt megelőző megoldás volt. Ez törvényszerű. Te pl. isteníted az XP-t, meg az mp3-at, meg nem tudom mit, de a maguk korában azok is fejlődésmániás, idealista babzsákfejlesztőktől származó bloat dolgok voltak. Igen, ma már nem nagy a hardverigényük, de ez csak neked tűnik úgy, mert azóta a hardverek annyit fejlődtek. Ha ezeknek a dolgoknak a megjelenési idejében nézed a valós hardverigényét, akkor nem volt kicsi.

A másik, amit nem értesz, hogy egy kódbázist nem lehet a végsőkig foltozgatni, meg bővítgetni. Hiszen akárhogy implementálod is, abban lesz egyfajta koncepció, fejlesztési lehetőség, amiből ki fognak fogyni a lehetőségek, lesznek majd igények, amiket nem tud sehogy se kielégíteni.. Előbb-utóbb mindent újra kell írni. Sok fejlesztő emiatt nem szereti, hogy a régi kódján ragadj, mert akkor nem tudja neked tovább bővíteni. Hiszen azért fejlesztik az új kódokat, mert az alapból jobb, azért akarják, hogy azt használd. Nyilván néha ennek valóban van mögöttes anyagi motivációja, ha fizetős megoldásról van szó, de nem csak ez áll a háttérben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Te nem azért vagy XP-n, mert neked az a jó, hanem sarokba szorítottad magad ilyen-olyan mondvacsinált indokokkal, ragaszkodva konkrét programokhoz meg mi hány ms alatt rajzol ki szintű morbid dolgokhoz.

Ennek a mondatnak így nincs értelme. Számtalanszor leírtam és megindokoltam részletesen, hogy miért maradtam XP-n, a "mi hány ms alatt rajzol ki" csak egy a sok közül és egyébként is csak egy tünet, ami kisebb probléma, mint aminek a tünete: a bloated megoldásoknak. Én jól érzem magam XP-n, mint főrendszeren. Jobban, mint bármelyik másik rendszeren. Hadd döntsem már el, hogy nekem mi a jó, mielőtt kitalálnád, hogy jobban ismersz engem, mint én saját magam.

Mondom, halott ökoszisztémák, az a baj velük.

Halott ökoszisztéma az, amit nem használ senki. Nem az, ami nem frissül.

Senki nem fejleszt már nagyon rájuk, és előbb-utóbb működésképtelenek lesznek.

Baromság. Lásd Friss böngészők Windows XP-re. 10 éve lejárt a támogatása és azóta is fejlesztenek rá szoftvereket, konkrétan böngészőket. Sőt, még 2023-ban is indítanak új fejlesztéseket, amivel nem csak az XP-t, de a Windows 2000-t is célozzák. Lásd Supermium, ami a friss Chromium legacy rendszerekre való portolása.

Főleg, ha zárt forráskódú programokra támazkodsz, amit lefordítani sem tudsz.

Nem kell őket lefordítanom, ha maguktól is futnak. Te azért gondolod, hogy le kell, mert sarokba szorítottad magad a Linuxodon ilyen-olyan mondvacsinált indokokkal, ragaszkodva ahhoz, hogy mindig kapj frissítést, különben hullaszag terjengését hallucinálod a laptopodból. Tudod, Windows-on, amit valaki Windows 95-re normálisan megírt, az XP-n is fog futni, de még akár Windows 10-en is. Nem kell újraforgatni évente, és refaktorálgatni mindig az aktuális idealizmusok és library API-törések miatt, mint egy Linux-os csomagot.

Legalább a böngészők kitrükközhetők, azokkal az a szerencséd, hogy nyílt a kód.

kitrükközhetők probléma nélkül lefordíthatók

de azt akarom veled beláttatni, hogy nem oktalan

Rendben. A profitéhséget, mint okot belátom. De nekem nem érdekem a profitéhes multik profitösvényén sétálgatni. Se nem a Red Hat babzsákfejlesztői által kijelölt, szélsőségesen idealista, fejlődésmániás ösvényen.

Itt most nem csak az OS-ekről van szó, lásd mikor az nCore előbb a divx-et, most meg idéntől az SD-t tiltotta be.

Azt tegyük hozzá, hogy DivX-et a mai napig leszedhetsz az nCore-ról. Nem törölték ki őket. Csak újakat nem rakhatsz fel. SD-vel is ez a helyzet. Az nCore egy privát torrent tracker, ahol szigorúan szabályozzák és szűrik a tartalmakat. Mindig is így volt. Én se értek egyet néhány dologgal az nCore-on, de jobban örülök, hogy legalább van, mintha nem lenne és továbbra is non-profit alapokon működik.

Hiszen akármilyen rendszerről, megoldásról, kódekről van szó, az bloatabb, mint az azt megelőző megoldás volt. Ez törvényszerű.

Nem feltétlenül az, ha jól meg van írva.

Te pl. isteníted az XP-t, meg az mp3-at, meg nem tudom mit, de a maguk korában azok is fejlődésmániás, idealista babzsákfejlesztőktől származó bloat dolgok voltak.

Nem istenítem egyiket sem. Az XP egy oprendszer, amit használok. Az MP3 egy szabvány. Az enkódolás pedig a LAME megjelenése óta napjainkig rengeteget fejlődött tömörítési algoritmus, hangzás stb. szempontból, csak ezt te ignorálod, mert ott van a régi™ címke az átmosott agyadban az MP3-on, így instant lesöpröd. Az MP3 az átmosott agyadban egyenlő a szarul-húgyul tömörített, többször átkonvertált 96-128 kbit/s MP3-ak hangzásával. Miközben egy jó minőségű, veszteségmentes forrásból jól tömörített MP3 192 kbit/s-től felfele nem különböztethető meg akármilyen más veszteséges tömörítéstől ugyanezen a bitrátán. Pentium I fölött pedig nincs lényeges különbség a veszteséges hangkodekek kitömörítéséhez szükséges CPU-használatban, mert ezek hiszed vagy sem, jól (akár assembly-ben is) optimalizált kodekek. Tudod, olyanok, amilyenek a böngészők nem. Olyanok, amilyen a GTK3/GTK4 nem. Olyanok, amilyen a Qt5-6 nem.

Ha ezeknek a dolgoknak a megjelenési idejében nézed a valós hardverigényét, akkor nem volt kicsi.

Arra gondolsz, hogy 386-oson nem tudtál MP3-at dekódolni valós időben? 486-oson már tudtál, 128 kbit/s-t, Pentium I MMX-től pedig már mindent is. Igen, a 15 évvel később megjelent OPUS codec-kel tömörített szarok is lejátszhatók Pentium I-en, sőt a 2024-es OPUS decoderrel még hatékonyabban lejátszhatók, mert ezeket a szoftvereket optimalizálják. Nem úgy, mint a Red Hat a Linux Desktopot, amit mindig istenítesz.

A másik, amit nem értesz, hogy egy kódbázist nem lehet a végsőkig foltozgatni, meg bővítgetni.

De lehet, kivéve ha már trágyadomb. Attól, hogy legacy, nem lesz trágyadomb. Attól lesz, ha valaki útközben szétgányolta, mert lusta volt megérteni, hogy milyen rendezőelvek mentén gondolkodtak azok, akik korábban belefejlesztettek. Minél kevesebb ember foglalkozik egy kódbázissal, annál konzisztensebben tartható. Persze, az se árt, ha jól meg van tervezve. Lásd, Total Commander-be semmiből nem áll belepatchelni a kétévente megjelenő új tömörítési algoritmusokat, mert kellően moduláris hozzá. Vagy bármi mást. De nincs is feje tetejére állítva, meg fossá-húggyá refaktorálva az új release-ekkel, mint általában a modern™ szoftverek.

Előbb-utóbb mindent újra kell írni.

Nem kell, ha nem erőltetik. Sőt, legjobb lenne, ha csak azt írnák újra, amit feltétlenül szükséges.

Sok fejlesztő emiatt nem szereti, hogy a régi kódján ragadj, mert akkor nem tudja neked tovább bővíteni.

Sok fejlesztő nem szereti a saját maga vagy más által korábban írt kód logikáját, szervezését, rendezőelveit megérteni, ezért inkább beleerőlteti a sajátját, amit látott influenszeréktől vagy valami senior soydevtől és így születik egy inkonzisztens, trágyadomb kódbázis, amit utána már valóban egyre komplexebb lesz átlátni az egészet, pláne, ha úgy általában az akarat sincs meg erre.

Hiszen azért fejlesztik az új kódokat, mert az alapból jobb

Orbitális nagy tévedés. Az újabb nem jobb attól, hogy újabb. Az, hogy a fejlesztő szívesebben néz a Rust-ban írt szutyokra, mint a C-ben írt, idő próbáját kiállt stabil kódra, egyéni preferencia és ettől a Rust kód nem lesz jobb csak azért, mert új vagy mert jobb™ nyelven íródott.

azért akarják, hogy azt használd

Én meg majd eldöntöm, hogy mit használok. Általában a stabilabbat, a szétgányolás, trágyadombbá silányítás, vagy újraírás előtti verziót.

Nyilván néha ennek valóban van mögöttes anyagi motivációja, ha fizetős megoldásról van szó, de nem csak ez áll a háttérben.

Ugyanúgy a fejlesztési költségek elspúrkodása és a bérfejlesztő koffein-kód konverterek csúcsra járatása áll a háttérben. Ami végső soron anyagi megfontolás.

Igen, nem törölték az SD-ket meg divx-eket, de újakat nem lehet feltölteni, kivéve, ha olyan régi anyagról van szó, ami csak olyan formátumban létezik, nincs belőle HD, x264, x265, stb.. De a lényeg, hogy innen szanálták a régi kódekeket és az SD-t, kényszert alkalmaztak, mert szükség volt rá. A mondandóm lényege pont az, hogy van, ami kényszerrel megy csak.

Az mp3-mal semmi baj nincs, de szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy az egy 31 éve megjelent kódek, akkoriban, 1993-ban még csak lassabb 486-osok léteztek, a legjobb elérhető a DX2/66 volt, de az is aranyárban ment, az a korának az i9-ese volt. Azokon te nem tömörítettél valós időben mp3-at, se befelé, se kifelé nem bírták valós időben kódolni. Az már az 1995 utána, késői 486-os, korai Pentium korszak, amikor elég erősek lettek a hardverek, hogy valós időben kódolták kifelé (a 486 DX4/100-120, és az 5x86/133-160 MHz-en is a határon volt nagyon), de a bekódolás még azoknak se ment valós időben. Az Opust nem tudom, azt nem próbáltam még 486-oson, mivel nincs már olyanom vagy 20 éve, de valahogy kötve hiszem, hogy valós időben vinné, mivel komplexebb kódek, mint az mp3, de egyben jobb is. Az Opusban nekem csak egy dolgok nem tetszik, hogy mindent kényszermintavételez 48 kHz-re. Így a 22-44.1 kHz-es anyagokhoz Vorbist használok inkább, az Opust a 48 kHz-es, és annál magasabb mintavételezésű anyagokra hagyom meg, mert a 48-at nem mintavételezi újra, attól felfelé meg úgyis oly 96-tól meg felettean magas mintavételezés, hogy egy újramintavételezés már nem ronthat a perceptív minőségen. Ahol az Opus iszonyat verhetetlen, azok a morbid alacsony bitrátás VoIP hívások, hangoskönyv, széttömörített audiostream-ek, online rádiók esetén.

A lényeg lényege, hogy megjelenésükkor az mp3, WinNT, WinXP is bloat volt az akkori hardvereknek. Sőt, megkockáztatom, hogy bloatabbak voltak a maguk idejében, mint most az általad utált Gtk3-4, Qt5-6, Win10-11, electronos/JS-es, Rustban átírt megoldások, amiket annyira utálsz. Bár ez nem a három felsorolt hibája, egyszerűen pechjükre akkor még a hardverek nagyon gyerekcipőben jártak.

A fejlesztők esetében meg a „jobb” az az ő megítélésük, nem objektív. Tehát azért írnak új verziót alapesetben (hacsak nem bevételért), mert a fejlesztő hiszi úgy, hogy jobbra írta meg, mint az előző verziók voltak, azért is ad ki belőle újat. Sok fejlesztő lusta is, nem szeretnek túl sok platformot támogatni, mivel az nagyobb munka. Ha a kódjuk le is fordul XP-n, meg Win7-en, akkor se adják ki rá, mivel a fejlesztők úgy nem adnak ki semmit jó szívvel, még a nem lusták sem, hogy ő nekik már nincs ilyen XP-s, meg régi windowsos gépük, így nem tudják tesztelni, vagy virtuális gépeket kéne tartani hozzá. Így meg csak nem akarják, hogy bárki szívjon velük, így szépen nem adnak ki ezekhez binárist. Ha nyílt kód, ettől te még lefordíthatod, ha kielégíthetők fordítás során a függőségei, de pl. XP-n ez is elég pain in the ass, mire beszerzed az XP kompatibilis libeket, hogy ne akadjon el hibával a fordítás. Böngészőket pláne nem könnyű XP-re fordítani, nem sok ember képes rá, azok is, akik csinálják, gyakran egy újabb platformon csinálnak másik platformra fordítást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A mondandóm lényege pont az, hogy van, ami kényszerrel megy csak.

Nem értek egyet és a hasonlatod is szar, ahogy azt már megszokhattuk. Az nCore az anyagok képminősége érdekében vezet be ilyen korlátozásokat. A minőségi követelményeik fölötte vannak a legtöbb ismert torrent trackerének. Ezt ők így tartják, tartatják be.

A frissítési kényszerrel való összehasonlítás max. úgy állná meg a helyét, ha az nCore a régi SD, DivX stb. anyagokat is törölné.

Az mp3-mal semmi baj nincs, de szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy az egy 31 éve megjelent kódek

Tisztában vagyok vele. Ugye te is tisztában vagy azzal, hogy az MP3 enkóder és maguk az enkódolásra használt algoritmusok a 31 év alatt rengeteget fejlődtek, főleg a LAME projektnek köszönhetően? A produktumot mégis lejátssza egy 486-os. Szerintem ez sokkal nagyobb hozzáadott érték, mint az, hogy csinálulnk egy kicsivel jobb (bizonyos bitráta fölött meg emberi fül számára megkülönböztethetetlen hangzású) kodeket, aminél a dekódoláshoz 2x-4x-8x-16x annyi CPU erőforrás kell, cserébe az nem 31 éves, így Raynes kollégának nem triggerelődik be a legacy alert típusú kényszere.

Az Opust nem tudom, azt nem próbáltam még 486-oson, mivel nincs már olyanom vagy 20 éve, de valahogy kötve hiszem, hogy valós időben vinné, mivel komplexebb kódek, mint az mp3, de egyben jobb is.

Akkor majd egyszer próbáld ki.

A lényeg lényege, hogy megjelenésükkor az mp3, WinNT, WinXP is bloat volt az akkori hardvereknek.

Ööö nem egészen, csak fontos ráhúznod az általánosítást, hogy megmagyarázhasd a manapság megmagyarázhatatlan (értsd: csak lustasággal és igénytelenséggel magyarázható) bloated tendenciákat. Nézzük

  • Az 1989-ben megjelent 486 processzoron az 1995-ben megjelent Win95 nem volt bloat. Bloat volt az 1985-ben megjelent 386-on.
  • Az 1994-ben megjelent MP3 bloat volt 386-on, de nem volt bloat 486-on.
  • A 2001-ben megjelent Windows XP bloat volt az 1989-ben megjelent 486-on, bloat volt az 1993-ban megjelent Pentium I-en (i586), de nem volt bloat az 1995-ben megjelent i686-on (Pentium II és fölötte).

Mind a három esetben, de különösképpen az MP3 esetén figyelembe lett véve, hogy a felvevőpiac milyen hardverrel rendelkezik. Ez még az az időszak volt, amikor a szoftvereket szoftverfejlesztők (és nem babzsákfejlesztők) írták és rá voltak kényszerítve arra, hogy erőforráshatékony kódot írjanak. A multimédia forradalom egyébként is a Pentium MMX megjelenésével kezdődött, az azelőtti gépeket nem feltétlen használták multimédiára, így MP3-ból való zenehallgatásra sem. Hangkártya se volt mindenhol. Ezt figyelembe véve még külön jó, hogy egy jó minőségű MP3-at egy 486-oson is tudsz dekódolni.

Tehát azért írnak új verziót alapesetben (hacsak nem bevételért), mert a fejlesztő hiszi úgy, hogy jobbra írta meg, mint az előző verziók voltak, azért is ad ki belőle újat.

Egyrészt, de igen, a bevételért (is) írnak új verziót. Másrészt, pontosan ezért nem hasonlítható össze a szoftverfrissítési kényszer az nCore nagyfelbontás- és modernkodek-kényszerével. A modernebb kodek bizonyíthatóan (és láthatóan) jobb képminőséget ad (bizonyos bitráta-határokon belül), mint a korábbi kodekek, pl. éles különbségek láthatóak a DivX és a H264 között. Az újabb szoftver nem feltétlenül lesz jobb, nem feltétlen hozza ugyanazt a funkcionalitást sem, mégis bloat-abb, mert egyre kényelmesebbek a babzsákok, amin a mennyiségi alapon diplomát kapott megélhetési mérnök urak csücsörésznek.

Böngészőket pláne nem könnyű XP-re fordítani, nem sok ember képes rá, azok is, akik csinálják, gyakran egy újabb platformon csinálnak másik platformra fordítást.

Szerencsére vannak azok a kevesek, akik képesek rá és hajlandóak is frissen tartani őket. Meg van az ő keresletük, akik nem hajlandóak frissíteni holmi fejlődésmániából, csupán azért, mert idén N+1. éves lesz a rendszerük. Próbáld meg végre ezt feldolgozni.